"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Stvar je u tome što je Slovenija taraba za druge glavne destinacije dijasporaša.

Naravno da je dosta bolje nego u BiH, ali nije toliko bolje u relativnom poređenju sa sjevernim komšijama.
Last edited by PreWiBa on 20/03/2024 20:27, edited 1 time in total.
geralt

#6702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by geralt »

sehohari wrote: 20/03/2024 20:23 Stvar je u tome što je Slovenija taraba za druge glavne destinacije dijasporaša.

Naravno da je nominalno bolje nego u BiH, ali nije toliko bolje, pogotovo ne u relativnom poređenju sa sjevernim komšijama.
Ne zna svako njemacki ni engleski, niti ima vremena i volje da ga uci. Nekim ljudima jednostavno ne idu strani jezici, posebno malo starijim. A ako ne znas ni njemacki ni engleski (a jako puno ljudi ne zna, ovaj forum nije reprezentativan) onda ti je Slovenija najbolja od ogranicenog broja opcija koje ti preostaju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

geralt wrote: 20/03/2024 20:27
sehohari wrote: 20/03/2024 20:23 Stvar je u tome što je Slovenija taraba za druge glavne destinacije dijasporaša.

Naravno da je nominalno bolje nego u BiH, ali nije toliko bolje, pogotovo ne u relativnom poređenju sa sjevernim komšijama.
Ne zna svako njemacki ni engleski, niti ima vremena i volje da ga uci. A ako ne znas ni njemacki ni engleski (a jako puno ljudi ne zna, ovaj forum nije reprezentativan) onda ti je Slovenija najbolja od ogranicenog broja opcija koje ti preostaju.
Da, razumijem.
I to i potvrđuje moju tezu, oni su danas većinom zemlja za one koji nemaju bolju opciju, a ne grand prix.

Ironija je da veliki broj naših dođu da rade za slovenačku firmu, pa ih ovi pošalju dalje upravo u Njemačku ili Austriju.
belfy

#6704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

sumirprimus wrote: 19/03/2024 20:59
n+1 wrote: 19/03/2024 20:42
sumirprimus wrote: 19/03/2024 20:18 Moze biti, sto ih ja znam sto zaradjuju i po 5k. Ali da nisu najnize plate u igri cca 2k. Slovenscina naravnoo ne bukvalni prosjek na nqcionalnom nivou ali uzorak mi je dovoljan da znam kako s krecu plate od interesa.
Ali kome i za šta je relevantan uzrok ljudi koje ti znaš? Valjda se priča o tome šta prosječan čovjek može očekivati, a ne šta može očekivati prosječan čovjek iz fiktivnog kruga tvojih poznanika.
Sta je prosjecan covjek? Nisu svi ni nadnicari da se niko ne uvrijedi, ja pisem sta mene interesije, i citam tudja iskustva, ststistike i ekonomske bla bla truc forumske filozofije me ne interesiraju.
pijes li ti kafu na poslu? ides li na posao biciklom? koliko ti je radno mjesto udaljeno od mjesta stanovanja?
sumirprimus

#6705 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Ne, da, da, da ne
Reko bice pitanja jos pa da odmah odgovorim.
belfy

#6706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

sumirprimus wrote: 20/03/2024 15:18 ...Nego ima vas par ovde niste realni i svi su drugi krivi...
ovo ko onaj vic o Muji kada vozi kroz Englesku?
belfy

#6707 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

sumirprimus wrote: 20/03/2024 20:34 Ne, da, da, da ne
samo ti odgovaraj unatoc svemu i izbjegavaj u tome svaki izgovor kao tipa "malo radioaktivno". koliko ti je udaljeno radno mjesto od mjesta stanovanja i koji prevoz koristis (ili ne koristis)?
belfy

#6708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Lajavikrelac wrote: 20/03/2024 15:26 ...naporan si ko treća smjena...
za ovo nema halala. ne srati po ljudima koji je rade, jer sumir to isto radi ovim ostalim oko stvari koje nije sam iskusio...

P.S. osim ako se nismo pogresno razumjeli, sto je moguce nakon sto procitah drugi put...
sumirprimus

#6709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

belfy wrote: 20/03/2024 20:40
samo ti odgovaraj unatoc svemu i izbjegavaj u tome svaki izgovor kao tipa "malo radioaktivno". koliko ti je udaljeno radno mjesto od mjesta stanovanja i koji prevoz koristis (ili ne koristis)?
Vrcinom pjeske i napravim svaki dan kilometara pjeske fin broj jer mi to dodje kao trening, nije tuzla nujork, a mogu sa autima ko i svi ostali, niti bjezim od njih, ali nije mi u interesu. Vozim i biciklo ali ne u zimskoj sezoni nije mi gust niti nuzda.
Kafu ne pijem. To je tek laz i ubleha da se mora kafa ujutro popiti jer" dize"...
Pretpostavka je majka zajeba.
belfy

#6710 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

sumirprimus wrote: 20/03/2024 20:48
belfy wrote: 20/03/2024 20:40
Vrcinom pjeske i napravim svaki dan kilometara pjeske fin broj jer mi to dodje kao trening, nije tuzla nujork, a mogu sa autima ko i svi ostali, niti bjezim od njih, ali nije mi u interesu. Vozim i biciklo ali ne u zimskoj sezoni nije mi gust niti nuzda.
Kafu ne pijem. To je tek laz i ubleha da se mora kafa ujutro popiti jer" dize"...
Pretpostavka je majka zajeba.
kakva, bolan, prepostavka? sta sam to ja pretpostavio? pitao pitanja na koja nisi odgovorio, pa onda ponovo, pa onda dosli do 'malo radioaktivno'. evo, sada je jasno da ides pjeske, sto je pohvalno da si napokon odgovorio. koliko je udaljeno tvoje radno mjesto od mjesta stanovanja? i, ne trebaju mi pojasnjavanja o Tuzli kakva je. tamo sam studirao... divne godine i divni ljudi. i obicno ih se ne mora pitati sto puta, kao da im vadis zub, pitanja kao ova... sto je tebi problem reci direktno i na prvu? onako kao tuzlaku...?
sumirprimus

#6711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Ne razumiejm malo radioaktivno, neka lokalna fora? Fino citaj sta pisem, ne moras druze istrest svoje frustracije na moje pistove, uvijek imas mogucnost zaobilaska :)
Forum je i moje pravo sta cu pisati, i upravo sam odlucio ne odgovarati na tvvoja pitanja jer vidim da ne zelis razumjeti procitano, i da ti je nedto drugo cilj, ali ne sa mnom. Zbogom :)
Leverage

#6712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Leverage »

sumirprimus wrote: 20/03/2024 21:31 Ne razumiejm malo radioaktivno, neka lokalna fora?

4:40
sumirprimus

#6713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Romeo 80 »

Lajavikrelac wrote: 20/03/2024 15:10 Ti ne čitaš ili nećeš da čitaš ono što sam napisao?

BL - plata 1000 KM u prosjeku, stan sa režijama 600 KM
SLO - plata 1000 eura u prosjeku, stan sa režijama 600 eura

Šta je to bolje u SLO naspram BL/SA?
Ja sam se skoro raspitivao za posao u Sloveniji. Cak i aplicirao za neke poslove i dobijao pozive za intervju preko Vibera. Sve ok, ali sam odustao od te price, jer mi se ne isplati.
Aplicirao sam na obicne proizvodne pozicije i smjenski rad. Plate koje su mi nudjene su od 1200 do 1350 eura.
Odbila me cinjenica da firme nude kolektivne smjestaje sto je meni neprihvatljivo. To je obicni pseci zivot i nepostojanje privatnosti.
Ako zelis stan u privatnoj reziji, to se placa od 400 do 700 eura u prosjeku bez rezija. S obzirom na ponudjene plate nisam se tu vidio.

Ovdje imam svoj stan, tako da nije bilo logike da idem :bih:
zippoo87

#6715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Meni Slovenija nije ni po cemu primamljiva a ni prihvatljiva. Tolike plate se mogu zaraditi i u Hrvatskoj u svakoj firmi a nije mi zanimljivo ni da iz Slovenije idem raditi u Njemacku,po slovenskoj plati i jos malo neki dodaci. Ali za ljude koji su zanatlije,bez znanja stranih jezika,Slovenija je najbolje sto mogu postici. I takvi najvise i idu u Sloveniju...ljudi su to koji ni ovdje nisu bili nesto zahtjevni niti su ganjali neka svoja prava,nego ono radis pa koliko gazda da platu,da. A onda im ode neko iz porodice ili iz sela komsija,pa preporuci i ovog pa dodje i on i tako to ide...ne prijavljuju se ti ljudi po sajmovima i oglasima na posao,koji rade u Sloveniji,sve je to jedan drugog povukao. Dosta je i sofera iz BiH u Slo...imam amidzica koji je u Slo vec preko 5 godina,vozi kamion,poveo gore i zenu i djecu ali nisu asimilirani sekunde,jedino djeca kroz skolu a on i zena...oboje skoro pa nepismeni...skoro ga vidio,kaze dopizdilo mu,konta da se vrati...iako on ima dobru platu kao vozac kamiona...2500 eura rece...dugo je sofer,ima iskustva u tom poslu.
Jbga obrazovanijim ljudima je sve lakse a ovi nizeg obrazovanja i bez volje za ucenjem jezika,oni se ne mogu nigdje uklopiti...pos'o/kuca i to je to...nema tu izlazaka,zivota,druzenja,prijatelja itd.
Optimus09

#6716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

Skidam kapu ljudima koji zive u grupama.
Pogledam nekad video od prijatelja.To su pijanke,galama.
Ne moze to svako.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

geralt wrote: 20/03/2024 20:16 Pa sam si napisao sta je bolje, 400 EUR koji ti ostanu je duplo vise od 400 KM. Ostale cijene jesu nesto vece ali nisu duplo vece. Plus sto nije u Sloveniji plata 1000 EUR, vec je to minimalac, prosjek neto primanja je oko 1300 EUR.
Rođače kada si zadnji put bio u Sloveniji? Ja prošle godine. Znaš li kakve su cijene svega tamo? Većinom što je kod nas u KM tamo je u eurima. Ako možeš da prevališ mjesec u Novom Mestu ili Kranju, a pogotovo Ljubljani sa tih navedenih 400 eura, svaka ti čast.... :oops:

@belfy namlatio sam se ja trećih smjena i to momački ;-)
Athlon64

#6718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Athlon64 »

Što se tiče Slovenije, istina je ovo što se priča o sajmovima, plate koje se nude su ugrubo 1200€ za poslove u fabrici.

Mislim da se Slovenija danas isplati šoferima, jer mogu zaraditi kao i u Njemačkoj a manja birokratija i jezik i bliže su kući.
Isplati se i majstorima koji imaju priliku pored regularnog posla odraditi nešto na crno, ponovo zbog jezika, na te dodatne posliće mogu navući njemačku platu. Navodno da su veće šanse za pronalazak takvih poslova na crno veće u slo nego u njem, moguće i zbog jezičke barijere.

Ja imam u firmi radnika već pola godine, koji se vratio iz Slovenije i on mi je najbolji radnik, dakle pretpostavljam da nije ni u sloveniji bio zabušant.
I baš sam pričao s njim šta je razlog da se vrati, radio i tamo isti posao, kaže ne mogu više, za 200€ više što mi ostane ne vrijedi se patiti, kolektivni smještaj, žena i djeca u bosni. Da ih povučem gore, moram plaćati stan baš puno i onda mi je upitno da li mi plata uopšte može pokriti osnovne troškove. I tih 200€ što mi ostane, ostane jer nemam života, društveni život je pivo i meza uz utakmicu s cimerima, to je to. Ovako u svojoj kući rahat sa svojom porodicom.

Također moja školska iz osnovne škole se prije 2 god. vratila iz slovenije s porodicom nakon 10ak godina. Djeca rođena u sloveniji, upisala ih tu u školu, nju nisam pitao zašto se vratila. Imam još nekih primjera, ali uglavnom je neki zaključak, ko radi za platu tamo, neće imati ništa veći standard nego u BiH, uz uslov da u BiH ne plaća kiriju.
zippoo87

#6719 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Vise ti moze u BiH ostati,upravo jer ces jos nesto dodatno raditi i zaraditi,nego u Slo...gore si ogranicen samo na 1-2 branse u kojima mozes dodatno zaraditi,zbog jezika,vecinom baustela ili tako neki poslovi a to opet dok odradis,dodjes kuci i legnes spavati i sutra opet tako...ni Ž od zivota a ovdje opet imas prijatelje,porodicu,piljaru,kafanu...skupi se ekipa,malo se opusti. Tamo je to sve skupo i niko ziv tamo ne pije po kafanama/kaficima...nego u Lidl i kupis najjeftinije pivo i sudzuku i opleti.
Ono sto svim radnicima nedostaje i u BiH i u EU je da za normalno radno vrijeme,zarade normalnu platu od koje mogu zivjeti i da im se postuju radna prava...neradne subote,godisnji po zakonu,prekovremeni placen i sve ostalo sto je slovo zakona. Ako radis kao konj,po 15 sati dnevno...taman da cijepas drva (ko moze to izdrzati),uzeti ces par hiljada mjesecno ali koliko dugo to mozes raditi bez posljedica po organizam .
Upravo ovo je problem...kada se preforsiras,negdje u organizmu uvijek pukne i onda kada nastupi bolest,svi te odbace,dobijes otkaz i onda nisi vise ni za sta. Svi mi znamo vise ovakvih primjera,gdje su ljudi ginuli radeci i na kraju ,ili srcika ili bolest neka ili samo grohnes,ne moze tijelo vise izdrzati.

Ne treba forsirati nista...sve sto je na silu,puknuti ce kad tad
swanfilter

#6720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by swanfilter »

Izvini, kolika je njegova plata bila od tih 200? Posebno jer navodis boravak kolektivno.

Porodica od jedne plate ne moze zivjeti ako nema svoj stan. I tako nije samo u Slo. Pa sto zena tog ne bi radila kao i mnoge druge sa djecom?

Od dvije slovenske plate se zivi i vise nego fino.
Athlon64

#6721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Athlon64 »

swanfilter wrote: 20/03/2024 23:23 Izvini, kolika je njegova plata bila od tih 200? Posebno jer navodis boravak kolektivno.

Porodica od jedne plate ne moze zivjeti ako nema svoj stan. I tako nije samo u Slo. Pa sto zena tog ne bi radila kao i mnoge druge sa djecom?

Ne znam, nisam ga pitao za platu, ali sigurno je slao i ženi i djeci pare.

Pa jbg može onda i od dvije bosanske da se živi solidno u svojoj kući. Ovdje je problem što mu jedna plata ne bi pokrila ni osnovne troškove porodice.

On i žena ovdje mogu MINIMALNO izlaziti 2500 KM, a žive u svojoj kući, sa svojom rodbinom, prijateljima, ne bakću se s jezikom, uredima za imigraciju, vizama, djeca idu u školu na svom jeziku. Da rade oboje tamo, nakon što plate stan, ne vjerujem da bi im puno više ostalo, a izgubili bi sve ovo što imaju.

Nakon ukidanja granice na macelju i bregani, slovenci su sad kod nas postali vikendaši. To mnogo govori o tome koliko su zapravo integrirani u taj sistem, kad skoro vaki vikend koriste da dođu u BiH i nije im mrsko.
swanfilter

#6722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by swanfilter »

Athlon64 wrote: 20/03/2024 23:26
swanfilter wrote: 20/03/2024 23:23 Izvini, kolika je njegova plata bila od tih 200? Posebno jer navodis boravak kolektivno.

Pa jbg može onda i od dvije bosanske da se živi solidno u svojoj kući. Ovdje je problem što mu jedna plata ne bi pokrila ni osnovne troškove porodice.
Slao i moj otac pa zaradi slo penziju. I mnogi drugi. Jedan u porodici ako ne radi, bilo u BiH ili Sloveniji, ne moze ocekivati nekakav iskorak.
nuki_cika

#6723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Naravno da je dosta bolje nego u BiH, ali nije toliko bolje u relativnom poređenju sa sjevernim komšijama.
Slovenija taraba, a Njemačka nije taraba ? :wink:
Athlon64

#6724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Athlon64 »

swanfilter wrote: 20/03/2024 23:48

Slao i moj otac pa zaradi slo penziju. I mnogi drugi. Jedan u porodici ako ne radi, bilo u BiH ili Sloveniji, ne moze ocekivati nekakav iskorak.
Pa tvoj otac je živio u drugom vremenu, kad je od jedne plate porodica mogla fino živjeti, čak se i kućiti. Nije uporedivo.

Ko želi iskorak nek ide u Austriju, Njemačku, ako već želi da ide. Slovenija nije iskorak - vidi po vikendašima.
swanfilter

#6725 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by swanfilter »

On i žena ovdje mogu MINIMALNO izlaziti 2500 KM, a žive u svojoj kući, sa svojom rodbinom, prijateljima, ne bakću se s jezikom, uredima za imigraciju, vizama, djeca idu u školu na svom jeziku. Da rade oboje tamo, nakon što plate stan, ne vjerujem da bi im puno više ostalo, a izgubili bi sve ovo što imaju.

Nakon ukidanja granice na macelju i bregani, slovenci su sad kod nas postali vikendaši. To mnogo govori o tome koliko su zapravo integrirani u taj sistem, kad skoro vaki vikend koriste da dođu u BiH i nije im mrsko.
Pa u velikom broju dolaze upravo ti radnici sa porodicama dole. Zato jer je Krajina blizu i ne rade vikende. Kome da se integrira.
Post Reply