Bošnjaci, islam i Evropa
- Athlon64
#676 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Imate antroploško istraživanje gdje je "pronalazak" religije smanjio smrtnost tadašnjim homo sapiensima.
Tako da je vjerovatno religija više života sačuvala, nego uništila.
Tako da je vjerovatno religija više života sačuvala, nego uništila.
- Ludzak
#677 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
A je li iko pokušao osnovati islamsku partiju?Athlon64 wrote: ↑20/03/2024 18:13Ti ne možeš opsovati za ramazan, negdje ne mogu reći ništa protiv genocida u Palestini.Ludzak wrote: ↑20/03/2024 17:48 Turska je po sistemu demokratska država. Ne zahvaljujući Erdoganu, ni islamskom stajalištu, jer bi ti isti tu demokratiju pokopali, već radi državnog sistema koji je postavio Ataturk. Iako islam i Erdogan zatiru taj princip.
A islamsko stajalište i demokratija baš i nisu u dobrim odnosima.
A kada islamske stranačke partije krenu u demokratskom smislu, a ne držati se konzervatizma, pričati o šerijatu, pokrivanjima žena, o tome kako je Zapad sotoniziran, kako im smetaju tetovirane žene, kako je Islam najljepša vjera itd, onda će imati otvoren put ka demokratiji. A koja to islamska partija rezonuje takvo što? Nijedna.
Ja ne mogu opsovat za Ramazan, a da mi neki moralac ne prekomentariše da sam ćafir. Pa hoću da psujem.
E to su razlozi zašto islamske partije, i islamska stajališta neće u dogledno vrijeme biti princip demokratije.
Lice i naličje istog novčića.
Islamske partije u Evropi i ne postoje, tek kad budu postojale, možemo pričati o tome. Kod nas je SDA kao najdesnija stranka ne može prismrditi strankama iz RS, kod njih je najljevlja desnija od SDA npr.
Jbg, ako u Holandiji može da postoji stranka pedofila i zoofila (da, ima i to), zašto bi bio problem da postoji i neka stranka koja barem u imenu ima islamska?
To će zapravo biti test demokratije.
I konzervativizam je legitimna politička opcija.
Ja ne kažem da u tim demokratskim državama nema svega i svačega.
- Ludzak
#678 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Homo Sapiensi kada su hodali, bog nije bio ni otkriven.
Zar nisu direktno Adem i Eva pali sa neba?
- Athlon64
#679 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
- Ludzak
#680 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Pa po kojim osnovama i zaključcima se može tvrditi da su religije više sačuvale života?
Kako su se religije širile?
-
JovicSA
#681 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
To nužno ni ne moraju niti islam teži tim vrijednostima primarno. Samo te pojave koje si nabrojao nisu samo odlika islama u političkom smislu već i pravoslavlja danas (Rusi, Srbi) i nekih drugih kršćana pa i nereligioznih skupina teoretičara zavjere koji u Rusiji i Putinu vide spasenje a njihovi stavovi su identični gotovo u potpunosti da su na Zapadu sve sotonisti, pederi, LGBT agenda, duboka država, kako su tradicionalne vrijednosti jedine prave, kršćanstvo kao jedini spas i slično. Generalno sve abrahamske religije smatraju sebe jedinim pravim putem...nema spasa izvan crkve i Isusa, Jevreji su odabran narod od Boga i jedini koji će biti spasšeni...itd. Ja također ne volim vidjeti tetoviranu ženu isto kao neko vjerovatno ne voli vidjeti pokrivenu ali mi ne pada na pamet napadati je zbog tetovaže verbalno ili fizički za razliku kada se napadaju pokrivene žene tako da nije baš sve crno-bijelo, ima dosta sivog.Ludzak wrote: ↑20/03/2024 17:48 Turska je po sistemu demokratska država. Ne zahvaljujući Erdoganu, ni islamskom stajalištu, jer bi ti isti tu demokratiju pokopali, već radi državnog sistema koji je postavio Ataturk. Iako islam i Erdogan zatiru taj princip.
A islamsko stajalište i demokratija baš i nisu u dobrim odnosima.
A kada islamske stranačke partije krenu u demokratskom smislu, a ne držati se konzervatizma, pričati o šerijatu, pokrivanjima žena, o tome kako je Zapad sotoniziran, kako im smetaju tetovirane žene, kako je Islam najljepša vjera itd, onda će imati otvoren put ka demokratiji. A koja to islamska partija rezonuje takvo što? Nijedna.
Ja ne mogu opsovat za Ramazan, a da mi neki moralac ne prekomentariše da sam ćafir. Pa hoću da psujem.
E to su razlozi zašto islamske partije, i islamska stajališta neće u dogledno vrijeme biti princip demokratije.
-
swanfilter
#682 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Spomenuvsi politicko organizovanje muslimana kroz stranke takvog predznaka, isti sebi nikako ne mogu dozvoliti zagovaranje neprihvatljivog. Jer vodi samo u bojkot i osuđeno je na propast.
Sama Dawa stranka mi je populisticki potez Erdogana jer je u tom slucaju alat kao sto mu je i Bakir bio za onaj skup AKP u Sa. Da malo cacka mecku usred Njemacke.
Ne znam zasto ne bi muslimani bili sposobni imati stranke sasvim prihvatljivih stajalista od unaprijed ocekivanih.
Muslimani u Europi nikako napredovati iz dzemata u modernu stranku, koja zastupa interese zajednice drugacijim pristupom.
Sama Dawa stranka mi je populisticki potez Erdogana jer je u tom slucaju alat kao sto mu je i Bakir bio za onaj skup AKP u Sa. Da malo cacka mecku usred Njemacke.
Ne znam zasto ne bi muslimani bili sposobni imati stranke sasvim prihvatljivih stajalista od unaprijed ocekivanih.
Muslimani u Europi nikako napredovati iz dzemata u modernu stranku, koja zastupa interese zajednice drugacijim pristupom.
Last edited by swanfilter on 23/03/2024 01:50, edited 2 times in total.
-
konami666
#683 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ne može zato sto je islam i ideologija i način života sa dugom listom pravila koja se ne mogu mijenjati.swanfilter wrote: ↑20/03/2024 21:40 Spomenuvsi politicko organizovanje muslimana kroz stranke takvog predznaka, isti sebi ne nikako ne mogu dozvoliti zagovaranje neprihvatljivog. Jer vodi samo u bojkot i osuđeno je na propast.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#684 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ja te fino pitam kako krscanske stranke daju parade tranzicju spolova pobacaje homoseksualne brakove kvir festivale red lajt distrikte...W0rM wrote: ↑20/03/2024 13:21Viljuska je pribor za jelo, ali kasika je smrtonosno oruzijetako ti ta usporedba izgleda. Kao katolicke stranke ne mogu biti radikalne a Islamske ne mogu biti desni centar...
Ako nemas argumenata da dokazes da Turska nije demokratija, onda drzi jezik za zubima, ili prste od tastature, kako ti volja![]()
Sta o tome misle islamske stranke
Pa cemo vidjeti razliku
Nemojmo se lagati niko nije lud ni glup
-
HelaS
#685 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Niko fašiste nije primorao da prihvate takvu ideologiju i da je slijede i koriste njene ideje, programe i ciljeve, ne birajući sredstva i način.Ludzak wrote: ↑20/03/2024 18:17Nije ni fašizam krivac, ljudi su iskoristili fašizam za svoje potrebe. Možemo i to reči
Ne vidim razlog polemici oko ovakve jednostavne stvari
-
swanfilter
#686 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ima muslimana raznih narodnosti i drugacijih pogleda, a koji se ne kose sa europskim normama i politicki sposobnih djelovati suprotno od pukog islamskog poimanja.konami666 wrote: ↑20/03/2024 21:46Ne može zato sto je islam i ideologija i način života sa dugom listom pravila koja se ne mogu mijenjati.swanfilter wrote: ↑20/03/2024 21:40 Spomenuvsi politicko organizovanje muslimana kroz stranke takvog predznaka, isti sebi ne nikako ne mogu dozvoliti zagovaranje neprihvatljivog. Jer vodi samo u bojkot i osuđeno je na propast.
- Athlon64
#687 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Koje religije kako su se širile?
Antropološki, daleko prije ovih monoteističkih religija, šta je to što je spajalo ljude u zajednicu?
Krvno srodstvo većinom. Ali to nije bilo dovoljno za formiranje nekih širih zajednica i tek "otkrićem" religije dolazi do formiranja većih zajednica koje se bore za "zajednički cilj".
U zajednici su šanse za preživljavanje veće nego mimo zajednice. I to kako su se religije širile, da su se širile ubijanjem isključivo, ne bi se puno proširile iz prostog razloga - ubili bi potencijalne sljedbenike. Radilo se o tome da su se svi priklanjali jačoj zajednici, kao što se i danas radi, samo na drugom osnovu, pa BiH želi u EU ili NATO.
Samo što EU i NATO ne postoje ni jedno stoljeće, a religija postoji hiljadama godina.
Kao što nas danas mame EU fondovima, nekad su mamili nečim drugim... a ostati izvan zajednice nije bilo pametno.
Tako da se religija itekako može posmatrati kao političko sredstvo, nekad veće, nekad manje (kao i svaka ideologija od prastarih do najmodernijih - woke i sl.)
- Athlon64
#688 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Kršćanstvo je historijski gledano, dosta fluidno, neko je napisao na nekoj temi o Islamu - mi nismo prilagođavali vjeru kao što su tu učinili Talijani.Truba wrote: ↑20/03/2024 21:49Ja te fino pitam kako krscanske stranke daju parade tranzicju spolova pobacaje homoseksualne brakove kvir festivale red lajt distrikte...W0rM wrote: ↑20/03/2024 13:21Viljuska je pribor za jelo, ali kasika je smrtonosno oruzijetako ti ta usporedba izgleda. Kao katolicke stranke ne mogu biti radikalne a Islamske ne mogu biti desni centar...
Ako nemas argumenata da dokazes da Turska nije demokratija, onda drzi jezik za zubima, ili prste od tastature, kako ti volja![]()
Pa cemo vidjeti razliku
Imaš i papu koji nema ništa protiv toga, zapravo samo se prilagođava toku, to što se to kosi sa osnovnim postulatima kršćanstva - who cares?
S druge strane imaš i Rusiju koja je također kršćanska zemlja, a u kojoj je sve to zabranjeno npr.
Generalno ja ne vidim neke velike praktične razlike u postulatima svih monoteističkih religija, razlika je samo u "fluidnosti" primjene tih postulata, koja je prisutna hiljadama godina već.
Muslimani su rigidniji po tom pitanju, mada sam gledao neki dokumentarac gdje u Berlinu postoji nešto kao "LGBT friendly džamija", dakle eksperimentiše se i s time negdje.
- Athlon64
#689 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Evo jedan zanimljiv komentar na ovu temu.
- Truba
#690 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Poanta je da ce islamska stranka napraviti muslimanski orvelijanski sistem u europi ako pobijedi...serijat...vjerusku policiju i razdvajanje po vjeri ukidanje svih seksualnih sloboda...itd
To vec imamo po getima
I tu je sustinska razlika izmedju krscanakih i islamskih stranaka
Sloboda djece Bozje nasuprot krutosti jedne vjere koja je i stil zivota i politicki izricaj
To vec imamo po getima
I tu je sustinska razlika izmedju krscanakih i islamskih stranaka
Sloboda djece Bozje nasuprot krutosti jedne vjere koja je i stil zivota i politicki izricaj
-
konami666
#691 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Prije svega, prvo želim da kažem da je stav jedno govno od medija
A sto se tiče razloga zašto je tako kao sto ovaj čovjek govori, mislim da je razlog tome kako kako se doživljava nacionalni identitet, tj.izostanak nacionalnog identiteta.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#692 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Znaci, po tebi, je neko radikalan ko je li ne dozvoljava da mu se cini nemoral u drzavi? Je li stvarno mislis da su takve stvari u redu? Sve smo libero i urbani, ali zato je jel okupljanje za Palestinske proteste - zabranjeno (govorim za vecinu zemalja EU). Zena ima maramu, bacaju se pogledi ko da je zatucana, a to sto je neka djevojcica s 15 nosi odjecu gdje joj se pupak vidi i pantole poderane, to je tombeTruba wrote: ↑20/03/2024 21:49Ja te fino pitam kako krscanske stranke daju parade tranzicju spolova pobacaje homoseksualne brakove kvir festivale red lajt distrikte...W0rM wrote: ↑20/03/2024 13:21Viljuska je pribor za jelo, ali kasika je smrtonosno oruzijetako ti ta usporedba izgleda. Kao katolicke stranke ne mogu biti radikalne a Islamske ne mogu biti desni centar...
Pa cemo vidjeti razliku
Ako radi su radi gore navedenog neko definise stranku kao radikalnu, onda svakako da ja naginjem ka tome.
To sto neke katolicke stranke daju tu tranziciju i dozvoljavaju da im drugi propovjedaju vjeru, to je njihov problem sto su beskicmenjaci.
- Truba
#693 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Joj suplje
Stalno su ti opravdanja kako nominalno postoje krscanskebi demokrscanske stranke
Kad pokazes da je to samo imenom
Krene suplja
Islamske stranke znaci serijat i zabrane za manjine ukidanje sloboda
Cdu to ne znaci
Nastavi relativizirati
Stalno su ti opravdanja kako nominalno postoje krscanskebi demokrscanske stranke
Kad pokazes da je to samo imenom
Krene suplja
Islamske stranke znaci serijat i zabrane za manjine ukidanje sloboda
Cdu to ne znaci
Nastavi relativizirati
- W0rM
#694 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Vidim sad sto ti je taj nick i sto imas toliko postova za 20 godina, pametne jedne neJma
- Truba
#695 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Sad vidim da si ljubitelj nesloboda za manjine koje ne nude krscanske stranke slobodne djece Bozje za razliku od islamskih partija koje ukidaju slobode za robove
Dovoljno je samo pogledati drzave koje vode krscanske partije i drzave koje vode islamske partije
Dovoljno je samo pogledati drzave koje vode krscanske partije i drzave koje vode islamske partije
- W0rM
#696 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Apsolutno se ne slazem, nemam problem uopste s manjinama, ne slazem se s javnim exponiranjem nemorala i podrskom istom. Cak stavise, vecina Nijemaca prema statistici na radiu se slaze samnom, da na primjer dijete od 15 ne treba da se oblaci kako se oblaci, i da treba uvesti recimo uniforme.
Nije samo dovoljno to pogledati, to jest za nekoga ko je plitkog historijskih i geopolitickih dogadjaja, njemu ce to biti naravno, sasvim dovoljno. Bit je pogledati zasto se neke porodice, monarhije na vlasti u Islamskim zemljama, ko je i kada bio kolonizator, zasto su katolicanstvo, pravoslavlje i judaizam opstalo gdje su muslimani bili (a bio je serijat, radikali sto bi volio reci), ali se smanjio ili nema muslimana tamo gdje su katolici?
Ali dobro, razumijem da ti sudis knjigu po koricama, bitno je napisati nesto, da broj postova ode gore
Nije samo dovoljno to pogledati, to jest za nekoga ko je plitkog historijskih i geopolitickih dogadjaja, njemu ce to biti naravno, sasvim dovoljno. Bit je pogledati zasto se neke porodice, monarhije na vlasti u Islamskim zemljama, ko je i kada bio kolonizator, zasto su katolicanstvo, pravoslavlje i judaizam opstalo gdje su muslimani bili (a bio je serijat, radikali sto bi volio reci), ali se smanjio ili nema muslimana tamo gdje su katolici?
Ali dobro, razumijem da ti sudis knjigu po koricama, bitno je napisati nesto, da broj postova ode gore
-
Piaty
- deer_hunter
#698 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nalupao si ovdje dosta stvari. Propalestinski prosvjedi nisu nigdje zabranjeni, pogotovo ne u vecini EU zemalja. Niko ne misli da su zene s maramom zatucane,to je samo tvoje misljenje koje pokusavas podmetnuti ostalima. Zabranjeno je pokrivanje lica zbog sigurnosnih razloga(to zahvali bratiji iz Al Qaide i ISIL-a). Sta je moralno ili nemoralno nije tvoje da odlucujes, nekome je nemoralno imati 4 zene ili zeniti djevojcice od 10 godina, a to je Arapima normalno ko vode se napiti.Ili ubiti nekoga ko kaze da Bog ne postoji? Nemoral je ako zena odluci da ne nosi maramu u Iranu jel? Zbog toga je normalno da ide u zatvor ili jos gore da je ubiju na ulici ko psa ako se pobudni?? Toj "normalnosti", a i onima koji je podrzavaju daleko kuca bila od kuce nase "nenormalnosti".W0rM wrote: ↑21/03/2024 06:47Znaci, po tebi, je neko radikalan ko je li ne dozvoljava da mu se cini nemoral u drzavi? Je li stvarno mislis da su takve stvari u redu? Sve smo libero i urbani, ali zato je jel okupljanje za Palestinske proteste - zabranjeno (govorim za vecinu zemalja EU). Zena ima maramu, bacaju se pogledi ko da je zatucana, a to sto je neka djevojcica s 15 nosi odjecu gdje joj se pupak vidi i pantole poderane, to je tombeTruba wrote: ↑20/03/2024 21:49Ja te fino pitam kako krscanske stranke daju parade tranzicju spolova pobacaje homoseksualne brakove kvir festivale red lajt distrikte...W0rM wrote: ↑20/03/2024 13:21
Viljuska je pribor za jelo, ali kasika je smrtonosno oruzijetako ti ta usporedba izgleda. Kao katolicke stranke ne mogu biti radikalne a Islamske ne mogu biti desni centar...
Pa cemo vidjeti razliku
Nemojmo se lagati niko nije lud ni glup![]()
Ako radi su radi gore navedenog neko definise stranku kao radikalnu, onda svakako da ja naginjem ka tome.
To sto neke katolicke stranke daju tu tranziciju i dozvoljavaju da im drugi propovjedaju vjeru, to je njihov problem sto su beskicmenjaci.
- W0rM
#699 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Au contraire, svakako da je toga bilo i biti ce, baci oko na google i zemlje kao sto su Fr i De.deer_hunter wrote: ↑21/03/2024 09:45Nalupao si ovdje dosta stvari. Propalestinski prosvjedi nisu nigdje zabranjeni, pogotovo ne u vecini EU zemalja.W0rM wrote: ↑21/03/2024 06:47Znaci, po tebi, je neko radikalan ko je li ne dozvoljava da mu se cini nemoral u drzavi? Je li stvarno mislis da su takve stvari u redu? Sve smo libero i urbani, ali zato je jel okupljanje za Palestinske proteste - zabranjeno (govorim za vecinu zemalja EU). Zena ima maramu, bacaju se pogledi ko da je zatucana, a to sto je neka djevojcica s 15 nosi odjecu gdje joj se pupak vidi i pantole poderane, to je tombe![]()
Niko ne misli da su zene s maramom zatucane,to je samo tvoje misljenje koje pokusavas podmetnuti ostalima. Zabranjeno je pokrivanje lica zbog sigurnosnih razloga(to zahvali bratiji iz Al Qaide i ISIL-a).
Ne kazem da svi misle tako ali svakako da ima znatan broj ljudi koji tezi tom misljenju.
Nije moje, ali imamo zar neke standarde, jer ako njih nemamo, cime se onda vodimo? Mislim da je tema "Bosnjaci, Islam i Evropa" ako cemo skakati na temu zena i marama u Iranu, to svakako mozemo. Iran je svakako drzava, suverena i nezavisna u punom smislu te rijeci, revoluciju znamo da mogu uraditi ako hoce vidjelo se 1979-e, kad su bili jelte "liberalni" pa im nije odgovaralo. Ocigledno da vecini populacije njihov tamosnji rezim odgovara.Sta je moralno ili nemoralno nije tvoje da odlucujes, nekome je nemoralno imati 4 zene ili zeniti djevojcice od 10 godina, a to je Arapima normalno ko vode se napiti.Ili ubiti nekoga ko kaze da Bog ne postoji? Nemoral je ako zena odluci da ne nosi maramu u Iranu jel? Zbog toga je normalno da ide u zatvor ili jos gore da je ubiju na ulici ko psa ako se pobudni?? Toj "normalnosti", a i onima koji je podrzavaju daleko kuca bila od kuce nase "nenormalnosti".
- Cherry-Cherry
#700 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Islam je nespojiv sa Evropom i demokratijom. Jednostavno, ne pripada Evropi. Sve ostalo je šuplja priča.