IRAN
-
bosanski__
#35476 Re: IRAN
Ovo je za iransku javnost, koja traži osvetu, a Izrael će roknuti po iranskim bazama u Siriji i Libanu.
Slab vojni odgovor Irana, što nam kaže da se boje Izraela i SAD i ostalih, da nisu za rat, osim preko proxija.....
Slab vojni odgovor Irana, što nam kaže da se boje Izraela i SAD i ostalih, da nisu za rat, osim preko proxija.....
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#35477 Re: IRAN
Negdje sam pročitao da su Izraelske nadogradnje za F-16 bolje nego američke. Jel istina to?Haris.ba wrote: ↑14/04/2024 11:28Pa volim borbenu avijaciju i pratim to. Izrael ima specijalan polozaj u kooperacijama namjenskih firmi sa Amerima. Zasto i kako je to - duga prica.
Uglavnom, ne mogu Ameri pritisnuti nikakvu puljku i blokirati koristenje nikakve opreme. Od patriota do f35.
Recimo, Izraelci jedini imaju pristup izvornom kodu f35.
-
baxus
#35478 Re: IRAN
Pa napad je bio ograničen na avio bazi odakle je Izrael pokrenuo napad na ambasadu, te na obavještajni centar koji je dao informacije za napad na ambasadu u Siriji.
Ne znam sta ste očekivali?
Nuklearni napad?
Htjeli su neki srazmjeran odgovor.
Ako Izrael opet napadne, rat počinje.
Ja ipak mislim da će poslije ovoga ici pregovori i deeskalacija.
Ne znam sta ste očekivali?
Nuklearni napad?
Htjeli su neki srazmjeran odgovor.
Ako Izrael opet napadne, rat počinje.
Ja ipak mislim da će poslije ovoga ici pregovori i deeskalacija.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- drag_gost
#35480 Re: IRAN
Mislim da to bas tako ne ide sto se tice source koda kada su ovakvi sistemi u pitanju. Oni se obicno razvijaju direktno na licu mjesta kada su specificne namjene u pitanju, a Iron Dome je specifican po svemu, pa tako i po svojoj namjeni. Mislim da si donekle u pravu, ali cu stati na ovome.Haris.ba wrote: ↑14/04/2024 11:28Pa volim borbenu avijaciju i pratim to. Izrael ima specijalan polozaj u kooperacijama namjenskih firmi sa Amerima. Zasto i kako je to - duga prica.
Uglavnom, ne mogu Ameri pritisnuti nikakvu puljku i blokirati koristenje nikakve opreme. Od patriota do f35.
Recimo, Izraelci jedini imaju pristup izvornom kodu f35.
Isto tako, ocekivano je da Iron Dome zaustavi 99% projektila kada je ovakav "load". Vjerovatno su i svojim simulatorima radili i rade mnogo vece opsege napada i samim tim sam sistem se uci i napreduje. Iran je to morao znati. Sistem kao takav reaguje u takozvanom skorom stvarnom vremenu (near real-time, jer real time ne postoji - vrijeme tece) i sto je veci load samim tim i procenat uspjesnosti pada. Tako da je Iran ovo pazljivo kalibrirao da bi koliko toliko pokazao da je spreman da uzvrati. Mozda bude nekog pazljivog kalibriranja i jos par pusketanja sa obje strane i na tome ce se zavrsiti. Nazalost, stvarne zrtve su Palestinci, a najvise ljudi u Gazi. Njih nema ko da odbrani na takav nacin, niti ce iko rizikovati. Ovo pusketanje je samo predstava za javnost da se ucvrste polozaji, nista vise. Zao mi je tog djecaka sto je nastradao, nadam se da ce se oporaviti, kao sto mi je zao svakog djeteta Gaze.
- Haris.ba
#35481 Re: IRAN
Moze se reci da su Izraelci bili pokusni kunic kako uciniti f16 opasnijim sto se tice avionike. Na kraju te nadogradnje istestirane zavrse u naprednijoj verziji f16 koju izbace Ameri.sime_cipol wrote: ↑14/04/2024 11:58
Negdje sam pročitao da su Izraelske nadogradnje za F-16 bolje nego američke. Jel istina to?
Neke nadogradnje tipa vise goriva ne odgovaraju americkoj filozofiji za sta oni zele da se koristi f16, pa ne mozes reci da je to bolje ili nije.
Jedan ogroman dio njihove saradnje je upravo to testiranje novih tehnologija u realnim uslovima. Tako da ne znas gdje pocinju jedni, a zavrsavaju drugi. To su sve neki grantovi, dijeljenje znanja, opreme.
Last edited by Haris.ba on 14/04/2024 12:12, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#35482 Re: IRAN
"Iran je čekao 12 dana da odgovori. Dao je zapadnim zemljama dovoljno vremena da to osude, da dopuste da se donese rezolucija u UN-u kojom bi izraelski napad na ambasadu bio osuđen, ništa od toga se nije desilo. Nijedna zapadna zemlja nije osudila izraelski napad na ambasadu, dok im je par sati trebalo da osude iranski napad koji nije imao nikakve posledice", kaže vanjskopolitički analitičar Mirko Dautović.
- tandmand
#35483 Re: IRAN
Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.
Neko strucan da kaze koliko kosta iranski dron a koliko izraelsko-francuska-biransko-americka raketa koja ih je srusila i koliko je opcenito ovaj odgovor Zapada potrosio resursa - vremena, ljudstva para.
Mislim da ce ovo jako naskoditi Ukrajini, jer sada Zapad mora trositi resurse da bi drzao strazu Izraelu i pratio Iran.
Neko strucan da kaze koliko kosta iranski dron a koliko izraelsko-francuska-biransko-americka raketa koja ih je srusila i koliko je opcenito ovaj odgovor Zapada potrosio resursa - vremena, ljudstva para.
Mislim da ce ovo jako naskoditi Ukrajini, jer sada Zapad mora trositi resurse da bi drzao strazu Izraelu i pratio Iran.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#35484 Re: IRAN
Ko zna šta i kako
Postoje li neke objektivne procjene koliko Iranaca uopšte podržava njihov režim?
Na internetu kruže svakakve informacije, negdje sam pročitao čak da je ogroman dio stanovništva otišla ka ateizmu
Postoje li neke objektivne procjene koliko Iranaca uopšte podržava njihov režim?
Na internetu kruže svakakve informacije, negdje sam pročitao čak da je ogroman dio stanovništva otišla ka ateizmu
- Haris.ba
#35485 Re: IRAN
Irance jedan dron dodje ispod 50.000 dolara. Jedna raketica patriota je nekoliko miliona dolara.tandmand wrote: ↑14/04/2024 12:11 Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.
Ali, mislim da dronove nisu ni gadjali patriotima. Patrioti su vise za krstarece rakete.
Kako god, svi su se istrosili.
Last edited by Haris.ba on 14/04/2024 12:19, edited 1 time in total.
- Rothmans
#35486 Re: IRAN
Ovaj tomos sa krilima 50 milja ?Haris.ba wrote: ↑14/04/2024 12:16Irance jedan dron dodje ispod 50.000 dolara. Jedna raketica patriota je nekoliko miliona dolara.tandmand wrote: ↑14/04/2024 12:11 Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.
-
geoxx
#35487 Re: IRAN
Hajd uvijek ima utjeha da su ih iscrpili. Kad nema nista drugo, dobro je i to. 
- Haris.ba
#35488 Re: IRAN
To je cijena koja se vrti za cijenu po jedinici kada ih Rusi pocnu stancati uz iransku pomoc. Nije to samo trosak materijala.Rothmans wrote: ↑14/04/2024 12:17Ovaj tomos sa krilima 50 milja ?Haris.ba wrote: ↑14/04/2024 12:16Irance jedan dron dodje ispod 50.000 dolara. Jedna raketica patriota je nekoliko miliona dolara.tandmand wrote: ↑14/04/2024 12:11 Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.
A, i bitan je omjer za kontekst naspram pvo, jer skuplji od 50.000 nije.
Haj posalji motocikl 1000 kilometara u zraku sa bojevom glavom i navodjenjem.
Last edited by Haris.ba on 14/04/2024 12:25, edited 2 times in total.
-
2604570
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#35490 Re: IRAN
Joj vako sam ja s 11 godina 1992 se pitao zasto muslimanski svijet s naftom to dozvoljava u bih
Ne funkcuonira svijet tako...imaju ugovori ima medjunarodni sud kad zavrnes pipu ima promjena vlasti ako zavraes pipu ima nezaposlenost kad zavrnes pipu...ozbiljnr zemlje imaju zalihe nafte
Znaci zavrnut se treba toliko dana pa jos 10
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#35492 Re: IRAN
- dječak sa šibicama
#35493 Re: IRAN
Izraelski F-16 Barak Netz i Sufa su bolji od americkih zbog nadogradnji, nova elektronika i Elbit sistem upravljanja i letenja, Elbit je inace jedna od najboljih svjetskih kompanija na polju elektronskog upravljanja.
Hrvatska je prvo htjela i namjeravala kupiti izraelske Barake, posao i dogovoren a onda su Amerikanci rekli ne moze, moze samo original americki.
Hrvatska je prvo htjela i namjeravala kupiti izraelske Barake, posao i dogovoren a onda su Amerikanci rekli ne moze, moze samo original americki.
-
Sefket007
#35494 Re: IRAN
Joj ovdje komentara 
Eto Iran nije krenuo u totalni rat i odmah neka prica.
Roknuli su ih i pokazali su da mogu i oni Izrael napasti i pogoditi.
Cionisti ako nastave kako su krenuli mogli bi vrlo brzo unistiti sami sebe vremena su se puno promjenila i ni Izrael ni USA nisu, u komperaciji, sa ostalima toliko nadmocniji kao prije sto su bili.
Eto Iran nije krenuo u totalni rat i odmah neka prica.
Roknuli su ih i pokazali su da mogu i oni Izrael napasti i pogoditi.
Cionisti ako nastave kako su krenuli mogli bi vrlo brzo unistiti sami sebe vremena su se puno promjenila i ni Izrael ni USA nisu, u komperaciji, sa ostalima toliko nadmocniji kao prije sto su bili.
- Haris.ba
#35495 Re: IRAN
Sta su pogodili. Neko dijete i nesta nedefinisano po pustinji bez ljudskih zrtava ?
I to jedva. Skinuli im skoro sve projektile.
P.S.
Znaci li ovo da ce biti veto u VS da se zastiti Iran?Rusi reagovali na iranski napad na Izrael: "Izveli su ga u okviru prava na samoodbranu"
- skupljac_zeljeza
#35496 Re: IRAN
Oko ovoga se slažu mnogi analitičari da se američka koncentracija vraća na Bliski istok i u presudnom momentu za Ukrajinu im okreću leđa. Tu se sada mogu razviti razne teorije zavjere. Jer zamislimo da je Natanyahuu sinoć uzvratio udar na Iran kakav bi danas dan bio. Ne bi to bio samo rat Irana nego i Libana i Jemena i Iraka i Sirije i Amerike i Britanije i Jordana i.... Biden je očigledno stavio nogu na loptu.
-
geoxx
#35497 Re: IRAN
Inace Amerika malo jaca od Albanije pa im problem podmiriti Ukrajinu i Izrael.
-
zilog
#35498 Re: IRAN
Vrijednost komponenti dronova, koje Iran mora uvesti, je sigurno preko 20.000 dolara (zbog sankcija).tandmand wrote: ↑14/04/2024 12:11 Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.
Vjerovali, ili ne, vrijednost samih komponenti (APCP, kuciste, elektronika, mehanika) za raketu, je ispod toga. Kolicina potrebne elektronike je ista, a raketni motor je mnogo jednostavniji od SUS motora. Druga stvar je zidanje profita, ali kada je stamparija kod onih koji placaju, cijena je nebitna...
-
swanfilter
#35499 Re: IRAN
-
isx
#35500 Re: IRAN
Oko 10-15K su tomosi.Rothmans wrote: ↑14/04/2024 12:17Ovaj tomos sa krilima 50 milja ?Haris.ba wrote: ↑14/04/2024 12:16Irance jedan dron dodje ispod 50.000 dolara. Jedna raketica patriota je nekoliko miliona dolara.tandmand wrote: ↑14/04/2024 12:11 Ovaj iranski napad mi se nekako uklapa u rusku skolu iscrpljivanja.