ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#1526 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

bumerangss wrote: 12/04/2024 22:48
Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 07:25 Zamisli diskriminacije, kupim kartu za tramvaj na Bascarsiji i platim 1,8 KM do katedrale a covjek na istoj stanici kupio kartu i ode do Ilidze za iste pare :-? :-?
Bravo
Isto kao racuni za smece. Samac u stanu od 60 kvadrata placa isti racun za smecekao petoclana porodica koja isto zivi u 60 kvadrata a proizvodi 5x vise smeca nego onaj samac koji placa isto :-)
Zamisli diskriminacije, uplaćujem zdravstveno a nikada nisam bio kod doktora, isto koliko uplaćuje onaj koji ima hroničnu bolest.

A onda, jedan dan...
Hakiz

#1527 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 22:54 Logicno je porediti cijenu kw u Njemackoj i BiH, jer mi imamo ista primanja kao Hans i Gertruda.
Munitić, da ima smisla.

Poštovanje divi.
saimidin

#1528 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by saimidin »

vjeshalica wrote: 12/04/2024 20:54
saimidin wrote: 12/04/2024 19:21 Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom :lol: narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep :bih: još prije 20+ godina

Mi smo u prosjeku jako nepismen i tvrdoglav narod, prvo nemamo pojma o čemu pričamo, a i kad skontamo da nismo u pravu i da pišemo nebuloze iz vremena samoupravnog socijalizma, nikada to nećemo priznati :-)

Ako su ove plate tačne nije ni čudo da se sve raspada, jer su to jako loši inžinjeri kad su tako malo plaćeni :lol:
Šalim se oni su loši jer su uhljebi koji su zaposleni na štelu, bez da su morali ili moraju pokazati bilo kakve sposobnosti

Ps
Hoćemo li ikada odmaći od ovog narativa da su za sve krivi zli političari sda/sdp... I shvatiti da smo ih mi birali, i da bez obzira jeste li glasali za bilo koje koji su bili na vlasti ili neke druge, pa ako niste glasali uopšte, sve je to naš izbor, i da dok ne promijeni svako sebe ne može mijenjati ni oko sebe
Sto ne mogu preseracke logike o privatizaciji vrlo bitnih resursa. Kad ne znas nista poduzeti onda daj privatizuj kao univerzalni odgovor na sve probleme u poslovanju.
Pa ne mogu ni ja preseračke socijalističke preseravštine, jer tu logike nema svakako, već neke dječije fantazije o prozorima od čokolade i zidovima od marmelade

Jel socijalizam propao u čitavoj istočnoj europi, jeste, zašto očekivati da mi znamo kako da uspije, i zašto očekivati da ćemo uspjeti napraviti od ep :bih: uspješnu firmu, nakon što smo sjebali sve i jednu kojom smo upravljali

I nemoj opet u to nisam ja, nismo mi, već političari, to je vrhunac infatilizma

Da japanci pokušavaju ja vjerujem da bi mogli uspjeti, mimo njih ne vjerujem, čak ni švabe
Mate_Miso_Kovac

#1529 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mate_Miso_Kovac »

Hakiz wrote: 12/04/2024 22:45
tramvajtrojka wrote: 12/04/2024 22:39
Mate_Miso_Kovac wrote: 12/04/2024 22:35 Kakva je plejada apsolutnih imbecila s ETFa preko guzova, babe, dajdze, amidze, kuma, komsinice ugurana u kompletnu vertikalu privreda/prijenos/distrubucija/regulatori + razni sinovi šefova odsjeka, šefova spratova, šefova kancelarija, njihove hanume, hanumina familija, dobro ikako imamo struje, po bilo kakvoj cijeni.

Jebeni bogalji, kojima je kao i telekomu kumrovački diktator u amanet ostavio kompletnu infrastrukturu, da bi oni sada, sisajući tu infrastrukturu, mogli drkati mikropenise po kancelarijama trokutaste zgrade na socijalnom.

Usputbudirečeno, disclaimer, ne dotiče me porast cijene struje, niti bi me doticao da poskupi 100% :D
Sta je ba bilo ostavljeno od PTT neko ovako nesto lupi kao argument i ostane ziv :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Nije telecom samo 4G.
Trebao im je i to Broz ostaviti, sram ga bio. Al kakvi mazlumi rade u telekomu, ne sumnjam da bi i to proćerdali, kao što su proćerdali i apsolutnu monopolističku poziciju čim se pojavio prvi random kablovski operater i krenuo razvlačiti kablove po zgradama 8)
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1530 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by teskeredzic_22 »

saimidin wrote: 12/04/2024 22:58
saimidin wrote: 12/04/2024 19:21 Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom :lol: narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep :bih: još prije 20+ godina

Mi smo u prosjeku jako nepismen i tvrdoglav narod, prvo nemamo pojma o čemu pričamo, a i kad skontamo da nismo u pravu i da pišemo nebuloze iz vremena samoupravnog socijalizma, nikada to nećemo priznati :-)

Ako su ove plate tačne nije ni čudo da se sve raspada, jer su to jako loši inžinjeri kad su tako malo plaćeni :lol:
Šalim se oni su loši jer su uhljebi koji su zaposleni na štelu, bez da su morali ili moraju pokazati bilo kakve sposobnosti

Ps
Hoćemo li ikada odmaći od ovog narativa da su za sve krivi zli političari sda/sdp... I shvatiti da smo ih mi birali, i da bez obzira jeste li glasali za bilo koje koji su bili na vlasti ili neke druge, pa ako niste glasali uopšte, sve je to naš izbor, i da dok ne promijeni svako sebe ne može mijenjati ni oko sebe
Sto ne mogu preseracke logike o privatizaciji vrlo bitnih resursa. Kad ne znas nista poduzeti onda daj privatizuj kao univerzalni odgovor na sve probleme u poslovanju.
Pa ne mogu ni ja preseračke socijalističke preseravštine, jer tu logike nema svakako, već neke dječije fantazije o prozorima od čokolade i zidovima od marmelade

Jel socijalizam propao u čitavoj istočnoj europi, jeste, zašto očekivati da mi znamo kako da uspije, i zašto očekivati da ćemo uspjeti napraviti od ep :bih: uspješnu firmu, nakon što smo sjebali sve i jednu kojom smo upravljali

Da japanci pokušavaju ja vjerujem da bi mogli uspjeti, mimo njih ne vjerujem, čak ni švabe
Mi smo jedina država na svijetu koja leži na vodi , od vode pravi struju i ima gubitaška preduzeća.
Mi smo jedina država na svijetu koja 2000 nije napravila plan prekvalifikacije rudara do 2010 godine , uvalila se pare u to umjesto u njihove plate i spremila ih za tržište , nego je kupovala mir time što je rudnike privalila Elektroprivredi ali hajde , veliki pozdrav tim herojima koji pod zemljom kopaju koru hljeba , šta je sa silnom administracijom po rudnicima , čistačicama , kafe kuharicama , domarima , vozačima , pisarima , ribarima , mesarima , volovođama i ostalim ?

Nema to veze sa socijalizmom , nego sa planiranjem i domaćinskim i čestitim odnosom prema javnom interesu i javnoj imovini.
Ova država je propala onog dana kad je kroz Butmirski tunel prošla roba za "ugledne sarajevske biznismene" a borci i ranjenici su zbog toga zaustavljeni da sačekaju - niko za to nikad nije odgovarao.
Kako je to tada isplanirano i sprovedeno , tako je rađeno sve ove godine i tako se radi i danas.

Mnogo smo pogani kao ljudi. Mnogo.
shheff

#1531 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by shheff »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 22:54 Logicno je porediti cijenu kw u Njemackoj i BiH, jer mi imamo ista primanja kao Hans i Gertruda.
Ali su nam manja 3-4x logično, a ne 8-12x. I usput kWh. ;-)
Last edited by shheff on 12/04/2024 23:26, edited 3 times in total.
shheff

#1532 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by shheff »

nauticamid wrote: 12/04/2024 22:52
shheff wrote: 12/04/2024 22:46 Baš sam zeta pitao koliko plaća kWh u De, kaže 0.4e i kaže izvukao dobar deal, napravio sebi smart home praćenje potrošača. Ja sam jedan od rijetkih koji se grije na struju (klime) i sasvim mi je normalno ovo poskupljenje, jer kad sam prije 5g to odlučio uračunao sam da me ni 50% ne može značajno poremetiti i ko me je pitao za mišljenje objasnio sam mu prednosti i mane. Ali nažalost većina je nepismena pa ne napravi računicu za svoje potrebe, nego rade što je in, pa imamo svako malo svi na maline, svi na pelet, svi na konvektore... U mom gradu su sve nove zgrade, preko 10+, sa centralnim na termoblok, i ja kad se čudim tome nikome zanimljiva tema, ali evo uskoro će biti popularnija. Možemo mi nastaviti silovati el.en. sistem pa će nam i 0.4e biti dobar deal.
Bolje ti je da sad napustiš forum :D

Zaboravio si dodati, svi na klime(ali svi pametni pa uzimaju D kategoriju potrošnje, jer isto grije za 1000 kao i ona od 2000 tisuće :lol: ).

Sad napusti sahranu, avaj forum...
Imaš temu za klime pa se malo educiraj, ima ekstremno kvalitetnih ljudi koji besplatno daju savjet, naravno 90% ugradnje su Lg, Beko, i razni kinezi, ali nažalost funkcionalno nepismen narod koji o svakoj temi sve zna. :run:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1533 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sime_cipol »

Halo punice, kako si? Sta ima kod vas u Kristianstadu? Pricam ovamo sa društvom, bogati koliko placas struje na mjesečnom nivou?
40-50€ kako kad. Stan 80m². Troje ih.
Ne da djavo mira, mozda punica folira.
E svastiko, kako si mi, kako djecica (ima ih 3)? Sta ima u Hassleholmu? Boga ti, koliko Vama dodje struje mjesecno, pricam ovamo nesto sa rajom? 50-60 €. Kuca 120m².
Hvala ti. Pozdravi muza, cujemo se.

P.S. prosjecna plata 2500+ €. Tegoba.
ZoomZoomKiwi

#1534 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

Beč, stan 65 kvadrata, dvoje, prosjek mjesečni 40€ (malo ispod, al' hajd). Doduše ne griju se na struju, ali eto. :bih:
saimidin

#1535 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by saimidin »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2024 23:06

Mi smo jedina država na svijetu koja leži na vodi , od vode pravi struju i ima gubitaška preduzeća.
Mi smo jedina država na svijetu koja 2000 nije napravila plan prekvalifikacije rudara do 2010 godine , uvalila se pare u to umjesto u njihove plate i spremila ih za tržište , nego je kupovala mir time što je rudnike privalila Elektroprivredi ali hajde , veliki pozdrav tim herojima koji pod zemljom kopaju koru hljeba , šta je sa silnom administracijom po rudnicima , čistačicama , kafe kuharicama , domarima , vozačima , pisarima , ribarima , mesarima , volovođama i ostalim ?

Nema to veze sa socijalizmom , nego sa planiranjem i domaćinskim i čestitim odnosom prema javnom interesu i javnoj imovini.
Ova država je propala onog dana kad je kroz Butmirski tunel prošla roba za "ugledne sarajevske biznismene" a borci i ranjenici su zbog toga zaustavljeni da sačekaju - niko za to nikad nije odgovarao.
Kako je to tada isplanirano i sprovedeno , tako je rađeno sve ove godine i tako se radi i danas.

Ne tvrdim da smo dobri, ali kao i ostali u okruženju, manje više, ali je jasno da ne znamo upravljati javnim firmama, nismo još na tom nivou svijesti i pameti

Jasno je da se te firme gledaju kao plijen od pobjede na izborima i da ih koristimo kao krave muzare koje svi muzu, niko ne hrani, naravno ima hijerarhija muže, direktori više, radnici manje, tajkuni okolo i muzu i istivremeno režu komade mesa

Pa opet svi su oni manjina ali šta je sa ljudima koji nisu, kako puše tu priču nek je državno/naše narodno, kad je jasno da nije, tj ostati će samo dugovi državni/narodni

Ako je šićar jeftina struja, to je smiješno i žalosno, da smo se tako jeftino i za siću prodali, i stvarno ko nas :izet:
sime_cipol

#1536 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sime_cipol »

20 godina radim, nikad nisam dobio regres, a niti hediju na dan firme. A neko 9 joja svake godine. A firma 150mil u minusu. :-)
Na minimalac svi, kome se ne svidja siroko mu polje. Prvo vi poturite ledja za svoju firmu, pa tek onda dodjite i trazite crkavicu od penzionera.
Last edited by sime_cipol on 12/04/2024 23:37, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#1537 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 12/04/2024 23:35 20 godina radim, nikad nisam dobio regres, a niti hediju na dan firme. A neko 9 joja svake godine. A firma 150mil u minusu. :-)
Ne valja ti firma, a ni država. :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1538 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by izvrsni direktor »

Imal regresa na nju zilandu :skoljka:
sime_cipol

#1539 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sime_cipol »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/04/2024 23:36
sime_cipol wrote: 12/04/2024 23:35 20 godina radim, nikad nisam dobio regres, a niti hediju na dan firme. A neko 9 joja svake godine. A firma 150mil u minusu. :-)
Ne valja, ali ne bi je mijenjao ni za Telekom, a ni za EP. Nema para, nema regresa. I zivis dalje. Jok, 150mil minusa, ali niko svoje komocije ne da. Lakse na gradjane udariti.
20 godina pricaju kako je cijena struje niska, ali milionski profiti na kraju. Sad odjednom 150mil minusa. Kako?
ZoomZoomKiwi

#1540 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 12/04/2024 23:37 Imal regresa na nju zilandu :skoljka:
Ništa to, dobiješ šta si zaradio i nabij se nogom. Nema ni TO, ni prevoz, ništa jebote.
Državno penziono je zakurac i na to ne treba računati.
Zdravstvo je besplatno, doduše dentalno nije i među najskupljima je na svijetu.

Bude neki simbolični bonus ako ti je firma poslovala dobro, na kraju godine, i to ti je. :mrgreen:
Last edited by ZoomZoomKiwi on 12/04/2024 23:47, edited 1 time in total.
izvrsni direktor

#1541 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

sime_cipol wrote: 12/04/2024 23:44
ZoomZoomKiwi wrote: 12/04/2024 23:36
Ne valja, ali ne bi je mijenjao ni za Telekom, a ni za EP. Nema para, nema regresa. I zivis dalje. Jok, 150mil minusa, ali niko svoje komocije ne da. Lakse na gradjane udariti.
20 godina pricaju kako je cijena struje niska, ali milionski profiti na kraju. Sad odjednom 150mil minusa. Kako?
Otjerali super sposobne sda kadrove
nivla

#1542 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nivla »

sdp porijeklo generalnog, na to vuce, tj nista sposobniji direktor od prethodnog kojeg je postavila sda
izvrsni direktor

#1543 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

ZoomZoomKiwi wrote: 12/04/2024 23:46
Ništa to, dobiješ šta si zaradio i nabij se nogom. Nema ni TO, ni prevoz, ništa jebote.

Bude neki simbolični bonus ako ti je firma poslovala dobro, na kraju godine, i to ti je. :mrgreen:
Auu valja znaci i tebi u bosnu zubaru, ko pravi dijasporac :D
ZoomZoomKiwi

#1544 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 12/04/2024 23:51
ZoomZoomKiwi wrote: 12/04/2024 23:46

Auu valja znaci i tebi u bosnu zubaru, ko pravi dijasporac :D
Ma kakvi, daleko. Nego molit boga da ovi potraju što duže :lol:
saimidin

#1545 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by saimidin »

sime_cipol wrote: 12/04/2024 23:29 Halo punice, kako si? Sta ima kod vas u Kristianstadu? Pricam ovamo sa društvom, bogati koliko placas struje na mjesečnom nivou?
40-50€ kako kad. Stan 80m². Troje ih.
Ne da djavo mira, mozda punica folira.
E svastiko, kako si mi, kako djecica (ima ih 3)? Sta ima u Hassleholmu? Boga ti, koliko Vama dodje struje mjesecno, pricam ovamo nesto sa rajom? 50-60 €. Kuca 120m².
Hvala ti. Pozdravi muza, cujemo se.

P.S. prosjecna plata 2500+ €. Tegoba.
Ono što ja ne kontam kakve veze ima cijena struje u šveckoj i :bih: međusobno, kakve veze imaju švecka i :bih: uopšte i po čemu se mogu porediti, a pogotovo po platama, jer niti smo obrazovani i produktivni kao šveđani, niti imamo sličnu ekonomiju, ...a svugdje ili plaćaš što potrošiš ili plaća neko za tebe kroz višu cijenu njemu ili mu uzmeš kao porez...kako oni proizvode struju a kako :bih: ...

Gle čuda i oni imaju plavu, tamno plavu i sivu kategoriju cijena po količini potrošnje

https://www.statista.com/statistics/418 ... ~:text=The average household electricity price,by a global energy crisis.

The average household electricity price in Sweden for a consumption between 2,500 and 5,000 kilowatt-hours was 26.68 euro cents per kilowatt-hour in the first half of 2023. Electricity prices have been above average since the beginning of 2021, when Europe was hit by a global energy crisis.

Ps

Neuporedivo je to, tj :bih: treba težiti sloveniji i slovačkoj za početak, švecka je daleko, osim tko hoće da odseli i živi tamo
dječak sa šibicama

#1546 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

sime_cipol wrote: 12/04/2024 23:44 Ne valja, ali ne bi je mijenjao ni za Telekom, a ni za EP. Nema para, nema regresa. I zivis dalje. Jok, 150mil minusa, ali niko svoje komocije ne da. Lakse na gradjane udariti.
Gradjani su krivi, i rudari.

I najniza cijena struje u Evropi... osim sto i Vucic kaze da Srbija ima najnizu cijenu struje u Evropi, sad mi nije bas najjasnije jesu li oni ili mi.
moee

#1547 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by moee »

mk ultra wrote: 12/04/2024 22:31
UIO ti ne dozvoljava prosumere jer hoce da oporezuju energiju koju ti vracas u mrezu
To je temeljni problem

Ostalo bi distribucija nekako resila
Koliko UIO hoće da uzme? 10% je uglavnom porez na dohodak. Recimo da se to i usvoji tako i napravimo malu računicu.
Uzmimo neko domaćinstvo koje troši cca 500 kW mjesečno. Po novom obračunu, to je račun oko 70+ KM. Solarna elektrana od 10 kW na krovu se sada može nabaviti za 12.000 KM i ona bi trebala omogućiti prosječnu mjesečnu proizvodnju od 1.000 kW (500 kW potrošnje i još toliko za predaju u mrežu). Ako UIO uzme 10% poreza (7 KM), domaćinstvu ostaje 133 KM/mjesečno ili oko 1.600 KM/godišnje. Ovo daje povrat investicije za manje od 8 godina, a situacija se znatno popravlja ako domaćinstvo uvede TP ili termo blok, jer u tom slučaju troši više, manje predaje u mrežu i plaća manje poreza, a zbog blok tarifa, štedi još više. Ako se u obzir uzme i realno dodatno poskupljenje u idućim godinama, povrat investicije se može svesti i na manje od 5 godina.
Zašto je onda problem platiti UIO i ko zapravo 'koči' PROSUMERE?
sime_cipol

#1548 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sime_cipol »

Moja potrosnja zadnjih 10 godina. +/- 10% kako kad.
NT - 250 kWh po 0.08 = 24 KM
VT - 200 kWh po 0.16 = 32 KM

Ukupno izmedju 55 i 60 KM mjesecno.
To bi po novim tarifama bilo koliko?
kakabanja213

#1549 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakabanja213 »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2024 23:06

Koliko su love skrsili na rudare mogli su nam svima ugraditi solare na kuce a da oni na slobodnom trzistu deru lovu i da im regres bude 1500 a za dan firme da dobiju i po 600 KM . Ko kad su strucnjaci.
Ci-Nick

#1550 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

sime_cipol wrote: 13/04/2024 00:22 Moja potrosnja zadnjih 10 godina. +/- 10% kako kad.
NT - 250 kWh po 0.08 = 24 KM
VT - 200 kWh po 0.16 = 32 KM

Ukupno izmedju 55 i 60 KM mjesecno.
To bi po novim tarifama bilo koliko?
Od 5 do 6 maraka više.
Post Reply