Koliko primjetih niko ne prigovara da su bošnjački simbol, već da se prisvaja kao bošnjački simbol.sehohari wrote: ↑12/03/2024 21:23 Upravo.
Zastava je odličan primjer.
Svako ovdje ko prigovara da su ljiljani "bošnjački simbol" zaboravljaju da je bukvalno Hrvat bio autor te zastave, a da je i ona nastala kao kompromis između naroda BiH.
Ja nikada neću razumijeti kojim apsurdom je žuto-plava "Vartovka" dobila toliki značaj probosanski orijentisanom stanovništvu. Nametnuta je i nema neku posebnu emocionalnu težinu (niti je se pod njom ratovalo niti dobila nezavisnost), a druga dva naroda je svakako odbijaju jer je državni simbol.
Da sutra znak Prade bude zastava BiH opet bi Srbi i Hrvati izmislili da je to "muslimanska" zastava. Forsiranjem žuto-plave zastave se samo potvrđuje podla teza da BiH nema nikakvu istoriju pa joj zato i zastavu možeš izabrati kako hoćeš.
Hrvat autor?
Ako je vjerovati STAV-u...
Zastava s ljiljanima i grb Republike BiH zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, a 22. maja 1992. zastava je zvanično predstavljena ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku. “Kada je uveliko počeo rat, kažem ja Ejubu Ganiću: ‘Evo, puca se po gradu, imate li vi kakva obilježja?’ I tada sam im predao obilježja. Zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića – bijela zastava s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit s kosom linijom i šest zlatnih ljiljana. Prihvaćena je u Predsjedništvu BiH”, ispričao je profesor Enver Imamović, dodajući kako je prve tri zastave, od kojih je jedna bila postavljena na zgradu Predsjedništva, sašio zajedno s dizajnerom Zvonkom Bebekom u jednom podrumu u sarajevskom naselju Gorica.
Godine 1991. historičar Enver Imamović predložio je da se za nova državna obilježja Bosne i Hercegovine prihvate ona iz doba njene srednjovjekovne samostalnosti. Tokom javne rasprave, vođene u novembru i decembru 1991. godine u nacionalnim kulturno-prosvjetnim društvima “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i “La Benevolencia”, podršku ponuđenom rješenju dala su tri društva, dok je srpska “Prosvjeta” prijedlog odbila.
Grb Republike BiH, kojeg je predložio Imamović, službeno je usvojen 4. maja 1992. godine. Odabir grba i zastave s ljiljanima upućivao je na vjekovnu opstojnost naše države.