Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2024 22:00
Izvrsilac napada nije nuzno i onaj ko stoji iza istoga, po modelu djelovanja ovo su vjerovatno kavkaski teroristi, sumnjam da ukrajinci imaju ljude za ovakav posao.
Nije prvi put uostalom, pozoriste u Moskvi je bio jedan od najcuvenijih napada. Nekada je u pitanju visoka politika i korisne budale na terenu, a nekad samo terorizam.
Pa upravo to i govorim. Izvrsitelje je lako skontati i tesko sakriti.
Nalogodavce pak rezim u Moskvi moze da bira kako mu se ceifne.
Moze ali kazem ako su Ingusheti, to ce malo teze povezati sa Ukrajinom.
Imaju oni rat koji traje malo duze od ukrajinskog, tamo po Dagestanu i komsiluku. U Ceceniji su istrijebili "ichkere" uglavnom je to odradio Kadirov i njegovi saveznici, ima ih nesto u brdima na jugu ali zanemarivo. Sad su aktivni dagestanci i ingusheti medjutim to su male grupice lokalnih avanturista. Vecina Dagestana i Ingushetije je na miru sa Rusijom.
Ono sto je tesko vjerovati da ti ljudi imaju kapacitet za ovakav napad, zato ja licno sumnjam na one kojima odgovara haos u Moskvi.
dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2024 22:07
Moze ali kazem ako su Ingusheti, to ce malo teze povezati sa Ukrajinom.
Imaju oni rat koji traje malo duze od ukrajinskog, tamo po Dagestanu i komsiluku. U Ceceniji su istrijebili "ichkere" uglavnom je to odradio Kadirov i njegovi saveznici, ima ih nesto u brdima na jugu ali zanemarivo. Sad su aktivni dagestanci i ingusheti medjutim to su male grupice lokalnih avanturista. Vecina Dagestana i Ingushetije je na miru sa Rusijom.
Ono sto je tesko vjerovati da ti ljudi imaju kapacitet za ovakav napad, zato ja licno sumnjam na one kojima odgovara haos u Moskvi.
A ko bi rekao da si ti tako dobar poznavalac političke situacije u Rusiji
Osmi Socrates wrote: ↑22/03/2024 21:55
US Ambasada u Moskvi jeste upozorila na mogućnost terorističkog napada.
Gdje, kada?
7. Marta je US Ambasada obavijestila američke građane u Rusiji da ne idu na masovna okupljanja zbog mogućnosti terorističkog napada. Sasvim sam siguran da su o svojim saznanjima obavijestili i ruske sigurnosne službe. Jer su obavještajne službe druga priča od rata u Ukrajini.
Nameće se zaključak da je ruskim građanima bolje slušati američke službe i Ambasadu nego vjerovati svojim političarima, jer, ili su nesposobni, ili ih boli neka stvar za sigurnost Rusa, ili su dopustili da se ovo desi.
Last edited by Osmi Socrates on 22/03/2024 22:11, edited 1 time in total.
Osmi Socrates wrote: ↑22/03/2024 22:09
7. Marta je US Ambasada obavijestila američke građane u Rusiji da ne idu na masovna okupljanja zbog mogućnosti terorističkog napada.
Malo off-topic, ali kako obavještajne služve ovo znaju? Vjerujem da je samo par ljudi znalo za napad, kako oni to saznaju?
Osmi Socrates wrote: ↑22/03/2024 21:55
US Ambasada u Moskvi jeste upozorila na mogućnost terorističkog napada.
Gdje, kada?
7. Marta je US Ambasada obavijestila američke građane u Rusiji da ne idu na masovna okupljanja zbog mogućnosti terorističkog napada. Sasvim sam siguran da su o svojim saznanjima obavijestili i ruske sigurnosne službe. Jer su obavještajne službe druga priča od rata u Ukrajini.
Nameće se zaključak da je ruskim građanima bolje slušati američke službe i Ambasadu nego vjerovati svojim političarima, jer, ili su nesposobni, ili ih boli neka stvar za sigurnost Rusa, ili su dopustili da se ovo desi.
Tačno. Nisam vidio prije. Hvala
FSB je rekao da ćelija Islamske države djeluje u ruskoj regiji Kaluga kao dio afganistanskog ogranka skupine, koja je poznata kao ISIS-Khorasan i teži kalifatu u Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Iranu.
Skupina se prvi put pojavila u istočnom Afganistanu krajem 2014. i i poznata je po ekstremnoj brutalnosti. Ćelije se pripremala “napasti vjernike vatrenim oružjem”.
7. Marta je US Ambasada obavijestila američke građane u Rusiji da ne idu na masovna okupljanja zbog mogućnosti terorističkog napada.
Malo off-topic, ali kako obavještajne služve ovo znaju? Vjerujem da je samo par ljudi znalo za napad, kako oni to saznaju?
Prisluškivanje, infiltriranje, itd. To im je posao.
Uobičajeno je da ne znaš tačan datum i vrijeme, nego "primjetiš pojačanu aktivnost".
Mada, mi i ne znamo koliko ovakvih napada bude spriječeno.
Ukrajina već plaća cijenu sada se samo ulozi dižu. Samo za mene je isto lansirati 30 krstarećih raketa na grad i poslati 10 napadača u pozorište ili trgovački centar. Ovo prvo je sofisticiranije naravno ali ništa manji zločin i ne oslobađa krivice nalogodavce i izvršioce. Moskva će zasigurno ovo iskoristiti da optuži ili barem da kaže kako su se napadači obučavali i dobili oružije iz Ukrajine. Vjerovatno će već osmisliti neki pogodan trag da spoje to dvoje. U stvrnosti možda je i false flag napad, namještaljka Putina da ima alibi za iduće poteze i da pridobije i najnevjernije Ruse u agresiji na Ukrajinu. Rat je prljaviji nego što mislimo.
SmokingMan wrote: ↑22/03/2024 22:21
Platit ćeš i ti porastom cijena i žitovnih troškova.
dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2024 22:12
Otprilike realno ko i ono da desetak ljudi iz afganistanske pecine otme avione i sorga tri oblakodera u Njujorku + Pentagon.
Moguce je, ali jos je vise moguce da ih je neko "pomogao".
Shamil je organizovao slicne napade, ali njega odavno nema. Ne znam ko je jos sposoban medju kavkaskim mudjahidima na nesto ovako samostalno.
A ti koliko vidim i za jedno i za drugo krivis Bijelu kucu.
Nevezano za to u sta ti vjerujes ili ne -otpuzeni za 9/11 su zivjeli, radili i studirali u Njemackoj, ili su rodjeni tamo, ili su Saudijci. Uglavnom visokobrazovani ljudi. Ne znam je li i jedan bio Afganistanac. Bin Laden je iz nekakve bogataske familije. To sto su nasli utociste u Afganistanu apsolutno ne govori nista o tome sta su kao takvi bili u mogucnosti napraviti. Stoga ta prica o "desetak ljudi iz afganistanske pecine", kao da se radi o nepismenim plemenima iz srednjeg vijeka, ne pije vode.
Na kraju vjv budu neki "islamski teroristi" ali meni je interesantno kako sva ta sila isila i al qaide bas nikada nije napala neku vladinu zgradu u Jeruzalemu ili neku kasarnu izraelske vojske.
Jedino Hamas napade neki bezvezni koncert, pa ode Gaza u prasinu. Prilicno interesantno.
Otprilike realno ko i ono da desetak ljudi iz afganistanske pecine otme avione i sorga tri oblakodera u Njujorku + Pentagon.
Shamil je organizovao slicne napade, ali njega odavno nema. Ne znam ko je jos sposoban medju kavkaskim mudjahidima na nesto ovako samostalno.
Nevezano za to u sta ti vjerujes ili ne -otpuzeni za 9/11 su zivjeli, radili i studirali u Njemackoj, ili su rodjeni tamo, ili su Saudijci. Uglavnom visokobrazovani ljudi. Ne znam je li i jedan bio Afganistanac. Bin Laden je iz nekakve bogataske familije. To sto su nasli utociste u Afganistanu apsolutno ne govori nista o tome sta su kao takvi bili u mogucnosti napraviti. Stoga ta prica o "desetak ljudi iz afganistanske pecine", kao da se radi o nepismenim plemenima iz srednjeg vijeka, ne pije vode.
Sumnjam, kao sto neki sumnjaju na KGB odnosno Moskvu.
Moguce je sve, i da je Muhamed Ata organizovao ljude, da su se obucavali letjeti u americi i nikome nisu bili sumnjivi, da je treca zgrada pala nicim izazvana, pronadjen pasos, da je avion aterirao na 3 metra visine i zabio se u Pentagon, a isto tako je moguce da je sve to necu reci smijesno ali tragikomicno.
Ma CIA , ja mislim da samo nemaju u sjevernoj koreji agenta, ma da i u to nisam siguran:lol:
dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2024 22:27
Na kraju vjv budu neki "islamski teroristi" ali meni je interesantno kako sva ta sila isila i al qaide bas nikada nije napala neku vladinu zgradu u Jeruzalemu ili neku kasarnu izraelske vojske.
Jedino Hamas napade neki bezvezni koncert, pa ode Gaza u prasinu. Prilicno interesantno.
Pa pazi mozda to i nisu ucinili jer bi IDF to uradio u slucaju toga
A Hamas opet kad se maoruzao tad se desilo sto se desilo
Ako si gledao MOney Heist spanjolska verzija pa tj se.vidi kako decki koji idu u takove pohode razmisljaju
Sumnjam, kao sto neki sumnjaju na KGB odnosno Moskvu.
Moguce je sve, i da je Muhamed Ata organizovao ljude, da su se obucavali letjeti u americi i nikome nisu bili sumnjivi, da je treca zgrada pala nicim izazvana, pronadjen pasos, da je avion aterirao na 3 metra visine i zabio se u Pentagon, a isto tako je moguce da je sve to necu reci smijesno ali tragikomicno.
Tako je. Sami se ubili teorija je uvijek humoristicna.