Jugoslavija

Post Reply
sumirprimus

#1601 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

KraljicaIzJajca wrote: 15/03/2024 17:25
sumirprimus wrote: 15/03/2024 17:17 Joj kraljice bombasa :lol: podsjeca na jedan bivsi nik
Cijeli forum zna moja dva stara nicka. :-D
Nemam zivaca sve pratit, samo ko mi udje u fokus, tsko da ne znam?
piupiu

#1602 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

jeza u ledja wrote: 15/03/2024 16:16 Ja uvijek kada ovako citam (i slusam) o sceni i desavanjima iz bivse zemlje, tamo nekad iz 60-ih, ne o politici vec svakodnevnom zivotu, hvata me neka nostalgija, iako tada nisam bio ni ziv. Kao da se radi o nekom potpuno drugom drustvu sa drukcijim ljudima i mentalitetom.

Ne kontam sta ova tema radi na politici ali dobro.
Meni su - kulturološki (bar u gradovima), izgledom, manirima, načinom govora, usmjerenjima - Jugoslavija i ovo danas dva potpuno različita svijeta. Kažu da svako vrijeme ima svoj zeitgeist. Iz nekog razloga imam osjećaj da danas zapravo i ne postoji neki 'duh vremena' kao takav, nema nikakvih novih i progresivnih ideja koje okupljaju ljude s vjerom u neko bolje doba, da danas (uopšteno) napredujemo tehnološki, ali smo u svim ostalim smislovima u decivilizacijskoj spirali.
KraljicaIzJajca

#1603 Re: Jugoslavija

Post by KraljicaIzJajca »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:31
jeza u ledja wrote: 15/03/2024 16:16 Ja uvijek kada ovako citam (i slusam) o sceni i desavanjima iz bivse zemlje, tamo nekad iz 60-ih, ne o politici vec svakodnevnom zivotu, hvata me neka nostalgija, iako tada nisam bio ni ziv. Kao da se radi o nekom potpuno drugom drustvu sa drukcijim ljudima i mentalitetom.

Ne kontam sta ova tema radi na politici ali dobro.
Meni su - kulturološki (bar u gradovima), izgledom, manirima, načinom govora, usmjerenjima - Jugoslavija i ovo danas dva potpuno različita svijeta. Kažu da svako vrijeme ima svoj zeitgeist. Iz nekog razloga imam osjećaj da danas zapravo i ne postoji neki 'duh vremena' kao takav, nema nikakvih novih i progresivnih ideja koje okupljaju ljude s vjerom u neko bolje doba, da danas (uopšteno) napredujemo tehnološki, ali smo u svim ostalim smislovima u decivilizacijskoj spirali.
:thumbup:
John Cleese

#1604 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:19 Dosta je bilo šupljiciranja. Vrijeme je za sat Titopoklonstva i ideološko samouzdizanje!
Spoiler
Show
BTW, je l' iko na temi uživo vidio "Tita, maršala, legendu tu, slobodotvorca, čoveka tog, druga i borca"? :D
Sta vidio... :|
Gledali filmove kod njega kuci - isjerali i Jovanku i pudlicu i Batu Zivojinovica i obezbjedjenje... kuharica napekla kokica, nanijela ledene pive i mi ti udarili po kaubojcima do zore. Nije nikad prosao kroz Sarajevo da se ne javi :D

Ali najjaci je onaj lik (spominjao sam negdje) sto je "sluzio vojni rok na Brionima":
-Sta to radis, druze vojnice?
-Izvol'te, druze Marsale, berem mandarine!
-Beri, beri, al' grane ne lomi! :lol:
Sanjarko

#1605 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

Piaty wrote: 15/03/2024 14:10
Sanjarko wrote: 15/03/2024 12:09 Na Golom Otoku je bio velikan sevdaha, Srbin ali se ne mogu sjetiti ko?

Edit: Znao sam ime Rade, Jovanović, prezime zaboravio.
Pokojni Rade se kasnije i ubio. Vjerovatno mu nisu dali mira ni kasnije.

Pokoj mu duši
Nisam to znao.
piupiu

#1606 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Omladinska pruga Šamac-Sarajevo, 1947

Producentska kuća:
Bosna film

Sinopsis:
Dokumentarni film o proslavi otvaranja omladinske pruge Šamac-Sarajevo. Priprema u Sarajevu za proslavu. Prvi voz prolazi prugom. Doček na usputnim stanicama. Osamdeset hiljada građana dočekalo je voz u Sarajevu. Tito, načelnik uprave gradilišta Mihajlo Švabić, Rodoljub Čolaković, članovi Prezidijuma Narodne skupštine, ministri Savezne Vlade (Moša Pijade) i Republička Vlada (Avdo Humo), predstavnici Vlade BiH, delegacije španske republikanske omladine, predstavnici kulturnog književnog života Mađarske, Čehoslovačke i Poljske. Tito govori na velikom mitingu. Predstavnici JNA. Komandant glavnog štaba Batrić Jovanović čita pozdravne telegrame Savezu komunista Jugoslavije. Tito otkriva spomen ploču. Defile kroz Sarajevo.

Scenarij i režija: Slobodan Jovičić, Sida Marjanović

Direktor fotografije: Jan Beran, Aleksandar Vesligaj, Vito Stašević

Montaža: Karmen Lukijanić
Osmi Socrates

#1607 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Opet poređenje Jugoslavije i današnje BiH.

Taj izbor nikad imali niste. Izgleda stvarno treba crtati. Neki izbor su imali Tito i Partija (i omladina i armija) nakon svađe sa Staljinom. Dakle, hajmo se pretvarati da nisu činili greške prije toga.

I kažu Ne. OK, solidan vanjskopolitički potez.

I nakon toga uđu u seriju eksperimenata (između ostalog i zločina zbog tog Ne). Što je kulminiralo da vama devedesetih nije ostavljen izbor između bilo čega. A pogotovo ne između današnje BiH i nekadašnje Jugoslavije.
Piaty

#1608 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Sanjarko wrote: 15/03/2024 17:36
Piaty wrote: 15/03/2024 14:10
Sanjarko wrote: 15/03/2024 12:09 Na Golom Otoku je bio velikan sevdaha, Srbin ali se ne mogu sjetiti ko?

Edit: Znao sam ime Rade, Jovanović, prezime zaboravio.
Pokojni Rade se kasnije i ubio. Vjerovatno mu nisu dali mira ni kasnije.

Pokoj mu duši
Nisam to znao.
Pa za Redeta sam čuo kao dijete, velikan sevdaha i sve što je vezano za to, ali za suicid sam i ja saznao tek prije desetak dana, eto skoro kao i ti.
Majke mi, to kao da se nešto krilo , ili prećutivalo, i ovom današnjem vremenu.
piupiu

#1609 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Piaty wrote: 15/03/2024 17:49
Pa za Redeta sam čuo kao dijete, velikan sevdaha i sve što je vezano za to, ali za suicid sam i ja saznao tek prije desetak dana, eto skoro kao i ti.
Zar nije Vehid Gunić o tome i pisao i pričao? Možda si propustio, ali to nije neka supernova informacija.

Kod nas je i samoubistvo, doduše, tretirano kao tabu i 'sramota' o kojoj se ne govori.
John Cleese

#1610 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:31 Meni su - kulturološki (bar u gradovima), izgledom, manirima, načinom govora, usmjerenjima - Jugoslavija i ovo danas dva potpuno različita svijeta. Kažu da svako vrijeme ima svoj zeitgeist. Iz nekog razloga imam osjećaj da danas zapravo i ne postoji neki 'duh vremena' kao takav, nema nikakvih novih i progresivnih ideja koje okupljaju ljude s vjerom u neko bolje doba, da danas (uopšteno) napredujemo tehnološki, ali smo u svim ostalim smislovima u decivilizacijskoj spirali.
Pa jesu.

Mozda ta evidentna praznina i krajnje traljavom izvedbom upropastena prilika za mozda nesto zaista vrijedno i dobro i jeste najveci grijeh nestalog sistema u cisto ideoloskom smislu - nakon svega, malo je vjerojatno da ce ikad iko onim intenzitetom i onako masovno ponovo povjerovati i u sta, osim abrahamskih stupidarija i slicnih tricarija.

Ilustracije sentimenta radi:"A gde smo mi, naivni, sto smo se dizali na "Hej Sloveni"? Kao da smo uz tu pricu izmisljeni... I prevareni..." :|
piupiu

#1611 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 15/03/2024 17:35 Sta vidio... :|
Gledali filmove kod njega kuci - isjerali i Jovanku i pudlicu i Batu Zivojinovica i obezbjedjenje... kuharica napekla kokica, nanijela ledene pive i mi ti udarili po kaubojcima do zore. Nije nikad prosao kroz Sarajevo da se ne javi :D

Ali najjaci je onaj lik (spominjao sam negdje) sto je "sluzio vojni rok na Brionima":

:lol: :lol: :lol:
John Cleese

#1612 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 15/03/2024 18:04

Spoiler
Show
:lol: :thumbup:

:D
Piaty

#1613 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:57
Piaty wrote: 15/03/2024 17:49
Kod nas je i samoubistvo, doduše, tretirano kao tabu i 'sramota' o kojoj se ne govori.
Pa mislim i ja da je najprije zbog ovoga što si ti napisala.
KraljicaIzJajca

#1614 Re: Jugoslavija

Post by KraljicaIzJajca »

piupiu wrote: 15/03/2024 18:04

:lol:

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Baron_M%C3%BCnchhausen

Nisam prije znala za ovaj pojam. :-D
Čitalac

#1615 Re: Jugoslavija

Post by Čitalac »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:19 Dosta je bilo šupljiciranja. Vrijeme je za sat Titopoklonstva i ideološko samouzdizanje!

BTW, je l' iko na temi uživo vidio "Tita, maršala, legendu tu, slobodotvorca, čoveka tog, druga i borca"? :D
Da, ali mi je sve toliko maglovito pa kao da nisam, bio sam baš mali. Čika Koču Popovića već puno bolje pamtim, od njega sam za rođendan dobio nekakav Lima vozić na struju, za mene tada čudo nad čudima.
trocadero

#1616 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

John Cleese wrote: 15/03/2024 16:59
KraljicaIzJajca wrote: 15/03/2024 16:53
piupiu wrote: 15/03/2024 16:17

Može li slika rasklapanja i sklapanja M48 s ONO i DSZ-a SFRJ? :D
Jooj, obavzno upozorenje prije pucanja je bilo, pazite na iscasenje ramena, ek kad su to meni rekli, ispucala iz puške sve metke ni ne obracajuci paznju na metu daleku 100. :lol:
Cuo sam za taj slucaj - zalio se poslije neki domacin kako su mu zalutala zrna kalibra 7,9mm desetkovala populaciju u obliznjem kokosinjcu :|
Na žalost koliko se sjećam jedan učenik koji je brojao pogotke na Pašinom brdu zbog idiota pogođen u kičmu, život nastavio u invalidskim kolicima..:sad:
sumirprimus

#1617 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 15/03/2024 18:28

Da, ali mi je sve toliko maglovito pa kao da nisam, bio sam baš mali. Čika Koču Popovića već puno bolje pamtim, od njega sam za rođendan dobio nekakav Lima vozić na struju, za mene tada čudo nad čudima.
Veliki Koča Popovic
PM72

#1618 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Glavni štab kod Tita je imao više i bolje škole nego Alijin pola vijeka poslije....
John Cleese

#1619 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

trocadero wrote: 15/03/2024 18:37 Na žalost koliko se sjećam jedan učenik koji je brojao pogotke na Pašinom brdu zbog idiota pogođen u kičmu, život nastavio u invalidskim kolicima..:sad:
Nisam to znao. Ako se zaista desilo, vjerojatno je onaj ko ih je vodio na gadjanje i komandovao zeznuo stvar.
saimidin

#1620 Re: Jugoslavija

Post by saimidin »

John Cleese wrote: 15/03/2024 18:03
piupiu wrote: 15/03/2024 17:31 Meni su - kulturološki (bar u gradovima), izgledom, manirima, načinom govora, usmjerenjima - Jugoslavija i ovo danas dva potpuno različita svijeta. Kažu da svako vrijeme ima svoj zeitgeist. Iz nekog razloga imam osjećaj da danas zapravo i ne postoji neki 'duh vremena' kao takav, nema nikakvih novih i progresivnih ideja koje okupljaju ljude s vjerom u neko bolje doba, da danas (uopšteno) napredujemo tehnološki, ali smo u svim ostalim smislovima u decivilizacijskoj spirali.
Pa jesu.

Mozda ta evidentna praznina i krajnje traljavom izvedbom upropastena prilika za mozda nesto zaista vrijedno i dobro i jeste najveci grijeh nestalog sistema u cisto ideoloskom smislu - nakon svega, malo je vjerojatno da ce ikad iko onim intenzitetom i onako masovno ponovo povjerovati i u sta, osim abrahamskih stupidarija i slicnih tricarija.

Ilustracije sentimenta radi:"A gde smo mi, naivni, sto smo se dizali na "Hej Sloveni"? Kao da smo uz tu pricu izmisljeni... I prevareni..." :|
Skoro sam čuo od onog petersona najbolje objašnjenje zašto je komunizam/socijalizam bio toliko primamljiv, u fazonu jer je za razliku od ostalih vjera koje su obećavale raj posle smrti, ovdje ponuda bila da će raj biti na zemlji i napraviti ćemo ga mi lično, đe ćeš moćnije od toga :lol:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1621 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

piupiu wrote: 15/03/2024 17:19
Vjerovala ili ne , nikada nisam "video" Kumrovec :lol: , jednostavno mi nikad nije bilo na ruku , ove godine bih po planu to trebao ispraviti :bih:

Al' ja sam video visoke peći, fabrike dim, široke njive,
gradove što slobodni žive, decu i mir i jato ptica.
I opet sam video Tita Maršala, legendu tu, slobodotvorca,
čoveka tog, druga i borca, opet sam svud video Tita.

Naravno da smo svi mi vidjeli Tita :thumbup:
sinuhe

#1622 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

To je Peterson citao Marxa. To je iz one price kada Marx govori o religiji kao opijumu.
trocadero

#1623 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

John Cleese wrote: 15/03/2024 18:49
trocadero wrote: 15/03/2024 18:37 Na žalost koliko se sjećam jedan učenik koji je brojao pogotke na Pašinom brdu zbog idiota pogođen u kičmu, život nastavio u invalidskim kolicima..:sad:
Nisam to znao. Ako se zaista desilo, vjerojatno je onaj ko ih je vodio na gadjanje i komandovao zeznuo stvar.
Da vjerovatno...negdje sredinom 80-ih ako se ne varam. Nije se o tome nešto pisalo po medijima, direktiva.
piupiu

#1624 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Čitalac wrote: 15/03/2024 18:28 Da, ali mi je sve toliko maglovito pa kao da nisam, bio sam baš mali. Čika Koču Popovića već puno bolje pamtim, od njega sam za rođendan dobio nekakav Lima vozić na struju, za mene tada čudo nad čudima.
Suviše progresivan čovjek za zemlju u kojoj se rodio. Zavidim ti na sjećanju, za vozić manje-više.

Ovaj dokumentarac Gorana Markovića o Koči vrijedi pogledati.
Last edited by piupiu on 15/03/2024 19:33, edited 1 time in total.
piupiu

#1625 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

sinuhe wrote: 15/03/2024 18:59 To je Peterson citao Marxa. To je iz one price kada Marx govori o religiji kao opijumu.
Da je Peterson čitao Marxa (a iz one debate sa Žižekom znamo da nije :D), možda bi skontao koliko je ta Marxova fraza zapravo empatična i dijagnostički precizna. :oops:
Post Reply