IRAN

isx

#35451 Re: IRAN

Post by isx »

sime_cipol wrote: 14/04/2024 10:34 Vise bi stete napravili da su na 10 dana zavrnuli pipe.
Slazem se.
skupljac_zeljeza

#35452 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Eto...
Reza Pahlavi, sin iranskog šaha Mohammada Reze i iranske carice Farah Pahlavi i prijestolonasljednik iranske krune prije Islamske revolucije u Iranu, oglasio se povodom eskalacije odnosa Irana i Izraela: Sudbine Izraelaca i Iranaca su isprepletene, isti nam je neprijatelj.
dječak sa šibicama

#35453 Re: IRAN

Post by dječak sa šibicama »

Inace Kipar nema nista sa engleskim vojnim bazama na ostrvu, Englezi su logicno tamo starosjedioci i dijelovi ostrva pripadaju Velikoj Britaniji, logicno.
apsidejzi

#35454 Re: IRAN

Post by apsidejzi »

alijagoro wrote: 14/04/2024 10:25
apsidejzi wrote: 14/04/2024 10:16
skupljac_zeljeza wrote: 14/04/2024 09:38

Pa da. To je čudo kako cionisti uspiju izvrnuti običnom čovjeku psihologiju. I Arapi i Persijanci su krivi za ubijanje palestinske djece samo nisu cionisti. Oni imaju opravdan razlog za to. Jelte, sutra će to biti Iran iako su sravnili iranski konzulat u Damasku i tom prilikom ubili 7 osoba, među njima i komandanata elitne jedinice. Trebali su se pokriti ušima i čekati još jedan sličan napad i još žrtava da bi ih ovdje opet neki drugi ismijavali kako su kukavice. Kako Palestinci mogu ugoditi cionistima i njihovim mentorima ili evo sada i Iran koji je u ovo uvučen napadom na njegov teritorij?
Istog onog komandanta koji je dao logisticku i vojnu pomoc hamasu da izvede napad u Oktobru.
Sigurno da treba vjerovati drzavi poput Izraela,koja je nastala na lazi.
Tebi da se Ajatolah posere u tanjir i kaze napravio sam ti veceru, ti bi je pojeo i hvalio se kako je ukusna. Jarane i budala vidi da onaj napad Hamas nije mogao sam izvesti. Treba samo kockice povezivati i ne biti pristrasan kao ti. Mene boli klinton i za Palestinu i za Izrael i za Iran. Svejedno mi je ko ce koga naguzit i upravo zato stvari mogu sagledati iz pticije perspektive.

A ovo ima i te kako smisla i veoma jednostavno objasnjenje. Hamas bio u Moskvi u Septembru. Izvrsili napad u Oktobru. Imali kompletnu logistiku odradjenu. Svi obavjestajni podaci lijepo organizovani. Iranski potpis. MOskva i Teheran najbolji jarani. Jedni drugima isporucuju oruzje. I budala vidi da oni stoje iza napada Hamasa. Izrael onda ubije boga u hamasovcima i usput ucini genocid al koga briga za to. Malo se protestvovalo i zivot ide dalje. Palestinci se vise nikad nece vratiti na sjever Gaze. Izrael locirao koji generali su pomogli Hamasu i snimio ih. Poubijao ih kao grlice. TO izazvalo bijes iranskog naroda i onda ih moras smirit malo. Najavis napad i ispalis par stotina raketa i dronova od kojih 97% bude oborno. Ovi sto nisu padnu u neka polja. Narod ponovo veseo i slavi.

Iran zaboli ona stvar za Palestinom. Vide ih samo kao marionete. U principu, ovo je skracena verzija zadnjih pola godine u tom dijelu svijeta. Plus sto rusiji ovo godi jer su ameri fokusirani na drugi problem osim Ukrajine. Naravno, ovo moje je dosta karikirano al ako si posten skontaces sta hocu da kazem. Ako ne, za rucak dolazi novo ajatolahovo govno. Ugodan tek u tom slucaju.
skupljac_zeljeza

#35455 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2024 11:01 Inace Kipar nema nista sa engleskim vojnim bazama na ostrvu, Englezi su logicno tamo starosjedioci i dijelovi ostrva pripadaju Velikoj Britaniji, logicno.
Ok. Odakle onda pravo Britancima da tu djeluje oružano, a Iran nema pravo? Ugrožen Kipar?
ja71

#35456 Re: IRAN

Post by ja71 »

Semper123 wrote: 14/04/2024 10:53 Samo neozbiljne drzave najavljuju napade, Izrael ako bude odgovorio biće to iznenada i brutalno.
Ja bih rekao obratno. Poštene države objavljuju ratove. Teroristi napadaju iznenada. A brutalni su i ovi i oni.
Sanjarko

#35457 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Dok god su kripto vlastodršci instalirani širom svijeta, sve je to po skripti.

A narod ne može baš puno šta po tome, vidilo se tokom Korona njesra.

Dobro reče neki Amerikanac svojima, mislite da što ste naoružani da ste jači itd od njih i njihovih vojski itd.

Kaže hem ste rascjepkani tj podjeljeni, hem oni imaju bolja oružja itd.

Kaže zveknu vam jedan Tomahawk i ode vam ne sjećam se da li je rekao četa ili brigada vojnika.

Ovo vam je ko u filmovima itd, od Igri Gladi pa nadalje.
Prpa.ba

#35458 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Amerikanizirani pozlatak i zlatcad nam u principu porucuju da je najbolje praviti se mrtav dok horde djecoubica i izvodjaca i pomagaca genocida orgijaju svijetom. :thumbup:

Ista ta prica je i na nasem unutrasnjem planu: mirni, RS samo sto nije bankrotirao, samo vjera u amerikance.

Koji su stvorili RS. :kiss:
alijagoro

#35459 Re: IRAN

Post by alijagoro »

apsidejzi wrote: 14/04/2024 11:04
alijagoro wrote: 14/04/2024 10:25
apsidejzi wrote: 14/04/2024 10:16
Istog onog komandanta koji je dao logisticku i vojnu pomoc hamasu da izvede napad u Oktobru.
Sigurno da treba vjerovati drzavi poput Izraela,koja je nastala na lazi.
Tebi da se Ajatolah posere u tanjir i kaze napravio sam ti veceru, ti bi je pojeo i hvalio se kako je ukusna. Jarane i budala vidi da onaj napad Hamas nije mogao sam izvesti. Treba samo kockice povezivati i ne biti pristrasan kao ti. Mene boli klinton i za Palestinu i za Izrael i za Iran. Svejedno mi je ko ce koga naguzit i upravo zato stvari mogu sagledati iz pticije perspektive.

A ovo ima i te kako smisla i veoma jednostavno objasnjenje. Hamas bio u Moskvi u Septembru. Izvrsili napad u Oktobru. Imali kompletnu logistiku odradjenu. Svi obavjestajni podaci lijepo organizovani. Iranski potpis. MOskva i Teheran najbolji jarani. Jedni drugima isporucuju oruzje. I budala vidi da oni stoje iza napada Hamasa. Izrael onda ubije boga u hamasovcima i usput ucini genocid al koga briga za to. Malo se protestvovalo i zivot ide dalje. Palestinci se vise nikad nece vratiti na sjever Gaze. Izrael locirao koji generali su pomogli Hamasu i snimio ih. Poubijao ih kao grlice. TO izazvalo bijes iranskog naroda i onda ih moras smirit malo. Najavis napad i ispalis par stotina raketa i dronova od kojih 97% bude oborno. Ovi sto nisu padnu u neka polja. Narod ponovo veseo i slavi.

Iran zaboli ona stvar za Palestinom. Vide ih samo kao marionete. U principu, ovo je skracena verzija zadnjih pola godine u tom dijelu svijeta. Plus sto rusiji ovo godi jer su ameri fokusirani na drugi problem osim Ukrajine. Naravno, ovo moje je dosta karikirano al ako si posten skontaces sta hocu da kazem. Ako ne, za rucak dolazi novo ajatolahovo govno. Ugodan tek u tom slucaju.
Cudno za nekog koga boli za Palestinom i Iranom,da pises uvijek postove o njima,neka tiha patnja/opsesija kod tebe.
dječak sa šibicama

#35460 Re: IRAN

skupljac_zeljeza wrote: 14/04/2024 11:05
dječak sa šibicama wrote: 14/04/2024 11:01 Inace Kipar nema nista sa engleskim vojnim bazama na ostrvu, Englezi su logicno tamo starosjedioci i dijelovi ostrva pripadaju Velikoj Britaniji, logicno.
Ok. Odakle onda pravo Britancima da tu djeluje oružano, a Iran nema pravo? Ugrožen Kipar?
U prethodnom postu osvrnuh se na ta prava, VB ima pravo legitimno otploviti brodovljem na drugu stranu planete i osvojiti nazad Folklande, a Argentina koja je udaljena 200 km od Folklanda, nema pravo. To je engleski teritorij :D

Oni imaju sva prava, a Izrael je ocigledno suvise bitan, cim se cijela plejada armija stavlja u njihovu zastitu. Bas i ne razumijem 100% zasto je Izrael toliko bitan, ali nartavno da se dole na BI sve vrti oko nafte. Arapske zemlje sute ko zalivene, angazuju se samo kad je Izrael napadnut, sinoc se potvrdilo. Nikada oni pomoci nece Palestincima, taj narod je osudjen na propast i iseljenje.
A svakako iza svih tih drzavica na BI, granica, podjela, razdjela, udjela, stoje ovi koji dijelove Kipra imaju kao svoj teritorij. Oni su i crtali granice tamo, i poceli naseljavati Zidove, i tako dalje.
Haris.ba

#35461 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

UN donosi rezolucije da su britanske baze na Kipru ostatci kolonijalizma, ali za sada Britanci to smatraju svojom britanskom prekomorskom teritorijom koja ima ogranicenje jedino u smislu da samo moze biti vojna baza.
ragib

#35462 Re: IRAN

Post by ragib »

skupljac_zeljeza wrote: 14/04/2024 11:00 Eto...
Reza Pahlavi, sin iranskog šaha Mohammada Reze i iranske carice Farah Pahlavi i prijestolonasljednik iranske krune prije Islamske revolucije u Iranu, oglasio se povodom eskalacije odnosa Irana i Izraela: Sudbine Izraelaca i Iranaca su isprepletene, isti nam je neprijatelj.
Svakome je sve jasno ko hoce da vidi, bilo je I prije sve jasno.
Last edited by ragib on 14/04/2024 11:18, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#35463 Re: IRAN

Post by husein_kapetan »

Dan prvi..
Po clanu 51 Medjunarodnog Prava..svaka drzava clanica UN ima pravo odgovoriti na napad na vlastitu teritoriju..stoga je pravni okvir ovog odgovora na napad neupitan i po meni ocekivan..Efekat ovog odgovora je sav za vidjeti..globalne geostrateske geometrije ovim ulaze u novu fazu i nista isljuceno nije..vidjecemo..
Dan po dan..
Osim ovog..pozdrav staroj raji ovdje..ako je ko ostao..
Last edited by husein_kapetan on 14/04/2024 11:26, edited 1 time in total.
drag_gost

#35464 Re: IRAN

Post by drag_gost »

Haris.ba wrote: 14/04/2024 10:28
ramonda wrote: 14/04/2024 10:24 Isto tako sva im je oprema od SAD-a, kao i tehnologija. Izrael bez SAD-a je ništa. Bukvalno jednim klikom im mogu sve isključiti i ostaviti ih bez vojne opreme i tehnologije. Zna to i Izrael i zbog toga je ide uz nos SAD-u. Da se Izrael pita, davno bi oni napravili vojni pohod do Indije.
To nije tacno. Izrael je jedina zemlja koja ima pravo dato od Amerike da ima izvorni kod opreme.
Nista Ameri ne mogu iskljuciti.
skupljac_zeljeza wrote: 14/04/2024 10:26 A Kipar nije umiješan iako su sinoć sa njegovih aerodroma Britanci dizali svoje borbene avione za presretanje iranskih dronova.
To su britanske baze koje sundio Britanije, Kipar nema nikakvog prava uprave na te baze.
Sta znaci to da imaju izvorni kod? I kako ti vidis to? Odakle je ta informacija?
dječak sa šibicama

#35465 Re: IRAN

Ovo je bio napad ili "napad", tek da se nesto uradi, da ne bude nismo nista a oni nam ambasadu poravnali.

Ko da nisu znali da ce dronove poskidati engleska i americka avijacija plus iron dome.

Pravi napad ako do njega ikada dodje, bice samo onda kad se Iran osjeti zivotno ugrozen. Ja licno mislim da ce USA napasti Iran nakon predsjednickih izbora u novembru, ali mozda i grijesim, ko bi znao sta se planira. Bojim se samo da smirivanja situacije nece biti.

I taj napad Hamasa odnosno pokolj, nema mi nikakvog smisla, sta je Hamas ili sta bilo ko ocekuje od besmislenog napada i pokolja. Nismo jeli ludih gljiva svi skupa, naravno da su znali da ce odgovor biti surov. Teza kako je Hamas zrtvovao cijelu Gazu a da bi eto Moskva skrenula paznju sa Ukrajine, malo mi je navucena, nisu ni Hamasovci bas tolike budale. A opet, u djelovanju takvih grupa cesto i nema logike, inteligencije, pameti, smisao je teror radi terora.
Haris.ba

#35466 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

drag_gost wrote: 14/04/2024 11:20 Sta znaci to da imaju izvorni kod? I kako si vidis to?
Pa volim borbenu avijaciju i pratim to. Izrael ima specijalan polozaj u kooperacijama namjenskih firmi sa Amerima. Zasto i kako je to - duga prica.
Uglavnom, ne mogu Ameri pritisnuti nikakvu puljku i blokirati koristenje nikakve opreme. Od patriota do f35.
Recimo, Izraelci jedini imaju pristup izvornom kodu f35.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#35467 Re: IRAN

Post by Slo Burner »

Mislim da se cak ni USA ne moze nositi na 2 fronta takve velicine.
Ono što me danima kako planiraju da izadju na krajnsa ruskim proxijem na Balkanu
Haris.ba

#35468 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Slo Burner wrote: 14/04/2024 11:29 Mislim da se cak ni USA ne moze nositi na 2 fronta takve velicine.
Ono što me danima kako planiraju da izadju na krajnsa ruskim proxijem na Balkanu
Imaju posebne teme za to. Nemoj ko neki navlaciti pricu o tome na ovoj temi.
Sanjarko

#35469 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Ima logike ako se pogleda ko stoji iza njih svih, igrokaz je ovo sve jedan, a male ljude tj narod se ne pita.

Imam Homeini je godinama bio u Francuskoj i odjednom se ukazao u pobuni naroda i revoluciji istog protiv režima Pahlavija.

Da se nije ukazao tada Iran bi bio vjerojatno ili Komunistička ili Socijalistička država tada, a tok historije i pada SSSR itd bi bio drugačiji.
husein_kapetan

#35470 Re: IRAN

Post by husein_kapetan »

Sada je jasno da je glavni cilj ovog odgovora bio napad na Ramon avio-bazu - zilu kucavicu izraelskog RV-a..rezulate samo nagadjati mozemo..a mozda se nesto i nasluti u odmazdi koja ce sasvim sigurno uslijediti..ipak 7 krstarecih projektila poprilicnu stetu mogu napraviti..
dječak sa šibicama

#35471 Re: IRAN

Volio bih znati koliko je sinoc dronova krenulo, ono kad procitas "svaki nosi 20 kg eksploziva" bas i ne djeluje ozbiljno.... a koliko je tu bilo balistickih raketa.

Po tom omjeru znali bi i ozbiljnost napada.
zilog

#35472 Re: IRAN

Post by zilog »

Sa stotinjak (neka je i 200) dronova, Iran, ni teoretski, nije mogao zasititi izraelski PVO. Zalosno je bilo satima iscekivati da "Saburi" (prikladniji naziv za Sehide) dolete do svojih meta i kada sam ocekivao, da ce se dolazak dronova poklopiti sa barazom balistickih raketa - CORAK...

Postoje dva objasnjenja:

1. Iran je pravio predstavu za domacu javnost, kao da su nesto odgovorili, a zapravo su sabotirali vlastiti napad.

2. Iran je vecinu svojih dronova dao/prodao Rusiji i sada mu nedostaje masa koja moze zasititi izraelsku PVO. Isto se odnosi i na rakete.

U oba slucaja se iza nabacene ozbiljne i zabrinute fasade na licu ratnog zlocinca, kojeg neki od milja zovu Bibi, moglo nazrijeti olaksanje. Em mu je upalio plan sa bombardovanjem iranskog konzulata, em je napokon ispao "jak i odlucan", em mu se otvaraju opcoije za daljnje manipulisanje krizom....
dječak sa šibicama

#35473 Re: IRAN

Sanjarko wrote: 14/04/2024 11:31 Ima logike ako se pogleda ko stoji iza njih svih, igrokaz je ovo sve jedan, a male ljude tj narod se ne pita.

Imam Homeini je godinama bio u Francuskoj i odjednom se ukazao u pobuni naroda i revoluciji istog protiv režima Pahlavija.

Da se nije ukazao tada Iran bi bio vjerojatno ili Komunistička ili Socijalistička država tada, a tok historije i pada SSSR itd bi bio drugačiji.
Skolovao se tamo, i Pol Pot i Ho Shi Min su francuski djaci, sto ima logike jer "francuska skola" je jedna od jacih socijalistickih tvornica ispranih mozgova :D

Meni je zanimljvo da su svi oni, do zadnjega, djeca bogatih burzoaskih porodica koja su skolovana, ucena, mazena pazena, i onda su odlucili raditi revolucije.
Perzija je specificna, i oni specifican narod, trebalo bi dosta citati da bi se razumjela Persija i Iran, kako zasto zbog cega islamska revolucija, i tako dalje.
Edin H.

#35474 Re: IRAN

Post by Edin H. »

Slo Burner wrote: 14/04/2024 11:29 Mislim da se cak ni USA ne moze nositi na 2 fronta takve velicine.
Koliko imaju ne znam, ali oružje koje imaju Amerikanci je zastrašujuće.

Mogu komotno većinski raspustiti vojsku i igrati se video igara.

Ukrajini neće dati najmodernije oružje da ga se ne dočepaju Rusi, a Ukrajina nema novaca da ga oplati, pa drže nekakav status quo.
Sanjarko

#35475 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2024 11:45
Sanjarko wrote: 14/04/2024 11:31 Ima logike ako se pogleda ko stoji iza njih svih, igrokaz je ovo sve jedan, a male ljude tj narod se ne pita.

Skolovao se tamo, i Pol Pot i Ho Shi Min su francuski djaci, sto ima logike jer "francuska skola" je jedna od jacih socijalistickih tvornica ispranih mozgova :D

Meni je zanimljvo da su svi oni, do zadnjega, djeca bogatih burzoaskih porodica koja su skolovana, ucena, mazena pazena, i onda su odlucili raditi revolucije.
Perzija je specificna, i oni specifican narod, trebalo bi dosta citati da bi se razumjela Persija i Iran, kako zasto zbog cega islamska revolucija, i tako dalje.
Šarada po meni svašta nešto ovaj komentar moj bez onog prethodnog istog mog se ne može šire shvatiti.

A cijene piče i piče. Evo stara kaže bila juče u prodavnici, svašta nešto poskupilo opet i to u odnosu na nekad 50 do 100%.
Post Reply