skupljac_zeljeza wrote: ↑03/04/2024 16:45
-Chesterfield- wrote: ↑03/04/2024 15:59
Ci-Nick wrote: ↑03/04/2024 12:14
https://www.klix.ba/biznis/privreda/da- ... /240403057
Ovaj Čavalić se u sve razumije. Treba ga postaviti za Generalnog u Elektroprivredi pa da pokaže kako se to radi. Kako se može nešto kupiti po 5 dinara, prodati za 3 dinara i ostvariti pozitivno poslovanje.

I on je izgleda na platnom spisku zelene agende,..
Fin tekst. Ništa čovjek nije pogrešno napisao. Nije problem poskupljenje, nego su problem blok tarife. Koliko se sjećam te blok tarife su bile krajem rata.
Meni je ostalo nejasno u tekstu da 60% građana neće osjetiti poskupljenje, a 3% hoće, a šta će biti sa onom razlikom od 37%? Dalje, koliko je to dovoljno u bloku kilovat sati za jedno 4-člano domaćinstvo u 21. stoljeću gdje je sve na struju?
Hoćemo li ubuduće da bi ostali u blok tarifi čekati ponoć da punimo laptope, telefone, tablete, da printamo iza ponoći, da toplotna pumpa ili klima radi noću kada mi manje treba...ili...ili?
Pa, nada EP je da će ti to u svakodnevnom životu biti toliki problem da ćeš odustati i postati potrošač koji će skupo plaćati struju.
A tada ćeš biti sam kriv što plaćaš skupo, jer, zaboga, EP ti je dao mogućnost koju ne koristiš, nije ti EP poskupio struju.
Ako si nezaposlen ili penzioner, možeš planirati dan pa koristiti termine jeftine struje i ostati u jeftinom bloku. Ako radiš, kada je jeftina struja ili si na poslu ili spavaš, pa te termine ne možeš koristiti, ali sa platom imaš para za skuplji blok. Kao da im je to ideja.
Oni koji su siromašni jer su nezaposleni ili penzioneri, male plate itd, ali iz raznih razloga (bolestan član domaćinstva itd) moraju koristiti skupu struju, oni će najgore proći.
Umjesto TV - knjiga, romanika uz svijeću umjesto sijalice, kada kreneš iz kuće isključivati (vaditi kabl iz utičnice ili razvodnik sa prekidačem) skoro sve osim frižidera i alarma (WiFi ruter jeste potrošač kada radi, ali je" ogroman" potrošač u stand by modu, ne znam za ove risivere kablovske TV), šporet samo kada je jeftina struja, bojler takođe...
Skoro pa 19. vijek. Napredak zahvaljujući EP