@Istra_hr, da se pohvalim. Chacha mi bio medju prvim partizanima koji su usli u Trst tokom oslobadjanja.istra_hr wrote: ↑29/03/2024 21:05![]()
Vidim, lupaju se gluposti o Trstu
Ajmo malo ponovit, nedavnu povijest/historiju.
Trst je oduvijek bio većinski Talijanski grad, za razliku od ostatka Istre.
1945. Tito, mislim Partizani, ulaze u Trieste, doslovce 20-30 minuta prije Novozelandskih trupa-dakle, zapadnih saveznika. Mislim da su se povukli izašli iz Trsts nakon mjesec dana; naravno zbog pritisaka zapada.SpoilerShowUbrzo se formiraju zone A (talijanski dio) i zona B (YU dio, ali bez Pule)
Slijede međunarodna "natezanja" sa vojnim invidentima. 1947. prva mirovna konferencija razgraničenje i prvi val odlaska Talijana iz Istre i Slo.primorja.
1956. nova mirovna konferencija i tada zone definitivno prestaju postojat, tj. formira se definitivns granica između ITA i YU.
Ono najbitnije i najvažnije:
Glavni Titov argument za vraćanje Istre i Slo.primorja su bili Austrougarski popis stanovništva iz 1910. dakle prije I svj. rata.
Austrijska pokrajina "Kustenland" (okolica Trsta, Slovensko primorje i Hrvatska Istra) ima dvotrećinsku (oko 65%) većinu Slavenskog stanovništva (Hrvati i Slovenci). Jedino Trst i uža okolica imaju apsolutnu Talijansku većinu.
A, ono što mnoge ovdje "žulja" to je broj Hrvata i Talijana u Istri.
Za vrijeme fašističke Musolinijeve vladavine između dva rata NISI mogao/smio bit Hrvat ili Slovenac.
Nakon II rata, istina, velik broj Talijana je protjeran ili sami otišli .... ALI i velik broj Hrvata i Slovenaca su"vratili" svoja stara prezimena, koja su bila silom promijenjena u Talijanska. Jednostavna matematika.
Primjeri: Ribarić je morao bit za vrijeme Musolinija "Pescatore", Marić je bio "Marini", Tomasić -"Tomasini" ...itd.itd.
Pricao mi kako je kasnije trampio dimljeno meso (pecenicu) za cokoladu sa saveznickom vojnicima prije krize.