Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#18476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@jeza u ledja na Ibizi, koju su nijemci bukvalno zauzeli, imas vise “bratwurst” restorana nego “paelle”
- Athlon64
#18477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@moimoi je upravu.
Jedan Nordijac ili Švabo nemaju alternative, njima je svaka od navedenih zemalja "jednako strana" ali opet očito biraju one u kojima je njihova zajednica veća.
Jbg, ja razumijem da jedan Šveđanin koji mora cijelu godinu da se kljuka Vitaminom D jer sunce se pojavi 3.5 dana u godini i u zemlji sa najvećom stopom samoubistava, mašta o nekretnini ispod plame na obali mora gdje će provesti svoje pozne godine (kad već nije više ni za šta).
Ovdje kod mene je danas 31°C, 09.04.2024, sjever Bosne, sve izbeharalo, jedan Šveđan može u samo u snovima u aprilu uživati u takvom vremenu i naravno onda da takav neko mašta da se skrasi negdje gdje je vječno sunce, to je valjda prirodno, posebno kad se ima ta mogućnost.
Također ovdje se javljaju likovi čiji je ćaća dezertirao pravovremeno i oni na osnovu toga žive život kakav žive i još dođu nakon 30 god. na BH forum da pričaju kako BiH ne valja
. Tako da baš ti upisi i nisu relevantni za temu kada se isplati iseljenje, jer ovo što vidim od ovih modernih pečalbara, niko ne živi takvim standardom niti razmišlja o nekoj Španiji i Portugalu i nekretninama tamo. Odvažniji maštaju o Istri i to im je domet.
Jedan Nordijac ili Švabo nemaju alternative, njima je svaka od navedenih zemalja "jednako strana" ali opet očito biraju one u kojima je njihova zajednica veća.
Jbg, ja razumijem da jedan Šveđanin koji mora cijelu godinu da se kljuka Vitaminom D jer sunce se pojavi 3.5 dana u godini i u zemlji sa najvećom stopom samoubistava, mašta o nekretnini ispod plame na obali mora gdje će provesti svoje pozne godine (kad već nije više ni za šta).
Ovdje kod mene je danas 31°C, 09.04.2024, sjever Bosne, sve izbeharalo, jedan Šveđan može u samo u snovima u aprilu uživati u takvom vremenu i naravno onda da takav neko mašta da se skrasi negdje gdje je vječno sunce, to je valjda prirodno, posebno kad se ima ta mogućnost.
Također ovdje se javljaju likovi čiji je ćaća dezertirao pravovremeno i oni na osnovu toga žive život kakav žive i još dođu nakon 30 god. na BH forum da pričaju kako BiH ne valja
- Athlon64
#18478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ponovo poentiranje
Svaka čast
Ja se zapitam gdje žive ovi ljudi pa nisu u toku s dešavanjima, Majorka je još jača nego Ibica, tamo ćeš prije čuti njemački nego španski.
-
detroit-mercy
#18479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To Svabe i Spanci imaju istu kulturusehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38Pa većini ljudi je bitno.
Koliko god neko volio eksotične destinacije, za neki dugoročniji boravak, pogotovo ako ide u paketu sa kupovinom nekretnine, ljudima je često važno da imaju i neku sličnu kulturu.
Da ne govorimo o tome da jednostavno sam tako razmišljaš.
Isto kao što Nijemac, zbog okoline, medija i tkd. prvo razmišlja na Španiju kada je more u pitanju, kod nas je to Hrvatska, Turska i tkd.
- jeza u ledja
#18480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da smo ljetovali u Hrvatskoj. U stvari i zimovali. No rijetko kad smo isli u isto mjesto. Dosadno je.moimoi wrote: ↑09/04/2024 20:50Pa vjerovatno nisi ljetovao godinama na jedno te istoj lokaciji. Nisi vezan za hr obalu. Vecina naseg svijeta ipak jeste.. imaju neka lijepa sjecanja.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 20:48Zamjeriti? Zasto bih im zamjerio?moimoi wrote: ↑09/04/2024 20:40
Jebo maku i ti kao da si od jucer. Pa svako zeli da se osjeca kao kuci. Pogotovo ljudi koji su rodjeni u Jugi i koji zaista znaju te uvale, mjesta, ljude. Osim sto Je jezik isti i hrana na koju su navikli.
Imas ba masu ljudi koji su godinama ljetovali u jedno te istom mjestu.. vole ga naprosto. Mozes li im zamjeriti?
Ne zeli svako. Ja ne zelim.
- Athlon64
#18481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesil ti ikad bio na španskim ostrvima ? @moimoi objasnila.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:31To Svabe i Spanci imaju istu kulturusehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38Pa većini ljudi je bitno.
Koliko god neko volio eksotične destinacije, za neki dugoročniji boravak, pogotovo ako ide u paketu sa kupovinom nekretnine, ljudima je često važno da imaju i neku sličnu kulturu.
Isto kao što Nijemac, zbog okoline, medija i tkd. prvo razmišlja na Španiju kada je more u pitanju, kod nas je to Hrvatska, Turska i tkd..
-
detroit-mercy
#18482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 20:20Pomodarski trendovi nordijskih naroda. Pročitaj ponovo šta sam napisao. A ti si taj koji diže nogu, jer ih pokušavaš imitirati (kao što sehohari napisa)...konami666 wrote: ↑09/04/2024 19:43Kakvi pomodarski trendoviAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 18:40 Dakle upravo ono što sam rekao - vidjela žaba gdje se konji kuju i ona digla nogu.
Čim imaš dole švedske agente za nekretnine, to je onda trend i pomodarstvo.
Kao ovi naši što prodaju stanove u Turskoj.
Sehohari je upravu, nemaju naši ljudi veze sa Španijom i Portugalom ama baš nikakve.
A oni koji su tamo odrasli, jbg ne mogu se baš ni smatrati "našim ljudima".
Oni furaju pomodarske trendove onih koji su im uzori.koliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju gdje je dobra hrana, vino, gdje kuce imaju fasadu i ima more da se okupas kad hoces.Simple as that. Neko zivi u vlastitoj kuci/stanu dok neko zivi sa roditeljima u kuci na tri sprata. Eto sad zato sto je neko iz bosne nema sta da radi u spaniji ili portugalu
e sta covjek sve nece ovdje procitsti, dobro me nasmija.
Pomodarski trend je i u BiH da se kupuju stanovi u Turskoj.
Ni Nordijci nisu oduvijek kupovali kuće na tim destinacijama, vjerovatno je trend krenuo zadnjih 20 god.
Neko iz BiH nema šta da traži u Španiji i Portugalu, jer s tim zemljama nema ništa zajedničko, a sve ono što ti navodiš može ostvariti i na daleko bližim destinacijama, gdje neće imati čak ni jezičku barijeru kao ti tvoji što imaju opet svoje klubove, svoje agente za nekretnine, svoje ovo, svoje ono... dakle nemaju ni oni zapravo ništa sa Španijom i Portugalom, nego ih je trend odveo tamo.
P.S. Se*ete kako niko nije otišao zbog para, a uvijek prije ili kasnije povučete pare kao argument u raspravikoliko para toliko muzike, konnema para ide u bosnu u selo, ko ima para ide u spaniju![]()
![]()
![]()
![]()
Zasto ja za svoj novac ne bih mogao recimo kupiti sebi nesto u Kostarici ili sta ja znam nekoj drugoj egozticnoj zemlji. Sto bas mora biti BiH?
- jeza u ledja
#18483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mene ta Ibiza ne privlaci nimalo. Volio bih otici na ona druga osrtva, u Atlantiku. 
- Athlon64
#18484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
Zasto ja za svoj novac ne bih mogao recimo kupiti sebi nesto u Kostarici ili sta ja znam nekoj drugoj egozticnoj zemlji. Sto bas mora biti BiH?
Možeš u Kostarici, to ne bi bilo pomodarstvo.
Pomodarstvo je ovo što ovaj nordijac navodi, kud svi Turci (Šveđani), tu i mali Mujo...
Pomodarstvo je i ovo što BH tajkuni kupuju po Turskoj stanove, pomodarstvo je i što su svojevremeno pečalbali gradili najveće vile u rodnom selu u BiH, pomodarstvo je i što sad dijasporaši kupuju stanove samo u Sarajevu....
Kažem ti, kad se povedeš za trendom, onda jeste pomodarstvo.
-
Karikaturist
#18485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lik trola temu odavno a vi se primate ko saucesce. 
-
detroit-mercy
#18486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da pitam i tebe, to Spanci i Nijemci imaju istu kulturu.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:32Jesil ti ikad bio na španskim ostrvima ? @moimoi objasnila.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:31To Svabe i Spanci imaju istu kulturusehohari wrote: ↑09/04/2024 20:38
Pa većini ljudi je bitno.
Isto kao što Nijemac, zbog okoline, medija i tkd. prvo razmišlja na Španiju kada je more u pitanju, kod nas je to Hrvatska, Turska i tkd..
I jok, nisam bio na spanskim ostrvima, nek si eto ti bio.
Btw, zivio sam u Njemackoj, bio u Spaniji ali reci da imaju istu kulturu da jebes jeza ne stoji.
- Athlon64
#18487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I tamo ti je puno Švaba vjeruj, ništa manje nego na Ibizi.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 21:35 Mene ta Ibiza ne privlaci nimalo. Volio bih otici na ona druga osrtva, u Atlantiku.![]()
- jeza u ledja
#18488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kostarika je takodje dobra opcija.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
U svakom slucaju ucimo spanski, zatrebace.
Last edited by jeza u ledja on 09/04/2024 21:39, edited 1 time in total.
- Athlon64
#18489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemaju Njemci i Španci istu kulturu, ali Njemci idu tamo da se druže s drugim Njemcima. Kao i ovi nordijci kojeg ovaj wanna-be- nordijac spominje.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:36Da pitam i tebe, to Spanci i Nijemci imaju istu kulturu.
I jok, nisam bio na spanskim ostrvima, nek si eto ti bio.
Btw, zivio sam u Njemackoj, bio u Spaniji ali reci da imaju istu kulturu da jebes jeza ne stoji.
Zato navodim primjere španskih otoka gdje ćeš prije čuti njemački nego španski i gdje ćeš naći one kobasice njemačke kako smrde na svakom ćošku.
- jeza u ledja
#18490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po tvojim kriterijima "pomodarstva" Kostarika bi itekako spadala u sami vrh toga.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
Pomodarstvo je ovo što ovaj nordijac navodi, kud svi Turci (Šveđani), tu i mali Mujo...
Pomodarstvo je i ovo što BH tajkuni kupuju po Turskoj stanove, pomodarstvo je i što su svojevremeno pečalbali gradili najveće vile u rodnom selu u BiH, pomodarstvo je i što sad dijasporaši kupuju stanove samo u Sarajevu....
-
detroit-mercy
#18491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sad, na ovom forumu su i smart telefoni proglasavani pomodarstvom, jer kud ces boljeg telefona od Nokie 3310Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
- Athlon64
#18492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne poznajem nikog ko ide tamo, tako da nisam upućen. Ako ti tako kažeš - onda jeste pomodarstvo.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 21:39Po tvojim kriterijima "pomodarstva" Kostarika bi itekako spadala u sami vrh toga.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
- Athlon64
#18493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Smartphone nije, ali recimo najnoviji model iPhone ili Samsung svakako jeste.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:39Pa sad, na ovom forumu su i smart telefoni proglasavani pomodarstvom, jer kud ces boljeg telefona od Nokie 3310Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
Kažem ti, kad se povedeš za trendom, onda jeste pomodarstvo.![]()
Tj. ono što se kod nas zove "džiberluk"
(usput još ako je neka pretplata 12 ili 24 mjeseca, kud ćeš gore)
- jeza u ledja
#18494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vjerovatno, ali priroda je interesantna za posjetiti. Ibiza me asocira na partijanje i pijane Engleze.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36I tamo ti je puno Švaba vjeruj, ništa manje nego na Ibizi.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 21:35 Mene ta Ibiza ne privlaci nimalo. Volio bih otici na ona druga osrtva, u Atlantiku.![]()
-
detroit-mercy
#18495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda je sve pomodarstvo, i mjesta na koja ti ides na odmor su pomodarstvo jer gle cuda bio si na spanskim otocima na koje idu milioni ljudi.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:40Ne poznajem nikog ko ide tamo, tako da nisam upućen. Ako ti tako kažeš - onda jeste pomodarstvo.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 21:39Po tvojim kriterijima "pomodarstva" Kostarika bi itekako spadala u sami vrh toga.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36
Otkud ti to?
Pomodarstvo, po toj logici jedino ne bi bilo da odes na odmor u Afganistana ili S.Koreju.
- Athlon64
#18496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, ali koliko Bosanaca ide na te otoke.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:42Onda je sve pomodarstvo, i mjesta na koja ti ides na odmor su pomodarstvo jer gle cuda bio si na spanskim otocima na koje idu milioni ljudi.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:40Ne poznajem nikog ko ide tamo, tako da nisam upućen. Ako ti tako kažeš - onda jeste pomodarstvo.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2024 21:39
Po tvojim kriterijima "pomodarstva" Kostarika bi itekako spadala u sami vrh toga.
Pomodarstvo, po toj logici jedino ne bi bilo da odes na odmor u Afganistana ili S.Koreju.
U Bosni to nije pomodarstvo. Zavisi i odakle doalziš, evo kolega spomenu Kostariku, možda tamo dolaze gringosi, za Evropljanina to ne bi bilo pomodarstvo, za gringosa da.
Last edited by Athlon64 on 09/04/2024 21:43, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#18497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne nego prazan dzep pa uzimas ono sto moras.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:40Smartphone nije, ali recimo najnoviji model iPhone ili Samsung svakako jeste.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:39Pa sad, na ovom forumu su i smart telefoni proglasavani pomodarstvom, jer kud ces boljeg telefona od Nokie 3310Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36
Otkud ti to?
Kažem ti, kad se povedeš za trendom, onda jeste pomodarstvo.![]()
Tj. ono što se kod nas zove "džiberluk"
(usput još ako je neka pretplata 12 ili 24 mjeseca, kud ćeš gore)
-
detroit-mercy
#18498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda je dziberlukAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:42Naravno, ali koliko Bosanaca ide na te otoke.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:42Onda je sve pomodarstvo, i mjesta na koja ti ides na odmor su pomodarstvo jer gle cuda bio si na spanskim otocima na koje idu milioni ljudi.
Pomodarstvo, po toj logici jedino ne bi bilo da odes na odmor u Afganistana ili S.Koreju.![]()
U Bosni to nije pomodarstvo.
-
konami666
#18499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma upravu si ti, ipak su svabe i spanci europljani, ista kultura, bosnje su turci jelde, samo trebaju u turskoj kupovati.Athlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:36Otkud ti to?detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:33 Hoces reci da osoba porijeklom iz BiH treba kupovati nekretnine samo u BiH, jer sve drugo je pomodarstvo, interesntno razmisljanje.
- Athlon64
#18500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Reci još da voziš auto na struju pa da se nasmijem od srca.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:43Onda je dziberlukAthlon64 wrote: ↑09/04/2024 21:42Naravno, ali koliko Bosanaca ide na te otoke.detroit-mercy wrote: ↑09/04/2024 21:42
Onda je sve pomodarstvo, i mjesta na koja ti ides na odmor su pomodarstvo jer gle cuda bio si na spanskim otocima na koje idu milioni ljudi.
Pomodarstvo, po toj logici jedino ne bi bilo da odes na odmor u Afganistana ili S.Koreju.![]()
U Bosni to nije pomodarstvo.![]()