Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
BadBoy
#19001 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Danas stojim na Drveniji, čekam trolu. U tom kratkom periodu, na tako malom prostoru vidio sam toliko sranja od strane "vozača" da je to čudo. Ja bih na sva vozila gradskog prevoza stavio grtalicu ili Bull bar a vozačima dao odrijesene ruke.
-
Forumerrer
#19002 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Petkom se valjda vecina grada vraca kucama van KS. Zadnja 2 dana krkljanac, danas malo bolje jer je policija regulisala raskrsnicu Otoka, 90% guzve zbog te raskrsnice i skretanja prema Buca potoku.HelaS wrote: ↑12/03/2024 20:35Svakog petka su slične gužve, svaka kiša uzrokuje još veće gužve... Ne znam zašto KLIX piše o gužvama, kad su, manje-više uobičajene. Zašto se pravi čudo, aludirajući na Ramazan, kad saobraćajni kolaps po sarajevskim ulicama uzrokuju neadekvatne saobraćajniceDebelinJoe wrote: ↑12/03/2024 17:30 Btw, kakve su ovo gužve ljudi po Sarajevu i oko njega? Otkud ovoliko auti u gradu?![]()
- drug_profi
#19003 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Efendicevi kruzni tokovi za kurac.
Zakuca se u kruznom kod kvadranta i niko ne mrda.
Semafor bi makar otvarao intervale.
-
Tadin
#19004 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jel ovo sarkazam ili ozbiljno?HelaS wrote: ↑12/03/2024 20:35Svakog petka su slične gužve, svaka kiša uzrokuje još veće gužve... Ne znam zašto KLIX piše o gužvama, kad su, manje-više uobičajene. Zašto se pravi čudo, aludirajući na Ramazan, kad saobraćajni kolaps po sarajevskim ulicama uzrokuju neadekvatne saobraćajniceDebelinJoe wrote: ↑12/03/2024 17:30 Btw, kakve su ovo gužve ljudi po Sarajevu i oko njega? Otkud ovoliko auti u gradu?![]()
- mayab
#19005 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naravno da su neadekvatne saobraćajnice prvi i osnovni problem ,
dobro, na stranu što imamo "more" auta , ali o tome bi smisleno mogli pričati tek kad bi se izgradile sve bitne gradske saobraćajnice , kako to ja volim reći "u nivou tla " , pa onda potputnjaci i nadvožnjaci koji su sasvim normalna "pojava" u svakom modernom velikom gradu , osim kod nas!
Kako je već pisano, mi nemamo saobraćajnice ni na tlu završene
dobro, na stranu što imamo "more" auta , ali o tome bi smisleno mogli pričati tek kad bi se izgradile sve bitne gradske saobraćajnice , kako to ja volim reći "u nivou tla " , pa onda potputnjaci i nadvožnjaci koji su sasvim normalna "pojava" u svakom modernom velikom gradu , osim kod nas!
-
kakaljin
#19006 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
30 godina se nista nije gradilo i sada se kao nesto otvara i gradi i prave ali i to ide sporo ali se makar pravi, treba brze ali treba ispraviti 30 godina stagniranja i kasnjenja u napredku, ne moze nista preko noci.mayab wrote: ↑13/03/2024 06:33 Naravno da su neadekvatne saobraćajnice prvi i osnovni problem ,
- saravara
#19007 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Semafor kod elktrotehničke škole(kod zelenog mosta) pravi gužvu i zastoj. Iz pravca grada sve zaustavi pa je i na kružnom u Buća potoku gužva, kad bi on bio makar treptuće žuto svjetlo čini mi se da bi protok bio brži. Ali zato je rumeni tu da još jedne izbore pokuša dobiti na račun 9 trans. i kružnog u Boljakovom...drug_profi wrote: ↑13/03/2024 02:40 Efendicevi kruzni tokovi za kurac.
-
PM72
#19008 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Što se otvori do izbora-otvoriće se.Svaki projekat koji maši izbore čekaće sljedeće...kad bi bili svake godine gradilo bi se non stop
- insaneinthebrain
#19009 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja mislim da je rjesenje da se stavi ogranicenje na 30kmh. Guzve bi nestale u tili cas

-
Trappist
#19010 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
JOj jutros stanja na ovim cestama sto rade, tenk ti treba...
- dječak sa šibicama
#19011 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To ce posvjedociti svako ko je zadnjih dvije tri godine stajao na stajalitu gradskog prijevoza, ja neki dan na domu armije cekam bus nakon dosta vremena stojim na stanici... katastrofa, ovo je isto Banglades, samo fale policajci sa motkama od 2 metra da biju budale po glavama.
Bukvalno parkiraju na sred ulice. Ja sa autom ni ne ulazim u tu ulicu znajuci kakav je kolaps, ono udje i parkira na bus stajalistu ili na trotoaru, ne biraju. Kakav je to bezobrazluk i nedostatak osnovne kulture.
-
BadBoy
#19012 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma jasta. Neće ljudi da priznaju jer svima odgovara ovakav javašluk da mogu "završavati " stvari.dječak sa šibicama wrote: ↑13/03/2024 11:20To ce posvjedociti svako ko je zadnjih dvije tri godine stajao na stajalitu gradskog prijevoza, ja neki dan na domu armije cekam bus nakon dosta vremena stojim na stanici... katastrofa, ovo je isto Banglades, samo fale policajci sa motkama od 2 metra da biju budale po glavama.
Bukvalno parkiraju na sred ulice. Ja sa autom ni ne ulazim u tu ulicu znajuci kakav je kolaps, ono udje i parkira na bus stajalistu ili na trotoaru, ne biraju. Kakav je to bezobrazluk i nedostatak osnovne kulture.
Znaci tuka je na drveniji stvorila takvu gužvu jer je htjela da skrene i parkira se na trotoar ispred škole
-
nekome
#19013 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ili ono kod crkve/katedrale kad autobus treba skrenuti lijevo, a ko se parkira blokira autobusu prolaz, auta mogu skrenuti a autobus ne, i vozac samo stane ugasi bus zovne policiju i ceka...
-
Tadin
#19014 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne bih se složio sa ovom konstatacijom.mayab wrote: ↑13/03/2024 06:33 Naravno da su neadekvatne saobraćajnice prvi i osnovni problem ,
Prvi i osnovni problem prometa, odnosno saobraćaja u KS-u jest po meni manjak planiranja razvoja od strane svih relevantnih institucija.
Naravno, sa insajderske strane cestogradnje, mogu reći da je stanje na terenu što se tiče izgradnje, a ponekad i rekonstrukcije cesta, uslijed složenijih imovinsko-pravnih odnosa te prateće procedure eksproprijacije, dobijanja dozvola i drugih, zaista nezadovoljavajuće.
Ako se tu ubaci, konstantan nedostatak sredstava za obnovu postojećih i gradnju novih cesta, te nedovoljno aktivnosti na planiranju, uključivanju lokalnih zajednica te organizaciji i kontroli izvršenih, sasvim je jasno nezadovoljnost pučanstva radom svih organizacija u polju upravljanja cestama.
Sa druge strane KS prolazi ogromnu ekspanziju u svakom pogledu, dovoljno govori podatak o broju registriranih vozila u periodu
Takav porast vozila nikakva cestogradnja ne može upratiti.od 2013. je bilo 98.490 registrovanih vozila dok je 2021. bilo 158.307 registrovanih vozila
Od 1.7. ove godine državne institucije prelaze na rad od 8 do 16 sati. To samo po sebi najavljuje još veći problem za sve nas koji se redovno vozuckaju ovim ulicama.
Kad tad će ovdje trebati dobro sjesti i neke stvari presjeću u glavu.
- Javni prijevoz, konkretno tramvaj napraviti neovisan od drugog. Ne može manji sudar blokirati kompletnu tramvajsku mrežu.
- Izmještanje državnih i drugih institucija iz centra grada.
- Snimiti frekvenciju prometa iz svih sredina prema samom gradu i organizirati Javni prijevoz u skladu sa tim.
- Ispitati mogućnosti park&ride principa na ovom području, makar i u manjem obujmu.
- Smanjiti broj automobila u opticaju.
- Raditi na kolektivnoj svijesti naših mladih da više koriste sredstva javnog prijevoza.
Dok to ne krenemo raditi, ovdje nema poboljšanja.
- Logovan
-
neki
#19016 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Žali Bože u šta se kod nas sve skrši novac..
Napravili denivelisani kružni tok da bi se ispod opet mogla formirati divlja buvlja pijaca..
Napravili denivelisani kružni tok da bi se ispod opet mogla formirati divlja buvlja pijaca..
-
DebelinJoe
#19017 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Evo uzroka guzvi u gradu. Smanjena brzina, radari i strah od T -Roca policijskog. Rezultat: Haos i kilometarske kolone.
- Laplace
#19018 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ukrštanje sa željezničkom prugom bi se trebalo, kad god je moguće, uraditi van nivoa. Na primjer, kada bi se ukrštanje ceste za prugom u Ilijašu i Pudlugovima napravilo van nivoa, gužve na cestama kroz ta dva mjesta bi skoro nestale ili nestale. Ovako svaki prolaz voza napravi saobraćajni kolaps koji ne prestaje bar nekih deset dopetnaest minuta.mayab wrote: ↑13/03/2024 06:33 Naravno da su neadekvatne saobraćajnice prvi i osnovni problem ,
- Laplace
#19019 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Slično u Vogošći: ne pravi gužvu kružni na skretanju za Unis/Pretis nego semafor nešto kasnije,na skretanju ka Bingu. Isto, ne pravi gužvu ni kružni na skretanju iz Vogošće za Semizovac/Stup nego semafor ka Sarajevu.saravara wrote: ↑13/03/2024 07:40Semafor kod elktrotehničke škole(kod zelenog mosta) pravi gužvu i zastoj. Iz pravca grada sve zaustavi pa je i na kružnom u Buća potoku gužva, kad bi on bio makar treptuće žuto svjetlo čini mi se da bi protok bio brži. Ali zato je rumeni tu da još jedne izbore pokuša dobiti na račun 9 trans. i kružnog u Boljakovom...drug_profi wrote: ↑13/03/2024 02:40 Efendicevi kruzni tokovi za kurac.
Primjer sa semaforom na mostu u Visokom: kad ne radi nema gužve, čim ga upale počnu se stvarati gužve.
-
El_comadante
-
Kuvet
-
selma 83
#19022 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pa šta? dobra zamisao. Sav prostor za bilo šta im je uzet. P.S. ja se pitam gdje će stati bus na liniji 23 željez. -Rajlovac. jer bila stanica, a sad ne može nego dalje od kružnog. i, ova ulica uzbrdo neće moći direktno na kruzni, što je trebalo biti, jer radovi to ne pokazju.(danas sam bio). Rade ubrzano, poslovođa i inžinjeri im daju već nove zadatke ovo gdje nema ploće. Rade baš.
-
selma 83
#19023 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
dobro je ovo, ti možeš malo uživati u vožnji, razgledati, jer se znalo desiti da po šinama proleti taxi, mislim da je znalo biti i 80 na sat. A ti hoćeš da se prestrojiš. Plus pješaci. Ja podržavam.DebelinJoe wrote: ↑13/03/2024 14:03
Evo uzroka guzvi u gradu. Smanjena brzina, radari i strah od T -Roca policijskog. Rezultat: Haos i kilometarske kolone.
- drug_profi
#19024 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Šta ba podržavaš?
Besmisleno usporavanje saobraćaja, ionako svi mile u lijevoj. Nema semafora da te ne zaustavi.
Jedini način da se iole razumno vozi jeste po šinama, cca. 50 i stvar teče.
Besmisleno usporavanje saobraćaja, ionako svi mile u lijevoj. Nema semafora da te ne zaustavi.
Jedini način da se iole razumno vozi jeste po šinama, cca. 50 i stvar teče.
- Rootboi
#19025 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da je dočekat' nekad da se skroz ukine saobraćaj tuda.