Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Rejhana wrote: 12/04/2024 10:04 Ostaviću broj računa na forumu za ove ratoborne dijasporaše.

Ovi iz EU neka uplate po 10.000 Eura

Ovaj Bossona iz Amerike neka pošalje 50.000 dolara

Obećavam da ću novac potrošiti u humane i nadasve patriotske svrhe :mrgreen:
To samo za porodice shehida, pa bujrum. :D
moimoi

#25152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 12/04/2024 10:22
moimoi wrote: 12/04/2024 10:21 Ma kakav rat.. sta vam je. Rat se planira godinama. Za ratovanje treba love.
Strane ambasade barem 2-3 mj prije pozivaju svoje gradjane da napuste drzavu. Ako takve izjave cujes.. onda znas da ce se njasre desiti.
Netacno.
Sta je netacno sumire?
Hajvan

#25153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hajvan »

imamo ovdje par ovih stvralakcki, inventivnih foriumasa smastovitim nickovima pripadnika Dar-al-Dzihadske (tzv Beogradske) ku'inje

BEOGRADSKA KUHINJA
"Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno"
a ima i ovih iz Agramske (tzvzg) ku'inje.
oni su anje mastoviti.
sumirprimus

#25154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 12/04/2024 10:25
moimoi wrote: 12/04/2024 10:21 Ma kakav rat.. sta vam je. Rat se planira godinama. Za ratovanje treba love.
Strane ambasade barem 2-3 mj prije pozivaju svoje gradjane da napuste drzavu. Ako takve izjave cujes.. onda znas da ce se njasre desiti.
Netacno.
Sta je netacno sumire?
pa da pozivaju par mjeseci prije, imas primjera koliko hoces u bliskoj proslosti, gdje se to radi kada je sukob "iminent" dakle na par dana prije pizbijanja sukoba, napada, iuli npar dana i u danima nakon pocetka.
Isto tako imali nemali lovu, susjedi se naoruzavaju, i ak odluce preci crvenu liniju pare nece igrati ulogu, u smislu da li ce biti rata ili nece.
Izjave smo vec culi, a sad da li su bile supljak ili isiina vrijeme ce pokazati.
sumirprimus

#25155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Rejhana wrote: 12/04/2024 10:23
frngla wrote: 12/04/2024 10:16 Pa je li ti misliš da se ratovi vode tako što isključivo iz lokalnih mjesta ljudi ratuju? Ono linija u Travniku, Travničani ratuju :lol:
Linija u Janji, samo ljudi iz Janje ratuju?

Imamo i famoznog "Habiba" na forumu

ovo je grehota postavljati u tom kontektsu u kom ti postavljas, jer da bi kontrirala i poentirala nekom forumasu postavljas klip nasih poginulih, ranjenih i boraca pod ekstremnim sokom sto nije fer prema njima i njihovoj zrtvi.

koliko vidim ovo je datum 08.06.92 to je taj famozni datum u sarajevu jel :-)
bimbokaposzta

#25156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by bimbokaposzta »

Rejhana wrote: 12/04/2024 10:23
frngla wrote: 12/04/2024 10:16 Pa je li ti misliš da se ratovi vode tako što isključivo iz lokalnih mjesta ljudi ratuju? Ono linija u Travniku, Travničani ratuju :lol:
Linija u Janji, samo ljudi iz Janje ratuju?

Imamo i famoznog "Habiba" na forumu

Šta bi ovo trebalo predstavljati???
Rejhana

#25157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Rejhana »

jazzer wrote: 12/04/2024 10:21

Pitam te konkretnu stvar, posto vidim da odmah poklopis forumase koji spomenu oruzani otpor podjeli BiH, sta ti predlazes?

99% onih koji spominju oružani otpor na forumu ili sjede po kancelarijama državnih institucija u Sarajevu i pauzu popunjavaju ispijajući kafe i pišući ratoborne postove ili se javljalju iz bjelosvjetskih metropola, pa nostalgiju za rodnom grudom nadopunjavaju imaginarnim bitkama dok žive i preživaju između dvije socijale. Život i iskustvo su me uvjerili da ne vjerujem ljudima, nikome, pa čak ni rođenom ocu i majci. Pogotovo ne ovdje na forumu, gdje su maltene svi generali poslije bitke.

BiH je već 30 godina de facto podijeljena država, i što je najironičnije o brizi i strahu za njenu prodaju i podjelu pišu i govore najviše upravo oni što su izdali, prodali i podijelili.

Jedna naivnost koja izvire iz tvog pitanja jeste šta predlažem. Mogla bi ja predlagati najbolje i najljepše stvari, ali je činjenica da se ni ti, ni ja, ni većina ovih što ovdje pišu ništa ne pita. Mnogi se ne pitaju ni u vlastitoj kući :mrgreen:
moimoi

#25158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 12/04/2024 10:29

Netacno.
Sta je netacno sumire?
pa da pozivaju par mjeseci prije, imas primjera koliko hoces u bliskoj proslosti, gdje se to radi kada je sukob "iminent" dakle na par dana prije pizbijanja sukoba, napada, iuli npar dana i u danima nakon pocetka.
Isto tako imali nemali lovu, susjedi se naoruzavaju, i ak odluce preci crvenu liniju pare nece igrati ulogu, u smislu da li ce biti rata ili nece.
Izjave smo vec culi, a sad da li su bile supljak ili isiina vrijeme ce pokazati.
To je info koje su prenjeli mediji ali ne znas kako je to izgledalo u stvarnosti. Jake drzave (usa, njem, fra etc) kontaktiraju svoje gradjane prije. Isto tako, ukoliko nema razloga za paniku a cini se kao da ce biti (saudija-katar recimo) umire ljude.
DaysleepeR

#25159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Ako bi došlo do nekog jednostranog oružanog napada, i ako bi izostao vojni odgovor, svejedno Srbija ne bi preživjela sankcije koje bi neminovno uslijedile, tako da nema teoretske šanse da se nešto slično desi.
Rejhana

#25160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Rejhana »

bimbokaposzta wrote: 12/04/2024 10:34
Šta bi ovo trebalo predstavljati???

Bio neki Habib komandant, nešto kao ovi ratoborni sa foruma, pa valjda poručio nespremnim mladićima u patikama da krenu u juriš, valjda im rekao da će se Srbi od straha usrati i sami pobjeći kad ih vide, kad tamo poklopila ih artiljerija sa Poljina. Negdje oko 160 momaka je poginulo za jedan dan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

sumnjam u brojku od 160
16 može
Trappist

#25162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Trappist »

sumirprimus wrote: 12/04/2024 10:29

Netacno.
Sta je netacno sumire?
Koji su to tacno primjeri u bliskoj prošlosti? Rusija kao poprilicno jaka vojna i obavještajna sila nije mogla sakriti da se sprema na rat.
BHCluster

#25163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 12/04/2024 01:00
BHCluster wrote: 11/04/2024 17:50
Athlon64 wrote: 11/04/2024 17:42

Bezveze spika ba, treba u trenutnoj situaciji uraditi bolje onda nego što je Alija tada uradio. :D

Ja sam više puta i na više tema ponovio, Aliji u Daytonu ne zamjerim ništa, mislim da je izvukao maksimum, možda i 102% u datim okolnostima.
Njemu zamjerim najviše za 92 god., pa onda i za 91 i 93.

Tj. mogao je puno toga uraditi ranije da bude u boljoj poziciji, u Daytonu je dobio maksimum koji je mogao tada.
Koliko je glava je glava palo u Bosni i Hercegovini prije pocetka rata, a u Rajvosa Yutel za mir, nisi likove mogao uvjeriti da ce biti rat. Anyway kako onog bota banovase na heftu forum je pravo prodisao.
Bitno je napomenuti da je Yutelov novinar koji je pravio reportazu da se demantuje pisanje Slobodne Bosne povodom ukopavanja JNA oko Sarajeva bio Predrag Kojovic od milja zvani Pedja :ljulja:

Fast forward u danasnje vrijeme, Pedja je borac za BiH, drzavni parlamentarac, bivši dezerter, a Senad Avdic je pjano koji ne zna o cemu govori. Ludnica, realno.
To ovaj?
https://www.youtube.com/shorts/3W6OohCkAZE
dr_Evil

#25164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ma da, tako je i u Palestini bilo, najavili im se :)
jazzer

#25165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by jazzer »

Rejhana wrote: 12/04/2024 10:40

Pitam te konkretnu stvar, posto vidim da odmah poklopis forumase koji spomenu oruzani otpor podjeli BiH, sta ti predlazes?

99% onih koji spominju oružani otpor na forumu ili sjede po kancelarijama državnih institucija u Sarajevu i pauzu popunjavaju ispijajući kafe i pišući ratoborne postove ili se javljalju iz bjelosvjetskih metropola, pa nostalgiju za rodnom grudom nadopunjavaju imaginarnim bitkama dok žive i preživaju između dvije socijale. Život i iskustvo su me uvjerili da ne vjerujem ljudima, nikome, pa čak ni rođenom ocu i majci. Pogotovo ne ovdje na forumu, gdje su maltene svi generali poslije bitke.

BiH je već 30 godina de facto podijeljena država, i što je najironičnije o brizi i strahu za njenu prodaju i podjelu pišu i govore najviše upravo oni što su izdali, prodali i podijelili.

Jedna naivnost koja izvire iz tvog pitanja jeste šta predlažem. Mogla bi ja predlagati najbolje i najljepše stvari, ali je činjenica da se ni ti, ni ja, ni većina ovih što ovdje pišu ništa ne pita. Mnogi se ne pitaju ni u vlastitoj kući :mrgreen:
Bas si se na pogresnog namjerila ovim postom ali mi se ne da objasnjavati zasto jer ocito jutros samo zelis paznju, ne i
argumentovanu komunikaciju.
Rejhana

#25166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Rejhana »

Truba wrote: 12/04/2024 10:45 sumnjam u brojku od 160
16 može
Imaš na više linkova

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nje/339736

https://stav.ba/vijest/osmi-juni-1992-d ... osti-/9875
Truba

#25167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

u sarajevu je za bajram bilo toliko stranaca
zapravo su domaci bili po kucama tako da su ostali samo stranci

more ljudi dolazi u bih da ikakva opasnost postoji ne bi obarali turističke rekorde
ovaj rat eventualni postoji samo na forumu i tviteru

jutros bus iz beograda na malti pun djece idu negdje valjda tranzit :D
ljudi i robe protiču to je najbitnije
Truba

#25168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

Rejhana wrote: 12/04/2024 10:50
Truba wrote: 12/04/2024 10:45 sumnjam u brojku od 160
16 može
Imaš na više linkova

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nje/339736

https://stav.ba/vijest/osmi-juni-1992-d ... osti-/9875
radio sarajevo...bosnjacka partizanstina

ok... razumijem sad...na cijelom bojištu koje je imalo desetine kilometara možda i 100 kilometara dodirnih crta
u 1 danu je izginulo toliko
ja sam mislio u 1 akciji
dr_Evil

#25169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ova ti je za Kitaba :)

A salu na stranu ovdje moze uvijek rat biti, ali ne rat kao devedesetih. Niti bi ko napadao Sarajevo, niti bi ko oslobadjao Banja luku. Jedino I.Sarajevo i Mostar su no mans land, tu moze biti svasta.

Od hrabrih forumskih izjava, samo preskociti post - nema tu kuveta.

Zvornik i Banja luka se mogu vratiti samo mirom, to jest ekonomijom, natalitetnom politikom i planskim naseljavanjem, pa onda ako zatreba puskom. MI imamo prazne gradove, i pustinje od sela.
astala_vistala

#25170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by astala_vistala »

Kada avio kompanije prekinu letove, strane ambasade pozovu svoje građane to je to.

Teoretski nebi imalo oko čega da se ratuje, već sve etnički čisti gradovi i regije, jedino da ja iz Sarajeva idem Višegrad oslobađat.
BHCluster

#25171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Nema rata, to sto par politicki utopljenika su mislili da su nedodirljivi pada pa pokusavaju se pokazati kao jedini sto mogu odrzati mir pred svjetskim mocnicima kako bi se spasili je druga stvar.
Styling

#25172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

Skijaš wrote: 12/04/2024 06:14
Skijaš wrote: 11/04/2024 16:05
Styling wrote: 11/04/2024 15:48
Mi smo tek dobili zamah kad je 5 korpus krenuo iz Krajine, da nismo bili u prednosti ne bi Holbruk zvao Aliju da stanemo kod Banja Luke.
Ne znam ko ste to vi kojima je receno da stanete kod Banja Luke ali smo mi kod Kljuca jedva izdrzali njihovu kontru. Mozda ste nam trebali doci pomoci.
Dakle ?

Tvrdis da je trebalo nastaviti ratovati i da vas se zaustavilo kod Banja Luke pa me interesuje koga to vas ? Ili ces i ovo ignorisati ?

Kad bolje razmislim, mozda ne bi bilo lose da mi odredis kategorije pitanja koja ti mogu postaviti a ja cu onda pokusati naci nacin da se uklopim u tvoj svijet. Nadam se da me neces ograniciti na kategorije tipa "Vrline Elmedina Konakovica" i "Razlozi zbog kojih volim NiP".
Odgovoricu ti, i da prestanemo vise mljeti ovu temu.

Da, misim da je trebalo nastaviti ratovati i uzeti Banja Luku. Ako je iko patio u ratu to smo bili mi u Sarajevu, najvecem koncentracionom logoru u Evropi, ali smo bili spremni izdrzati jos koliko je trebalo da se konacno rijesi rat, da uzmemo taj kljucni dio drzave i onda sa ogromnom prednoscu ici na pregovore. That's all I have to say about this.
Hajvan

#25173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hajvan »

dr_Evil wrote: 12/04/2024 10:53

Ova ti je za Kitaba :)

A salu na stranu ovdje moze uvijek rat biti, ali ne rat kao devedesetih. Niti bi ko napadao Sarajevo, niti bi ko oslobadjao Banja luku. Jedino I.Sarajevo i Mostar su no mans land, tu moze biti svasta.

Od hrabrih forumskih izjava, samo preskociti post - nema tu kuveta.

Zvornik i Banja luka se mogu vratiti samo mirom, to jest ekonomijom, natalitetnom politikom i planskim naseljavanjem, pa onda ako zatreba puskom. MI imamo prazne gradove, i pustinje od sela.
kao i uvek, srbohrvat i hrvatosrb se dogovore fino
Rejhana

#25174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Rejhana »

Styling wrote: 12/04/2024 11:03
Da, misim da je trebalo nastaviti ratovati i uzeti Banja Luku. Ako je iko patio u ratu to smo bili mi u Sarajevu, najvecem koncentracionom logoru u Evropi, ali smo bili spremni izdrzati jos koliko je trebalo da se konacno rijesi rat, da uzmemo taj kljucni dio drzave i onda sa ogromnom prednoscu ici na pregovore. That's all I have to say about this.

Hej, odvadi malo te sarajevske ratne mitologije.

Koliko je samo bilo propalih akcija oslobađanja i deblokade Sarajeva. Dolazili momci iz centralne Bosne, Krajine, Hercegovine da vam spašavaju guzove, a vi nama slali Juke i Ćele i ine krimose da vrše masakre nad nedužnim civilima po Grabovici i drugim hrvatskim selima ili da budu čuvari logora HVO-a i da pucaju po istočnom dijelu Mostara.

Opsada Sarajeva nije ni blizu bila kao opsada Goražda, Bihaća ili Mostara...
Last edited by Rejhana on 12/04/2024 11:20, edited 1 time in total.
moimoi

#25175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 12/04/2024 10:48
Ma da, tako je i u Palestini bilo, najavili im se :)
A kada je u Palestini stalo? Koliko ja znam tamo je godinama upitna sigurnost u odredjenim regijama.
Locked