Isto kao da svaki otac landara, uživa i sve ostalo dok se jadne žene pate sa djecom.Hakiz wrote: ↑16/04/2024 09:58I ženama smeta toliki nesrazmjer, i one bi da plate malo a da im djeca ne skaču svaki dan po glavi. Da mogu i one na put bez djece, biti sa ljubavnicima a da im djeca na smetaju i da uživaju sve one slobode koje uživaju muškarci kojima sud otme djecu. Ali taj mrski stereotipni (i pravni) sistem stvoren patrijarhalnom opresijom im ne dozvoljava. Zato feministička borba. Za slobodu, pa i slobodu od djece.MarlboroGold wrote: ↑16/04/2024 09:41Ja iskreno ne znam koja su sve prava očeva u zakonskom smislu kod razvoda. Imam kćerku, a ako ikad dođe do razvoda tad ću to vidjeti. One koje poznajem, a gdje su se razveli kao insani kojima su djeca na prvom mjestu i dan danas imaju dobre odnose. Upravo zbog djece i nema nikakvih sranja i slično. Uglavnom je prisutno i međusobno uvažavanje, jer su ipak jedan dio života proveli zajedno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/04/2024 09:22
kako nije diskriminacija očeva kada je sudska praksa u regionu da su u preko 90 posto slučajeva mame zakonski stzaratelji, bez obzira na godine djeteta, a dijete sa tatom je svaki drugi vikend,i advokat odmah ocu kaže da se baš i ne isplati žaliti na takve presude jer će drugostepeni sud potvrditi presudu prvostepenog suda.Kako nije diskriminacija, jer kada očevi podnesu tužbu kojom traže da mogu sa djetetom biti i jedan čitav dan tokom radne sedmice i na sudskom ročištu im sudija kaže, možete dobiti sa djetetom par sati srijedom, valjda da sjede u kafiću tih par sati, šta li
kako nije diskriminacija kada su presude takve da je očevima nemoguće odvesti i doći po dijete u školu, jer su svaki drugi vikend sa djetetom, kako nije diskriminacija očeva kada zakon o putnim ispravama dopušta zakonskom staratelju da sve sam može oko djetetovog pasoša i djetetovog napuštanja dfržave, bez da o tom ikako upozna drugog roditelja odnosno oca?
na žalost, ovo govori iskustvo desetina očeva koje znam,a i moje
Sistem ne postoji bez razloga kao takav već duži period. U konačnici muškarci su ga uglavnom i uspostavili. Nisu žene. Zašto? Zato što smo uglavnom mi ti koji porodici osiguravamo da može da preživi. Mi smo ti koji uglavnom opskrbljujemo naše žene i djecu, a one su te koje se više bave djecom. Nekako im to i prirodno mnogo više leži. Pretpostavljam da će neke feministice ovo sad osporiti, ali to je jednostavno tako u većini slučajeva.
Činjenica jeste da se i vremena mijenjaju. Muškarci su sve aktivniji i u odgoju i brizi o djeci i uglavnom je sve više bračnih parova gdje oboje podjednako učestvuju u svemu tome. Možda iz tog razloga u budućnosti vidimo neke promjene i u sudskim sistemima i zakonima vezano za razvode kada će muškarci imati veća prava, ali još uvijek je to naklonjeno ženama. I treba biti kao što sam već objasnio.
I ti sada kažeš da tako, stereotipno, i treba biti.
Pa, patrijarhalni opresoru nad ženama, kakav je tvoj dan danas![]()
Isto kao da nema očeva koji crkoše za vlastitom djecom. Koji rintaju da bi preživjeli i da bi redovno davali alimentaciju da djeci ništa ne fali.