Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#16301 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mali_balon »

Ja samo cekam kad ce novi traJvan satrat seljacinu ili penzica pri pretrcavaju prugu, jer se ne cuju ko stari tramvaji
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16302 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

nisam reko da deda laže oko tramvaja
nego da prenosi neprovjerene info
meni se to događalo preko instagrama tudje grafikone i sranja...ne provjerim i
skonto lažu i prestao
HelaS

#16303 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

Novom prugom do Hrasnice, hoće li biti neprekidno, ili će putnici morati mijenjati tramvaj na Ilidži?

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /240405142
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16304 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 05/04/2024 21:09 Novom prugom do Hrasnice, hoće li biti neprekidno, ili će putnici morati mijenjati tramvaj na Ilidži?

Mislim da je rano još o tome govoriti.
Treba sačekati kakve će biti potrebe putnika jednom kada se završi projekat.

Mada, imajući u vidu GRAS-ov javašluk, sumnjam da bi iko od njih htio držati se nekakvih linija i slično, pravo do Hrasnice i nazad.
ReymondReddington

#16305 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by ReymondReddington »

HelaS wrote: 05/04/2024 21:09 Novom prugom do Hrasnice, hoće li biti neprekidno, ili će putnici morati mijenjati tramvaj na Ilidži?

Nema smisla to. Mozda 2 tramvaja da kruze umjesto komercijale i to je to.
NediM17

#16306 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Autobusi idu Bascarsija-Hrasnica, nema nikakvog presjedanja.
Svrati na Ilidzu na autobuski terminal i fura dalje.
gidra

#16307 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by gidra »

Šta je onda bit tramvaja ako se bude presjedalo?
Ulupali pare džaba, bolje da su za te pare kupili X autobusa i obnovili komplet vozni park.

Hrasnica-Ilidza, nema aposlutno nikad guzve u saobracaju, za 15ak minuta je bus od Vojkovića/Famosa do Ilidze. Vozio se busem ili tramvajem pa presjeo na trojku, isti kurac, čak će tramvajem biti i sporije.
thekupus

#16308 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

gidra wrote: 05/04/2024 21:38 Šta je onda bit tramvaja ako se bude presjedalo?
Ulupali pare džaba, bolje da su za te pare kupili X autobusa i obnovili komplet vozni park.

Hrasnica-Ilidza, nema aposlutno nikad guzve u saobracaju, za 15ak minuta je bus od Vojkovića/Famosa do Ilidze. Vozio se busem ili tramvajem pa presjeo na trojku, isti kurac, čak će tramvajem biti i sporije.
Otkud ti ideja da će se presjedati?
gidra

#16309 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by gidra »

Kazem ako će, nema nikakvog smisla ova pruga.
Ako se ne bude presjedalo, onda ok, super projekat koji povezuje Čaršiju i Vojkoviće, haman cijelu kotlinu, od Trebevića do Igmana.
tramvajtrojka

#16310 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Image

pa bice mogucnost za jedno i drugo nakon rekonstrukcije, a normalno da ce ici hrasnica-bascarsija
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16311 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

tramvajtrojka wrote: 05/04/2024 21:51

Image

pa bice mogucnost za jedno i drugo nakon rekonstrukcije, a normalno da ce ici hrasnica-bascarsija
bože dragi... kako napraviti problem nabrzinu.

podsjetim se odmah onog tramvaja "s izloga" kojeg su nam morali prodati u pola cijene jer je haban po sajmu u poljskoj.

pa koliki bi idioti trebali biti da ne naprave direktnu liniju Čaršija Hrasnica. majku mu jel moguće da nemamo ni minimum nekog povjerenja da neće u svemu ispasti problem.

ne mislim bogami da je iko od komentatora SDFA ili da je botovanje, nego ne mogu vjerovati da smo toliko ubijeni u pojam da nemamo povjerenja u struku i da se bojimo tako stupidnih grešaka.
izbjeglica_iz_besmisla

#16312 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Kakvo je ovo pitanje fakat?

Nisam odmah pogledao clanak, kontam ima nesto zbunjucur u njemu , al sad vidim da nema ni u njemu razlog da se pita za presjedanje.

Dakle, samo bacanje bombi opet. Zabrinuti graDŽani opet u akciji, vol 538.
Haris.ba

#16313 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

Mogu misliti komentara kada je pruzena pruga do Ilidze - nece valjda tramvaj voziti do Ilidze.

Jer desetljecima je tramvaj od Nedzarica do Ilidze i obrnuto vozio poluprazan. Tek u nekim spicama je znalo biti ljudi, ali pocesto ne bude pun.

Bice vjerovatno i linija citavom duzinom i linija Ilidza Hrasnica. Meni to ima smisla sa strane putnika.
MTV

#16314 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

Linija 3 (trojka) ce sigurno voziti samo Bascarsija Ilidza. Linija 7 il 8 nek bude Bascarsija Hrasnica odnosno Ilidza Hrasnica ili C Vila Hrasnica ili Skenderija Hrasnija... ima varijacija na temu dalo bi se odrediti vremenom kakva bude potreba. A za sve nam trebaja prvo gotova pruga a onda i tramvaji. :)
BadBoy

#16315 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

I koliko će se onda čekati tramvaj dok ode do Hrasnice i vrati se. Nemamo tramvaja ljudi
Hakiz

#16316 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Ne zaboravite da ne gravitiraju svi pruzi. Treba kupiti i nove autobuse za one kojima pruga ne dolazi u naselje.
nepass1

#16317 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

Haris.ba wrote: 06/04/2024 09:46 Mogu misliti komentara kada je pruzena pruga do Ilidze - nece valjda tramvaj voziti do Ilidze.

Jer desetljecima je tramvaj od Nedzarica do Ilidze i obrnuto vozio poluprazan. Tek u nekim spicama je znalo biti ljudi, ali pocesto ne bude pun.

Bice vjerovatno i linija citavom duzinom i linija Ilidza Hrasnica. Meni to ima smisla sa strane putnika.
Sa ilidze dodje pun tramvaj na stup. Sjedista nema, nekad cak i guranje da stanes.

A ovo mislis na neko davno proslo vrijeme, tako da moj post nema smisla :thumbup:
izbjeglica_iz_besmisla

#16318 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

...
tramvajtrojka

#16319 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

nepass1 wrote: 06/04/2024 11:00
Haris.ba wrote: 06/04/2024 09:46 Mogu misliti komentara kada je pruzena pruga do Ilidze - nece valjda tramvaj voziti do Ilidze.

Sa ilidze dodje pun tramvaj na stup. Sjedista nema, nekad cak i guranje da stanes.

A ovo mislis na neko davno proslo vrijeme, tako da moj post nema smisla :thumbup:
pored 25 stadlera bice nam potrebno vec dns jos nekih dobrih polovnjaka, uskoro se Beč i minken rjesavaju prve generacije niskopodnih tramvaja i bilo bi vrhunski da se neki poklope za rotacija, ako su to mogli poljaci i cesi raditi sa ex. berlinskim

Image

ovih dvadesetak bi nam doslo kao budali samar a dosli bi nas oko pet sest miliona KM
Peacean

#16320 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Peacean »

Bilo bi fino ali nekako ima osjećaj da Šteta gura politiku ili novo ili ništa :run:
BadBoy

#16321 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Treba gurati politiku broja prevoznih sredstava bez obzira bila ona nova ili polovna. Bez većeg broja SVIH vrsta prevoznih sredstava (a najviše tramvaja i trolejbusa) nema funkcionalnog gradskog prevoza a samim time ni smanjenja upotrebe privatnih automobila. Zamislite samo da većina modernih roditelja svoju djecu vode po školama, sekcijama i treninzima gradskim prevozom i da nema više blokiranih traka sa sva Ćetiri.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16322 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

s ilidje tramvaj je poluprazan ako idete na pola
dakle ako radite od 8.30 u većini slučajeva možete sjesti na stupu
samo je bitno ne ići s đetićima

a što se tiče okretaljke degutantno je više odgovarati na ista pitanja

da...sjedneš na baščaršiji i eto te za sat u vojkovićima na kolu srpskih sestara u avgustu
tramvajtrojka

#16323 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Peacean wrote: 06/04/2024 11:42 Bilo bi fino ali nekako ima osjećaj da Šteta gura politiku ili novo ili ništa :run:
to je vrhunska politika, tako i treba biti al za tramvaje se mora napraviti izuzetak jer i vani se ide na to da su busevi, trole nove a u tramvajskom da 1/3 vozila bude stara i dobro odrzavana jer nijedan grad u evropi nije mogao izdržati financijski teret da mu citava tramvajska flota se sastoji od novih vozila
Ateista

#16324 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Meni inace nikad nisu bile jasne tolike linije tramvaja u Sarajevu, gdje je pruga u principu linearna. Jedino pravo odvajanje je za Z. stanicu i linije 1 i 4 su jedine koje mi imaju smisla pored trice. Mozda je nekad imalo smisla da se neki tramvaj okrene u Nedzaricima ako nema toliko putnika prema Ilidzi, ali zadnjih godina mislim da ima sasvim dovoljno putnika za Ilidzu da su te linije suvisne, a okretaljke bi trebale sluziti samo ako dodje negdje do udesa ili kvara da se ne zaustavlja kompletan saobracaj.

Kad bude gotova pruga za Hrasnicu, logicno je da ce biti linija od Carsije do Hrasnice, sve drugo bi bila tolika glupost da je cak ni kod nas ne ocekujem, i da SDA dodje na vlast kad se pruga zavrsi (gluho i daleko bilo) opet ni od njih ne bih ocekivao toliki idiotizam. Opciju da SDA zavrsi izgradnju pruge ne smatram realnom. :D
Ocekivano mi je da se trica kao linija zadrzi jer vjerovatno nece biti potrebe da svaki tramvaj ide do Hrasnice, ali bi bilo logicno da vecina linija budu Carsija - Hrasnica. Linija Ilidza - Hrasnica mi nema nikakvog smisla i vjerujem da se nece ni uvoditi.
Svakako da treba dodatnih tramvaja jer ovo sto imamo nije dovoljno ni za trenutnu duzinu pruge.
tramvajtrojka

#16325 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 06/04/2024 11:57 Meni inace nikad nisu bile jasne tolike linije tramvaja u Sarajevu, gdje je pruga u principu linearna. Jedino pravo odvajanje je za Z. stanicu i linije 1 i 4 su jedine koje mi imaju smisla pored trice. Mozda je nekad imalo smisla da se neki tramvaj okrene u Nedzaricima ako nema toliko putnika prema Ilidzi, ali zadnjih godina mislim da ima sasvim dovoljno putnika za Ilidzu da su te linije suvisne, a okretaljke bi trebale sluziti samo ako dodje negdje do udesa ili kvara da se ne zaustavlja kompletan saobracaj.

Kad bude gotova pruga za Hrasnicu, logicno je da ce biti linija od Carsije do Hrasnice, sve drugo bi bila tolika glupost da je cak ni kod nas ne ocekujem, i da SDA dodje na vlast kad se pruga zavrsi (gluho i daleko bilo) opet ni od njih ne bih ocekivao toliki idiotizam. Opciju da SDA zavrsi izgradnju pruge ne smatram realnom. :D
Ocekivano mi je da se trica kao linija zadrzi jer vjerovatno nece biti potrebe da svaki tramvaj ide do Hrasnice, ali bi bilo logicno da vecina linija budu Carsija - Hrasnica. Linija Ilidza - Hrasnica mi nema nikakvog smisla i vjerujem da se nece ni uvoditi.
Svakako da treba dodatnih tramvaja jer ovo sto imamo nije dovoljno ni za trenutnu duzinu pruge.
Image

Nama bi najbolje bilo iz evrope nabaviti siroke kt8d5 tatre koje i mi imamo, jedan gradic u okolini Berlina ih ima i uskoro ih mijenja za flexcity, savršeno bi se u Sarajevu uklopilia isti model imamo, slicna šema bojanja, i najvažnije sto su remontovani i sredjeni do maksimuma :mrgreen: jer su sredjeni u istoj firmi kao nase satre
Post Reply