Otprilike.Quaresma wrote: ↑12/04/2024 18:28Iran in a nutshelljeza u ledja wrote: ↑12/04/2024 18:19 Ja koliko vidim, Iran osjeca da mora uzvratiti necim, kao i za Sulejmanija. Onda se najavi napad, napravi se neka relativno minimalna steta, i to je to,m. Vuk sit, ovce na broju.
Za domacu javnost - “oni nam napali ambasadu, mi snazno uzvratili…jesmo zajebani”. Kad se prasina slegne, Izrael je uradio sta je htio, Iran se poklopio usima.
IRAN
- Haris.ba
#34751 Re: IRAN
- ANamelessGhoul
#34752 Re: IRAN
Evo izgleda da su krenuli...
Ispipavanje Iron domea
Ispipavanje Iron domea
- Point.
#34753 Re: IRAN
Hezbollah se malo igra, ispipava teren
- Ludzak
#34754 Re: IRAN
Igraju se malo raketama. Svako ispaljivanje raketa prema Izraelu je bespotrebno gađanje i trošenje tih dalekometnih raketa. Ipak Iron Dome to bez problema rješava. Bez kopnene ofanzive prema Izraelu, nema se tu šta tražiti. Tako i Iran. Raketama neće postići neki cilj.
- GandalfSivi
#34755 Re: IRAN
E jebiga sada, kopnena ofanziva…Ludzak wrote: ↑12/04/2024 20:20 Igraju se malo raketama. Svako ispaljivanje raketa prema Izraelu je bespotrebno gađanje i trošenje tih dalekometnih raketa. Ipak Iron Dome to bez problema rješava. Bez kopnene ofanzive prema Izraelu, nema se tu šta tražiti. Tako i Iran. Raketama neće postići neki cilj.
- Peacean
#34756 Re: IRAN
Pa baš zato neće nikada ni biti većeg sukoba između njih, eventualno neko bombardovanje ili proxy udar i nazad kući.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#34757 Re: IRAN
Nisam siguran koliko moze Iron Dome protiv balistickih, ovo sto.ima Hezbolah nije bas reprezentativno.
Kad se sjetim onih vremena kad je Sadam Skudovima cjepao kad mu podne napamet
Kad se sjetim onih vremena kad je Sadam Skudovima cjepao kad mu podne napamet
- Ludzak
#34758 Re: IRAN
Kažem kao jednu od opcija. Ove ih rakete neće poremetiti, vjeruj. Imaju najrazvijeniju odbranu od raketnih udara, mora im se priznatiGandalfSivi wrote: ↑12/04/2024 20:22E jebiga sada, kopnena ofanziva…Ludzak wrote: ↑12/04/2024 20:20 Igraju se malo raketama. Svako ispaljivanje raketa prema Izraelu je bespotrebno gađanje i trošenje tih dalekometnih raketa. Ipak Iron Dome to bez problema rješava. Bez kopnene ofanzive prema Izraelu, nema se tu šta tražiti. Tako i Iran. Raketama neće postići neki cilj.
- GandalfSivi
#34759 Re: IRAN
Ne bi me sekunde iznenadilo da dosta tih raketa prodje, ne zato sto ih Izrael ne moze presreti…Ludzak wrote: ↑12/04/2024 20:33Kažem kao jednu od opcija. Ove ih rakete neće poremetiti, vjeruj. Imaju najrazvijeniju odbranu od raketnih udara, mora im se priznatiGandalfSivi wrote: ↑12/04/2024 20:22E jebiga sada, kopnena ofanziva…Ludzak wrote: ↑12/04/2024 20:20 Igraju se malo raketama. Svako ispaljivanje raketa prema Izraelu je bespotrebno gađanje i trošenje tih dalekometnih raketa. Ipak Iron Dome to bez problema rješava. Bez kopnene ofanzive prema Izraelu, nema se tu šta tražiti. Tako i Iran. Raketama neće postići neki cilj.
-
ReymondReddington
#34760 Re: IRAN
Pa i taj iron dome nesto ispaljuje. Znaci ako ispaljuje 500 raketa u minuti ti posaljes 600 i 100 ce proci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#34761 Re: IRAN
Al Jazeera ništa ne javlja, čudi me.
- PreWiBa
#34762 Re: IRAN
Irancima bi bilo najbolje da ništa ne rade sada. Ama baš ništa.
Ovako ići na volej bi bilo baš glupo, jedino ako imaju neki sistem preko kojeg vojnike teleportiraju u Tal Abib pa da ipak iznenade nekoga.
Inače, sama činjenica da je Amerika bila u pravu je već pobjeda za drugu stranu.
Naravno da općenito ne bi htio nikakav rat, dosta je više, to bi definitivno bio put prema trećem svjetskom.
Ovako ići na volej bi bilo baš glupo, jedino ako imaju neki sistem preko kojeg vojnike teleportiraju u Tal Abib pa da ipak iznenade nekoga.
Inače, sama činjenica da je Amerika bila u pravu je već pobjeda za drugu stranu.
Naravno da općenito ne bi htio nikakav rat, dosta je više, to bi definitivno bio put prema trećem svjetskom.
- karanana
#34763 Re: IRAN
slzem se. ovo je nastimano da ih navuku. neka probaju neku drugu vrstu odmazde ali otvoreni rat, mislim da ce na kraju ispast pravo donji. osim ako nisu spremni fakat ici do kraja pa baciti sve sto imaju, mozda i nukicu ako su je napravili ali sumnjam.
valjda su razradili game theory, ja mislim da svi scenariji na kraju idu na to da ce ispast donji, na zalost jer balans na bliskom istoku je kljuc mira a toga nema sa amerikom potpuno na jednoj strani.
ali u sustini mislim da je rat sa iranom neminovnost i pitanje vremena jer to je izrael zacrtao. ne znam kome vise odgovara odgadjanje.
valjda su razradili game theory, ja mislim da svi scenariji na kraju idu na to da ce ispast donji, na zalost jer balans na bliskom istoku je kljuc mira a toga nema sa amerikom potpuno na jednoj strani.
ali u sustini mislim da je rat sa iranom neminovnost i pitanje vremena jer to je izrael zacrtao. ne znam kome vise odgovara odgadjanje.
-
Hendrix
#34764 Re: IRAN
Saudija i Emirati jedva cekaju ovaj sukob, ratuju s Iranom preko ledja Jemenaca godinama.JovicSA wrote: ↑12/04/2024 16:15 Ako Izrael bude išao u otvoreni rat sa Iranom sigurno neće ići sam jer će najmanje USA, Britanija i par drugih zemalja Zapada biti uz njega. Uz Iran možda, možda budu Rusi, samo možda i u toj konstalaciji snaga Iran može samo izvući deblji kraj. Sigurno da to ne bi bilo šamaranje Irana kao Talibana i Iračana ali ipak bi izvukli deblji kraj osim ako Iran posjeduje nešto što ostali svijet ne zna mada je nuklearno oružije sredstvo odvraćanja.
- PreWiBa
#34765 Re: IRAN
Možda će podržati, ali neće aktivno sudjelovati.Hendrix wrote: ↑13/04/2024 00:01Saudija i Emirati jedva cekaju ovaj sukob, ratuju s Iranom preko ledja Jemenaca godinama.JovicSA wrote: ↑12/04/2024 16:15 Ako Izrael bude išao u otvoreni rat sa Iranom sigurno neće ići sam jer će najmanje USA, Britanija i par drugih zemalja Zapada biti uz njega. Uz Iran možda, možda budu Rusi, samo možda i u toj konstalaciji snaga Iran može samo izvući deblji kraj. Sigurno da to ne bi bilo šamaranje Irana kao Talibana i Iračana ali ipak bi izvukli deblji kraj osim ako Iran posjeduje nešto što ostali svijet ne zna mada je nuklearno oružije sredstvo odvraćanja.
Zapravo, neće ni podržati, njima više odgovara trenutno stabilnost u ovom periodu koji je toliko važan za njihovu ekonomsku transformaciju.
Sada, rat preko puta, to bi ih minimalno blokiralo 10 godina, a taman će onda početi da se osjete posljedice enrgetske tranzicije.
-
Hendrix
#34766 Re: IRAN
Ma da to sam i mislio, usutice se lagano a zapad radi posao za njih. Ne moraju se vise provaljivat kao u Jemenu.sehohari wrote: ↑13/04/2024 00:05Možda će podržati, ali neće aktivno sudjelovati.Hendrix wrote: ↑13/04/2024 00:01Saudija i Emirati jedva cekaju ovaj sukob, ratuju s Iranom preko ledja Jemenaca godinama.JovicSA wrote: ↑12/04/2024 16:15 Ako Izrael bude išao u otvoreni rat sa Iranom sigurno neće ići sam jer će najmanje USA, Britanija i par drugih zemalja Zapada biti uz njega. Uz Iran možda, možda budu Rusi, samo možda i u toj konstalaciji snaga Iran može samo izvući deblji kraj. Sigurno da to ne bi bilo šamaranje Irana kao Talibana i Iračana ali ipak bi izvukli deblji kraj osim ako Iran posjeduje nešto što ostali svijet ne zna mada je nuklearno oružije sredstvo odvraćanja.
Zapravo, neće ni podržati, njima više odgovara trenutno stabilnost u ovom periodu koji je toliko važan za njihovu ekonomsku transformaciju.
Sada, rat preko puta, to bi ih minimalno blokiralo 10 godina, a taman će onda početi da se osjete posljedice enrgetske tranzicije.
- PreWiBa
#34767 Re: IRAN
Mislim da neki ovdje nisu svjesni razmjere koje bi taj rat imao.
To nije samo rat u Iranu.
Iran je kroz svoju mrežu prisutan u većini zemalja te regije.
U Iraku su faktički najvažniji u vlasti, svakako je to većinski šitska država.
Za Liban važi isto, mada ne demografski.
Bahrain, iako ima sunitskog kralja, ima većinsko šitsko stanovništvo koje bi se moglo dići protiv vladara kao što je bio već slučaj 2011.
Isto imamo u dijelovima Saudije, i to baš u dijelu koji graniči sa zalijevom i gdje je većina nalazišta nafte.
Iran bi mogao to aktivirati ili potpaliti vatru, jer niko ne zna kako bi se vladari odnosili prema njima jednom kada više nema prijetnje Irana.
Uglavnom, rat sa Iranom bi mogao baciti tu regiju u neviđeni belaj, čak i za to područje.
Rat u Iraku ili Siriji bi za to bili kamilica.
Bahrain, iako ima sunitskog kralja, ima većinsko šitsko stanovništvo koje bi se moglo dići protiv vladara kao što je bio već slučaj 2011.
Isto imamo u dijelovima Saudije, i to baš u dijelu koji graniči sa zalijevom i gdje je većina nalazišta nafte.
Iran bi mogao to aktivirati ili potpaliti vatru, jer niko ne zna kako bi se vladari odnosili prema njima jednom kada više nema prijetnje Irana.
Uglavnom, rat sa Iranom bi mogao baciti tu regiju u neviđeni belaj, čak i za to područje.
- jeza u ledja
#34768 Re: IRAN
Zasto bi to bio put prema trecem svjetskom?sehohari wrote: ↑12/04/2024 21:32 Irancima bi bilo najbolje da ništa ne rade sada. Ama baš ništa.
- PreWiBa
#34769 Re: IRAN
Gledaj moj zadnji komentar.jeza u ledja wrote: ↑13/04/2024 00:10Zasto bi to bio put prema trecem svjetskom?sehohari wrote: ↑12/04/2024 21:32 Irancima bi bilo najbolje da ništa ne rade sada. Ama baš ništa.
Rat bi imao tolike razmjere da nije isključeno da će zemlje poput Kine ili Rusije koristiti priliku za ostvarenje svojih ciljeva.
- PreWiBa
#34770 Re: IRAN
Našao sam kartu koja oslikava situaciju u regiji, mada je malo starija

- jeza u ledja
#34771 Re: IRAN
Da te podsjetim, svi ti iranski proxiji i regiji vec ratuju i prave belaj - upravo jer ih Iran podstice na to. Ako bi se Iran morao pozabaviti sobom, podrska njima bi presusila.sehohari wrote: ↑13/04/2024 00:09 Mislim da neki ovdje nisu svjesni razmjere koje bi taj rat imao.
- PreWiBa
#34772 Re: IRAN
Gdje ratuju, kakav belaj prave?jeza u ledja wrote: ↑13/04/2024 00:16Da te podsjetim, svi ti iranski proxiji i regiji vec ratuju i prave belaj - upravo jer ih Iran podstice na to. Ako bi se Iran morao pozabaviti sobom, podrska njima bi presusila.sehohari wrote: ↑13/04/2024 00:09 Mislim da neki ovdje nisu svjesni razmjere koje bi taj rat imao.
Većina ih djeluje onoliko koliko Iran želi, a to je sada manjeg intenziteta.
Kako bi im podrška presušila?
Onog momenta kada nema Irana, nema ni proxia.
Niti ti proxy postoje tek tako, već se baziraju na određenim vezama sa tom državom.
- jeza u ledja
#34773 Re: IRAN
Pridajes previse vaznosti Iranusehohari wrote: ↑13/04/2024 00:11Gledaj moj zadnji komentar.jeza u ledja wrote: ↑13/04/2024 00:10Zasto bi to bio put prema trecem svjetskom?sehohari wrote: ↑12/04/2024 21:32 Irancima bi bilo najbolje da ništa ne rade sada. Ama baš ništa.
Rat bi imao tolike razmjere da nije isključeno da će zemlje poput Kine ili Rusije koristiti priliku za ostvarenje svojih ciljeva.
-
Benjo34
#34774 Re: IRAN
Vidim evo Rev Garda napala veceras Izrael sa jednim youtube snimkom
- jeza u ledja
#34775 Re: IRAN
Gdje ratuju i prave belaj? Nisi pratio zadnjih 20 godina?sehohari wrote: ↑13/04/2024 00:18Gdje ratuju, kakav belaj prave?jeza u ledja wrote: ↑13/04/2024 00:16Da te podsjetim, svi ti iranski proxiji i regiji vec ratuju i prave belaj - upravo jer ih Iran podstice na to. Ako bi se Iran morao pozabaviti sobom, podrska njima bi presusila.sehohari wrote: ↑13/04/2024 00:09 Mislim da neki ovdje nisu svjesni razmjere koje bi taj rat imao.
Većina ih djeluje onoliko koliko Iran želi, a to je sada manjeg intenziteta.
Kako bi im podrška presušila?
Onog momenta kada nema Irana, nema ni proxia.
Niti ti proxy postoje tek tako, već se baziraju na određenim vezama sa tom državom.
Vecina ih djeluje po uputama Irana. Mnogi imaju nesrazmjeran uticaj upravo zbog podrske Irana.
To i ja govorim, onog momenta kada ovakvog Irana nema, staje i podrska tim grupama. Podrska bi im presusila jer bi se Iran morao pozabavati sobom.