Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#36251 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chmoljo »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 20:54
pitaj većinu ljudi u beogradu i reći će ti da su oni uv ijek bili za jugoslavijuž

misliš li da se u npr. zagrebu koji valjda nije rušio SFRJ se na protestima može vidjeti zastava SFRJ?
Jesu, al Jugoslaviju u kojoj je srbija dominantna. Đavo je u detaljima.

Zagreb još nije raščistio do kraja je li izgubio ili pobijedio '45.
kakavdanakneiskustvu

#36252 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Chmoljo wrote: 27/03/2024 21:19
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 20:54
pitaj većinu ljudi u beogradu i reći će ti da su oni uv ijek bili za jugoslavijuž

misliš li da se u npr. zagrebu koji valjda nije rušio SFRJ se na protestima može vidjeti zastava SFRJ?
Jesu, al Jugoslaviju u kojoj je srbija dominantna. Đavo je u detaljima.

Zagreb još nije raščistio do kraja je li izgubio ili pobijedio '45.
a u sarajevu na referendumu i u bih odlučili da ne žele biti više u sfrj, što je legitimno,a onda se nose na protestu rudara zastave te države čija je vojska ili ostaci te vojske učestvovala u opsadi sarajeva, genocidu u srebrenici

smiješno,ništa više
Chmoljo

#36253 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chmoljo »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 21:26 a u sarajevu na referendumu i u bih odlučili da ne žele biti više u sfrj, što je legitimno,a onda se nose na protestu rudara zastave te države čija je vojska ili ostaci te vojske učestvovala u opsadi sarajeva, genocidu u srebrenici

smiješno,ništa više
Pa nemoj preskakati činjenice. U sarajevu na referendumu se nije biralo želi li se ostati u sfrj nego u velikoj srbiji.

Sfrj je umrla ranije, to znamo ti i ja.

Nemam ja nikakve nostalgije za tom državom, ali da smo mogli imati sjajne živote da nije bilo rata i da je bilo manje mitologije i nacionalizma to je više nego jasno. Iz tog razloga se može žaliti za tim.
kakavdanakneiskustvu

#36254 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Chmoljo wrote: 27/03/2024 21:38
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 21:26 a u sarajevu na referendumu i u bih odlučili da ne žele biti više u sfrj, što je legitimno,a onda se nose na protestu rudara zastave te države čija je vojska ili ostaci te vojske učestvovala u opsadi sarajeva, genocidu u srebrenici

smiješno,ništa više
Pa nemoj preskakati činjenice. U sarajevu na referendumu se nije biralo želi li se ostati u sfrj nego u velikoj srbiji.

Nemam ja nikakve nostalgije za tom državom, ali da smo mogli imati sjajne živote da nije bilo rata i da je bilo manje mitologije i nacionalizma to je više nego jasno. Iz tog razloga se može žaliti za tim.
sve ok,samo mi smiješno nositi zastavu države koja je prestala postojati u genocidu i stotinama hiljada mrtvih.

jedino je moguće vidjeti nosanje te zastave u gradu koji je bio pod opsadom vojske koja je sebe u početku rata nazivala vojskom sfrj,nigdje drugo se to ne može vidjeti kada su neki protesti u pitanju
Chmoljo

#36255 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chmoljo »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 21:50
sve ok,samo mi smiješno nositi zastavu države koja je prestala postojati u genocidu i stotinama hiljada mrtvih.

jedino je moguće vidjeti nosanje te zastave u gradu koji je bio pod opsadom vojske koja je sebe u početku rata nazivala vojskom sfrj,nigdje drugo se to ne može vidjeti kada su neki protesti u pitanju
Da, ali nije jugoslavija kriva za to. Srbija je imala ekspanzionističku politiku i prije, a evo vidimo i nakon jugoslavije.

To što su glumili da su jna to nije ništa. Glumili su već skoro 50 godina.

Jasne su meni i emocije, ali pljuvanje po jigoslaviji i njenim simbolima mi je kao da šutiraš mrtvaca kojeg nisi smio pogledati dok je bio živ. Pri tome tuđi grijesi su njemu pripisani.
kakavdanakneiskustvu

#36256 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Chmoljo wrote: 27/03/2024 22:00
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/03/2024 21:50

Da, ali nije jugoslavija kriva za to. Srbija je imala ekspanzionističku politiku i prije, a evo vidimo i nakon jugoslavije.

To što su glumili da su jna to nije ništa. Glumili su već skoro 50 godina.

Jasne su meni i emocije, ali pljuvanje po jigoslaviji i njenim simbolima mi je kao da šutiraš mrtvaca kojeg nisi smio pogledati dok je bio živ. Pri tome tuđi grijesi su njemu pripisani.
nisam ni naposao da je SFRJ kriva, nego mi smiješno vidjeti zastavu davno raspale drzave na protestima rudara
Jack Be Nimble

#36257 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

I ja sam '81, pa bi mahao petokrakom, jer je to jedino sto znam. Do '91 bila petokraka, onda 4C i prvi put uzivo vidio ljiljane '96 u Njemackoj. I sad ima plavo zuta + ujka sam. Od svih opcija jedina da valja i ima nekog znacenja je petokraka. Ispod nje su bili teferici, rodjendani, jadran, skijanje na vlasicu, i rodbina na okupu.

A recimo da je neko '91 god. Sve zavisi od odgoja. Ako u im u kuci jos visi Tito, valjda ce i na protestu izaci sa petokrakom.
Ateista

#36258 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 27/03/2024 21:38

smiješno,ništa više

:thumbup:
orbita12

#36259 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by orbita12 »

Nisam znao na kojoj temi da ovo postavim ,pa stavit ću ovdje
Ima zadnjih par mjeseci sam pogledao par videa na yt u vezi ljudi koji žive u svom autu , većinom amerikanci , i razlog nije zato što nemaju para već kao žele da uštede na kiriji , haj kontam ludi amerikanci ali neki dan naleti na neki kanal nekog našeg lika koji isto tako živi u svojim kolima , ponekad ode u hotel da prenoći kad je baš zima , kanal se zove lola iz kola , i nikako ne mogu da shvatim ljude koji su spremni na takav život samo da bi uštedjeli . Pa rađe bi se u Bosnu vratio nego tako živio , ima lik vreću za spavanje i tu skoro svaku noć spava i pije kafu u autu i jede . Taj mentalitet ljudi ne mogu shvatiti nikako , napominjem ovo se odnosi samo na ljude koji imaju para za kiriiju ali je ne žele plaćati
milojicabrzi

#36260 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by milojicabrzi »

Poznata su odavno "naselja prikolica" u Americi, gdje ljudi žive u kamp-prikolicama, ne toliko zbog razloga besparice, već što ne žele da robuju višegodišnjim teškim kreditima...

Jednostavno, zemlja izbora, možeš da živiš stilom života kojim želiš, ali da nikog drugog ne ugrožavaš... :run: :thumbup: :bih:
orbita12

#36261 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by orbita12 »

milojicabrzi wrote: 28/03/2024 10:39 Poznata su odavno "naselja prikolica" u Americi, gdje ljudi žive u kamp-prikolicama, ne toliko zbog razloga besparice, već što ne žele da robuju višegodišnjim teškim kreditima...

Jednostavno, zemlja izbora, možeš da živiš stilom života kojim želiš, ali da nikog drugog ne ugrožavaš... :run: :thumbup: :bih:
Ovdje nije riječ o kamp prikolici nego o autu , običnom autu
zigzag

#36262 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by zigzag »

Nema u njih običnih auta. To su terenci, ili ford pikap veličine volskvagenovog kombija :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#36263 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

@kakavdanakneiskustvu
Mozes vala i krace
Mrzim SFRJ i smeta mi vidjet njenu zastavu
Ha ya
kakavdanakneiskustvu

#36264 Re: Popularne stvari koje ne kontam

_BataZiv_0809 wrote: 28/03/2024 12:03 @kakavdanakneiskustvu
Mozes vala i krace
Ha ya
daleko od toga ,ja se izjasnio jugoslovenom na popisu koji je bio 1991. godione,kada te države više nije bilo,nisam ja @truba i slični

jednostavno mi smiješno vidjeti zastavu SFRJ na protestima u sarajevu 2024.
Ateista

#36265 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

Ta zastava i Titove slike su simboli jednog drugog i drugacijeg vremena. Nije bilo u svemu bolje, ali jeste u nekim stvarima. To je vise neki simbol borbe protiv danasnjeg nacionalizma, protiv bogacenja jednog manjeg broja ljudi na racun obicnih ljudi i slicno. Ne mora svako od njih uopste biti ni rodjen u toj drzavi ni sjecati se iste, stvar je simbola sta je ta zastava predstavljala preko 40 godina, te sva desavanja 90-tih i zloupotreba te zastave u to vrijeme ne mogu izbrisati simbolicno znacenje te zastave.

Logicno mi je da bude upravo na protestima protiv danasnjih politicara.
Hakiz

#36266 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/03/2024 12:11
Mozes vala i krace
Ha ya
daleko od toga ,ja se izjasnio jugoslovenom na popisu koji je bio 1991. godione,kada te države više nije bilo,nisam ja @truba i slični

Nostalgija.

A i genocid nije napravljen pod tom zastavom, nego pod zastavama RS i RS.
n+1

#36267 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by n+1 »

Ateista wrote: 28/03/2024 13:12 Ta zastava i Titove slike su simboli jednog drugog i drugacijeg vremena. Nije bilo u svemu bolje, ali jeste u nekim stvarima. To je vise neki simbol borbe protiv danasnjeg nacionalizma, protiv bogacenja jednog manjeg broja ljudi na racun obicnih ljudi i slicno. Ne mora svako od njih uopste biti ni rodjen u toj drzavi ni sjecati se iste, stvar je simbola sta je ta zastava predstavljala preko 40 godina, te sva desavanja 90-tih i zloupotreba te zastave u to vrijeme ne mogu izbrisati simbolicno znacenje te zastave.

Simbol su romantizirane prošlosti koja nikada nije postojala. Rudarske nesreće u Jugoslaviji su poprimale epski karakter.

Jedino se može govoriti o tome da je društvena percepcija rudara bila donekle mitologizirana i kao takva sa sobom je nosila više društvenog kapitala i utjecaja nego je to slučaj danas.
noviforumas

#36268 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by noviforumas »

Sve je u pravu @kakavdanakneiskustvu :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#36269 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Hakiz wrote: 28/03/2024 13:33
Mozes vala i krace
Ha ya

Nostalgija.

kakvu nostalgiju za tom državom može imati neko ko sad ima 40 godina, odnosno neko ko je krenuo u prvi razred škole kad se ta država raspala,na osnovu nečijih priča?

kakvu nostalgiju za tom državom mogu imati djeca onih koji su završavali na golom otoku zbobg verbalnog delikta,jer siu nekad opsovali državu i otjeralo ih na goli otok?
kakavdanakneiskustvu

#36270 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Mozes vala i krace
Ha ya
ajd odluči se jesam li ja za tebe @danak ili @kakavdanakneiskustvu,kada napišem nešto što je tebi smiješno onda sam iz nekog razloga samo @danak,nismo na ličnoj osnovi ništa pisali pa da si odjednom nešto ozbiljan i mozda uvrijeđen pa me sad oslovljavaš cijelim nickom.
noviforumas

#36271 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by noviforumas »

Imaju nostalgiju za drzavom u kojoj, ne da nikad nisu zivjeli, nego nikad nije postojala. To je fenomen koji treba naucno obraditi, ali svakako se radi o nekoj vrsti Stokholmskog sindroma i u genetski kod utkanog kompleksa nize vrijednosti, te podanistva.
kakavdanakneiskustvu

#36272 Re: Popularne stvari koje ne kontam

n+1 wrote: 28/03/2024 13:37
Ateista wrote: 28/03/2024 13:12 Ta zastava i Titove slike su simboli jednog drugog i drugacijeg vremena. Nije bilo u svemu bolje, ali jeste u nekim stvarima. To je vise neki simbol borbe protiv danasnjeg nacionalizma, protiv bogacenja jednog manjeg broja ljudi na racun obicnih ljudi i slicno. Ne mora svako od njih uopste biti ni rodjen u toj drzavi ni sjecati se iste, stvar je simbola sta je ta zastava predstavljala preko 40 godina, te sva desavanja 90-tih i zloupotreba te zastave u to vrijeme ne mogu izbrisati simbolicno znacenje te zastave.

Simbol su romantizirane prošlosti koja nikada nije postojala. Rudarske nesreće u Jugoslaviji su poprimale epski karakter.

Jedino se može govoriti o tome da je društvena percepcija rudara bila donekle mitologizirana i kao takva sa sobom je nosila više društvenog kapitala i utjecaja nego je to slučaj danas.
slažem se,neko napisa kao tada je bilo teferiča,odlazaka na vlašić, mislim halooo, toga kao nema od raspada SFRJ???
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#36273 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/03/2024 15:12
Mozes vala i krace
Ha ya
ajd odluči se jesam li ja za tebe @danak ili @kakavdanakneiskustvu,kada napišem nešto što je tebi smiješno onda sam iz nekog razloga samo @danak,nismo na ličnoj osnovi ništa pisali pa da si odjednom nešto ozbiljan i mozda uvrijeđen pa me sad oslovljavaš cijelim nickom.
Vazi, moram malo razmislit
Ateista

#36274 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

n+1 wrote: 28/03/2024 13:37

Mislio sam vise generalno na radnicku klasu, ne samo na rudare. Mislim da je radnicka klasa tada imala neki osjecaj vece vrijednosti i vaznosti nego danas. Sto se tice nesreca, znam da ih je bilo, nemam neke informacije da li vise nego danas, ali ako i jeste vise to mozemo pripisati tome sto je bilo vise rudnika nego danas, starija i losija tehnologija, te generalno losija HTZ oprema i sigurnosni standardi nego danas.
Ateista

#36275 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/03/2024 15:10
Hakiz wrote: 28/03/2024 13:33

Nostalgija.

kakvu nostalgiju za tom državom može imati neko ko sad ima 40 godina, odnosno neko ko je krenuo u prvi razred škole kad se ta država raspala,na osnovu nečijih priča?

kakvu nostalgiju za tom državom mogu imati djeca onih koji su završavali na golom otoku zbobg verbalnog delikta,jer siu nekad opsovali državu i otjeralo ih na goli otok?
Goli otok ti je dobar primjer, ja imam upravo toliko godina i imam odredjenu nostalgiju prema drzavi koja je na goli otok slala onakve kao ovi koji su nam sada na vlasti. Najveca mana te drzave je sto nije vise ljudi poslala na goli otok, vidimo da je previse fasista bilo sakriveno po misijim rupama ili pobjeglo vani, i raspadom te drzave su izasli iz misijih rupa ili se vratili u ove nove drzave i uglavnom na visoke pozicije. Da nam je danas neko da posalje sve ove fasite na goli otok, kako necemo imati nostalgiju kad vidimo ko nam je sve na vlasti.
Post Reply