sehohari wrote: ↑27/03/2024 22:56
Nije stvar u brzini, već u glomaznosti.
Ako voziš terenca, još masovnog terenca, automatski će svi prema tebi biti defanzivni učesnici saobraćaja.
Tako je i počela npr. SUV revolucija u SAD-u.
Prvi počeo kupiti terenca, onda idući, i na kraju su ovi što bi inače vozili manja auta isto prešli jer su se bukvalno osjećali ugroženim u saobraćaju.
To je sve u glavi.
Ako si dobar vozač, i ako znaš da si dobar vozač, onda nema tog broda i aviona zbog kojeg bi se mogao osjećati "ugroženim" i biti defanzivan.
Ne znam, možda iz mene progovara ovo što me je očev kum iz ZG naučio za volanom, ali garantujem ti, daj mi A klasu i izgurat ću većinu današnjih levata za volanima GLE-ova, da ne pričam o tome da mi daš E klasu.
Inače, u pratnjama koje su visokorizične se baš izbjegavaju SUVovi jer su tromi u reakcijama. Kad iz prateće moraš preći u defanzivnu pa onda u nedajbože ofanzivnu vožnju, milisekunde su bitne i auto treba da je kao produžetak tijela vozaču i da svaki tvoj pokret i zamisao odmah realizuje na asfaltu. To nijedan SUV nikad neće moći, žao mi je, ali fizika to jednostavno ne dozvoljava. Pa čak i u situacijama kada je skoro pa sigurno da će tokom pratnje osobe od interesa biti potrebna ofanzivna vožnja (korištenje vozila kao oružja) i tad se izbjegavaju SUV-ovi zbog tromosti. Štićena osoba u 99% slučajeva nikad nije u SUV, čak i ako ih ima više u konvoju, obično služe samo za pravolinijsko probijanje barikada.
Djelomično sam samo prošao obuku pa da ne pametujem više, ali definitivno su SUV-ovi promašena kategorija i kupuju se zbog trivijalnih razloga. Al' na kraju krajeva, šta se danas ne kupuje/prodaje zbog trivijalnih razloga.