Jugoslavija
- jeza u ledja
#1976 Re: Jugoslavija
Pa ta dinamika izmedju Velika Srbija lite i Jugoslavija kao federacija se cijelo vrijeme odigravala za vrijeme njenog postojanja. I to od 1918-e.
I kad su Srbi najzad skontali da je ostali nikad nisu shvatali i nece je prihvatiti kao Srbija lite - tada su poceli praviti haos.
Meni je u svoj ovoj prici vise interesantno kako smo odrasli mi, kao generacije rodjene daleko nakon onog rata, bez pravog shvatanja neprekinute niti velikosrpskog nacionalizma od 1800 neke do dana kad su zapucali sa brda.
Za to najvise krivim “partizane” koji su vodili drzavu u kojoj sam odrastao. Ali, mozda i nije bilo druge opcije nego zataskivanja rasirenosti cetnistva.
PMozda ovo glupo zvuci na ovoj temi, ali vrlo slicnu dinamiku zataskivanja vidim i u historiji Amerike nakon njihovog gradjanskog rata. I dalje isti ti retrogradni i fasisticki glasovi zive u dobrom dijelu americkog stanovnistva, prvenstveno na Jugu. I glasniji su nego ikad, jer im se dopustilo da opstanu za radi mira u kuci. Shvatanje federalne drzave kod tih ljudi je ostalo nesto sasvim drukcije od ostatka zemlje. Vjerovatno slicne dinamike postoje i u drugim zemljama sa historijom gradjanskih ratova i unutarnjih previranja.
Ali to nove generacije zaborave…. dok ih se ne podsjeti.
I kad su Srbi najzad skontali da je ostali nikad nisu shvatali i nece je prihvatiti kao Srbija lite - tada su poceli praviti haos.
Meni je u svoj ovoj prici vise interesantno kako smo odrasli mi, kao generacije rodjene daleko nakon onog rata, bez pravog shvatanja neprekinute niti velikosrpskog nacionalizma od 1800 neke do dana kad su zapucali sa brda.
Za to najvise krivim “partizane” koji su vodili drzavu u kojoj sam odrastao. Ali, mozda i nije bilo druge opcije nego zataskivanja rasirenosti cetnistva.
PMozda ovo glupo zvuci na ovoj temi, ali vrlo slicnu dinamiku zataskivanja vidim i u historiji Amerike nakon njihovog gradjanskog rata. I dalje isti ti retrogradni i fasisticki glasovi zive u dobrom dijelu americkog stanovnistva, prvenstveno na Jugu. I glasniji su nego ikad, jer im se dopustilo da opstanu za radi mira u kuci. Shvatanje federalne drzave kod tih ljudi je ostalo nesto sasvim drukcije od ostatka zemlje. Vjerovatno slicne dinamike postoje i u drugim zemljama sa historijom gradjanskih ratova i unutarnjih previranja.
Ali to nove generacije zaborave…. dok ih se ne podsjeti.
- sinuhe
#1977 Re: Jugoslavija
Priča je glavnim dijelom izmišljena jer je postojala potreba.piupiu wrote: ↑04/04/2024 18:08Nije se kontriralo endehaziji, nego je Dalmacija bila što u zbjegu što u partizanima jer su ih k'o vreće krompira predali Talijanima, terorisao ih je ko je stigao, a kao teška sirotinja već bili duboko uvezani u radnički pokret. Od Dalmatinaca vjerovatno nema čistijih partizana.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1978 Re: Jugoslavija
Pa nije bas izmisljeno da su talijani branili hrvatski jezik, da su morali mijenjati imena i prezimena u italijanska, Sve se to dešavalo u Istri, a spremalo se i provodilo u Dalmaciji kad ih je Pavelić predao Musoliniju . Oni koji nisu htjeli su proganjani, premlacivani, protjerani...
Dalmatinci kakvi jesu i uvik kontra su otišli u Partizane, dok su se Istrijani vise povinovali i sutili. U Dalmaciji samo Hajduk ima podršku, svi ostali su kroz istoriju osjetili otpor, ovako ili onako
Dalmatinci kakvi jesu i uvik kontra su otišli u Partizane, dok su se Istrijani vise povinovali i sutili. U Dalmaciji samo Hajduk ima podršku, svi ostali su kroz istoriju osjetili otpor, ovako ili onako
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1979 Re: Jugoslavija
Isto ko izbori u siriji i rysiji te bjelorusijipiupiu wrote: ↑04/04/2024 23:41Nisi obaviješten![]()
Da su Tita tada stavili u Ujedinjenom Kraljevstvu na listu, bio bi izabran.Opozicija je bojkotovala izbore, pa se „od Vardara do Triglava" glasalo samo za kandidate Narodnog fronta Jugoslavije, koalicije na čelu sa Komunističkom partijom.
Nosilac liste bio je maršal Josip Broz Tito, lider komunista i kasnije, doživotni predsednik države.
Ovo su prvi izbori na kojima su pravo glasa imale žene, vojnici, svi punoletni građani, ali i maloletni partizanski borci.
Glasalo je više od 7,4 miliona birača, oko polovine stanovništva poratne Jugoslavije, dok je ukupna izlaznost bila 88,66 odsto.
Birali su se poslanici dva doma - Savezne skupštine i Skupštine naroda, a lista Narodnog fronta Jugoslavije, predvođena Titom i komunistima, dobila je više od 6,7, odnosno 6,5 miliona glasova.
Direktna posledica ovih izbora bila je promena državnog uređenja Jugoslavije - kraljevinu je ubrzo zamenila federativna republika.
https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-63577379![]()
Necemo se vrijedjati
- istra_hr
#1980 Re: Jugoslavija
jeza u ledja wrote: ↑05/04/2024 03:18
A i sto se tice generalno ideje zajednicke drzave kao “Jugoslavije” Hrvati i Slovenci su i onda, mnogo prije partizana i komunista, imali sasvim drukciju viziju iste od Srbije. Vecini Srba je i tada ocito jedino bila bitna Velika Srbija.
Da, ideja "Jugoslavenstva" dolazi prvenstveno od Hrvatskih političara tog vremena.
1915. u Parizu osnovan Jugoslavenski odbor; osnivači: Ante Trumbić, Fran Supilo i ostali
Naslućuje se raspad Austrougarske i osnivanje nekakve Južnoslavenske države udruživanjem sa Srbijom - ali na federalnom i ravnopravnom principu!
Naši (Hrvatski) političari prvenstveno gledaju kao zaštitu i način kako sačuvat ove krajeve od Talijana.
Tito je jako cijenio posao i doprinos Jugoslavenskog odbora - iako je na žalost relativno velik dio Hrvatskih krajeva i stanovnika (oko pola milijuna ukupno), nakon I svj. rata, kao nagrada pripalo Italiji. Ne samo Istra, već i otoci Cres, Lošinj, Lastovo, grad Zadar ...
Nakon II svj. rata, popis stanovništva iz 1910. godine u Austrougarskoj, je bio glavni "model razgraničenja" između Italije i Yugoslavije.
Dakle, da zaključimo - mi Hrvati smo ušli u Jugoslaviju iz interesa, da sačuvamo stanovnike i krajeve koje smo imali u AU ...
... Srbi su svaku Jugu gledali kao veliku Srbiju.
1990-ih se YU-brak raspao ... i kad se brak raspadne, svak nosi van ono što je donio u brak i šta njegovo.

-
breuer
#1981 Re: Jugoslavija
da Vam nije bilo Italijana 'urac bi bilo ljepote od Rovinja, Trogira, Šibenika, Zadra, Korčule, Pule i sijaset drugih dalmatinskih dragulja...
a kako to vi radite se vidi po današnjoj 'betonizaciji' i 'apartmanizaciji' obale...
Mittel Europa, možda bi ipak bilo bolje zamoliti Italijane da se vrate...
a kako to vi radite se vidi po današnjoj 'betonizaciji' i 'apartmanizaciji' obale...
- istra_hr
#1982 Re: Jugoslavija
Srećom, tebe i tebi slične - niko ništa ne pita...

-
breuer
-
trocadero
-
HelaS
#1985 Re: Jugoslavija
Da, li je Matičar tog braka bio AVNOJistra_hr wrote: ↑05/04/2024 08:41
Dakle, da zaključimo - mi Hrvati smo ušli u Jugoslaviju iz interesa, da sačuvamo stanovnike i krajeve koje smo imali u AU ...
1990-ih se YU-brak raspao ... i kad se brak raspadne, svak nosi van ono što je donio u brak i šta njegovo.![]()
- Truba
#1986 Re: Jugoslavija
meni je fascinantno kako faktički isti ljudi se ismijavaju veličanstvenim brojkama hrvatskih branitelja koji konstantno rastu otkako je završila Oluja...
fascinantna mi je opsjednutost federalnih partnera brojem naših maloljetnih generala HVO-a i ostalih invalida rata logističlara iz njemačke koji sada imaju mirovine
a većina tih ljudi koji sumnjaju u brojke branitelja 1992-1995
slijepo vjeruju u brojke partizanskih boraca ranjenika poginulih itd
a isti ljudi faktički u oba slučaja...isti geni ista dnk otac i sin i unuk
sve lažovi za mirovine
fascinantna mi je opsjednutost federalnih partnera brojem naših maloljetnih generala HVO-a i ostalih invalida rata logističlara iz njemačke koji sada imaju mirovine
a većina tih ljudi koji sumnjaju u brojke branitelja 1992-1995
slijepo vjeruju u brojke partizanskih boraca ranjenika poginulih itd
a isti ljudi faktički u oba slučaja...isti geni ista dnk otac i sin i unuk
sve lažovi za mirovine
- piupiu
-
PM72
#1988 Re: Jugoslavija
Trebaju vratit Italiji Zadar i Istru,to nisu unjeli u JugoslavijuHelaS wrote: ↑05/04/2024 09:57Da, li je Matičar tog braka bio AVNOJistra_hr wrote: ↑05/04/2024 08:41
1990-ih se YU-brak raspao ... i kad se brak raspadne, svak nosi van ono što je donio u brak i šta njegovo.![]()
- tramvajtrojka
#1989 Re: Jugoslavija
pa ne brojimo drazine sljedbenike jes da vi dns drazu stavljate u antifašističke borce al pricamo o drugim antifašistima
- Truba
#1990 Re: Jugoslavija
joj pa sjećam se moju mamu peglali da ide u novo sarajevo neki izbori ona nije išla to me sjećanje prati otkako znam za sebe
dajte ljudi zna se što su demokratski i fer izbori...
bili ne bili kao da nisu bili
- Truba
#1991 Re: Jugoslavija
takodjer me odmalena prati jedna priča da majka nije znala koja je vojska ispravna pa jednog sina u čede drugog u partizane poslalatramvajtrojka wrote: ↑05/04/2024 11:27
pa ne brojimo drazine sljedbenike jes da vi dns drazu stavljate u antifašističke borce al pricamo o drugim antifašistima
- n+1
#1992 Re: Jugoslavija
Hedging riskTruba wrote: ↑05/04/2024 11:47takodjer me odmalena prati jedna priča da majka nije znala koja je vojska ispravna pa jednog sina u čede drugog u partizane poslalatramvajtrojka wrote: ↑05/04/2024 11:27
![]()
- piupiu
- piupiu
#1994 Re: Jugoslavija
Ne kontambreuer wrote: ↑05/04/2024 08:48 da Vam nije bilo Italijana 'urac bi bilo ljepote od Rovinja, Trogira, Šibenika, Zadra, Korčule, Pule i sijaset drugih dalmatinskih dragulja...
Inače su Roof gardens i betoniranje Bjelašnice primjeri naprednog arhitektonskog, ekološkog i estetskog pristupa gradnji i okolišu.
- Truba
#1995 Re: Jugoslavija
pa zamisli da biraš izmeđi bičakćića i brankovića
ili jelavića i čovića
zavisno gdje živiš
-
breuer
#1996 Re: Jugoslavija
a tko je rekao da je kod nas nešto drugačije? odmah se nađu dežurni hrvobrižnici izjednačavati, kao da već nije...piupiu wrote: ↑05/04/2024 12:11Ne kontambreuer wrote: ↑05/04/2024 08:48 da Vam nije bilo Italijana 'urac bi bilo ljepote od Rovinja, Trogira, Šibenika, Zadra, Korčule, Pule i sijaset drugih dalmatinskih dragulja...
Mittel Europa, možda bi ipak bilo bolje zamoliti Italijane da se vrate...Šta bi bilo u Bosni da nije bilo Turaka i Austro-Ugara? Šeperuše, brvnare, gumna, katuni, i pokoji preimenovani odžak?
![]()
Inače su Roof gardens i betoniranje Bjelašnice primjeri naprednog arhitektonskog, ekološkog i estetskog pristupa gradnji i okolišu.![]()
-
trocadero
#1997 Re: Jugoslavija
Takoe Trico smislove, ne brojimo.tramvajtrojka wrote: ↑05/04/2024 11:27
O pravim antifašistima narodnim herojima po mjestu rođenja kažu Sokolac desetak. Ja se sa Ilidze mogu pohvaliti Ognjenom Pricom i Ravom Janković a ti navedi iz Sarajeva ili mjesta odale si već?
- Truba
#1998 Re: Jugoslavija

uskoro ovo počinjem čitati ali još mi se gadi
kažu realna knjiga o titu...seljaku iz hrvatske koji je postao planetarno popularan velikan i pritom zajebao bosance
- piupiu
#1999 Re: Jugoslavija
S Logavine Razija Omanović, kolektivni narodni heroj, poginula u Desantu na Drvar. I brat joj je bio partizan, poginuli su u godinu dana jedno od drugog, čini mi se.trocadero wrote: ↑05/04/2024 13:05Takoe Trico smislove, ne brojimo.tramvajtrojka wrote: ↑05/04/2024 11:27 pa ne brojimo drazine sljedbenike jes da vi dns drazu stavljate u antifašističke borce al pricamo o drugim antifašistima
O pravim antifašistima narodnim herojima po mjestu rođenja kažu Sokolac desetak. Ja se sa Ilidze mogu pohvaliti Ognjenom Pricom i Ravom Janković a ti navedi iz Sarajeva ili mjesta odale si već?
- Truba
#2000 Re: Jugoslavija
Nakon što su sarajevski pioniri maleni izišli s idejom sarajevske Kuće cvijeća za Ljubičicu Bijelu, neki strahuju kako se iza toga (paklena) plana zapravo krije namjera da se istovremeno i Alija s Kovača preseli u rodni Bosanski Šamac. Uistinu, nikad mira s kumrovečkim vragolanom.
https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/v ... mlje/32705

https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/v ... mlje/32705