BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3851 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:07
mk ultra wrote: 13/03/2024 15:26 davno sam pisao o tome

imate opciju poskupljenja najmanje 50% i da imate vlastitu EP
imate opciju poskupljenja 200% i da nemate vlastitu EP

ćuz 1
Da li je u tih 50% poskupljenja uracunata prevara zvana carbon footprint ili to tek treba da ubaci u racunicu ? I ako znas koliko ce biti subvencija za proizvodjace iz obnovljivih izvora u racunima koji cemo svi placati ?

Dnevna doza prevare koja se servira govedima.
Subvencije nece biti

Samo vi nastavite vjerovati kao i do sada da je energija đabe i dar od boga :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#3852 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

zigzag wrote: 13/03/2024 16:15 Zar je tolika muka 6 KM mjesečno na račun dodati?
Fulas poentu, barem prema mojim saznanjima. Domacinstva su placala 1MW cca 35 €, proizvodna cijena je cca bila 65 € a kada se doda carbon footprint porez ( porez na CO2 ) koji iznosi cca 50 € jedan MW ce iznositi cca 115 € pa zakljuci kakva nam je perspektiva.

Do sada se niza cijena za domacinstva namirivala putem prodaje viskova. Koliko je zaradila EP, a koliko Vuk Hamovic i slicni ne ulazim, al vjerujem da smo izgubili milijarde.

Sta cemo kada se dogodi gore navedeno, jer tezimo ka nesigurnim i nepouzdanim obnovljivim izvorima, a nema nista od bloka 7 + vec navedeni carbon footprint porez koji ce na dodatno jebati majku ?

Da je Bogdo poskljupljenje samo 30%, a nije.
dječak sa šibicama

#3853 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by dječak sa šibicama »

canvra888 wrote: 13/03/2024 16:20 Da se podsjetimo:

https://n1info.ba/vijesti/niksic-zasad- ... redukcija/

:D
Trojka pusi izbore na zicer, sto je najjace, nisu se ni obracunali sa SDA mafijom. Nego ne diraju oni njih, da ne diraju oni njih.

I tarlahaju.
zigzag

#3854 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

@cvrčak To je druga dimenzija.

Ja ovdje govorim o najavama apokalipse a ljudi će plaćati između 5-10 KM mjesečno više. To Telemach kvartalno podiže :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#3855 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

mk ultra wrote: 13/03/2024 16:21
mk ultra wrote: 13/03/2024 15:26 davno sam pisao o tome

imate opciju poskupljenja najmanje 50% i da imate vlastitu EP
imate opciju poskupljenja 200% i da nemate vlastitu EP

ćuz 1
Da li je u tih 50% poskupljenja uracunata prevara zvana carbon footprint ili to tek treba da ubaci u racunicu ? I ako znas koliko ce biti subvencija za proizvodjace iz obnovljivih izvora u racunima koji cemo svi placati ?

Subvencije nece biti

Samo vi nastavite vjerovati kao i do sada da je energija đabe i dar od boga :mrgreen:
Jedno je sto ti imas direktnu korist od toga, ako imas, a nesto sasvim drugo sto smo mi banana drzava koja je bila izvoznik struje i koja se gura da u skorije vrijeme bude uvoznik struje, jer mislimo na planetu, za dobrobit svijeta.

Ne mislim ja nista, samo tumacim desavanja prema informacijama koje su mi dostupne.

Gorivo je jeftino u zemljama koje imaju rezerve navedenog, sto je i logicno. Tako je i kod nas bila struja jeftina jer imamo, ili smo imali, ozbiljan elektroenergetski potencijal. Taj potencijal ode u privatne ruke, a ljudi ce ga popusiti na kraju. To je isto da gorivo u S. Arabiji bude 2 $ litra i da se nadje neko i kaze onima koji se bune "vi samo mislite da je gorivo dzaba, a ne djaba, i da je dar od Boga.

Nadam se da si ne shvatio, nista licno.
tramvajtrojka

#3856 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by tramvajtrojka »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:28

Subvencije nece biti

Jedno je sto ti imas direktnu korist od toga, ako imas, a nesto sasvim drugo sto smo mi banana drzava koja je bila izvoznik struje i koja se gura da u skorije vrijeme bude uvoznik struje, jer mislimo na planetu, za dobrobit svijeta.

Ne mislim ja nista, samo tumacim desavanja prema informacijama koje su mi dostupne.

Gorivo je jeftino u zemljama koje imaju rezerve navedenog, sto je i logicno. Tako je i kod nas bila struja jeftina jer imamo, ili smo imali, ozbiljan elektroenergetski potencijal. Taj potencijal ode u privatne ruke, a ljudi ce ga popusiti na kraju. To je isto da gorivo u S. Arabiji bude 2 $ litra i da se nadje neko i kaze onima koji se bune "vi samo mislite da je gorivo dzaba, a ne djaba, i da je dar od Boga.

he he bilo je lijepo kad je DiCaprio sherovao nemojte da gradite hidrocentrale, ljudi prosvjeduju nece solare, nece termoelektranu u Tuzli zato sad nema kukanja i placajte rahatluk i socijalni mir veoma jednostavno
Haris.ba

#3857 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:28 Gorivo je jeftino u zemljama koje imaju rezerve navedenog, sto je i logicno. Tako je i kod nas bila struja jeftina jer imamo, ili smo imali, ozbiljan elektroenergetski potencijal. Taj potencijal ode u privatne ruke, a ljudi ce ga popusiti na kraju. To je isto da gorivo u S. Arabiji bude 2 $ litra i da se nadje neko i kaze onima koji se bune "vi samo mislite da je gorivo dzaba, a ne djaba, i da je dar od Boga.
Nije gorivo u Saudiji haman dzabane zato sto imaju rezerve. Gorivo je jeftino jer izvoze naftu po trzisnim cijenama i onda mogu subvencionirati cijenu kuci. Tj.diktirati vjestacki cijenu - isto ko i mi sa strujom.

Isto ko i mi sto smo godinama radili.
tramvajtrojka wrote: 13/03/2024 16:31 he he bilo je lijepo kad je DiCaprio sherovao nemojte da gradite hidrocentrale, ljudi prosvjeduju nece solare, nece termoelektranu u Tuzli zato sad nema kukanja i placajte rahatluk i socijalni mir veoma jednostavno
Puna podrska Dikapriju i narodu.
cvrčak_na_hedonizmu

#3858 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Haris.ba wrote: 13/03/2024 16:34
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:28 Gorivo je jeftino u zemljama koje imaju rezerve navedenog, sto je i logicno. Tako je i kod nas bila struja jeftina jer imamo, ili smo imali, ozbiljan elektroenergetski potencijal. Taj potencijal ode u privatne ruke, a ljudi ce ga popusiti na kraju. To je isto da gorivo u S. Arabiji bude 2 $ litra i da se nadje neko i kaze onima koji se bune "vi samo mislite da je gorivo dzaba, a ne djaba, i da je dar od Boga.
Nije gorivo u Saudiji haman dzabane zato sto imaju rezerve. Gorivo je jeftino jer izvoze naftu po trzisnim cijenama i onda mogu subvencionirati cijenu kuci.

Isto ko i mi sto smo godinama radili.
Pa to sam i napisao u postu. Problem je sto ce nas svuci u rang uvoznika, skupe, struje vrlo brzo, a onda sve ode u pizdu materinu. Izdajnici u vidu sdO stakora, SDP-a i ostalih glodara i podanika.

A goveda se svadaju ko je vece ili manje zlo. Tuzno.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 13/03/2024 16:43, edited 1 time in total.
cvrčak_na_hedonizmu

#3859 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

tramvajtrojka wrote: 13/03/2024 16:31

Subvencije nece biti

he he bilo je lijepo kad je DiCaprio sherovao nemojte da gradite hidrocentrale, ljudi prosvjeduju nece solare, nece termoelektranu u Tuzli zato sad nema kukanja i placajte rahatluk i socijalni mir veoma jednostavno
Vidim tebi drago, ocekivano....
tramvajtrojka

#3860 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by tramvajtrojka »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:41

Logično narod koji kaze da mu solarni panel ugrozava mir zaslužuje da placa tržišnu cijenu električne energije

struja nije dar od Allaha da bude dzaba to što mi mislimo da jeste to je druga priča
cvrčak_na_hedonizmu

#3861 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

tramvajtrojka wrote: 13/03/2024 16:46

Logično narod koji kaze da mu solarni panel ugrozava mir zaslužuje da placa tržišnu cijenu električne energije

struja nije dar od Allaha da bude dzaba to što mi mislimo da jeste to je druga priča
Sto nisi napisao Isusa, ti i Allah se na putu niste sreli, bez uvrede.

TE sa nasim rezervama uglja i klimom su logicno rjesenje, mozda plinske elektrane, al to ove, fol nase, ne i tvoje, politicare lakeje i agendase ne zanima. Oni rade sta im se kaze.

Obnovljivi izvori nisu rjesenje za stabilan izbor jeftine elektricne energije. Citaj malo, ne ujeda, zivota mi.
Haris.ba

#3862 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:53 TE sa nasim rezervama uglja i klimom su logicno rjesenje
Narod nece. Narod je protiv izgradnje termoelektrana. Otidji i pitaj narod u Tuzli zele li blok 7. :D
tramvajtrojka

#3863 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by tramvajtrojka »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:53

TE sa nasim rezervama uglja i klimom su logicno rjesenje, mozda plinske elektrane, al to ove, fol nase, ne i tvoje, politicare lakeje i agendase ne zanima. Oni rade sta im se kaze.

Obnovljivi izvori nisu rjesenje za stabilan izbor jeftine elektricne energije. Citaj malo, ne ujeda, zivota mi.
nece ljudi elektranu niti u Tuzli niti u Kaknju, a niti ih mozes izgraditi a da ne popusimo sankcije :zzzz: jbg prosao voz o ovome se trebalo misliti prije 15ak godina dok je jos povoljna situacija bila kad su npr. zavrseni stanari sad je prekasno za sve
cvrčak_na_hedonizmu

#3864 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Haris.ba wrote: 13/03/2024 16:55
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:53 TE sa nasim rezervama uglja i klimom su logicno rjesenje
Narod nece. Narod je protiv izgradnje termoelektrana. Otidji i pitaj narod u Tuzli zele li blok 7. :D
Hajmo realno, nije narod zaustavio izgradnju bloka 7, nemoj da se lazemo. Narod se malo sta pita u sustini kada su bitne stvari u pitanju.

Znam sta hoces da kazes, shvati i ti mene.

Ovo nece prestati sa poskupljenjem od 10 - 20 ili 30%, naveo sam zasto, prema onome sto znam, a nije nikakva tajna.
Haris.ba

#3865 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 17:00 Hajmo realno, nije narod zaustavio izgradnju bloka 7, nemoj da se lazemo. Narod se malo sta pita u sustini kada su bitne stvari u pitanju.
Ja znam da Bloka 7 nema, i da narod nece vise zagadjenje.

Razumijem ja sta pricas. Ali, eto - narod pobjedi na kraju. :bih:
cvrčak_na_hedonizmu

#3866 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

tramvajtrojka wrote: 13/03/2024 16:58
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 16:53

nece ljudi elektranu niti u Tuzli niti u Kaknju, a niti ih mozes izgraditi a da ne popusimo sankcije :zzzz: jbg prosao voz o ovome se trebalo misliti prije 15ak godina dok je jos povoljna situacija bila kad su npr. zavrseni stanari sad je prekasno za sve
Znas li ko je sjebao pricu o bloku 7, SDP i sdO. Prve branis, druge napadas. Cirkus. Ja im jebem mater svima redom, jer su izdajnici i podanici. Svi do jednog. I oni koji su spomenuti i oni koji nisu. A narod govedo.

Dnevna doza botovanja.....
ANamelessGhoul

#3867 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ANamelessGhoul »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 17:00
Hajmo realno, nije narod zaustavio izgradnju bloka 7, nemoj da se lazemo. Narod se malo sta pita u sustini kada su bitne stvari u pitanju.

Ovo nece prestati sa poskupljenjem od 10 - 20 ili 30%, naveo sam zasto, prema onome sto znam, a nije nikakva tajna.
Pa ako nije tajna de nam reci da znamo šta nas ceka
Hakiz

#3868 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

zigzag wrote: 13/03/2024 16:15 Zar je tolika muka 6 KM mjesečno na račun dodati?
Jeste kada živiš od penzije 550 KM ili invalidnine od 450 i manje.

A imaš primanje 10 KM veće od limita za pravo na subvenciju i drugu pomoć.
cvrčak_na_hedonizmu

#3869 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

ANamelessGhoul wrote: 13/03/2024 17:05
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 13/03/2024 17:00

Pa ako nije tajna de nam reci da znamo šta nas ceka
Pa napisao sam na ovoj stranici cijene proizvodnje struje putem TE, kada se uvede carbon footprint porez zvani prevara bice tri puta skuplja od one koju trenutno placamo, a daBogda da ce biti izvoza da se subvencionira cijena za domacinstva :stidljiv:

I niko nista
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3870 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

I kod nas je gorivo ulazna cijena 0.6KM/l
Sve do cijene koju placas uzme drzava

Tako da nisi u pravu

Struja kao finalni proizvod, je jako skupa
Samo kod nas je bila u funkciji, ne znam kojoj, da imam neki privid jeftinoće

A davno sam to elaborirao

Stavka 1
Jeftina struja blokira sve investicije
Jer zasto bi ti kupio nove prozore, ugradio efikasniji uređaj za generiranje topline, fasadu, solare x y z, ako ti je cijena struje mizerija. Nisi budala realno.

Stavka 2
Stvara se privid jeftinoće u kojoj si prividno OK sa platom 1.500KM
Hoces vise
Ali da bi dobio vise neko mora da trosi vise
Vracas se na stavku 1

Skuplja struja dize kolicinu i iznos investicija u sve, da bi reducirao racune i povecao konkurentnost proizvoda.
Vise radis, skuplje radis, vise imas para, vise ih trosis...

Struja u njemackoj i vecini eu nije ispod 0.25eur/kWh
Pa opet nama plasiraju proizvode jeftinije nego nase

I ne, ne bi se nista drugacije desilo da je izgrađen Blok 7, samo bi ovaj skok struje bio izraženiji.
Ci-Nick

#3871 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Sto je najsmjesnije, poskupljenje od 10% ne donosi mnogo Elektroprivredi.
Pola proizvodnje, oko 2,4 TWh pojedu domaćinstva i uz prodjecnu cijenu od 14,41 fening sa ukljucenim troskom distribucije i brojila naplati samo 345 miliona tako da ako bi cijeli racun išao za 10 % to je opet samo 34,5 miliona dodatnih prihoda a potrebno je minimalno 21 fening sa distributivnim troskom da se stigne do proizvodne cijene.
Tako da opet fali 100 miliona do pokrivanja proizvodne cijene.

Ako je prosječna potrosnja 268 KWh onda bi prosječan racun trebao biti oko 60 maraka,.. da bi se pokrili troskovi.
kabal1337

#3872 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by kabal1337 »

zasto ne poskupi cijena izvozne el. energije?
cvrčak_na_hedonizmu

#3873 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

mk ultra wrote: 13/03/2024 17:12

I kod nas je gorivo ulazna cijena 0.6KM/l
Sve do cijene koju placas uzme drzava

Tako da nisi u pravu

Struja kao finalni proizvod, je jako skupa
Samo kod nas je bila u funkciji, ne znam kojoj, da imam neki privid jeftinoće

A davno sam to elaborirao

Stavka 1
Jeftina struja blokira sve investicije
Jer zasto bi ti kupio nove prozore, ugradio efikasniji uređaj za generiranje topline, fasadu, solare x y z, ako ti je cijena struje mizerija. Nisi budala realno.

Stavka 2
Stvara se privid jeftinoće u kojoj si prividno OK sa platom 1.500KM
Hoces vise
Ali da bi dobio vise neko mora da trosi vise
Vracas se na stavku 1

Skuplja struja dize kolicinu i iznos investicija u sve, da bi reducirao racune i povecao konkurentnost proizvoda.
Vise radis, skuplje radis, vise imas para, vise ih trosis...

Struja u njemackoj i vecini eu nije ispod 0.25eur/kWh
Pa opet nama plasiraju proizvode jeftinije nego nase

I ne, ne bi se nista drugacije desilo da je izgrađen Blok 7, samo bi ovaj skok struje bio izraženiji.
Iskreno, kao neko ko je proputovao poprilicno svijeta nesto ne vidim da se kod nas bas lose zivi. Jedino na sta zaista mogu imati zamjerke jeste medicinska njega koja je katastrofalna.

To sto pises je premisa danasnjeg bolesnog vremena, daj jos, daj vise, ganjaj pare i gubi ono sto jedino ne mozes parama da kupis, vrijeme odnosno zivot. Ganjajuci pare ode ti zivot, to vecina tek na kraju shvati.

Tako da, licno, necu vise, nit me zanima. Tu se razlikujemo. Ne zanimaju me investicije, jer sto se nas tice, kao zadnje kolonije i banana drzave, nece nam puno toga donijeti. Jedino sto cemo dobiti jesu vece cijene, vise rada i losiji standard. Nece biti bolje, karte su davno podijeljene i nas u toj prici nema nigdje.

Drasticnim rastom cijena struje ce opasti zivotni standard stanistva pri cemu ce se jedan, minoran, dio stanovnistva enormno obogatiti. Jeftina energija je pocetak i kraj zivotnog standarda, barem sto se nas tice. Samo gledaj.
tramvajtrojka

#3874 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by tramvajtrojka »

kabal1337 wrote: 13/03/2024 17:45 zasto ne poskupi cijena izvozne el. energije?
zato što mi to ne diktiramo nego ima burza po kojoj se moramo povinovati, zar fkt ne mislis da se nasi ne bi napravili budale da prodaju skuplje il jeftinije zavisno od situacije :mrgreen:
Haris.ba

#3875 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

kabal1337 wrote: 13/03/2024 17:45 zasto ne poskupi cijena izvozne el. energije?
Pa mogu je poskupiti. Ali, pitanje je ko ce je kupiti ako ima gdje jeftinije.
Post Reply