INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
akcija007
#16901 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima neki strani doktor iz Beca vec zaposlen. A na jednom temi sam procitao da je 10 tak dr iz bolnice Srbija u Istocnom prelazi u Asa bolnicu.
- Haris.ba
#16902 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Razlika privatna i drzavna bolnica je ta da u drzavnu moras, a u privatnu ides svojom voljom.
Mijenja se odnos moci na strani pacijenta.
Mijenja se odnos moci na strani pacijenta.
- Athlon64
#16903 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pola doktora iz te bolnice Srbija već radi u Abdulah Nakaš, to nije ništa novo, ali to nisu "strani doktori".
Kažem, bit će par imena radi reklame i to je to.
- Athlon64
- nepass1
#16905 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo u bosni iscrtavanje obrva 200KM stavljanje plombe ili vadjenje zuba 50KM
- Haris.ba
#16906 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Athlon64
#16907 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da, dešavat će se i to, posebno u noćnim satima i vikendom, ali još više će se dešavati da će pacijent odustati od liječenja kad čuje troškove koji ga sljeduju.
Hoću reći, voditi bolnicu nije isto kao voditi privatnu polikliniku i ordinaciju. Treba ti 24h služba ako želiš biti prava bolnica.
Uz to računaj da ćeš morati dati plate dosta veće nego one koje se daju u državnoj službi (koje trenutno nisu male).
Hoću reći, voditi bolnicu nije isto kao voditi privatnu polikliniku i ordinaciju. Treba ti 24h služba ako želiš biti prava bolnica.
Uz to računaj da ćeš morati dati plate dosta veće nego one koje se daju u državnoj službi (koje trenutno nisu male).
- nepass1
#16908 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- sefket_ramadani
#16909 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ko ima para, taj ce i platiti
ko nema, nek ide na listu cekanja na kcus, ili nek umre, koga boli kurac.
-
Hakiz
#16910 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Onda ti jedan dan kaže čika doktor, treba ti ovaj tretman. Odeš u administraciju bolnice, tamo to izračunaju da zretmsn košta 2 miliona a tvoje osiguranje pokriva 300.000.bavi wrote: ↑16/03/2024 08:17Ne isplati se njima biti izvan zdravstvenog sistema. Goleme su ovo cijene za nas standard realno, A sto se tice fizikalne pa isfinansirao si raje sa biroa gomilu. Ako ne rade ne znaci da se ne razbole. To je taj sistem za kim kukamo. Jedan radi a troje leze i cekaju da imaju istu uslugu.problemnatravunu wrote: ↑16/03/2024 08:11 Naravno da znam da liječenje nije džabaluka.
Ali silne se pare slijevaju u zdravstveni sistem, a ne koriste ga baš svi baš stalno, ja recimo imam prilično godina ,
ali kod doktora (i to onog porodičnog) sam zbog nečega možda jednom u 2-3 godine...silne sam pare uplatio , slabo šta koristio ( i dobro je da je tako) , i onda se đubrad usude odbiti mi fizikalnui terapiju kad mi je trebala prije 3 godine , jer su u štrajku....
![]()
Glede ASA bolnice , zar neće biti u zdravstvenom sistemu , nešto čisto sumnjam da mogu ostati samo kao ekskluzivna privatna bolnica za "keš" i eventualno osiguranike ASA osiguranja.![]()
A nema sistema solidarnost, svako dobija koliko je uplatio.
Naime, razbole se i oni koji rade a kojima se ispostavi da liječenje košta 100x više nego što su uplaćivali. Imaš cijele porodice koje boluju od nadlijednih bolesti/stanja, pa ako imaju sami da plate za jednog člana, nemaju za drugog ili trećeg.
Ali, sistem solidarnosti ne valja.
Otkud ideja da ćeš i kada radiš imati dovoljno da sebi platiš liječenje ako zatreba? Otkud znaš da ti eventualno liječenje, ili održavanje stanja cijeli život, neće biti mnogo skuplje nego što si u mogućnosti zaraditi i platiti?
Osiguranje izračuna da ćeš ga zbog nastalog hroničnog zdravstvenog stanja koštati, plati ti koliko u tom trenutku mora i zahvali ti se, prekine polisu. A drugo te zbog istog neće osigurati. Kako se onda liječiti/održavati?
Ali, sistem solidarnosti ne valja, svako sebi.
- Haris.ba
#16911 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Fakat me zanima kakav je to koncept bolnice da moras ici navece i vikendima ici u drugu bolnicu?
Pa postoji cjenovnik lijecenja i u drzavnoj i u privatnoj dostupan i prije odlaska. Ko nema para, nece se lijeciti u privatnoj. Ko ima - lijecice se.
Isto ko privatni i drzavni zubar.
Bas tako. Na ovoj temi kazu digli cijene somuna, ja ne vidim da je iko odustao od kupovine istih i bojkotovao pekare. Redovi se oduzuli ispred pekara.sefket_ramadani wrote: ↑16/03/2024 11:50 ko ima para, taj ce i platiti
Niko ne ukida sistem solidarnosti. Samo se ukida monopol Sebije i njenih nasljednika da su jedini za koje imas izbora.
Druga je stvar sto je i danas manje vise isto. Opet onaj sa vezama/parama bolje zavrsi u drzavnoj nego sirotinja.
I rijetko ko se buni, osim onoga ko ne nahvata vezu.
Ovdje se samo pravi sistem da ne mora da vise i ne ide u istu prostoriju bogati sa sirotinjom.
Meni samo cudno sto se neko cudi.
- Athlon64
#16912 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koncept bolnice u kom u datom momentu nemaš potrebno osoblje da se izvrši potrebna hitna operacija npr.
Na Balkanu još nemaš takve privatne bolnice koja može držati službu 24/7 i primati hitne pacijen, ako ASA bude prva i uspije to održati duže od godinu dana, skidam im kapu svakako.
@Hakiz je objasnio.
Cjenovnik postoji, ali doveze ti hitna pacijenta bez svijesti i kaže - evo, liječi ga, ono neki narkoman, beskućnik koji nema nigdje nikoga. Ali OK, takve slučajeve će ovi odmah vraćati ili usmjeravati dalje. To je već jasno.
Problem su granični slučajevi gdje u toku liječenja krenu komplikacije i mimo planiranog bude potrebno uraditi još 2x više, eh šta onda? Čovjek pripremio 10 000, na kraju dobije račun 30 000 KM ?
Naravno, postojanje konkurencije je u pravilu uvijek dobro, samo neće donijeti toliko "dobrote" koliko se ovdje najavljivalo, isto kao što ljudi dolaskom Lidla očekuju ponije da iskaču iz tržnog centra, da će radnici imati plate 2000 KM a kupci 30% niže cijene.... neće moći
Na Balkanu još nemaš takve privatne bolnice koja može držati službu 24/7 i primati hitne pacijen, ako ASA bude prva i uspije to održati duže od godinu dana, skidam im kapu svakako.
@Hakiz je objasnio.
Cjenovnik postoji, ali doveze ti hitna pacijenta bez svijesti i kaže - evo, liječi ga, ono neki narkoman, beskućnik koji nema nigdje nikoga. Ali OK, takve slučajeve će ovi odmah vraćati ili usmjeravati dalje. To je već jasno.
Problem su granični slučajevi gdje u toku liječenja krenu komplikacije i mimo planiranog bude potrebno uraditi još 2x više, eh šta onda? Čovjek pripremio 10 000, na kraju dobije račun 30 000 KM ?
Naravno, postojanje konkurencije je u pravilu uvijek dobro, samo neće donijeti toliko "dobrote" koliko se ovdje najavljivalo, isto kao što ljudi dolaskom Lidla očekuju ponije da iskaču iz tržnog centra, da će radnici imati plate 2000 KM a kupci 30% niže cijene.... neće moći
- nepass1
#16913 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Asa ce se svezati na sisu zzo. Nece oni nikog cekati da im plati. Fino ugovore potpisu za ct, mri, kolonoskopiju, gastroskopiju, angiografiju, psa itd itdAthlon64 wrote: ↑16/03/2024 12:02 Koncept bolnice u kom u datom momentu nemaš potrebno osoblje da se izvrši potrebna hitna operacija npr.
@Hakiz je objasnio.
Sad kcus, dz nebitno dobije transu (lupam cifre) 1 milion uradili oni 500 ili 5000 rtg snimaka mjesecno dok ce asa naravno svaki naplatiti.
U gorazdu npr zavod ima ugovor sa eurofarmom za ct, eurofarm pripada asi. Nema sanse da ubacis ct aparat u kantonalnu bolnicu i da tamo rade. I tako se pare uzimaju.
Padne tender za reagense, malo se politika uplete, onda svi idu u asu da rade laboratoriju. Milion primjera. Uglavnom tu su da uzmu dobru lovu.
- Athlon64
#16914 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma dobra lova je na tim procedurama koje se završe u toku jednog dana i gdje nemaš neke mogućnosti komplikacije, kao te koje si ti nabrojao.
Najviše ta snimanja i dijagnostika, ali kad krene ozbiljno liječenje, onda ove cifre koliko ZZO plaća će u najboljim slučajevima moći pokriti 30-40% cijene. Tu će i nastati problem prije ili kasnije.
Najviše ta snimanja i dijagnostika, ali kad krene ozbiljno liječenje, onda ove cifre koliko ZZO plaća će u najboljim slučajevima moći pokriti 30-40% cijene. Tu će i nastati problem prije ili kasnije.
-
akcija007
#16915 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
S ZZO mozda moze povezivanje samo u domenu dijagnostike . Evo npr operacija vadjenja zucne kese na Kosevu je 800 KM za osobe iz drugih kantona bez salgasnosti ili za osobe bez zdravstvenog osiguranja , a u Asa bolnici je 3600 KM .
Ako potpisu ugovor s ZZO ko vadi zuc na Kosevu ZZO prebacuje 8⁰00 a u Asi 3600 . Ako ce ici preko ZZO mislim da bi trebali biti ujednaceni, ne znam !?
Ako potpisu ugovor s ZZO ko vadi zuc na Kosevu ZZO prebacuje 8⁰00 a u Asi 3600 . Ako ce ici preko ZZO mislim da bi trebali biti ujednaceni, ne znam !?
-
BiBi911
#16916 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
vjeshalica wrote: ↑16/03/2024 08:37Hoce li cijeli zivot naplacivati skolu?
Cime se bavis u zivotu? Koliko naplacujes svoje usluge?
- dječak sa šibicama
#16917 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Najjaci argument je "pa tako je i na zapadu", jeste na zapadu je skupo zdravlje a zasto se ne ugledamo na zapad i u pozitivnim primjerima, kurac tu nema "tako je na zapadu".
Daj zapadnu platu, ako furas zapadne cijene, nabijem te.
- Athlon64
#16918 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čuj hoće li cijeli život naplaćivati školu
Pa valjda se zato školuju (službeno) najmanje do 35 god. (studij + stažiranje + specijalizacija) + dodatne edukacije.
Da budu na nuli trebaju barem još 20 god. to naplaćivati masno.
a nije baš tako, samo mali procenat to i naplati
Kao što je neko naveo primjer, cijene uređaja i ostale opreme su iste kao i na Zapadu, možda i skuplje. BIH ne proizvodi ni CT ni UZ ni MRI uređaje. Ne proizvodi ni stentove ni zaliske ni reagense ...
Pa valjda se zato školuju (službeno) najmanje do 35 god. (studij + stažiranje + specijalizacija) + dodatne edukacije.
Da budu na nuli trebaju barem još 20 god. to naplaćivati masno.
Kao što je neko naveo primjer, cijene uređaja i ostale opreme su iste kao i na Zapadu, možda i skuplje. BIH ne proizvodi ni CT ni UZ ni MRI uređaje. Ne proizvodi ni stentove ni zaliske ni reagense ...
-
Hakiz
#16919 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo.dječak sa šibicama wrote: ↑16/03/2024 13:19 Najjaci argument je "pa tako je i na zapadu", jeste na zapadu je skupo zdravlje a zasto se ne ugledamo na zapad i u pozitivnim primjerima, kurac tu nema "tako je na zapadu".
- nepass1
#16920 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tu ce famozne liste cekanja uvalit politika i asa. Onda ce biti ako se na kcus ceka pet dana imas pravo u asu i zzo ce platiti. Ovi ce naravno naplatiti 3600akcija007 wrote: ↑16/03/2024 12:20 S ZZO mozda moze povezivanje samo u domenu dijagnostike . Evo npr operacija vadjenja zucne kese na Kosevu je 800 KM za osobe iz drugih kantona bez salgasnosti ili za osobe bez zdravstvenog osiguranja , a u Asa bolnici je 3600 KM .
Fazon je sto su pare u zzo od naroda sto njima znaci da su nicije. Uzimaj koliko ti volja. Mustafa Mujezinovic kad je fasovao Ca pluca bio je ambasador u rusiji svu th mu je zzo kantona sarajevo placao u rusiji. Mjesecno preko 100k. Na kraju je opet, moram se izraziti, krepao. ko je kad upitao gdje su pare?! Tu se pare uzimaju a narod i ne zna, narod supljira uzeli na trafici za turizam 250k, nije 8 vec 6 cm asfalta, pokrali lopovi. A ustvari prave pare su u zzo. Milijardice
-
goredole
#16921 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
fakat nasem covjeku objasniti da su neke stvari univerzalno skupe je teze od razbijanja atoma.dječak sa šibicama wrote: ↑16/03/2024 13:19 Najjaci argument je "pa tako je i na zapadu", jeste na zapadu je skupo zdravlje a zasto se ne ugledamo na zapad i u pozitivnim primjerima, kurac tu nema "tako je na zapadu".
-
goredole
#16922 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pod domacim sam mislio na ove drzavne
- Athlon64
#16923 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Realnost je da će se potpuno isti ljudi samo šaltati iz ustanove u ustanovu. Kod nas u BiH od rata na ovamo se 30ak istih ljudi vrti u svakoj branši, zdravstvo, univerzitet, film, ćevapi, policija, nastavi niz...goredole wrote: ↑16/03/2024 17:38pod domacim sam mislio na ove drzavneali ne iskljucujem mogucnost da ce biti gostujucih doktora koji ce biti angazirani
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16924 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Stvarno treba poceti pratiti cijene i uzimati gdje je povoljnije. Ja sam od onih koji ne prate cijene, jer kontam da je to sve u 10kf, ali sam se sjebao da kola limenka six pack bingo/merkator oko 6.5KM, dok je u pennyu oko 4.5KM.
Onda coksa biMgo 1KM, merkator 1.60KM, a mislim penny 1.40KM.
-
zippoo87
#16925 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nadji na viberu grupu "ekatalozi.com" i dodaj tu grupu i imas tu kataloge od svih trgovackih centara u toj grupi,sve na jednom mjestu i cim katalog izadje,dodaje se u grupu. Prije kupovine,otvoris 2-3 kataloga,vidis ima li na akciji nesto sto ti treba i odes tu to pazaris.laserShow wrote: ↑17/03/2024 20:01 Stvarno treba poceti pratiti cijene i uzimati gdje je povoljnije. Ja sam od onih koji ne prate cijene, jer kontam da je to sve u 10kf, ali sam se sjebao da kola limenka six pack bingo/merkator oko 6.5KM, dok je u pennyu oko 4.5KM.
2-3 minute da pregledas brzinski ponudu i cijene i onda ti u dzepu ostane par KM tako od svake kupovine,jer bude na akcijama i fine ustede i odmah kupis 2-3 komada,zavisi koja je roba i eto ga.
Ima i drugih tih grupa po viberu za pracenje cijena i kataloga