saimidin wrote: ↑12/04/2024 22:58
vjeshalica wrote: ↑12/04/2024 20:54
saimidin wrote: ↑12/04/2024 19:21
Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom

narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep

još prije 20+ godina
Mi smo u prosjeku jako nepismen i tvrdoglav narod, prvo nemamo pojma o čemu pričamo, a i kad skontamo da nismo u pravu i da pišemo nebuloze iz vremena samoupravnog socijalizma, nikada to nećemo priznati
Ako su ove plate tačne nije ni čudo da se sve raspada, jer su to jako loši inžinjeri kad su tako malo plaćeni
Šalim se oni su loši jer su uhljebi koji su zaposleni na štelu, bez da su morali ili moraju pokazati bilo kakve sposobnosti
Ps
Hoćemo li ikada odmaći od ovog narativa da su za sve krivi zli političari sda/sdp... I shvatiti da smo ih mi birali, i da bez obzira jeste li glasali za bilo koje koji su bili na vlasti ili neke druge, pa ako niste glasali uopšte, sve je to naš izbor, i da dok ne promijeni svako sebe ne može mijenjati ni oko sebe
Sto ne mogu preseracke logike o privatizaciji vrlo bitnih resursa. Kad ne znas nista poduzeti onda daj privatizuj kao univerzalni odgovor na sve probleme u poslovanju.
Pa ne mogu ni ja preseračke socijalističke preseravštine, jer tu logike nema svakako, već neke dječije fantazije o prozorima od čokolade i zidovima od marmelade
Jel socijalizam propao u čitavoj istočnoj europi, jeste, zašto očekivati da mi znamo kako da uspije, i zašto očekivati da ćemo uspjeti napraviti od ep

uspješnu firmu, nakon što smo sjebali sve i jednu kojom smo upravljali
I nemoj opet u to nisam ja, nismo mi, već političari, to je vrhunac infatilizma
Da japanci pokušavaju ja vjerujem da bi mogli uspjeti, mimo njih ne vjerujem, čak ni švabe
Mi smo jedina država na svijetu koja leži na vodi , od vode pravi struju i ima gubitaška preduzeća.
Mi smo jedina država na svijetu koja 2000 nije napravila plan prekvalifikacije rudara do 2010 godine , uvalila se pare u to umjesto u njihove plate i spremila ih za tržište , nego je kupovala mir time što je rudnike privalila Elektroprivredi ali hajde , veliki pozdrav tim herojima koji pod zemljom kopaju koru hljeba , šta je sa silnom administracijom po rudnicima , čistačicama , kafe kuharicama , domarima , vozačima , pisarima , ribarima , mesarima , volovođama i ostalim ?
Nema to veze sa socijalizmom , nego sa planiranjem i domaćinskim i čestitim odnosom prema javnom interesu i javnoj imovini.
Ova država je propala onog dana kad je kroz Butmirski tunel prošla roba za "ugledne sarajevske biznismene" a borci i ranjenici su zbog toga zaustavljeni da sačekaju - niko za to nikad nije odgovarao.
Kako je to tada isplanirano i sprovedeno , tako je rađeno sve ove godine i tako se radi i danas.
Mnogo smo pogani kao ljudi. Mnogo.