ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
skupljac_zeljeza

#1451 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

Kiki_Musampa wrote: 12/04/2024 16:10
Spoiler
Show
gidra wrote: 12/04/2024 09:55
drug_profi wrote: 12/04/2024 08:48

Računao si 536 kWh po zelenoj.
Računica bi trebala biti 134 kWh VT + 134 kWh MT, u zelenoj, pa 366 kWh VT + 366 kWh MT u plavoj, pa 500 kWh VT + 500 kWh MT u crvenoj.

134 x 16,82 + 134 x 8,41 = 2253,88 + 1126,94 = 3380,82 (Kpf)
366 x 21,03 + 366 x 10,51 = 7696,98 + 3846,66 = 11543,64 (Kpf)
500 x 26,03 + 500 x 13,01 = 13015,00 + 6505,00 = 19520,00 (Kpf)
Spoiler
Show
=34444,46 (Kpf) > 344,46 KM + PDV = 403,01 KM i mjerno mjesto 4,80 = 407,81 KM

Pretpostavljam da ti je gornja računica za trenutni obračun ispravna, pa je dakle razlika za ovakvu potrošnju oko 112 maraka ili 38% poskupljenja
Vjerovatno si u pravu i tvoja računica je tačna onda.
Gleda se onda ukupna potrosnja 2000 kWh, a ne po tarifama.
Zelena: 268 (srednje 268 ili VT-134 MT-134)
Plava: 722 (srednje 722 ili VT-366 MT-366)
Crvena: 1000 (srednje 1000 ili VT-500 MT-500)
Ma dobro je to. Ženina plata komplet u povećanje struje na nivou godine, apoteka im menza bila
To je ta kvaka koju sam i ja prvo izračunao. Meni će uzeti preko 500 KM godišnje. Pričam sa ljudima i jedan komšija prije penzije požurio dok može da uvede TP i uložio dobru sumu i kupio nove mašine za veš, sušenje veša, pranje suđa, novi tv itd. i zadeveralo ga. Da ga oraspoložim crnjakom kažem da ćemo i mi kao naš treći komšija kupati se iz flaša od tešanjske. Ljeti nareda 20 od 2 l po betonu kada upeče i valjda se time 'tušira'. Takvi nam oboriše prosjek. Takvi se neće ni buniti jer im neće poskupiti. Neće se buniti ni oni što bezobrazno zarađuju jer da im poskupiš i 50%, svejedno mu je.

Ovi što zagovaraju kao soluciju solarne panele mogu biti samo kao dopuna da se ne pređe u drugi blok, ali ne i zamjenu. Dat 10.000 da bih punio mobitele i gledao tv 6h. Pod uvjetom da mu se posreći dosta sunčanih dana.
SET PROFI 5kW Cijena 10700KM (solarni paneli 450W mono x 10kom,akumulatori LIFEPO Litij 12,8V 200Ah x 4kom,stabilizator baterija 48V ,pretvarač SOLE UNI 5kVA-48V,alu nosači za panele,kabel i konektori)

Potrošači: punjači mobitela,LED žarulje 8kom,TV do 6h/dnevno,hladnjak do 60W A++ energ.klase, pumpa za vodu

https://olx.ba/artikal/32730797#
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1452 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 18:12 I meni se cini da ljudi nisu ni svjesni razmjera pljacke i marifetluka cijele te ekipe oko Edhema i ostalih lidera.

Sve se sad gura pod tepih "preniskih cijena" i "nezahvalnih gradjana".

Prosto je nemoguce da je sve odjednom crno, jer eto rudnici ne kopaju i "cijene su preniske". I kao trpila se gubitnicka politika godinama zbog mira u kuci. A posluju sa gubitkom od prosle godine, prije godinama dobitak.

Tu nesto ne stima, a ko je mahnuo pare, ko je dozvolio gubitke, ko je zajebo stvar, o tome ce se sutiti. Nego daj povecaj cijene. Uostalom, ako "70% gradjana nece ni osjetiti poskupljenja", onda ovo poskupljenje nece rijesiti nista. Osim sto ce dovesti do novih poskupljenja.
Predstavljaju problem kao strahobalan, crno nam se pise, a onda poskupljenja nece osjetiti vecina gradjana.

Sve vodi ka tome da je ovo probni balon, za novu "mi ne mozemo vise ovako, prejeftina je struja" pricu i stvarno dizanje cijena struje. Kuhaju nas ko zabu rekao bih.
GraDzani su trazili
Gradzani su i dobili :kiss:

Zaboravljate da mi uvozimo struju isto
A ta sekundarna i tercijerna energija za pokrivanje trenutaka je skuplja nego nasa primarna
Jos smo imali srece pa je prosla godina bila sa dosta vode.

Fkt cu se zaroviti nekad sa nadjem svoje postove od prije 3-4-5 godina a sve vezano za ovo.
mk ultra

#1453 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

aston_martin wrote: 12/04/2024 18:14
Ugalj mi imamo domaći dok gorivo uvozimo.
Ko ti placa sekundarnu i tercijarnu rezervu
Ko ti placa nivelacije i balansiranje
Ko placa uvezenu energiju

Itd itd...
dječak sa šibicama

#1454 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Stavis vjetroelektranu na krov, par solarnih panela, prokopas kakav potok kroz avliju ubacis minihidrocentralu, pa nesto ce pokriti i usisivac i masinu za sudje :D

I taj posao sa solarnim elektranama Edo je nabacio sebi i svojim haverima, instalirali solarne panele na imanja i dobili ekstraprofitnu nadoknadu od EPBiH jer "obnovljivi izvori". Ispade da oni cine uslugu nama, prirodi i planeti :D

O minihidrocentralama da ne pisem.
Mea_parvitas

#1455 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mea_parvitas »

mk ultra wrote: 12/04/2024 18:16

Itd itd...
Ma ti si jedan od rijetkih koji to konta, ovi ostali uglavnom samo lupaju uz ocigledno nepoznavanje materije. Sta znaju oni sta je NOS i primarna, sekundarna, tercijarna regulacija, da su firme razdvojene, sta je Elektroprenos i generalno poznavanje procesq proizvodnje u elektranama, hidroelektranama, solarnim panelima, vjetrenjacama, pa razlicitim konzumom u toku dana, da nije isto kad kupujes struju u 02 ujutro ili u 17h u spici, kad dodju ljudi kuci zimi pa odvrnu grijalice, napolju -20, tada energija kosta zlatom.
mk ultra

#1456 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 18:18 Stavis vjetroelektranu na krov, par solarnih panela, prokopas kakav potok kroz avliju ubacis minihidrocentralu, pa nesto ce pokriti i usisivac i masinu za sudje :D

I taj posao sa solarnim elektranama Edo je nabacio sebi i svojim haverima, instalirali solarne panele na imanja i dobili ekstraprofitnu nadoknadu od EPBiH jer "obnovljivi izvori". Ispade da oni cine uslugu nama, prirodi i planeti :D

Pa i o tome sam ti 1000x odgovorio
Vise niko nije na ugovoru od operatera
Svi prodjau energiju na trzistu
dječak sa šibicama

#1457 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 18:06
dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 17:56 Glupa im je prica, sve ove godine "struja je strasno niska" pa je EP mlatila pare, regresi bajramluci, gurali se ko ce se uvaliti na EPBiH sisu, sva elita stranacki podobnih kadrova je tamo uhljebljena, kako to sad odjednom oni jadni satrani rudari ovo rudari ono.

Milion tona uglja manje iskopano, opet pitam ko ce odgovarati za to, hoce li iko odgovarati za tih 140 miliona manjka, naravno da nece. Nego daj suplju o strasno jeftinoj struji i udari na gradjane.

De da vidim neke krivicne prijave, smjene, otkaze, gdje su te mjere. Je li iko u EP izgubio posao zbog ovoga, jeste al u qrcu.

Sto se tice rudnika i "dotrajale infrastrukture", licno znam covjeka koji je preko stela i vezica (stranacka podobnost) nabavljao repromaterijal za rudnike koji posluju sa EP, i sam je nekad bio direktorcic u EP.
Namlatio milione covjek u tom privatluku, i naravno da niko nece povuci pitanje sta je on to nabavljao za rudnike ako im je "infrastruktura dotrajala". I ne samo on, ko zna koliko je takvih povlastenih kompanija, on je sitan igrac.
I jel iko prijavio iz tog grada to, iz tog rudnika, ti ljudi moraju odgovarati, slazem se, kao da obican radnik ima neke veze za tim, to kontaju samo oni u vrhu... da li je ikad iko kaznjen za lose poslovanje, lose poslovne odluke, stimanje tendera, bas rijetko koji slucaj osim ako nije odmah ukrao desetine miliona ispred svih ociju, kao malinari. Tuzilastvo i sudstvo su opet u nadleznosti politike i stranaka i niko nikad nije pokretao krivicnu odgovornost prethodne vlasti jer znaju da ce sutra drugi isto to i njima uraditi...
A ko ce prijaviti, kome, njihovi ljudi u tuzilastvu, sudstvu, braniteljstvu :D

Covjek je od rata radio sa EP, niko nije ni znao cime mu se firma bavi, prica je bila da trguje sa inostranstvom i izvozi neke "domace proizvode". Tek kad je stavio firmu na prodaju, naveo i stvarni biznis, i vrijednost firme. Poslije saberes dva i dva, i sve ti je jasno.

Nista to novo nije, kod nas podobni zaradjuju masne pare na tim legalnim pljackama tenderima i javnim nabavkama, a onda kazu "dotrajala infrastruktura" ko biva nista se nabavljalo nije. Pa dze su pare onda :D
dječak sa šibicama

#1458 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

mk ultra wrote: 12/04/2024 18:21
dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 18:18 Stavis vjetroelektranu na krov, par solarnih panela, prokopas kakav potok kroz avliju ubacis minihidrocentralu, pa nesto ce pokriti i usisivac i masinu za sudje :D

Pa i o tome sam ti 1000x odgovorio
Vise niko nije na ugovoru od operatera
Svi prodjau energiju na trzistu
To iskreno ne znam, kako se danas krecu stvari, ali kad su bili aktualni solarni paneli pa je EP potpisala ugovor sa nekakvih 20 "dobavljaca obnovljive elektricne energije" mislim da je bilo 20 i to 10 hercegovaca i 10 bosanaca, valjda da i etnicku sliku poravnaju :D

I onda vidis na racunu da im se placa enorman iznos na svaki dostavljeni kw, jer oni su pioniri eko zelene energije. Kakvi su to marifetluci, svaka im cast na dovitljivosti.
mk ultra

#1459 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

I to je proslo i sad nece niko sa EP BiH da radi jer daju najgore cijene
aston_martin

#1460 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by aston_martin »

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 18:20

Itd itd...
Ma ti si jedan od rijetkih koji to konta, ovi ostali uglavnom samo lupaju uz ocigledno nepoznavanje materije. Sta znaju oni sta je NOS i primarna, sekundarna, tercijarna regulacija, da su firme razdvojene, sta je Elektroprenos i generalno poznavanje procesq proizvodnje u elektranama, hidroelektranama, solarnim panelima, vjetrenjacama, pa razlicitim konzumom u toku dana, da nije isto kad kupujes struju u 02 ujutro ili u 17h u spici, kad dodju ljudi kuci zimi pa odvrnu grijalice, napolju -20, tada energija kosta zlatom.
Pa ti si spominjao gorivo ne NOS, primarnu, sekundarnu, itd... Pa sam ja naveo ugalj, zato što njega proizvodimo i on je potreban za TE.
dječak sa šibicama

#1461 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Inace vec dvije tri godine je pravi bum vjetroelektrana po "kantonu 10" i kinezi usli u biznis, grade se elektrane na svakom brdu oko Duvna Livna Kupresa, zasto nasa EPBiH ili bilo ko odgovoran, ne koristi vjetropotencijal Veleza recimo, znam da je prije nekih godinu dana KS potpisao saradnju sa nekim investitorima koji su gradili ili izgradili vjetrenjace na Ivanu.

Ta jedna "vjetrenjaca" moze pristojnu kolicinu energije "proizvesti", jedna vjetroelektrana je jaca od desetina minihidroelektrana a njihova se gradnja potencira.
mk ultra

#1462 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 18:31 Inace vec dvije tri godine je pravi bum vjetroelektrana po "kantonu 10" i kinezi usli u biznis, grade se elektrane na svakom brdu oko Duvna Livna Kupresa, zasto nasa EPBiH ili bilo ko odgovoran, ne koristi vjetropotencijal Veleza recimo, znam da je prije nekih godinu dana KS potpisao saradnju sa nekim investitorima koji su gradili ili izgradili vjetrenjace na Ivanu.

Ta jedna "vjetrenjaca" moze pristojnu kolicinu energije "proizvesti", jedna vjetroelektrana je jaca od desetina minihidroelektrana a njihova se gradnja potencira.
1. Građani
2. Vlada
kakabanja213

#1463 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakabanja213 »

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 18:20

Itd itd...
Sve te primarne, sekundarne stvari su takve kakve su. Ali cijenu struje je odredio poslodavac i vlasnik EP iz svojih razloga. EP je sada gubitas i to je cinjenica. I po vama je u redu da se lose poslovanje ispravlja samo preko ledja onih koji se ne razumiju u primarne sekundarne i tercijarnr gluposti. Znaci samo povecanje cijene je izlaz nista dovodjenje prosjecne place firme gubitasa u nivo prosjecne plate FBiH, nista smanjenje broja radnika, nista bez 300 za dan firme (ovo je legendarno). Sta su vasi sefovi, inzinjeri, radnici, uradili da bi poboljsali poslovanje firme, u krajnjem slucaju da bi spasili svoja radna mjesta jer svi govorite da ce firma ugasiti. Cisto da kazete ok gubimo 140, od toga mi cemo na sebi ustediti 40, a ostalo cemo preko ledja onih koji vasim poslodavcima obezbjedjuju poziciju da to budu.
saimidin

#1464 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by saimidin »

Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom :lol: narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep :bih: još prije 20+ godina

Mi smo u prosjeku jako nepismen i tvrdoglav narod, prvo nemamo pojma o čemu pričamo, a i kad skontamo da nismo u pravu i da pišemo nebuloze iz vremena samoupravnog socijalizma, nikada to nećemo priznati :-)

Ako su ove plate tačne nije ni čudo da se sve raspada, jer su to jako loši inžinjeri kad su tako malo plaćeni :lol:
Šalim se oni su loši jer su uhljebi koji su zaposleni na štelu, bez da su morali ili moraju pokazati bilo kakve sposobnosti

Ps
Hoćemo li ikada odmaći od ovog narativa da su za sve krivi zli političari sda/sdp... I shvatiti da smo ih mi birali, i da bez obzira jeste li glasali za bilo koje koji su bili na vlasti ili neke druge, pa ako niste glasali uopšte, sve je to naš izbor, i da dok ne promijeni svako sebe ne može mijenjati ni oko sebe
Mea_parvitas

#1465 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mea_parvitas »

kakabanja213 wrote: 12/04/2024 19:13
Sve te primarne, sekundarne stvari su takve kakve su. Ali cijenu struje je odredio poslodavac i vlasnik EP iz svojih razloga. EP je sada gubitas i to je cinjenica. I po vama je u redu da se lose poslovanje ispravlja samo preko ledja onih koji se ne razumiju u primarne sekundarne i tercijarnr gluposti. Znaci samo povecanje cijene je izlaz nista dovodjenje prosjecne place firme gubitasa u nivo prosjecne plate FBiH, nista smanjenje broja radnika, nista bez 300 za dan firme (ovo je legendarno). Sta su vasi sefovi, inzinjeri, radnici, uradili da bi poboljsali poslovanje firme, u krajnjem slucaju da bi spasili svoja radna mjesta jer svi govorite da ce firma ugasiti. Cisto da kazete ok gubimo 140, od toga mi cemo na sebi ustediti 40, a ostalo cemo preko ledja onih koji vasim poslodavcima obezbjedjuju poziciju da to budu.
:lol: :lol:

Vidi se da nemas blage veze o materiji a argumenti su ti klasicni sibicarski. Nek proba neko naci ljude da upravljaju blokovima vrijednim milijardu KM i rade u smjenama i odrzavanju tako kompleksnih masina za minimalne plate. Radnici EPBiH su ti omogucili da imas struju uvijek, borili se da od starih postrojenja dobiju maksimalno, nije radnik kriv za hapanje na upravnom nivou, niti ima pristup ikakvim informacijama. Nase plate su takodje male i moraju ici gore, potrosacka korpa je otisla u vrlo kratkom periodu sa 2000 na 3000 KM, pa i radnik EPBiH zivi losije nego prije 10 godina, a obim posla se povecao, nikako smanjio jer je smanjen visestruko broj zaposlenih unazad 15 godina prirodnim odlivom radnika u penziju.
Hakiz

#1466 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 19:57

Vidi se da nemas blage veze o materiji a argumenti su ti klasicni sibicarski. Nek proba neko naci ljude da upravljaju blokovima vrijednim milijardu KM i rade u smjenama i odrzavanju tako kompleksnih masina za minimalne plate. Radnici EPBiH su ti omogucili da imas struju uvijek, borili se da od starih postrojenja dobiju maksimalno, nije radnik kriv za hapanje na upravnom nivou, niti ima pristup ikakvim informacijama. Nase plate su takodje male i moraju ici gore, potrosacka korpa je otisla u vrlo kratkom periodu sa 2000 na 3000 KM, pa i radnik EPBiH zivi losije nego prije 10 godina, a obim posla se povecao, nikako smanjio jer je smanjen visestruko broj zaposlenih unazad 15 godina prirodnim odlivom radnika u penziju.
Samo što vama plate omogućava masa ljudi koja zarađuje mnogo manje od vas (radnici ispod medijalne plate, invalidi, penzioneri itd), a kojim želite poskupjeti struju. Pa tebi 10 KM skuplje nije puno, nekom penzioneru ili invalidu je to ogromno.
Mea_parvitas

#1467 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mea_parvitas »

EPBIH nije na budzetu. Socijalne kategorije treba zastiti i subvencionirati, normalno... ;)
dječak sa šibicama

#1468 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Jedino sto u BiH zakidaju i "socijalno ugrozene kategorije". Kad je rijec o subvencijama, dobiju ih samo teski sirotani, ima tragikomicnih primjera recimo kandidat za subvenciju ovu ili onu ne smije stanovati u stanu ili kuci gdje po clanu porodice ne smije prelaziti kvadratura 20 i nesto kvadrata, ne smije imati nikakva primanja i tako dalje, dakle mora zivjeti u nekoj supi sa 13 djece bez plate i penzije a da bi usao u kombinacije.

Realno stanje je da bar polovini gradjana treba pomoci na ovaj ili onaj nacin.
kakabanja213

#1469 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakabanja213 »

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 19:57

Naravno da nemam pojma o struji, da me interesuje naucio bih. Imam privatnu praksu u BiH i naplatim onoliko koliko mislim da trebam. Istovreno moj brat ima istu privatnu praksu u USA i istu uslugu kao i ja naplati izmedju 15 i 30 puta vise. I sta sad. Isto nam kosta i materijal i oprema (neke stvari su i jeftinije).
Uglavnom ja ako ne zaradim dovoljno ja niti imam plate niti regresa niti 300 KM za rodjendan. Za to mi nije kriv pacijent koji to ne moze platiti nego iskljucivo ja jer negdje grijesim. Ili ne radim dobro, ili trosim previse ili.. Mogu cak i reci da mi drzava uzima previse pa je meni manje. Uglavnom poenta je ako ne zaradim nema para.
A kod vas svi su drugi krivi a vi jadni se ubiste od posla i strucnosti. Pa kad ste toliko strucni izadjite na trziste pa zaradite sebi vise. Ili vi to radite da nama pomignete.
kakabanja213

#1470 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 20:18 Jedino sto u BiH zakidaju i "socijalno ugrozene kategorije". Kad je rijec o subvencijama, dobiju ih samo teski sirotani, ima tragikomicnih primjera recimo kandidat za subvenciju ovu ili onu ne smije stanovati u stanu ili kuci gdje po clanu porodice ne smije prelaziti kvadratura 20 i nesto kvadrata, ne smije imati nikakva primanja i tako dalje, dakle mora zivjeti u nekoj supi sa 13 djece bez plate i penzije a da bi usao u kombinacije.

Realno stanje je da bar polovini gradjana treba pomoci na ovaj ili onaj nacin.
I sa tih 13 djece mu preporucuju da se uklopi u 268 kW. Inace poskupljenje.
vjeshalica

#1471 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vjeshalica »

saimidin wrote: 12/04/2024 19:21 Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom :lol: narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep :bih: još prije 20+ godina

Mi smo u prosjeku jako nepismen i tvrdoglav narod, prvo nemamo pojma o čemu pričamo, a i kad skontamo da nismo u pravu i da pišemo nebuloze iz vremena samoupravnog socijalizma, nikada to nećemo priznati :-)

Ako su ove plate tačne nije ni čudo da se sve raspada, jer su to jako loši inžinjeri kad su tako malo plaćeni :lol:
Šalim se oni su loši jer su uhljebi koji su zaposleni na štelu, bez da su morali ili moraju pokazati bilo kakve sposobnosti

Ps
Hoćemo li ikada odmaći od ovog narativa da su za sve krivi zli političari sda/sdp... I shvatiti da smo ih mi birali, i da bez obzira jeste li glasali za bilo koje koji su bili na vlasti ili neke druge, pa ako niste glasali uopšte, sve je to naš izbor, i da dok ne promijeni svako sebe ne može mijenjati ni oko sebe
Sto ne mogu preseracke logike o privatizaciji vrlo bitnih resursa. Kad ne znas nista poduzeti onda daj privatizuj kao univerzalni odgovor na sve probleme u poslovanju.
Ci-Nick

#1472 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

ako je pola stanovnika za socijale, ko vozi 700.000 putnickih automobila u FBiH, to je 1 automobil na 3 stanovnika. Trosak za svaki automobil je minimalno 400 maraka mjesecno.
To je 2000 KWh po novoj cijeni.
aston_martin

#1473 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by aston_martin »

saimidin wrote: 12/04/2024 19:21 Džaba pišeš, svako sa dvije čiste vidi da je struja trebala poskupiti davno, samo vjernici u socijalizam još misle da narod/država treba kopat ugalj i pravit struju, i prodavati je jadnom :lol: narodu u pola cijene, umjesto privatizovati ep :bih: još prije 20+ godina
U kapitalizmu imamo konkurenciju. Jedna firma je zaostavština komunizma. U kapitalizmu firme se bore što boljom kvalitetom i što nižom cijenom za korisnike. Ovo što mi imamo nije kapitalističko društvo.
vjeshalica

#1474 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vjeshalica »

Poimanje kapitalizma ovdje je jedna privatna firma i najbolja i najjeftinija usluga
:lol:
Ci-Nick

#1475 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

aston_martin wrote: 12/04/2024 20:59
U kapitalizmu imamo konkurenciju. Jedna firma je zaostavština komunizma. U kapitalizmu firme se bore što boljom kvalitetom i što nižom cijenom za korisnike. Ovo što mi imamo nije kapitalističko društvo.
Pošalji upit Hifi, oni su registrovani za snabdjevanje el.energijom.
Pitaj po kojoj cijeni će ti isporuciti 400 ili 500 KWh mjesecno.
Post Reply