To je to, s tim sto ne znaci da je svaki diktator dobar za svoj narod, ali ima onih koji stvarno izvuku maksimum u datom momentu.Hakiz wrote: ↑30/03/2024 14:15Nikada neću zaboraviti kada u jednoj emisiji intervjuišu na ulicama Moskve ljude i jedna studentica reče "Nismo mi Rusi za demokratiju, mi moramo imati diktatora".Ateista wrote: ↑30/03/2024 10:40Mislim na zivot ljudi tamo da ne znamo kakav je. Ne tvrdim ni da je los ni dobar, samo kazem da ne mozemo znati po onome sto mediji prenose. Isto tako, kakav god da je treba uzeti o obzir mentalitet ljudi, desavanja prije toga, ko i kakav je bio na vlasti, ima li napretkq ili nazaduju, svasta nesto, da bismo ocijenili da li je neko dobar za svoj narod ili ne. Tito je na primjer bio mjera kad se uzmu u obzir sva desavanja prije toga i vrijeme u kojem je on dosao, mentalitet ljudi i sve, treba samo zamisliti sta bi bilo sa Bosnom da je nastavila postojati tadasnja kraljevina recimo. Tito je podigao drzavu i unaprijedio je u svakom smislu, i uradio je vjerovatno naibolje sto je mogao kad se uzme u obzir tadasnja politicka i ekonomska situacija u svijetu i kakve ljude je imao u drzavikakavdanakneiskustvu wrote: ↑29/03/2024 19:16
pa moraš biti konkretan šta treba uzeti sa rezervom a šta konkretno ne.
u koreji je kao demokratija samo mediji9 to nama ioz nekog razlpoga tako ne prenose?
Slicno je sa Sadamom u Iraku, samo su tamo ljudi jos veci divljaci pa je i on morao biti brutalniji, ali je jedna od najboljih stvari za Irak u tom momentu i ostvario je ogroman napredak.
Za neke druge drzave, za neko drugo vrijeme, gdje je politicka situacija drugacija, gdje su ljudi drugaciji, nisu potrebni ljudi kao Tito, demokratija moze funkcionisati, ali u nekim ne ide bas tako lako i potreban je diktator da drzi divljake pod kontrolom. Zavisno od toga koliki su divljaci, zavisi i kakav diktator. Zato kazem da ne mogu komentarisati o drzavama o kojima ne znamo dovoljno.
Pametno čeljade.
Zamislite da kod nas, kao u Norveškoj, u parku između zgrada na dječijem igralištu leže igračke i da niko ne uzme i odnese ih. Da se djeca igraju tim igračkama i kada pođu kući ostave te igračke da se djeca poslije njih mogu igrati. Da roditelji ne ponesu igračke da se njihove princeze i prinčevi kod kuće mogu igrati a ne potroše ni dinara za kupovinu.
Nezamislivo.
Tako i mi, da smo za poštenje, sistem, vladavinu zakona itd, to bismo već imali. Nije to za nas.
Za nas je snalaženje, šana, znaš ti ko sam ja, IMT, sredićemo to nema frke itd.
Popularne stvari koje ne kontam
- Ateista
#36326 Re: Popularne stvari koje ne kontam
-
kakavdanakneiskustvu
#36327 Re: Popularne stvari koje ne kontam
u svakom slučaju bolje je imati mogućnost izbora nego da se živi u autokratskom sistemuAteista wrote: ↑31/03/2024 12:19Moze funkcionisati, ali je pitanje kako, evo vidimo kako kod nas sad funkcionise, sreca samo pa je drugo vrijeme i neki drugaciji zivot generalno, ne zahvaljujuci politicarima vec zbog napretka tehnologije i globalizacije.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2024 11:32demokratija može svugdje funkcionisati a ne da imamo autokratu koji 35 godina vlada bez mogućnosti biranja drugog i drugačijeg,ili da zbog drukčijeg politčkog razmišljanja ljudi u zatvorima završavaju,budu im unišavani životi,vidi pod npr. rvatsko proljeće,nisu valjda Savka Dapčević Kučar ili Vlado Gotovac bili fašistiAteista wrote: ↑30/03/2024 10:40
Mislim na zivot ljudi tamo da ne znamo kakav je. Ne tvrdim ni da je los ni dobar, samo kazem da ne mozemo znati po onome sto mediji prenose. Isto tako, kakav god da je treba uzeti o obzir mentalitet ljudi, desavanja prije toga, ko i kakav je bio na vlasti, ima li napretkq ili nazaduju, svasta nesto, da bismo ocijenili da li je neko dobar za svoj narod ili ne. Tito je na primjer bio mjera kad se uzmu u obzir sva desavanja prije toga i vrijeme u kojem je on dosao, mentalitet ljudi i sve, treba samo zamisliti sta bi bilo sa Bosnom da je nastavila postojati tadasnja kraljevina recimo. Tito je podigao drzavu i unaprijedio je u svakom smislu, i uradio je vjerovatno naibolje sto je mogao kad se uzme u obzir tadasnja politicka i ekonomska situacija u svijetu i kakve ljude je imao u drzavi
Slicno je sa Sadamom u Iraku, samo su tamo ljudi jos veci divljaci pa je i on morao biti brutalniji, ali je jedna od najboljih stvari za Irak u tom momentu i ostvario je ogroman napredak.
Za neke druge drzave, za neko drugo vrijeme, gdje je politicka situacija drugacija, gdje su ljudi drugaciji, nisu potrebni ljudi kao Tito, demokratija moze funkcionisati, ali u nekim ne ide bas tako lako i potreban je diktator da drzi divljake pod kontrolom. Zavisno od toga koliki su divljaci, zavisi i kakav diktator. Zato kazem da ne mogu komentarisati o drzavama o kojima ne znamo dovoljno.
otišli smo od teme,nema koristi pisati na ovoj temi o Brozu i sličnim autokratama i diktatorima
Slazem se da smo otisli od teme.
- Ateista
#36328 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kako za koga, ja iskreno mislim da je za neke narode bar u nekom momentu bolji autokratski sistem, ne svaki naravno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/03/2024 13:45u svakom slučaju bolje je imati mogućnost izbora nego da se živi u autokratskom sistemuAteista wrote: ↑31/03/2024 12:19Moze funkcionisati, ali je pitanje kako, evo vidimo kako kod nas sad funkcionise, sreca samo pa je drugo vrijeme i neki drugaciji zivot generalno, ne zahvaljujuci politicarima vec zbog napretka tehnologije i globalizacije.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2024 11:32
demokratija može svugdje funkcionisati a ne da imamo autokratu koji 35 godina vlada bez mogućnosti biranja drugog i drugačijeg,ili da zbog drukčijeg politčkog razmišljanja ljudi u zatvorima završavaju,budu im unišavani životi,vidi pod npr. rvatsko proljeće,nisu valjda Savka Dapčević Kučar ili Vlado Gotovac bili fašisti
otišli smo od teme,nema koristi pisati na ovoj temi o Brozu i sličnim autokratama i diktatorima
Slazem se da smo otisli od teme.
-
Hakiz
#36329 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Čini mi se da su u Butanu napravili referendum da se odreknu monarhije i kralja zamijene parlamentom. Rezultat referenduma bio u fazonu 80 % protiv. I prije nego što kaže neko da nisu smjeli protiv kralja, kralj sam je tražio da se ukine monarhija, ponudio i abdikaciju. Mislim da se Butan uzima kao primjer benevoletne diktature. Znam da diktatura po definiciji ima negativnu konotaciju, pa je "benevolentna diktatura" svojevrstan oksimron, ali tako je kako je.Ateista wrote: ↑31/03/2024 15:50Kako za koga, ja iskreno mislim da je za neke narode bar u nekom momentu bolji autokratski sistem, ne svaki naravno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/03/2024 13:45u svakom slučaju bolje je imati mogućnost izbora nego da se živi u autokratskom sistemu
Ako se dobro sjećam, tako je nešto bilo.
Da, vjerovatno se svi sjećate da Butan nije svoje finansije iskazivao kroz BDP nego kroz "stepen sreće".
-
belfy
#36330 Re: Popularne stvari koje ne kontam
hm, mozda je neprimjeren primjer jer ja to nisam primjetio. ne znam da li moze biti do mene. taj vic se ne zaboravlja...John Cleese wrote: ↑31/03/2024 06:45Ma zafrkavam Teju - htio je valjda napisati da "stoji", ali je profulio slovo i potrefio susjedno na tastaturibelfy wrote: ↑31/03/2024 01:56a Zenicu ko hebe...John Cleese wrote: ↑29/03/2024 18:54
Ovo je zaista krajnje nekorektno - nisam to od tebe ocekivao
Korektno je "stoci", a ne "stoki"![]()
![]()
![]()
Referenca (sastanak radnickog savjeta, negdje u SFRJ):
Drug portir:"Drugovi, pitam ja vas: je li to pravilno da drug direktor ima i stan i vikendicu i kucu na selu, a ja da zivim u baraki?"
Drug direktor:"Nije pravilno. Pravilno je u baraci."
-
Bodkin
#36331 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Demokratija apsolutno nije za svakogakakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2024 11:32demokratija može svugdje funkcionisati a ne da imamo autokratu koji 35 godina vlada bez mogućnosti biranja drugog i drugačijeg,ili da zbog drukčijeg politčkog razmišljanja ljudi u zatvorima završavaju,budu im unišavani životi,vidi pod npr. rvatsko proljeće,nisu valjda Savka Dapčević Kučar ili Vlado Gotovac bili fašistiAteista wrote: ↑30/03/2024 10:40Mislim na zivot ljudi tamo da ne znamo kakav je. Ne tvrdim ni da je los ni dobar, samo kazem da ne mozemo znati po onome sto mediji prenose. Isto tako, kakav god da je treba uzeti o obzir mentalitet ljudi, desavanja prije toga, ko i kakav je bio na vlasti, ima li napretkq ili nazaduju, svasta nesto, da bismo ocijenili da li je neko dobar za svoj narod ili ne. Tito je na primjer bio mjera kad se uzmu u obzir sva desavanja prije toga i vrijeme u kojem je on dosao, mentalitet ljudi i sve, treba samo zamisliti sta bi bilo sa Bosnom da je nastavila postojati tadasnja kraljevina recimo. Tito je podigao drzavu i unaprijedio je u svakom smislu, i uradio je vjerovatno naibolje sto je mogao kad se uzme u obzir tadasnja politicka i ekonomska situacija u svijetu i kakve ljude je imao u drzavikakavdanakneiskustvu wrote: ↑29/03/2024 19:16
pa moraš biti konkretan šta treba uzeti sa rezervom a šta konkretno ne.
u koreji je kao demokratija samo mediji9 to nama ioz nekog razlpoga tako ne prenose?
-
kakavdanakneiskustvu
#36332 Re: Popularne stvari koje ne kontam
https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zan ... oRN_BnIqndAteista wrote: ↑31/03/2024 15:50Kako za koga, ja iskreno mislim da je za neke narode bar u nekom momentu bolji autokratski sistem, ne svaki naravno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/03/2024 13:45u svakom slučaju bolje je imati mogućnost izbora nego da se živi u autokratskom sistemu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#36333 Re: Popularne stvari koje ne kontam
https://www.klix.ba/magazin/muzika/bh-p ... /komentari
evo ga! opet smo uspjeli kao država, bliži se zlato na olimpijadi u beogradu
evo ga! opet smo uspjeli kao država, bliži se zlato na olimpijadi u beogradu
- Ateista
#36334 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A sad imamo ovakve primjere:kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2024 18:35https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zan ... oRN_BnIqndAteista wrote: ↑31/03/2024 15:50Kako za koga, ja iskreno mislim da je za neke narode bar u nekom momentu bolji autokratski sistem, ne svaki naravno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/03/2024 13:45
u svakom slučaju bolje je imati mogućnost izbora nego da se živi u autokratskom sistemu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-ve ... /240401082
https://www.klix.ba/vijesti/bih/student ... /230731015
Sad ti meni reci, da li smo mi drustvo koje je zasluzilo slobodu govora? Osim sto ovo o vicevima treba uzeti sa rezervom, sve i da je tako, bolje i to nego ovo sto sad imamo.
-
kakavdanakneiskustvu
#36335 Re: Popularne stvari koje ne kontam
svako društvo zaslužuje slobodu govoraAteista wrote: ↑02/04/2024 09:52A sad imamo ovakve primjere:kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2024 18:35https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zan ... oRN_BnIqnd
Sad ti meni reci, da li smo mi drustvo koje je zasluzilo slobodu govora? Osim sto ovo o vicevima treba uzeti sa rezervom, sve i da je tako, bolje i to nego ovo sto sad imamo.
postoje zatvorske kazne za negatore genocida valjda
- Ateista
#36336 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Slazem se ja da sloboda govora ne podrazumijeva negoranje genocida ili bilo kojih drugih zlocina, ali stvar je u tome sto sada imamo ne slobodu nego toalnu anarhiju, moze reci ko sta hoce bez ikakve sankcije, ja se nadam da ce nekad i neko od ovih biti osudjen, ali jako tesko. Mogu zamisliti sta bi bilo da je neko tada negirao neki od zlocina koji su tad bili aktuelni.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:53svako društvo zaslužuje slobodu govoraAteista wrote: ↑02/04/2024 09:52A sad imamo ovakve primjere:kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2024 18:35
https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zan ... oRN_BnIqnd
-
kakavdanakneiskustvu
#36337 Re: Popularne stvari koje ne kontam
zamisli kako je bilo onima čiji su najbliži bili ubijani na Bleiburgu, a 45 godina nisu smjeli o tome pričati,a bilo je i civila koji su tamo stradali, ne samo ustaša i slične bagreAteista wrote: ↑02/04/2024 09:57Slazem se ja da sloboda govora ne podrazumijeva negoranje genocida ili bilo kojih drugih zlocina, ali stvar je u tome sto sada imamo ne slobodu nego toalnu anarhiju, moze reci ko sta hoce bez ikakve sankcije, ja se nadam da ce nekad i neko od ovih biti osudjen, ali jako tesko. Mogu zamisliti sta bi bilo da je neko tada negirao neki od zlocina koji su tad bili aktuelni.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:53svako društvo zaslužuje slobodu govoraAteista wrote: ↑02/04/2024 09:52
A sad imamo ovakve primjere:
- Ateista
#36338 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne podrzavam tako nesto, makar i da su svi oni bili vojnici i fasisti, ne znaci da su zasluzili sve kroz sta su prosli. Zato i kazem, sistem je bio daleko od savrsenog, ali opet nije dozvoljavao neke stvari koje ovaj sad dozvoljava. Uz sve svoje mane, nije bilo bolje alternative, kao sto sad na vlasti trojka uz sve svoje mane je manje losa opcija od vracanja SDA na vlast.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:59zamisli kako je bilo onima čiji su najbliži bili ubijani na Bleiburgu, a 45 godina nisu smjeli o tome pričati,a bilo je i civila koji su tamo stradali, ne samo ustaša i slične bagreAteista wrote: ↑02/04/2024 09:57Slazem se ja da sloboda govora ne podrazumijeva negoranje genocida ili bilo kojih drugih zlocina, ali stvar je u tome sto sada imamo ne slobodu nego toalnu anarhiju, moze reci ko sta hoce bez ikakve sankcije, ja se nadam da ce nekad i neko od ovih biti osudjen, ali jako tesko. Mogu zamisliti sta bi bilo da je neko tada negirao neki od zlocina koji su tad bili aktuelni.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:53
svako društvo zaslužuje slobodu govora
-
kakavdanakneiskustvu
#36339 Re: Popularne stvari koje ne kontam
nije trojka sama u vlasti.Ateista wrote: ↑02/04/2024 10:14Ne podrzavam tako nesto, makar i da su svi oni bili vojnici i fasisti, ne znaci da su zasluzili sve kroz sta su prosli. Zato i kazem, sistem je bio daleko od savrsenog, ali opet nije dozvoljavao neke stvari koje ovaj sad dozvoljava. Uz sve svoje mane, nije bilo bolje alternative, kao sto sad na vlasti trojka uz sve svoje mane je manje losa opcija od vracanja SDA na vlast.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:59zamisli kako je bilo onima čiji su najbliži bili ubijani na Bleiburgu, a 45 godina nisu smjeli o tome pričati,a bilo je i civila koji su tamo stradali, ne samo ustaša i slične bagreAteista wrote: ↑02/04/2024 09:57
Slazem se ja da sloboda govora ne podrazumijeva negoranje genocida ili bilo kojih drugih zlocina, ali stvar je u tome sto sada imamo ne slobodu nego toalnu anarhiju, moze reci ko sta hoce bez ikakve sankcije, ja se nadam da ce nekad i neko od ovih biti osudjen, ali jako tesko. Mogu zamisliti sta bi bilo da je neko tada negirao neki od zlocina koji su tad bili aktuelni.
- petunija
#36340 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne kontam ove debile što voze romobile kroz Vilsonovo po trotoarima iako imaju iscrtanu cijelu traku za sebe.
Gledam idiote kako jurcaju između šetača i male dječice koja tuda trčkaraju
Gledam idiote kako jurcaju između šetača i male dječice koja tuda trčkaraju
- konoplja
#36341 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nije bolje i naravno da zaslužujemo. Samo od Amerikanaca prepisati. Ostali ne znaju šta ja slobodna govora.Ateista wrote: ↑02/04/2024 09:52 A sad imamo ovakve primjere:
- Ateista
#36342 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pitanje je ko smo mi, i ko da prepise? Ako mislis na one koji mogu odluciti o tome, odnosno politicari, oni to ne zele da urade, njima odgovara ovakvo stanje, a kod nas je narod ko ovce, i pored svega sto im politicari rade glasace za njih zato sto su "nasi" i cuvaju nas od onih drugih, te zbog svojih sitnih koristi od njih. Volio bih ja kad bismo mi mogli biti uredjeno demokratsko drustvo, kao neke evropske zemlje, ali to je jako tesko. Nekadasnji sistem je mozda malo pregrub za danasnje vrijeme, bilo bi idealno da je on mogao ostati ali malo modifikovan i ublazen, u skladu sa danasnjim vremenom, to bi bila mjera za nas. Ako neko misli da mi mozemo biti svicarska ili njemacka - trebamo biti realni i reci da ne mozemo, da mozemo bili bismo.konoplja wrote: ↑02/04/2024 11:30Nije bolje i naravno da zaslužujemo. Samo od Amerikanaca prepisati. Ostali ne znaju šta ja slobodna govora.Ateista wrote: ↑02/04/2024 09:52 A sad imamo ovakve primjere:
- Ateista
#36343 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nije sama, i dijelom razumijem da imaju ogranicenja, sto od strane drugih stranaka u koaliciji sto od ljudi koji su uhljebljeni od strane prethodnih struktura vlasti i kojima ne mozes dati otkaz, a oni mogu na razne nacine raditi opstrukcije. I pored svega toga, ocekivao sam puno vise od trojke, pogotovo sad kad su i na visem nivou na vlasti i nisam bas zadovoljan. Glasacu za njih na iducim izborima iz razloga sto je alternativa puno gora, cista matematika.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 10:19nije trojka sama u vlasti.Ateista wrote: ↑02/04/2024 10:14Ne podrzavam tako nesto, makar i da su svi oni bili vojnici i fasisti, ne znaci da su zasluzili sve kroz sta su prosli. Zato i kazem, sistem je bio daleko od savrsenog, ali opet nije dozvoljavao neke stvari koje ovaj sad dozvoljava. Uz sve svoje mane, nije bilo bolje alternative, kao sto sad na vlasti trojka uz sve svoje mane je manje losa opcija od vracanja SDA na vlast.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2024 09:59
zamisli kako je bilo onima čiji su najbliži bili ubijani na Bleiburgu, a 45 godina nisu smjeli o tome pričati,a bilo je i civila koji su tamo stradali, ne samo ustaša i slične bagre
-
Hakiz
#36344 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Za sve dobro zaslužan je bog. Za sve loše, kriv je đavo.
Tako je i trojka zaslužna za sve dobro. Za loše su krivi koalicioni partneri.
Hvala bogu pa ima i nas, ateista.
Nisu krivi ni Tito, ni Alija, nisu znali šta ovi oko njih rade.
Zašto bi Dino ili Nermin bili drugačiji?
Ali, nisu isti, jok.
Tako je i trojka zaslužna za sve dobro. Za loše su krivi koalicioni partneri.
Hvala bogu pa ima i nas, ateista.
Nisu krivi ni Tito, ni Alija, nisu znali šta ovi oko njih rade.
Zašto bi Dino ili Nermin bili drugačiji?
Ali, nisu isti, jok.
-
Hakiz
#36345 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Izraz "duplo manje".
- n+1
-
Karikaturist
#36347 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ali koliko klix moze nisko pasti pitanje je sad. Ima li dno za njih ili su i to probili?
- vjeshalica
#36348 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jel postoji neki oblik aplikacije koji moze da se instalira i da unistava vijesti da se ne vide o jebenim Dzinovicima?
-
sumirprimus
#36349 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ko da je ovaj klix posto zlix?
-
swanfilter
#36350 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Neka me jednog dana kazni za napisano ako grijesim, al i ovakav sam mu drazi rob nego sto su mu ovakve princeze. Cuj to, ona bogu princeza. Vec to dovoljno govori kakve pameti je doticna ...n+1 wrote: ↑03/04/2024 15:29 Blago kući koju ova zaobiđe.
https://www.klix.ba/magazin/showbiz/bh- ... /240403087