Prometej.ba

Post Reply

Što mislite o pisanju Franje Šarčevića

1. Odobravam
42
40%
2. Ne odobravam
18
17%
3. Može pisati što hoće, svejedno je.
32
31%
4. Nije svejedno što piše, treba mu odgovoriti svim sredstvima.
12
12%

Total votes: 104

Bloo
Globalna šefica

#226 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

sehohari wrote: 12/03/2024 21:23 Upravo.
Zastava je odličan primjer.

Svako ovdje ko prigovara da su ljiljani "bošnjački simbol" zaboravljaju da je bukvalno Hrvat bio autor te zastave, a da je i ona nastala kao kompromis između naroda BiH.
Ja nikada neću razumijeti kojim apsurdom je žuto-plava "Vartovka" dobila toliki značaj probosanski orijentisanom stanovništvu. Nametnuta je i nema neku posebnu emocionalnu težinu (niti je se pod njom ratovalo niti dobila nezavisnost), a druga dva naroda je svakako odbijaju jer je državni simbol.
Da sutra znak Prade bude zastava BiH opet bi Srbi i Hrvati izmislili da je to "muslimanska" zastava. Forsiranjem žuto-plave zastave se samo potvrđuje podla teza da BiH nema nikakvu istoriju pa joj zato i zastavu možeš izabrati kako hoćeš.
Koliko primjetih niko ne prigovara da su bošnjački simbol, već da se prisvaja kao bošnjački simbol.

Hrvat autor?
Ako je vjerovati STAV-u...
Zastava s ljiljanima i grb Republike BiH zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, a 22. maja 1992. zastava je zvanično predstavljena ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku. “Kada je uveliko počeo rat, kažem ja Ejubu Ganiću: ‘Evo, puca se po gradu, imate li vi kakva obilježja?’ I tada sam im predao obilježja. Zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića – bijela zastava s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit s kosom linijom i šest zlatnih ljiljana. Prihvaćena je u Predsjedništvu BiH”, ispričao je profesor Enver Imamović, dodajući kako je prve tri zastave, od kojih je jedna bila postavljena na zgradu Predsjedništva, sašio zajedno s dizajnerom Zvonkom Bebekom u jednom podrumu u sarajevskom naselju Gorica.

Godine 1991. historičar Enver Imamović predložio je da se za nova državna obilježja Bosne i Hercegovine prihvate ona iz doba njene srednjovjekovne samostalnosti. Tokom javne rasprave, vođene u novembru i decembru 1991. godine u nacionalnim kulturno-prosvjetnim društvima “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i “La Benevolencia”, podršku ponuđenom rješenju dala su tri društva, dok je srpska “Prosvjeta” prijedlog odbila.

Grb Republike BiH, kojeg je predložio Imamović, službeno je usvojen 4. maja 1992. godine. Odabir grba i zastave s ljiljanima upućivao je na vjekovnu opstojnost naše države.
zposao

#227 Re: Prometej.ba

Post by zposao »

Bloo wrote: 12/03/2024 21:32
zposao wrote: 12/03/2024 21:12 Druga stvar. Kakvu funkciju bi katolička crkva trebala imati vezano za prvi mart?
Dodatno, ne kontam kakve veze Franjo Šarčević ima sa katoličkom crkvom ako je on ateist (koliko sam upratio)?
Pa portal prometej na kojem piše se vodi geslom za laičko društvo i sekularnu državu???
Franjo je Hrvat. Franjo je bio u toru. Franjo je katolik jer je HrvaT.
Pohvale Franji jer je napustio tor. Zar je Franjo bio u toru ili automatski budes dio tora bez da te iko pita? Jel tor podrazumijeva sve pripadnike tvoje etnije ili imaju torovi unutar naroda?
I tako.
A nije bio "ovca u toru" dok je godinama pisao protiv HDZovske politike i KC?

A sad je odjednom postao i katoliban i ustaša i UZPovac.
A napose što ne zna matematiku a predaje na bošnjačkim fakultetima... Prestrašno

E grebiga Franjo da si samo znao kada stati sa kritikama i sad bi uživao u merhametluku :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#228 Re: Prometej.ba

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 12/03/2024 21:39
sehohari wrote: 12/03/2024 21:23 Upravo.
Zastava je odličan primjer.

Svako ovdje ko prigovara da su ljiljani "bošnjački simbol" zaboravljaju da je bukvalno Hrvat bio autor te zastave, a da je i ona nastala kao kompromis između naroda BiH.
Ja nikada neću razumijeti kojim apsurdom je žuto-plava "Vartovka" dobila toliki značaj probosanski orijentisanom stanovništvu. Nametnuta je i nema neku posebnu emocionalnu težinu (niti je se pod njom ratovalo niti dobila nezavisnost), a druga dva naroda je svakako odbijaju jer je državni simbol.
Da sutra znak Prade bude zastava BiH opet bi Srbi i Hrvati izmislili da je to "muslimanska" zastava. Forsiranjem žuto-plave zastave se samo potvrđuje podla teza da BiH nema nikakvu istoriju pa joj zato i zastavu možeš izabrati kako hoćeš.
Koliko primjetih niko ne prigovara da su bošnjački simbol, već da se prisvaja kao bošnjački simbol.

Hrvat autor?
Ako je vjerovati STAV-u...
Zastava s ljiljanima i grb Republike BiH zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, a 22. maja 1992. zastava je zvanično predstavljena ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku. “Kada je uveliko počeo rat, kažem ja Ejubu Ganiću: ‘Evo, puca se po gradu, imate li vi kakva obilježja?’ I tada sam im predao obilježja. Zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića – bijela zastava s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit s kosom linijom i šest zlatnih ljiljana. Prihvaćena je u Predsjedništvu BiH”, ispričao je profesor Enver Imamović, dodajući kako je prve tri zastave, od kojih je jedna bila postavljena na zgradu Predsjedništva, sašio zajedno s dizajnerom Zvonkom Bebekom u jednom podrumu u sarajevskom naselju Gorica.

Godine 1991. historičar Enver Imamović predložio je da se za nova državna obilježja Bosne i Hercegovine prihvate ona iz doba njene srednjovjekovne samostalnosti. Tokom javne rasprave, vođene u novembru i decembru 1991. godine u nacionalnim kulturno-prosvjetnim društvima “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i “La Benevolencia”, podršku ponuđenom rješenju dala su tri društva, dok je srpska “Prosvjeta” prijedlog odbila.

Grb Republike BiH, kojeg je predložio Imamović, službeno je usvojen 4. maja 1992. godine. Odabir grba i zastave s ljiljanima upućivao je na vjekovnu opstojnost naše države.
Ko-autor. Najvjerovatnije ju je Bebek izradio, a Imamović došao na ideju sa ljiljanima.
Bloo
Globalna šefica

#229 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

sehohari wrote: 12/03/2024 22:24 Ko-autor. Najvjerovatnije ju je Bebek izradio, a Imamović došao na ideju sa ljiljanima.
Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo / Academy of Fine Arts
In mid-1991, designer Zvonimir Bebek, along with a group of historians and researchers, produced a redesign of the historical coat of arms of King Tvrtko I Kotromanić (ca 1338-1391). Based on historical artefacts, the redesign was meant to symbolically appeal to all people in Bosnia and Herzegovina, devoid of any national, geographic, religious, or ethnic connotations.
The flag of the young and independent Republic of Bosnia and Herzegovina remains an enduring symbol of a multi-ethnic state.
Interesantno je kako STAV prenosi, a kako ALU. :D

Inače iz njegovog intervjua:

Pismom sam bio obaviješten da sam izabran za člana stručne podgrupe te da se javim u Skupštinu SRBiH. Sredinom 1991. godine Skupština SRBiH obrazovala je stručnu podgrupu za grb i zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Za članove grupe imenovani smo: Boris Nilević, Enver Imamović, Mirza Ćeman, Tihomir Glavaš, Vedran Hadzović i ja. Zadatak nam je bio kreirati grb i zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Citat: «Sa zadatkom da na bazi stručnih i naučnih principa i dostignuća iz oblasti heraldike i vexilologije kao i istorijskih činjenica iz prošlosti Bosne i Hercegovine predloži jedno ili više rješenja, koja će biti općeprihvaćena i posjedovati trajne vrijednosti, uz neophodna obrazloženja i skice.» Kao što možete primijetiti, iz citata, tu se ne spominju ni narodi, ni stranke, ni opredjeljenja.
Ako me sjećanje ne vara (poslije 20 godina), čini mi se da je dr. Boris Nilević prvi dao opširno uvodno izlaganje o Tvrtkovom periodu. Njegovo izlaganje je u potpunosti podržano izlaganjima Envera Imamovića, Mirze Ćemana i Tihomira Glavaša. Jednoglasno smo usvojili Tvrtkovu simboliku kao osnovicu za naš rad. Također smo bili jednoglasni da se oslanjamo samo na provjerenu, autentičnu, građu kao što su pečati, arheološki i numizmatički nalazi.

Na Svjetskom bošnjačkom kongresu, koji je prije nekoliko mjeseci održan u Sarajevu, a koji je predvodio dojučerašnji reis Islamske zajednice u BiH, “za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka svijeta izabrana je bijela zastava s ljiljanima”. Prema svemu sudeći, tome nije bila namijenjena. Smeta li Vam to?

– Grb i zastavu smo pravili i napravili za Republiku Bosnu i Hercegovinu i za sve njene građane. Simboli su prihvaćeni od Skupštine BiH, postali su sastavni dio Ustava RBIH. Simboli su međunarodno priznati kao državni simboli koji predstavljaju Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ti simboli su bili zvanični simboli države od 4. maja 1992. do 3. februara 1998. godine, te kao takvi oni predstavljaju sliku jednog vremena, kroz koje su prošli svi građani BIH, uključujući poginule, ranjene, raseljene, kao i bosanskohercegovačke žrtve, bez razlike na njihovu nacionalnu ili nenacionalnu pripadnost.
Uzimanje državnih simbola od SBK, vidim kao potpunu suprotnost ideje o zajedništvu, multikulturnosti, sekularnosti i ravnopravnosti za koju su ti simboli pravljeni i napravljeni. SBK nije Republika Bosna i Hercegovina, niti se tako može i smije predstavljati.

Smeta mi što još nismo shvatili, poslije svega kroz šta smo prošli, da smo svi mi prije svega ljudi, pa tek onda Safet, Stevan, Stjepan ili Samuel, te da trebamo uzajamno poštivati jedni druge te živjeti zajedno. Kada to budemo shvatili, nijedan političar ili nacionalna partija neće nam moći trovati mozak nacionalističkim idejama o podjeli. Dokaz da zajedno možemo vidim u rezultatima koje je postigla Centralna banka Bosne i Hercegovine, čuvajući vrijednost KM stabilnom te držeći stabilni kreditni rejting.
Smeta mi što su Zemaljski muzej BiH i Galerija umjetnosti BiH zatvoreni. Te dvije institucije predstavljaju građane BiH. One pričaju našu historijsku i kulturnu priču, kazuju ko smo i što smo. Njihovim zatvarenjem smo i sami sebe zatvorili. Polako padamo u zaborav.

Posjedujete li autorska prava na grb? Možete li ga zaštititi za prvotnu namjenu?

– Jedan od završnih procesa izrade grba i zastave je bio pravna i autorska zaštita. Simboli države RBiH su zaštićeni, kao i svugdje u svijetu, posebnim zakonom o grbu i zastavi. Interesantno je spomenuti da je jedna od agencija za zaštitu autorstva i Autorska agencija Jugoslavije.
pemanapemani

#230 Re: Prometej.ba

Post by pemanapemani »

Ako je Franjo uzepeovac i ustasa, onda sam i ja.

Ne slazem se sa Franjom u nekim stvarima, ali on je sigurno BiH domoljub.

Covjek je bio na listi SDP za izbore 2010., imao bruku problema u Prozoru i ramskom kraju. Ne samo on, nego citava porodica i prijatelji. Brat svecenik, vrhunski intelektualac, godinama degradiran unutar svog reda itd.

Stotine tekstova protiv politike zlocinacke hb i uzp HDZ i svega sto ide uz to, ali eto, Nihad Aleckovic bi mu platio kartu za Zimbabve. :-) :run:

Kako smo dosli do toga da bruku ljudi koji su 2006. i 2010. podrzavali Komsica, danas istog u najmanju ruku ne vole - Sarcevic, Bojic, Markovina, Lovrenovic, Marjanovic, Komsic do desetine svecenika KC?
Kako to da je desetine BiH intelektualaca Hrvata naprasno prestalo vjerovati u koncept gradjanske drzave?
Vjerovatno su svi oni ideoloski zglajzali i postali ustase dok Komsic predano radi na gradjanskoj i socijalnoj drzavi vec 18 godina uz asistenciju vrijednih gradjanskih rudara Begica, Mesalica, Bajrovica, Zuhrica i drugih.
Bloo
Globalna šefica

#231 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

Inače lijep primjer gdje se hrvatski, bošnjački i srBski nacionalizam mogu izjednačiti
Bošnjačko nacionalno vijeće

BOŠNJAČKA ZASTAVA JE SIMBOL TEŽNJE KA SLOBODI I MIRU

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je upriličilo svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u okviru programa obilježavanja 11. maja – Dana zastave, 30 godina bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina rada i djelovanja Vijeća.

Zastavu su na jarbol podigli predsjednica BNV dr. Jasmina Curić i prof. Šefćet Zatrić, dobitnik plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća za izuzetan doprinos u unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka.

Nakon podizanja zastave, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je okupljenim građanima rekla da se Vijeće zalaže za regionalnu autonomnu samoupravu odnosno za decentralizaciju Srbije, djelotvorno učešće Bošnjaka u institucijama sa javnim ovlašćenjima u skladu sa procentom stanovništva koji čine, za evropske i NATO integracije, za tržišnu ekonomiju i konkurentnu privredu, demokratizaciju, vladavinu prava, jednakost pred zakonom i društva jednakih mogućnosti za sve građane.

„Zastava, čiji Dan danas obilježavamo, kruna je pod kojom se okupljeni i nošeni viševjekovnim - milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti za svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima. Bošnjačku nacionalnu zastavu su, na našu veliku radost, danas prihvatili svi Bošnjaci. Svi je ponosno podižu i ispod nje stoje. To je uspjeh Bošnjačkog nacionalnog vijeća, to je uspjeh svih Bošnjaka. Ova naša zastava koja se vihori na jarbolima širom Sandžaka je simbol težnje ka slobodi, miru i simbol dostojanstva našeg naroda.“ – kazala je dr. Curić.
Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci Sandžaka danas obilježavaju 11. maj – Dan zastave te 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave. Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.
I sad se sjetimo viceva i Srbima i amebama. Il Hrvatima iz stoljeća sedmog i tako te zajebancije.
Inače hrvatski i srpski nacionalizam se na forumu po defaultu uzimaju kao nešto negativno uzevši u obzir da smo izloženi njjihovim najgorim oblicima, dok se bošnjački opravdava kao nešto benigno i spasonosno za Bošnjake a u okviru samoviktimizacije Bošnjaka.
Athlon64

#232 Re: Prometej.ba

Post by Athlon64 »

Srpski i hrvatski nacionalizam nije problem, sve dok je van granica BiH. :thumbup: :bih:

Problem tih nacionalizama jeste što se agresivno petljaju u BiH, inače bi bilo sve 5.
Bloo
Globalna šefica

#233 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

Athlon64 wrote: 12/03/2024 22:49 Srpski i hrvatski nacionalizam nije problem, sve dok je van granica BiH. :thumbup: :bih:

Problem tih nacionalizama jeste što se agresivno petljaju u BiH, inače bi bilo sve 5.
Sreća pa se srbijanski Bošnjaci ne petljaju u BiH. :D
Problem nacionalizama je što se bave i drugim građanima. :D
palermo

#234 Re: Prometej.ba

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 12/03/2024 22:44 Ako je Franjo uzepeovac i ustasa, onda sam i ja.

Covjek je bio na listi SDP za izbore 2010., imao bruku problema u Prozoru i ramskom kraju. Ne samo on, nego citava porodica i prijatelji. Brat svecenik, vrhunski intelektualac, godinama degradiran unutar svog reda itd.

Stotine tekstova protiv politike zlocinacke hb i uzp HDZ i svega sto ide uz to, ali eto, Nihad Aleckovic bi mu platio kartu za Zimbabve. :-) :run:

Kako smo dosli do toga da bruku ljudi koji su 2006. i 2010. podrzavali Komsica, danas istog u najmanju ruku ne vole - Sarcevic, Bojic, Markovina, Lovrenovic, Marjanovic, Komsic do desetine svecenika KC?
Kako to da je desetine BiH intelektualaca Hrvata naprasno prestalo vjerovati u koncept gradjanske drzave?
Vjerovatno su svi oni ideoloski zglajzali i postali ustase dok Komsic predano radi na gradjanskoj i socijalnoj drzavi vec 18 godina uz asistenciju vrijednih gradjanskih rudara Begica, Mesalica, Bajrovica, Zuhrica i drugih.
Bogami castim.picem ha napises post u kojem ne spomenes Komsica :D
Bloo
Globalna šefica

#235 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

Et, majorizacija Hrvata, ne smijes ih ni spomenuti vise na forumu. :D
A_A_AKCIJA

#236 Re: Prometej.ba

Post by A_A_AKCIJA »

pemanapemani wrote: 12/03/2024 22:44 Ako je Franjo uzepeovac i ustasa, onda sam i ja.
Za Franju ne vjerujem da je išta od toga.
Za razliku od Vuka, koji je baš došao na svoje i završio preobrazbu od ultra ljevičara do četnika.

Vjerujem da je dosta njegovih proklizavanja rezultat pritiska koji je ogroman.

Napustiti jednu od najustaškijih sredina i doći u Sarajevo je nešto što sigurno svakodnevno odnosi danak. Ne mogu zamisliti njegova previranja i propitivanja kada je sam sa sobom.

To se često vidi kod svih autora u Prometeju, gdje je jako primjetna ta potreba da se kritikuje Sarajevo, Bošnjaci, građanska država. Siguran sam da ogroman dio te kritike dolazi da bi se oslabio pritisak sa te hrvatske nacionalne strane.

Razlog više što vjerujem u to je da rijetko ko od autora nudi neko rješenje. Uglavnom je to kritika koja ostaje na tome.

Ja bih jako volio da čujem kako Franjo zamišlja idealno Sarajevo, BiH...
A_A_AKCIJA

#237 Re: Prometej.ba

Post by A_A_AKCIJA »

Bloo wrote: 12/03/2024 21:32
zposao wrote: 12/03/2024 21:12 Druga stvar. Kakvu funkciju bi katolička crkva trebala imati vezano za prvi mart?
Dodatno, ne kontam kakve veze Franjo Šarčević ima sa katoličkom crkvom ako je on ateist (koliko sam upratio)?
Pa portal prometej na kojem piše se vodi geslom za laičko društvo i sekularnu državu???
Franjo je Hrvat. Franjo je bio u toru. Franjo je katolik jer je HrvaT.
Pohvale Franji jer je napustio tor. Zar je Franjo bio u toru ili automatski budes dio tora bez da te iko pita? Jel tor podrazumijeva sve pripadnike tvoje etnije ili imaju torovi unutar naroda?
I tako.
Prometej se li dosta bavi hrvatskom politikom u najširem smislu. U čemu je problem što sam to primjetio?

Tome dodaj da je jedan od autora franjevac, fra Drago Bojić, a drugi se bavi teologijom, Marijan Bane Oršolić.
Bloo
Globalna šefica

#238 Re: Prometej.ba

Post by Bloo »

A_A_AKCIJA wrote: 12/03/2024 23:12
Za razliku od Vuka, koji je baš došao na svoje i završio preobrazbu od ultra ljevičara do četnika.

Vjerujem da je dosta njegovih proklizavanja rezultat pritiska koji je ogroman.

Napustiti jednu od najustaškijih sredina i doći u Sarajevo je nešto što sigurno svakodnevno odnosi danak. Ne mogu zamisliti njegova previranja i propitivanja kada je sam sa sobom.

To se često vidi kod svih autora u Prometeju, gdje je jako primjetna ta potreba da se kritikuje Sarajevo, Bošnjaci, građanska država. Siguran sam da ogroman dio te kritike dolazi da bi se oslabio pritisak sa te hrvatske nacionalne strane.

Razlog više što vjerujem u to je da rijetko ko od autora nudi neko rješenje. Uglavnom je to kritika koja ostaje na tome.

Ja bih jako volio da čujem kako Franjo zamišlja idealno Sarajevo, BiH...
:lol:
Kakav hinjski post. Selami te Haveric.
Laka ti noc, ne mogu zamisliti tvoja previranja.
A_A_AKCIJA

#239 Re: Prometej.ba

Post by A_A_AKCIJA »

Bloo wrote: 12/03/2024 23:18 Kakav hinjski post. Selami te Haveric.
Laka ti noc, ne mogu zamisliti tvoja previranja.
Auuu da, zaboravio sam "muslimanski nacionalni subjekt" :D
Juliuscezar

#240 Re: Prometej.ba

Post by Juliuscezar »

Pseudointelektualni portal za Pseudointelektualnu elitu, sreća pa ima domet kao i istraga. Popišam se na njihovu inteligenciju stavove i pseudosekularizam oličen u progonu Bošnjačkim bosanskog patriotizma
zposao

#241 Re: Prometej.ba

Post by zposao »

To je zato jer je Sarajevo najmultikulturalniji grad na svijetu.
Problem je u Franji, Borisu, Miljenku, Ugi, Ivi, Stjepanu, Vuku, Ivani, Sanji, Damiru, Predragu, Jovi, itd itd itd...

Da su šutjeli i pognuli glavu mogli su uživati u najmultikulturalnijoj sredini u univerzumu. Ali ne dade se, pa su onda prozvani islamofobima... ko im je kriv kad ne znaju uživati u toleranciji :thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#242 Re: Prometej.ba

Post by Velkoski »

Ponukan jednim od postova kako je "Franjo prije valjao" odlučih da opalim search na ovom forumu da vidim koliko je prije bio popularan. Zanimljivo, uglavnom ga upravo Novak dijeli već godinama, uz par istih nickova koji vole da čitaju Prometej. I to bi bilo to. :mrgreen:
pemanapemani

#243 Re: Prometej.ba

Post by pemanapemani »

Opet pitam, sta se desilo da je vecina tih lijevih intelektualaca i progresivni manjinski dio KC sada kao protiv gradjanske drzave?

Recimo, mislim da je jedan od razloga taj sto su Komsic i ekipa kidnapirali ideju gradjanske drzave, pa se svaka i naznaka neke gradjanske ideje koja je, recimo, decentralizirana BiH, od raznih Begica i Bajrovica doceka na noz i proglasi hinjskim ustaslukom.

Bacanovic i Sarcevic zasad ne mogu u istu recenicu.

@palermo jos cemo sacekati sa picem. :)
swanfilter

#244 Re: Prometej.ba

Post by swanfilter »

Bloo wrote: 12/03/2024 22:52
Athlon64 wrote: 12/03/2024 22:49 Srpski i hrvatski nacionalizam nije problem, sve dok je van granica BiH. :thumbup: :bih:

Sreća pa se srbijanski Bošnjaci ne petljaju u BiH. :D
Problem nacionalizama je što se bave i drugim građanima. :D
Osim perioda Zukorlica i osim njega samog, koji su to Bosnjaci i kada su se petljali u BiH?
basicm

#245 Re: Prometej.ba

Post by basicm »

Istorija se ponavlja. I karadzic, mladic, seselj, i glavni izvrsitelji Kravice…itd. Sve su to bili cijenjene sarajlije, nosioci titula, progresivnih ideja, drazi od nekih drugih…preslik bukvalno.
Sanjarko

#246 Re: Prometej.ba

Post by Sanjarko »

Kako ja do sad nisam cuo za ovaj sajt? A ni za ovog novinara? Ako ja nisam cuo za sajt i novinara, tako ni vecina populacije pogotovo nije cula, necu reci 90%, ali cu reci vecina.
Škobo Habu

#247 Re: Prometej.ba

Post by Škobo Habu »

kakavdanakneiskustvu wrote: 12/03/2024 16:11

nije valjda da neko stavlja znak jednakosti između Jergovića i Ivančića??
Ima i takvih. Virtualni stručnjaci za Jergovića. Napravili su od njega drugog Andrića.
kakavdanakneiskustvu

#248 Re: Prometej.ba

Post by kakavdanakneiskustvu »

Škobo Habu wrote: 13/03/2024 08:09
kakavdanakneiskustvu wrote: 12/03/2024 16:11

nije valjda da neko stavlja znak jednakosti između Jergovića i Ivančića??
Ima i takvih. Virtualni stručnjaci za Jergovića. Napravili su od njega drugog Andrića.
to sa andrićem ne znam,ali porediti njegovo pisanje sa Ivančićem, niđe veze, ali baš niđe veze
piupiu

#249 Re: Prometej.ba

Post by piupiu »

A_A_AKCIJA wrote: 12/03/2024 23:12
Pade mi na pamet da je glavno objašnjenje za bošnjački nacionalizam, posebno ovdje na forumu, to da su ga proizvela dva nebošnjačka. Proizvodi li savremeni bošnjački nacionalizam kontra-nacionaliste?
Haris.ba

#250 Re: Prometej.ba

Post by Haris.ba »

piupiu wrote: 13/03/2024 08:26 Pade mi na pamet da je glavno objašnjenje za bošnjački nacionalizam, posebno ovdje na forumu, to da su ga proizvela dva nebošnjačka. Proizvodi li savremeni bošnjački nacionalizam kontra-nacionaliste
Nisam znao da je glavno objasnjenje to. Ko to tvrdi?
Post Reply