liyf wrote: ↑14/03/2024 03:55
Dope_Man wrote: ↑13/03/2024 18:56
liyf wrote: ↑13/03/2024 16:36
Ja sam ti objasnio, predstavio adekvatne odgovore. To što ti nisi u stanju razlikovati emociju od razuma, nije moja krivica. Dosta bi konverzacija bolje prošla da si rekao E hvala na objašnjenju. Bok!
Ljudino, je li tebi jasna recenica:
"Koncept gdje jedan covjek posjeduje drugog kao roba nije dobar, i ne bi trebao postojati u bilo kom vremenu."
Ili ces zapravo nastaviti braniti koncept ropstva jer je po tebi to sasvim OK, naravno samo dok to cine ljudi koji sa tobom djele vjersko uvjerenje prema ljudima koji ista uvjerenja ne dijele?
Nažalost mislim da ni ti a ni Johnny niste shvatili poentu mog odgovora. Ja sam mu pružio dokaze i način na koji ropstvo u Islamu funkcioniše. Nisam iznio svoje lično mišljenje jer za isto nisam upitan, i moje lično mišljenje nema nikakvu ulogu u religijskim odobrenjima i zabranama. Ako se već interesuješ za moje lično mišljenje, ne negiram ono što je moja religija propisala, i nikada neću, ali mislim da za ropstvo u 21. stoljeću nema mjesta, te je tako ta praksa (koja se praktikovala i u neislamskom svijetu) nepotrebna i suvišna, te bi ispunjavala sve uvjete ropstva osim one u kojima se rob poštuje, hrani istom hranom, nosi istu odjeću i živi u istim uslovima kao i njegov vlasnik. Nadam se da je tvoj progresivni mozak zadovoljan mojim odgovorom.
Nije da nismo shvatili poentu tvog odgovora, vec tvoj odgovor se uopste ne bavi pitanjem.
Pitanje je bilo zasto Muhamed (odnosno njegov bog kroz njega jel) nije zabranio robovlasnistvo.
Tvoj odgovor je bila hrpa citata o tome kako nabaviti i tretirati robove, nadajuci se da to sto pise da trebas nahraniti i obuci roba zapravo opravdava citav koncept robovlasnistva. Dakle samo si potvrdio da robovlasnistvno nije ukinuto, a nisi se uopste bavio originalnim pitanjem ZASTO NIJE UKINUTO.
Iz historijskog i socioloskog ugla je jasno zasto - al ovo je tema za pitanja o jednoj specificnoj religiji. Kada imas svemoguceg, sveznajuceg itd.. koji umjesto da napravi civilizacijski iskorak i zabrani to, samo malo uoblici robovlasnistvo, onda se valjda treba zapitati od koga zapravo dolaze napisana pravila, da li od nekog svemoguceg bica, koje je sposobno vidjeti dalje od trenutnog vremena i prostora, ili pak ljudi koji su pisali pravila za svoje carstvo u datom vremenu i prostoru, i koji nisu zeljeli talasati previse jer je svaki mocnik imao robove.
I za kraj, ova recenica je za bilo koga ko se ne smatra pripadnikom superiorne kaste odvratna jer implicira da su jedni ljudi stvoreni da budu robovi drugim ljudima:
"To su vaša braća koju je Allah učinio da vama budu na raspolaganju".