Mercedes-Benz ALL ABOUT

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4001 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by izvrsni direktor »

Boji se bosnjo modernih tehnologija :D
Qler

#4002 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Qler »

Vala ja da mogu da biram, htio bih da imam svu mogucu dodatnu opremu. Sve sto moze :)
izvrsni direktor

#4003 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Qler wrote: 13/03/2024 22:03 Vala ja da mogu da biram, htio bih da imam svu mogucu dodatnu opremu. Sve sto moze :)
:thumbup: ti i svako pametan
preludezalude

#4004 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by preludezalude »

Teska je nasa sudbina. Kukamo na puno opreme, to se kvari, skupo popravljat... a druga krajnost kukamo kad je go ko pistolj.
BiBi911

#4005 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by BiBi911 »

e decki da javim za koleginu E classe, kvar nije na mjenjacu, vec na nekom selektoru brzina iza volana, sivonja (iz Teslica je) je uspio to slomit i auto nije znalo u kojoj brzini je i gdje je volan i zbog toga je signal palio safe mode.
tako rekli u servisu.
Dio kosta 280€ i 300€ ruke. komad plastike sa malenom elektronskom plocom i senzorom. ali sada mu nasli jos jedan dio da je los, auto ima kuku i izgleda da je ovaj teglio nesto sto prelazi opterecenje i nesto na kuki i oko nje je potrgano
ZoomZoomKiwi

#4006 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by ZoomZoomKiwi »

:shock:
MMM1977

#4007 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by MMM1977 »

Raspametio sam se :-?

Išao sam gledati GLE, vrhunsko auto nema šta iako mi fale neki detalji koje imam u postojećem autu (hlađenje sjedišta, night vision, zakretanje zadnjih točkova, zaštita od sunca nazad) što mi je za auto te klase i cijene nonsens. Ali hajde, može se živjeti i bez toga.

Išao sam gledati i bmw (x7, x6, x5) isključivo radi toga što je sin insistirao ali meni ta marka nikako ne odgovara pa i pored želje da me nešto zainteresuje od toga nije bilo ništa.

Nakon toga sam išao u Porsche da vidim Q7, ne zbog toga što sam pretjerano razmišljao o njemu nego čisto da dodam još neko auto u priču. I onda vidim da izlazi facelift koji je brutalno auto, ima svu opremu koju mogu zamisliti pa i više od toga. Razlika u cijeni isto nije zanemariva, nekih 75K KM plus za mog Touarega su mi dali ponudu koju teško da iko moze stici tako da ce razlika biti i veća.

Ono što je dodatna prednost je puno lakši prelaz i sto mi srce brže kuca na Q7 nego na GLE. Sigurno bi se to promjenilo ubrzo kad bih malo vozao GLE ali trenutno je tako. Ono sto je minus je rok isporuke - August za Q7 a April za GLE - iako ni to nije presudno jer mi garancija za Touarega ističe u Julu a imam i rezervno auto tako da se to može premosti.

Minus za Q7 je što bi svi ostali ukućani prije htjeli GLE. Doduše, supruga se ne izjašnjava ali odaje je ono sto ne kaže :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4008 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by sime_cipol »

Reci im, ko daje pare, taj i bira :D
MMM1977

#4009 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by MMM1977 »

sime_cipol wrote: 14/03/2024 01:57 Reci im, ko daje pare, taj i bira :D
Firma, porodična firma :D
Ovako bi otprilike izgledao taj Q7

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4010 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by konektovan »

Cayene,..Q8..kakve te igracke. :mrgreen:
citroen xm

#4011 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

preludezalude wrote: 13/03/2024 22:53 Teska je nasa sudbina. Kukamo na puno opreme, to se kvari, skupo popravljat... a druga krajnost kukamo kad je go ko pistolj.
Što više stvari, to više potencijalnih kvarova. Kada si prvi vlasnik to te svakako ne zanima. Kada kupiš takvo auto staro 15 godina itekako ti može zadati glavobolje. Ali lijepo je svakako.
izvrsni direktor wrote: 13/03/2024 21:56 Boji se bosnjo modernih tehnologija :D
Vazdušno vješanje i nije baš tako moderna stvar. :thumbup:
izvrsni direktor

#4012 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

citroen xm wrote: 14/03/2024 06:59
izvrsni direktor wrote: 13/03/2024 21:56 Boji se bosnjo modernih tehnologija :D
Vazdušno vješanje i nije baš tako moderna stvar. :thumbup:
Nije, ali jeste aktivni tempomat, i pre crash asistent koji kolege forumase hoce eto da ubije :-D
citroen xm

#4013 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Pa jeste mada je neke prve verzije tih sistema Mercedes imao prije 20-30 godina. Ne znam da li ga je želio ubiti ili ne :-D ali činjenica je da sistem može zakazati kao i u milion drugih slučajeva gdje zakazivanje sistema prouzrokuje probleme. Stvar je samo što će dok jedan zakaže i napravi problem, hiljade drugih spasiti nečiji život.

Takođe je činjenica da koliko god napredni sistemi pomažu u spašavanju života, toliko i od ljudi prave sve veće debile koji se oslanjaju na njih i prave nevjerovatne gluposti sa teškim ishodom.
artur morgan

#4014 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by artur morgan »

Zaboravlja se na neke stvari jer se stvari previše pojednostavljuju.

Zaštitni sistemi u vozilu, imaju i vrlo dobru pozitivnu stranu za vozača ( ne samo za sigurnost ) jer vozača praktično uče pravilnoj vožnji sa vozilom. Npr. sistem za upozorenje napuštanja saobraćajne trake, sigurno će naučiti vozača da koristi pokazivač smjera ili žmigavac. Ti vozači će gotovo sigurno više koristiti žmigavac od drugih koji taj sistem u vozilu nemaju. Ili senzor na retrovizoru za mrtvi ugao stvorit će naviku kod vozača da uvijek obrati dužu pažnju na retrovizor, ne ono samo brzinski da baci pogled, pošto ne vidi odmah auto zbog mrtvog ugla u retrovizoru bez senzora. Ili upozorenje za održavanje odstojanja od vozila ispred će stvoriti naviku kod vozača u vožnji da se drugom vozilu ispred sebe previše ne približava odnosno da drži pravilno odstojanje. Kad se pojavio zvučni signal za nevezan pojas, mnogi su se počeli vezati i po gradu, a do tada vidjeti nekog vezanog po gradu i nije toliko bio čest slučaj. Senzori pritiska u gumama, stvaraju naviku kod vozača da s vremenom obrati pažnju na pritisak da ga prekontrolišu, senzori za istrošene kočnice, da ih na vrijeme promijene, senzori za parkiranje da ti neko ne ošteti i ne zagrebe tvoje parkirano vozilo na parkingu :-D

Tako da, treba i ovo imati u vidu. Ne bih se složio da se sad sve to pravi i ugrađuje u vozila zbog tzv. Gen Z, već zbog svih vozača, koji su većinom prosječni vozači kojima je potrebna i dobrodošla ova pomoć. Odnosno većinom je sve to više-manje potrebno ili nije na odmet i drugim vozačima a ne samo pripadnicima tzv. Gen Z.

Neki misle da su nazovi starije generacije bolji vozači od mlađih generacija zbog manje tehnologije u njihovo vrijeme i da su stekli zbog toga bolje vozačke vještine....to je poprilično diskutabilno i upitno iz više razloga jer te starije generacije imaju određeno odbojnost prema novijim naprednijim tehnologijama, oslanjaju se na vlastite vještine, a one su promjenjive, a često i precijenjene a nekad i nedovoljne, a to je često u koliziji sa sigurnošću u vožnji jer tehnologija je ravna linija konstanta u odnosu na pojedinačne vještine. Samo primjera radi, voziš 10 sati, da li u desetom satu vožnje imaš iste reflekse i pažnju kao u prvom satu vožnje :) ... odnosno da li se može senzor za mrtvi ugao umoriti nakon deset sati vožnje :D
izvrsni direktor

#4015 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

citroen xm wrote: 14/03/2024 09:03
Takođe je činjenica da koliko god napredni sistemi pomažu u spašavanju života, toliko i od ljudi prave sve veće debile koji se oslanjaju na njih i prave nevjerovatne gluposti sa teškim ishodom.
Asistent se sa razlogom zove asistent, jer se ne smijes na asistenta osloniti. To kad meni izbaci poruku "vrati auto u sredinu trake", ne moze me uciniti debilom, vec samo boljim vozacem. Npr bmw vozaci :D pocinju biti prisiljeni da koriste zmigavac, vec bez zmigavca se tesko prestrojiti, znaci ne postaju debili vec bolji vozaci.
Berg asistent me nije ucinio debilom vec je uklonio potpuno moju eventualnu gresku.
Pre crash asistent je samo to, asistent, a ne nesto sto hoce ubit vozaca
citroen xm

#4016 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Aha, ali zato kada pročita sve skraćenice misli da je neuništiv.

Ove nove generacije koje tek polažu, ako sjednu posle u starije auto ne znaju uzbrdo krenuti ni sa ručnom ni bez. Jedan bezvezan primjer, ali tako je
konektovan

#4017 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by konektovan »

Nove generacije za razliku od tebe nemaju zelju a ni potrebu da voze starije automobile...2024 je godina a ti bi da djeca razmisljaju hoce li moci ili ne, voziti golfa dvicu..
Isto tako ovi koji voze stara vozila kad sjednu u novo, ne znaju ga pokrenuti, a kamoli voziti, eto... :mrgreen:
citroen xm

#4018 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

konektovan wrote: 14/03/2024 12:44 Nove generacije za razliku od tebe nemaju zelju a ni potrebu da voze starije automobile...2024 je godina a ti bi da djeca razmisljaju hoce li moci ili ne, voziti golfa dvicu..
Isto tako ovi koji voze stara vozila kad sjednu u novo, ne znaju ga pokrenuti, a kamoli voziti, eto... :mrgreen:
Ajd ne budi svakom loncu poklopac i ne filozofiraj Boga ti. Eto niko od današnje omladine kada položi vozački neće voziti G4 od roditelja, da ne idem na još starija vozila koja su svakodnevnica u BiH. Ma kakvi... :-)

Šta to ima učiti na novom autu ako si vozio staro? Pritisnuti dugme za paljenje umjesto okretanja ključa? Mislim da je puno lakše savladati od kretanja uz brdo izmjesta bez ikakve asistencije.

Kad me već dotičeš, sasvim sam ponosan na svoje vozačke vještine i tto što uspješno mogu voziti i najveću krntiju, a i najmodernije auto.

Zato ne lupaj gluposti pokušavajući ispasti duhovit.
konektovan

#4019 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by konektovan »

citroen xm wrote: 14/03/2024 12:57
konektovan wrote: 14/03/2024 12:44 Nove generacije za razliku od tebe nemaju zelju a ni potrebu da voze starije automobile...2024 je godina a ti bi da djeca razmisljaju hoce li moci ili ne, voziti golfa dvicu..
Ajd ne budi svakom loncu poklopac i ne filozofiraj Boga ti. Eto niko od današnje omladine kada položi vozački neće voziti G4 od roditelja, da ne idem na još starija vozila koja su svakodnevnica u BiH. Ma kakvi... :-)

Šta to ima učiti na novom autu ako si vozio staro? Pritisnuti dugme za paljenje umjesto okretanja ključa? Mislim da je puno lakše savladati od kretanja uz brdo izmjesta bez ikakve asistencije.

Kad me već dotičeš, sasvim sam ponosan na svoje vozačke vještine i tto što uspješno mogu voziti i najveću krntiju, a i najmodernije auto.

Zato ne lupaj gluposti pokušavajući ispasti duhovit.
Hvalite me usta moja,...ti sve znas :lol:
citroen xm

#4020 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Naravno da znam. Onaj ko je položio i učio vožnju na Yugu i G2, zna sve tehnike vožnje. :mrgreen:
canvra888

#4021 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by canvra888 »

Nije kretanje pod ručnom nešto što se ne može samoinicijativno savladatu nakon polaganja za sat vremena, ako će se već voziti neko starije auto poslije polaganja... Svakako ogromna većina tih auta na kojim se danas polaže i nije nešto prenakrcana nekim pomagalima, jedino elektronska ručna što je kod svih prisutna.
citroen xm

#4022 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by citroen xm »

Sve se može. Kao što sam i rekao u onom postu, to je samo jedan od primjera.
saiks

#4023 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by saiks »

MMM1977 wrote: 14/03/2024 01:54 Raspametio sam se :-?

Išao sam gledati GLE, vrhunsko auto nema šta iako mi fale neki detalji koje imam u postojećem autu (hlađenje sjedišta, night vision, zakretanje zadnjih točkova, zaštita od sunca nazad) što mi je za auto te klase i cijene nonsens. Ali hajde, može se živjeti i bez toga.

Išao sam gledati i bmw (x7, x6, x5) isključivo radi toga što je sin insistirao ali meni ta marka nikako ne odgovara pa i pored želje da me nešto zainteresuje od toga nije bilo ništa.

Nakon toga sam išao u Porsche da vidim Q7, ne zbog toga što sam pretjerano razmišljao o njemu nego čisto da dodam još neko auto u priču. I onda vidim da izlazi facelift koji je brutalno auto, ima svu opremu koju mogu zamisliti pa i više od toga. Razlika u cijeni isto nije zanemariva, nekih 75K KM plus za mog Touarega su mi dali ponudu koju teško da iko moze stici tako da ce razlika biti i veća.

Ono što je dodatna prednost je puno lakši prelaz i sto mi srce brže kuca na Q7 nego na GLE. Sigurno bi se to promjenilo ubrzo kad bih malo vozao GLE ali trenutno je tako. Ono sto je minus je rok isporuke - August za Q7 a April za GLE - iako ni to nije presudno jer mi garancija za Touarega ističe u Julu a imam i rezervno auto tako da se to može premosti.

Minus za Q7 je što bi svi ostali ukućani prije htjeli GLE. Doduše, supruga se ne izjašnjava ali odaje je ono sto ne kaže :D
Velika je i razlika u cijeni,Q7 190 000 GLE 273 000km,mecki pravo nabili cijenu
MMM1977

#4024 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by MMM1977 »

saiks wrote: 14/03/2024 17:41

Da, I još pored takve cijene opet fali neke opreme, to mi je baš pokvarilo utisak.

Kod mene je brat u DE i kupio je novog GLE 2019, baš danas razgovarali i spominjem mu to što fali i on govori da nema ni kod njega ništa od toga iako je tražio full opremu.
Seawolf

#4025 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Seawolf »

MMM1977 wrote: 14/03/2024 19:20
saiks wrote: 14/03/2024 17:41

Da, I još pored takve cijene opet fali neke opreme, to mi je baš pokvarilo utisak.

Kod mene je brat u DE i kupio je novog GLE 2019, baš danas razgovarali i spominjem mu to što fali i on govori da nema ni kod njega ništa od toga iako je tražio full opremu.
Šta ti sve nedostaje od opreme, a što bi volio imati u GLE-u?
Post Reply