Hakiz wrote: ↑05/04/2024 13:30
Razvod braka je ekonomska kategorija. Gleda se ko će više hajrovati. Djeca su sredstvo da se od protivnika uzme novac.
Treba ukinuti alimentaciju pa vidjeti koliko majki bi se borilo da dobiju djecu i u toj borbi tvrdilo da su očevi loši.
Dogodilo bi se da hvale očeve, samo da njima ne pripadne obaveza o djeci.
ne slažem se da treba ukinuti alimentaciju,te pare su namijenjene djeci,kako će ih roditelj koji je zakonski staratelj trošiti je do njega. Vezano za to, žena koja je tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo je jednom spomenula zanimljiv detalj,da je daleko daleko više slučajeva muškaraca beskućnika nego žena,između ostalog i zbog toga što kada dođe do razvoda braka, muškarac je taj koji mora plaćati izdržavanje djetu ili djeci,a nekada ostane i bez stana ili kuće.
Moje mišljenje je da bi idealno bilo da se uvede zajedničko roditeljsko staranje nakon razvoda braka, za one roditelje koji to žele, ne da sud tjera sve na tu opciju
Koliko je nepoznavanje toga prisutni govori i pitanje sudije suda u Zenici upućeno meni, da li imam djece i ko je zakonski staratelj,i na moj odgovor da je bivša supruga zak. staratelj, sudijino drugo pitanje je bilo,da li je u pitanju puno starateljstvo. Odgovorih mu da nije jer presudom su određeni termini kada je dijete kod mene,na šta sudija odgovori, pa to je puno starateljstvo.Puno starateljstvo bi valjda trebalo biti kada je drugom roditelju oduzet svaki kontakt sa djetetom. Zajedničko rod. staranje u BiH ne postoji, toga nema u zakonima i nema takvih presuda.