Ukrajina

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#197851 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

Chmoljo wrote: 30/03/2024 23:01
Velkoski wrote: 30/03/2024 22:05 Zapad kao i kod nas nešto "čeka", "glasa", "argumentuje". Vojna intervencija je oduvijek bila jedino rješenje, ovo puštanje da "Ukrajinci ratuju za nas" dok im se šalje neko mizerno oružje je najobičniji cirkus.

Putinu su otvorena vrata prema Baltiku, očigedno će igrati na kartu da NATO neće aktivirati Article 5.
ma drug, to je uvijek tako bilo. iz ove perspektive lako mi zaboravljamo koliko se dugo tolerisao tako brutalan režim poput nacističkog. bukvalno dok nije zakucala maca na vratanca.

nije u dva dana bio anšlus, okupacija čehoslovačke, najave, gomilanje vojske, retorika...
da, isto sam prič'o sa starim jučer

uvijek se nešto čeka i uvijek bude kasno. I mi smo dobar primjer, pogotovo otkad ugledah onaj NYT članak iz 1993.

ali fakat opasno iritira ova situacija, ne znam čemu bilo kakav otpor i serendanje po medijima ako ćemo ovom luđaku pod prijetnjom "nuklearkama" dopustiti da uzima teritoriju kako hoće? gdje mu je granica? zašto jedino Macron ima nekakvih muda, bar eto u medijskim istupima

je li iko optimističan i vidi dobar kraj ovoga ili sam ja samo doomsday lik :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#197852 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 30/03/2024 23:05

da, isto sam prič'o sa starim jučer

uvijek se nešto čeka i uvijek bude kasno. I mi smo dobar primjer, pogotovo otkad ugledah onaj NYT članak iz 1993.

ali fakat opasno iritira ova situacija, ne znam čemu bilo kakav otpor i serendanje po medijima ako ćemo ovom luđaku pod prijetnjom "nuklearkama" dopustiti da uzima teritoriju kako hoće? gdje mu je granica? zašto jedino Macron ima nekakvih muda, bar eto u medijskim istupima

je li iko optimističan i vidi dobar kraj ovoga ili sam ja samo doomsday lik :mrgreen:
ne znam šta bih ti rekao. ludo je, ali u meni se budi malo optimizma obzirom kakve zadojene imbecile imamo za dušmane pa gotive rusiju i rade to što rade: jasno se deklarišu ruskim kurvama.

opet, da nisu zadojena stoka, vjerovatno se ni devedesete ne bi odigrale tako kako su se odigrale. al to je šbbkbb

hoću da kažem, žao mi je ukrajinaca, ali mislim da će veća i gora agresija na njih pogodovati nama. nemam neku bojazan da će slavenski adolf dobaciti do balkana. jedva je do dnjepra dobacio. nemam ni najmanje sumnje da evropa može organizovati jaku proizvodnju i odbraniti se od istočnih hordi.

ako želi.

ne mislim ni da Orban želi ruske tenkove u Budimpešti. samo voli njihovu lovu za lobiranje. mislim i da evropa može i Trumpa preživiti.

tako da, nabaco sam ti svega, ali znaš da se neka dešavanja granaju u milion posljedica. nekako mislim da bi po nas bile vrlo povoljne.
apsidejzi

#197853 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 30/03/2024 22:00
drug_profi wrote: 30/03/2024 21:17 Samo će im se kazati. Kao i i Europljanima i Amerikancima.
Ne mogu da vjerujem svojim očima kako ih i europljani i amerikanci ostaviše.

Odjeba Ukajinu cijeli zapad jebeni.

Šta je ovo?!

*Na Daily Kosa se evo pola godine vlasnici ne javljaju. Nešto je otišlo u 3 pm.
A mozda nije do njih. Mozda si ti imao pogresna ocekivanja od samog pocetka. Preispitaj malo svoje izvore. Ja ne vidim da je iko ista promijenio na zapadu po pitanju Ukrajine.
geoxx

#197854 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Pricate kao da Zapad ne koce Trumpisti i kao da Trumpisti koce jer vode appeasement politiku, a ne jer su ideoloski slicni Putinu.

Europa se jos dobro ispruzila koliko su zakrzljali.
zigzag

#197855 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mah, višedimenzionalna partija šaha.

Cijelo vrijeme ukrajinci glasno kukaju kako su slabi. A onda bljesnu nekim šokom po rusku vojnu infrastrukturu.

Kao, satraće nas na terenu.
Pa ako vas nisu satrali u februaru i martu 2022. tek danas neće. U narednom periodu mogu izgubiti par gradova i gradića ali isto tako nekim šok udarom odnosno kontraudarom mogu i nekoliko gradova i gradića.

Nisu ukrajinci nimalo naivni.
Čitalac

#197856 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Strateg Elon Musk:
Za Ukrajinu je bilo tragično gubljenje života napasti veću vojsku koja je imala obranu u dubini, minska polja i jače topništvo, kada Ukrajina nije imala oklopnu ili zračnu nadmoć! To je svaka budala mogla predvidjeti. Moja je preporuka prije godinu dana bila da se Ukrajina učvrsti i upotrijebi sve resurse za obranu. Čak i tada, teško je zadržati zemlju koja nema jake prirodne barijere.
Nema šanse da Rusija zauzme cijelu Ukrajinu, jer bi lokalni otpor bio ekstreman na zapadu, ali Rusija će sigurno dobiti više zemlje nego što ima danas.
Što duže rat bude trajao, Rusija će dobiti više teritorija dok ne udari na Dnjepar, koji je teško savladati. Međutim, ako rat potraje dovoljno dugo, i Odesa će pasti. Hoće li Ukrajina izgubiti sav pristup Crnom moru ili ne je, po mom mišljenju, pravo preostalo pitanje. Preporučam nagodbu prije nego što se to dogodi.
apsidejzi

#197857 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Evo malo za zabrinutu raju da popravimo raspolozenje :)

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#197858 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

Chmoljo wrote: 30/03/2024 23:20

ne znam šta bih ti rekao. ludo je, ali u meni se budi malo optimizma obzirom kakve zadojene imbecile imamo za dušmane pa gotive rusiju i rade to što rade: jasno se deklarišu ruskim kurvama.

opet, da nisu zadojena stoka, vjerovatno se ni devedesete ne bi odigrale tako kako su se odigrale. al to je šbbkbb

hoću da kažem, žao mi je ukrajinaca, ali mislim da će veća i gora agresija na njih pogodovati nama. nemam neku bojazan da će slavenski adolf dobaciti do balkana. jedva je do dnjepra dobacio. nemam ni najmanje sumnje da evropa može organizovati jaku proizvodnju i odbraniti se od istočnih hordi.

ako želi.

ne mislim ni da Orban želi ruske tenkove u Budimpešti. samo voli njihovu lovu za lobiranje. mislim i da evropa može i Trumpa preživiti.

tako da, nabaco sam ti svega, ali znaš da se neka dešavanja granaju u milion posljedica. nekako mislim da bi po nas bile vrlo povoljne.
tako nekako razmišljam također, ali dobar dio pesimiste u meni konta da je NATO premlak na sve ovo i šta ako ovi futavci zagaze u npr. Litvaniju iz nekog njima znanog razloga. I Tusk opasno gura "pre-war retoriku" i to mi sve smrdi :D
zigzag wrote: 30/03/2024 23:36 Mah, višedimenzionalna partija šaha.

Cijelo vrijeme ukrajinci glasno kukaju kako su slabi. A onda bljesnu nekim šokom po rusku vojnu infrastrukturu.

Pa ako vas nisu satrali u februaru i martu 2022. tek danas neće. U narednom periodu mogu izgubiti par gradova i gradića ali isto tako nekim šok udarom odnosno kontraudarom mogu i nekoliko gradova i gradića.

Pa jeste to tako, ali do kad. Još deset godina ovako?
apsidejzi

#197859 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Jao vidi ovog levata sta uradi sam sebi :lol: :lol: i ovo bi zauzimalo drzavu. (Eksploziv na dronu zaglavio i nije eksplodirao kada je pogodio)

apsidejzi

#197860 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Evo jos malo suncokreta

apsidejzi

#197861 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Jooooj sta izabrat kad bjezis. Sta je pametnije? Uci u bunker il nastavit bjezat. RUski izbor je tezak izbor.

tramvajtrojka

#197862 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 30/03/2024 23:42
Chmoljo wrote: 30/03/2024 23:20

ako želi.

tako nekako razmišljam također, ali dobar dio pesimiste u meni konta da je NATO premlak na sve ovo i šta ako ovi futavci zagaze u npr. Litvaniju iz nekog njima znanog razloga. I Tusk opasno gura "pre-war retoriku" i to mi sve smrdi :D
zigzag wrote: 30/03/2024 23:36 Mah, višedimenzionalna partija šaha.

Pa jeste to tako, ali do kad. Još deset godina ovako?

Medvjed uvijek ostavi svoj veliki trag suwalki je sljedeca tacka udara, samo treba pratiti sta radi Lukašenko bio je neki dan u inspekciji snaga u blizini suwalki gapa, gdje je na slajdovima isla prezentacija latvijskih i litvanskih kapaciteta i NATO snaga u regionu, sa sigurnosnim procjenama checkpointova nato snaga u tom regionu :wink: :wink:

I po meni suwalki ce planuti u narednih pola godine, godinu max jer bjelorusi rade posljednje pripremne manevre
geoxx

#197863 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Ma kakvi pola godine, do sabaha ce. De ugasi taj call of duty.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#197864 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 30/03/2024 23:42

od hajvana do insana, svako testira granice tuđeg strpljenja. pitanje je koliko su rusi spremni rizikovati sa litvanijom, i koliko su evropljani spremni na činjenicu da je NATO čista ubleha, ako se desi litvanija bez reakcije.

ono što je isto tako dobro, što rusija nije kina. Putin ovo radi iz svojih ličnih razloga. i pošto nije vječan, ne može čekati istinski povoljan trenutak, nego nekada mora dobro rizikovati da bi ostvario svoje mokre snove dok je živ. kinez će sačekati nekoliko generacija ukoliko procijeni da mu je to isplativije.

a ono što je i dobro što postoji i kineska opasnost, je u slučaju Trumpove pobjede, ne vjerujem da bi evropu ostavio na cjedilu, jer ni on ne želi da ga evropljani ostave na cjedilu na pacifiku. ne vjerujem da je toliki idiot.

kako god, sve je ovo paušalno lupetanje, ali svakako da živimo zanimljiva vremena. nadajmo se samo da ćemo ostati posmatrači.
JMGuti

#197865 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Strasna Bjelorusija ide u napad na Baltik i Poljsku
mishic

#197866 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Chmoljo wrote: 30/03/2024 23:20 opet, da nisu zadojena stoka, vjerovatno se ni devedesete ne bi odigrale tako kako su se odigrale. al to je šbbkbb
Devedesete su bile štih proba za ovo što se sada događa. Sve je to iz jedne kuhinje a izvođači i realizatori se smjenjuju prema etapama plana koji je dugoročan i utemeljen na mitomaniji i velikodržavnim interesima i ciljevima. Ruska politika nije zasnovana na ad-hok ciljevima i odlukama ( u ostalom kao ni američka i drugih velikih sila), nego je strateška, dugoročna i sistematska pa se zbog toga svi navijaći npr. Klintona, Obame, Trumpa, Bajdena i dr. razočaraju jer su prije dolaska na vlast jedno a po dolasku drugo...

Izvođači radova se mijenjaju ali su pravci, dugoročna strategija, ciljevi tih politika dugoročni, utvrđeni, strateški i mijenjaju se samo nijanse ili načini realizacije...

I naspram toga imamo ove male, jadne, nemoćne koji se samo prilagođavaju prilikama i okolnostima bez mogučnosti da sami određuju pravce, puteve i ciljeve
mishic

#197867 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Velkoski wrote: 30/03/2024 23:05 je li iko optimističan i vidi dobar kraj ovoga ili sam ja samo doomsday lik
Ja sam još uvijek optimist i poredim to i taj optimizam zasnivam i na našem slučaju. Mi smo bili "pušteni niz vodu", "otpisani" i samo nas je "čudo bosanskog otpora" spasilo, naravno uz visoku cijenu. Naš otpor i žrtva su prisilili međunarodnu javnost da pritiskom na svoje vlade iznudi drugačiji pristup tih vlada našem slučaju i pored ranijih odobrenja i saglasnosti datih agresoru da u disoluciji Jugoslvije raskomada BiH. ( Mnogi će se sjetiti tzv. RAM plana )

I Ukrajinci će uvjeren sam doći do nekog boljeg rješenja od ovoga što sada imaju u izgledu ali pod uvjetom da ustraju u "čudu ukrajinskog otpora".

I na kraju sve mitomanske politike i velikodržavni ciljevi i planovi moraju biti sahranjeni a međunarodno pravo i principi međunarodnih odnosa oživljeni i iz ruku agresora oteti i demokratizirani.

Jedina alternativa tome je potpuni krah i uništenje do mjere kako se ono nekada govorilo da će se IV WW voditi toljagama. (Doduše u toj teoriji dronovi se nešto nisu spominjali)

Jedino što želim Ukrajini je da im naš slučaj bude na umu i da na kraju ne budu popustljivi i natjerani na neki Dejton. Uvjeren sam da smo i mi imali snage da kažemo NE i po cijenu nastavka rata da bi Dejton drugčije izgledao. A vjerujem da je i MZ našim slučajem naučila da polovićna rješenja nisu rješenja i ne donose mir. Isto što su morali naučiti da se više nikada i nigdje agresija, zločini i genocid ne smiju nagraditi u koliko se ne želi njihova brza repriza.
Last edited by mishic on 31/03/2024 01:13, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#197868 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kome do danas nije očigledno da Ukrajina ne može pobijediti Rusiju, Zelenski mu je to sam potvrdio. Ne može ni Rusija anektirati Ukrajinu, i to je fakt.

Sad na ljeto ide ruski pokušaj ofanzive. Naučili su puno i prilagodili se. Biće mrtvih na obe strane, a posebno u Donbassu.
mishic

#197869 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Možda ali nakon ovolikih zločina i razaranja Rusija će imati otpor u Ukrajini koji ni na kakav način neće moći obuzdati sve do konačnog odustajanja od njene teritorije. Neće i zbog toga što Ukrajina nije jedina žrtva ruske čizme jer će se i mnogi drugi koji su još u rusiji početi pitati za svoja prava i život dostojan čovjeka. Putin ih je unazadio još nekoliko decenija a i bez toga nisu nešto bili daleko stigli sa standardom i kvalitetom života.
mishic

#197870 Re: Ukrajina

Post by mishic »

A i ovo rusko "popravljanje" ukrajinskih fulova sa dronovima ulijeva dodatni optimizam. Rusi to genijalno čine kako nam pokazuju ovi klipovi.
Last edited by mishic on 31/03/2024 18:24, edited 1 time in total.
mishic

#197871 Re: Ukrajina

Post by mishic »

A sudeći prema ovim klipovima Rusi najbolje uz pomoć Ukrajinaca napreduju u popravljanju kondicije. Ove kondicione pripreme Rusa su u nivoima vrhunskih atletičara. Nije šala utrkivati se sa dronovima.
zigzag

#197872 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

apsidejzi wrote: 30/03/2024 23:45 Jao vidi ovog levata sta uradi sam sebi :lol: :lol: i ovo bi zauzimalo drzavu. (Eksploziv na dronu zaglavio i nije eksplodirao kada je pogodio)

@Velkoski

Još deset godina ovako. Nazad se svakako ne može.

A milion dronova za milion hudovica je spremno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#197873 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

Ali deset godina je previše, pogotovo kada je jasno da sve može biti gotovo za mjesec sa pravom intervencijom. Od toga mi je doslovno muka.
zigzag

#197874 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pa ne možeš baš međeda udariti direktno šakom u glavu a da ga totalno ne razbijesniš.
Kada ga pčele izujedaju, onda psuje sam sebi što je išao tražiti med gdje je puno pčela.
toska

#197875 Re: Ukrajina

Post by toska »

sumirprimus wrote: 29/03/2024 17:34
Čitalac wrote: 29/03/2024 14:15 Sirski nakon revizije: Ne treba nam 500 hiljada novih vojnika.
Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski kaže da je kao rezultat revizije vojnih jedinica, Generalštab revidirao pitanje "mobilizacije 500 tisuća Ukrajinaca" u smjeru značajnog smanjenja, ali nije naveo točnu brojku potreba vojske.
"Nakon pregleda naših unutarnjih resursa i razjašnjenja borbene snage, ova brojka je značajno smanjena. Očekujemo da ćemo imati dovoljno ljudi sposobnih za obranu Domovine. Ne govorimo samo o mobiliziranim, nego i o dobrovoljcima. Moramo uzeti u obzir činjenicu da ljudi nisu roboti. Iscrpljeni su, fizički i psihički, posebno u borbenim uvjetima. Na primjer, oni ljudi koji su sami došli u komesarijate u veljači 2022. godine trebaju odmor i liječenje. Dovoljno je podsjetiti da je 110. brigada bila uključena u pravcu Avdivke od početka invazije punog opsega. Moraju se oporaviti i odmoriti, a to je objektivna potreba. A takvih jedinica ima jako puno", rekao je Sirski.
Prema njegovim riječima, trenutno se preispituje broj jedinica koje ne sudjeluju u neprijateljstvima, što je omogućilo slanje tisuća vojnika u borbene jedinice. "Ali pritom se treba suzdržati od krajnosti. Sve vojske svijeta imaju osoblje koje ne sudjeluje u neprijateljstvima, već osigurava borbene jedinice. To je jednako važan dio posla", rekao je zapovjednik.
"Rat koji je Ukrajina prisiljena voditi protiv ruskih osvajača je rat iscrpljivanja, rat logistike. Stoga se ne može podcijeniti važnost učinkovitosti pozadinskih jedinica. Govorimo o sustavu opskrbe trupa hranom i streljivom, o jedinicama za popravak, o medicinskim ustanovama i još mnogo toga", zaključio je Sirski.
Narqvno da im treba mobilizacija i sve sto moze nosit pusku, ludost je i pomislit da im ne treba opsta mobilizacija. Samim tim sto sirski zanemaruje problem ljudstva je sumnjivo s njegove strane. Ovo zaludjivanje da ce pozadincima popunit jedinice za prve linije a kao radi rotaciju jedinica je tek budalastina
Ma već odavno obilaze ko mačka oko vruće kaše, naravno da je sumnjivio, ili prostije, ne mogu provesti masovniju mobilizaciju pa onda stalno ponavljaju važnost pozadine, djeluje kao pravdanje, dosadno više.
Čuj pozadina "jednako važna", jeste važna ali ne gube glavu, i neuporedivo svakako.
Na kraju, sva ta mjesta mogu popuniti oni preko 55-60 godina, žene, penzioneri... rat je.

Slično onoj gluposti, oslobađanje ko ima veće plate pa zbog toga kao daje državi više, tog bisera se ni Alan Ford nije sjetio.

Ako društvo nije spremno ili nema više snagu onda je opcija primirja i zamrznutog sukoba trenutno najmudrija.
Ukrajina bi bila osakaćena, Rusija u izolaciji pa do nekog novog scenarija.
Post Reply