Ukrajina
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#198702 Re: Ukrajina
Jato freza putuje da se skrha u zabitima radikalno-extremističke para-države israel. Ovo je uvod u još jedan lokalno-regionaln sukob koji će svu pažnju (i pomoć) odvratiti od ukrajine. Ako uncle sam (joe) i israelski hitler odgovore i zaoštre s Iranom ukrajina je popušila za vijek vijekova.
- drug_profi
#198703 Re: Ukrajina
Mislim da Zapadu ne bi trebao biti problem drzati istovremeno ruse i irance na odstojanju.
Iran i izrael mogu ratovati samo zrakom. PVO i to je to. Intenzitet razlicit.
Iran i izrael mogu ratovati samo zrakom. PVO i to je to. Intenzitet razlicit.
-
CrveniKuk
#198704 Re: Ukrajina
Definitivno, vjetrovi pušu iz istog smjera. U osnovi, sve dolazi iz pravca Rusije.
- Čitalac
#198705 Re: Ukrajina
Iranski dronovi upravo napadaju i Harkov.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#198706 Re: Ukrajina
Ukrajinsko strateško bombardiranje ruskih rafinerija nafte.
Ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije nafte mogu postati veliki problem za Putinovu vladu. Usmjerivši se na proizvodnju goriva, Ukrajina pokušava dovesti do kolapsa ruske ratne ekonomije.
Također govorim o protivljenju SAD-a ovim napadima i je li legalno pogoditi rafineriju nafte.
0:00 Kampanje strateškog bombardiranja
0:35 Ukrajina udara na rafinerije
1:52 Što radi rafinerija
3:21 Kako to šteti Rusiji
4:54 Urušavanje ruske ratne ekonomije
7:05 To je tek početak
8:23 Protivljenje SAD-a
9:35 Je li legalno?
Ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije nafte mogu postati veliki problem za Putinovu vladu. Usmjerivši se na proizvodnju goriva, Ukrajina pokušava dovesti do kolapsa ruske ratne ekonomije.
Također govorim o protivljenju SAD-a ovim napadima i je li legalno pogoditi rafineriju nafte.
0:00 Kampanje strateškog bombardiranja
0:35 Ukrajina udara na rafinerije
1:52 Što radi rafinerija
3:21 Kako to šteti Rusiji
4:54 Urušavanje ruske ratne ekonomije
7:05 To je tek početak
8:23 Protivljenje SAD-a
9:35 Je li legalno?
- drug_profi
#198707 Re: Ukrajina
Recimo da je neutralni pogled obzirom na porijeklo.
Feng Yujun, jedan od vodećih kineskih rusista i profesor na Pekinškom sveučilištu: Rusija će sigurno izgubiti u Ukrajini – The Economist
Četiri razloga zašto će Ruska Federacija izgubiti od Ukrajine, prema Feng Yujunu:
Prvi je razina otpora i nacionalne jedinstvo koje su Ukrajinci pokazali, a koje je do sada bilo iznimno.
Drugi je međunarodna potpora Ukrajini, koja, iako nedavno nije ispunila očekivanja te zemlje, ostaje široka.
Treći čimbenik je priroda modernog ratovanja, natjecanja koje uključuje kombinaciju industrijske moći i zapovjednih, kontrolnih, komunikacijskih i obavještajnih sustava. Jedan od razloga zašto se Rusija mučila u ovom ratu je to što se tek treba oporaviti od dramatične deindustrijalizacije koju je pretrpjela nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Posljednji faktor je informacija. Kada je riječ o donošenju odluka, Vladimir Putin je zarobljen u informacijskoj čahuri, zahvaljujući tome što je toliko dugo na vlasti. Ruski predsjednik i njegov tim za nacionalnu sigurnost nemaju pristup točnim obavještajnim podacima. Sustav kojim upravljaju nema učinkovit mehanizam za ispravljanje grešaka. Njihovi ukrajinski kolege su fleksibilniji i učinkovitiji. Njegov zaključak je sljedeći:
Rusija će biti prisiljena povući se sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, uključujući i Krim.
Nuklearna sposobnost Rusije nije jamstvo uspjeha. Feng Yujun daje primjer Sjedinjenih Američkih Država koje su morale napustiti Vijetnam, Koreju i Afganistan, sa ništa manjim nuklearnim potencijalom nego što ga danas ima Ruska Federacija.
Kijev je dokazao da Moskva nije nepobjediva, pa je prekid vatre po "korejskom" scenariju isključen.
Rat je prekretnica za Rusiju. Poslala je Putinov režim u široku međunarodnu izolaciju. Također se morao suočiti s teškim domaćim političkim podstrujanjima, od pobune plaćenika Wagnerove skupine i drugih vojnih džepova - na primjer u Belgorodu - do etničkih napetosti u nekoliko ruskih regija i nedavnog terorističkog napada u Moskvi. To pokazuje da je politički rizik u Rusiji vrlo visok. Gospodin Putin možda je nedavno ponovno izabran, ali se suočava sa svim mogućim događajima crnog labuda.
Ukrajina će nakon rata imati priliku ući iu EU i u NATO, dok će Rusija izgubiti svoje bivše sovjetske republike jer tamo vide Putinovu agresiju kao prijetnju svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Prema Feng Yujunu, rat je u međuvremenu natjerao Europu da shvati ogromnu prijetnju koju ruska vojna agresija predstavlja za sigurnost kontinenta i međunarodni poredak, čime je okončan posthladnoratovski detant između EU i Rusije. Mnoge europske zemlje odustale su od iluzija o Putinovoj Rusiji. Izvor: https://economist.com/by-invitation/202 ... -on-russia
- p206
#198708 Re: Ukrajina
ma kakvi... Rusi će dobiti nešto, to je 100% sigurno jer oni diktiraju kad će se rat završiti... Ukrajina i sa dodatnim naoružanjem nema kapacitet da oslobodi cijelu teritoriju iz jednog jednostavnog razloga što je granica duga ko zna koliko kilometara
- apsidejzi
#198709 Re: Ukrajina
Pola ruskog budzeta ove godine ide za rat u Ukrajini. To ima cijenu. Infrastruktura propada. Evo vec druga brana kolabira zbog neodrzavanja i voda plavi lokalne gradove.
- apsidejzi
#198710 Re: Ukrajina
Izgleda da ce ukri dobiti jos jednog Patriota 

-
Bernardinac
- Distortion
#198712 Re: Ukrajina
1 BUK-M manje
Sirski kaze da su rusi postavili cilj do 9. maja da zauzmu Chasiv Yar.
- studeni76
#198713 Re: Ukrajina
Pa otprilike da će tako i biti. Livada gore-dole al oni guraju naprijed
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#198714 Re: Ukrajina
-
CrveniKuk
#198715 Re: Ukrajina
Jednom sam već napisao. Bez obzira kojoj strani pripadali, da li ruskoj ili Ukrajinskoj, preživjeli vojnici će se u miru plašiti zvuka komarca koji leti. Ovo će biti ozbiljan problem, gdje će dronovi, biti glavni izvor PTSP-a. Inače, ovdje je riječ o snimku ruskog vojnika, gdje se može vidjeti djelovanje Ukrajinskog drona.
- drndalo
#198716 Re: Ukrajina
Pitanje je bilo vise retorickog tipa, jer ne mislim da si glup pa da pises ona sranja, samo mi nije jasno zasto ih onda prenosis, kada i sam znas da su = sranja...?Slo Burner wrote: ↑14/04/2024 11:18Pitas me jesam li napravio ovaj nalog na x i onda kreirao clanak, ako sam dobro razumio prvi dio odgovora?
U stvari znam, ali ne znam kako ti ne znas...
- drndalo
- Peacean
#198718 Re: Ukrajina
Rusi počeli da koriste oklopne kamione prilikom napredovanja
- Isner
#198719 Re: Ukrajina
Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Neka admin/i odredi početak i završetak akcije prikupljanja i neka koordiniše sa Ambasadom Ukrajine vezano za prebacivanje prikupljenih para..
Mislim da je prijedlog korektan a i dobro će doci svaki vid pomoći.. plus marketing, da jedan relativno mali forum pomaže odbrani suvereniteta napadnute zemlje..
Neka admin/i odredi početak i završetak akcije prikupljanja i neka koordiniše sa Ambasadom Ukrajine vezano za prebacivanje prikupljenih para..
Mislim da je prijedlog korektan a i dobro će doci svaki vid pomoći.. plus marketing, da jedan relativno mali forum pomaže odbrani suvereniteta napadnute zemlje..
- Čitalac
#198721 Re: Ukrajina
Kod Časiv Jara je popustila 67. brigada, Generalštab je naredio inspekciju, a u Desnom sektoru koji je do sada činio okosnicu brigade smatraju da se radi o „političkom progonu“.
Nakon gubitka nekih položaja kod Časiv Jara u Donjeckoj oblasti, gdje se vode teške borbe od početka 2024. godine, u 67. brigadi započela je inspekcija i prebacivanje pripadnika Ukrajinskog dobrovoljačkog korpusa (DUK) „Desnog sektora“ u druge postrojbe.
Prema Ukrajinskoj Pravdi, vojni vrh se pita zašto tako motivirana postrojba kao što je DUK "tone" na fronti Časiv Jar. Inspekcija je otkrila probleme unutar same brigade. Tijekom nedavne popune, u brigadu su prebačeni vojnici iz drugih postrojbi. Odnos prema ovim „pikselima“, kako su nazvani, navodno je bio lošiji, oni su prvi poslani u bitku i zbog nedostatka iskustva, izgubili su tlo pod nogama. No, to nije bio jedini uzrok problema s borbenom sposobnošću brigade koje je inspekcija otkrila.
Kako je za Ukrajinsku Pravdu rekao jedan od bivših boraca DUK-a, korijen sadašnjeg problema leži u nemogućnosti preformatiranja bivše dragovoljačke postrojbe u redovitu brigadu Oružanih snaga. Nakon preformatiranja DUK-a u 67. brigadu, dragovoljci su morali živjeti “po armijskim šablonama”, a posebice slušati odluke novopostavljenog armijskog zapovjedništva. Za vrijeme bivšeg zapovjednika Valerija Zalužnog, okosnica DUK-a uspjela je zadržati određenu autonomiju i imati podršku Generalštaba.
"A kada je Sirski imenovan, rečeno im je da trebaju obavljati samo one funkcije koje odgovaraju njihovoj službenoj razini. Oni to smatraju političkim progonom, za ideološke borce DUK-a to izgleda kao uništenje pokreta, a zapravo je samo normiranje njihove postrojbe od strane sustava“, kaže sugovornik.
„Desni sektor“ obratio se javnosti:
“Želimo vas obavijestiti da je Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine započelo proces prebacivanja u druge postrojbe svih zapovjednika i boraca DUK-a Desnog sektora, koji su formirali brigadu i čine njezinu okosnicu. Nisu nam poznati motivi za takve radnje. Svi pokušaji da se ovaj proces zaustavi i saznaju razlozi nisu urodili plodom. Možda netko vjeruje da će disperzija boraca po raznim postrojbama dovesti do uništenja DUK-a. Protiv zapovjednika postrojbi otvorene su službene istrage, moguće je pokretanje kaznenog postupka zbog izmišljenih optužbi za nepoštivanje borbenih zapovijedi. Zapovjednici i borci spremni su braniti čast i dostojanstvo kako svoju tako i poginulih suboraca na zakonit način. Posve su neshvatljive akcije za potpuno slabljenje borbeno spremne postrojbe, što smo mi bili od samog početka sveobuhvatne invazije. Ukrajinski dobrovoljački korpus Desnog sektora je bio, jest i bit će branitelj neovisnosti Ukrajine i njezine teritorijalne cjelovitosti. Svaki zapovjednik i vojnik Ukrajinskog dobrovoljačkog korpusa Desnog sektora, bez obzira u kojoj se jedinici nalazio, uvijek će biti primjer vojničke dužnosti, uzor discipline i hrabrosti", kažu u Desnom sektoru.
Inače, s početkom agresije Dobrovoljački ukrajinski korpus Desnog sektora postao je dio Oružanih snaga Ukrajine. Godine 2023. DUK je podijeljen u dva dijela: jedan je ušao u sastav Snaga za specijalne operacije, a drugi je postao 67. mehanizirana brigada. U veljači 2024. dio bojne Da Vinčijevi Vukovi napušta 67. brigadu i prelazi u 59. brigadu.
-
BiBi911
#198722 Re: Ukrajina
Ja sam pocetkom rata nesto uplatio, ali ako budemo mi skupljali da bude transparentno,sta koliko i gdje, kada koo i too.Isner wrote: ↑14/04/2024 12:42 Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Ipak smo mi iz Bosne i jbga znas nas
-
zigzag
#198723 Re: Ukrajina
Zašto admin, hajde npr ti nam daj svoj broj računa u banci kada se sakupi za DJI mavic3 , kontaktiraj ukrajinsku ambasadu da dostavimo dron.Isner wrote: ↑14/04/2024 12:42 Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Ja bih onima iz Terra skupine. Oni su u sastavu 3. Brigade.
I voljan sam dati pare.
- Čitalac
#198724 Re: Ukrajina
Ko želi, može da uplati direktno. Za Treću jurišnu:
https://ab3.support/
Fond Butusov:
https://censor.net/ua/yuriy_butusov_fund
https://ab3.support/
Fond Butusov:
https://censor.net/ua/yuriy_butusov_fund
-
zigzag
#198725 Re: Ukrajina
Ovdje je više fazon da dobiju nešto direktno iz BIH.
Svi mogu uplatiti i na 3. i butusovu ali bi se to utopilo u hiljade uplata koje oni dobijaju.
Priznali mi to ili ne, ukrajinci su nam " uštedili" jedan rat, obzirom da se svakih 40tak godina kod nas nešto zakuha. A ovo je bilo upravo to vrijeme.
Skinuli su nam novu patnju sa vrata.
Svi mogu uplatiti i na 3. i butusovu ali bi se to utopilo u hiljade uplata koje oni dobijaju.
Priznali mi to ili ne, ukrajinci su nam " uštedili" jedan rat, obzirom da se svakih 40tak godina kod nas nešto zakuha. A ovo je bilo upravo to vrijeme.
Skinuli su nam novu patnju sa vrata.