Pa to, on je neki k'o fol intelektualac, a svi mi ostali koji ga ne razumijemo smo glupani. Istina, pročitao je vjerovatno više knjiga od mnogih, ali zato ne zna sijalicu zavrnuti. Serem se na takvog muškarca.
Prometej.ba
- Didier
#151 Re: Prometej.ba
- azurna_obala
#152 Re: Prometej.ba
Pa ovdje je svako ustaša i hrvatina i četnik ko ne misli i ne radi kao većina nacionalno osviještene bošnjačke elite misli.tramvajtrojka wrote: ↑11/03/2024 10:22Jergovic ona profesionalna hrvatina neka zivi u svojoj vukojebini pored zagreba kad je na svoju ruku odlucio da ne bude vise bosanski pisacteskeredzic_22 wrote: ↑11/03/2024 10:14Ne vjerujem da trenutno postoji bolji sarajevski pisac od Jergovića , on je jednostavno odličan.azurna_obala wrote: ↑10/03/2024 21:43
Sad mi je jasniji Vuk Bačanović, Jergović, Jasmila i svi oni koji imaju vlastito mišljenje, koje ne mora biti kao moje, ali ga bar imaju.
Nevjerovatno je koliko taj čovjek zapravo voli ovaj grad.
A mi smo bili presretni kad je mediokritet Karić rođ. Londrc , zamijenila Skaku , jednostavno riješili smo se Skake jebote.
Nadajmo se nekom reprezentativnijem od Benjamine jer je to realno reprezentativna pozicija.
kad je kvazi spisatelj prozvao gradonacelnicu da je fašista zbog stvari u kojoj nije imala utjecaja![]()
, to je dovoljno pokazalo kakav je lik
Ako je Jergović kvazi spisatelj, ne znam u šta da tebe ubrojim.
Sigurno jedna od najboljih knjiga o Sarajevu i generalno koje sam pročitala je od Jergovića Sarajevo plan grada. Preporučujem
-
Novak20
- cyprus
#154 Re: Prometej.ba
Nisam ni očekivao drugačiji odgovorHakiz wrote: ↑11/03/2024 17:08Razumijem ja ljubav, ali čovjek u intervjuu na TV ponavlja ideje o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju. Ne da su one trenutno prisutne, nego da tako treba biti. Meni je to potreban i dovoljan uslov.cyprus wrote: ↑11/03/2024 16:07Samo u svrhu sprečavanja gomilanja ovakvih laži i gluposti, postavljam ovaj Franjin tekst:
https://www.fokus.ba/fakttest/hr-hb-26- ... R0BNMuGIRYEto istakao sam i neke dijelove koji bi i intelektualno deficiratnim pojedinicima trebali jasno prikazati stepen Franjine sličnosti sa HDZ-om... A daleko od toga da je ovo jedini njegov tekst sa istom poentomHR HB: 26. obljetnica ubojstva i samoubojstva
Što HDZ postiže slavljenjem osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne i njezinog prvog predsjednika Mate Bobana?
Pojam „patološki“, reći će nam rječnici, odnosi se na pojavu koja ima svojstva bolesti, koja je abnormalna. Značenje tog pojma poznato je svakome pismenijem čovjeku, pa tako i prvom predsjedniku Hrvatskog sabora, Žarku Domljanu, tim više jer je on i leksikograf. Stoga nema nikakve sumnje da je točno znao što govori kada je za Matu Bobana rekao da je „patološki mrzio muslimane“.
Sličnu stvar, s detaljima još gorim i nepovoljnijim za Bobana, tvrdi Ivo Komšić u svojoj knjizi „Preživljena zemlja: Tko je, kada i gdje dijelio BiH“, Prometej, Zagreb 2006. Posebno skrećem pažnju na stranice 159-161. Njih možete pročitati i ovdje.
Ako su Domljan i Komšić iz bilo kojeg razloga „nepouzdani svjedoci“, što je prigovor koji se može očekivati, upućujem na „Fratrov ratni dnevnik u Bugojnu devedeset i neke“ koji je pisao fra Janko Ljubos. Njegovu „Optužnicu protiv Mate Bobana“ napisanu u listopadu 1993. možete pročitati ovdje.
Ako Ljubosovo autentično svjedočanstvo s terena o onome što je rađeno pod komandom Mate Bobana nije dovoljno, postoje i mnoga druga svjedočanstva i materijalni dokazi koji govore: a) da je Mate Boban bio ratni zločinac koji je gospodario politikom koja je nanijela mnogo zla nehrvatima, posebno Muslimanima/Bošnjacima, b) da je odgovoran za mnoga zla nanijeta Hrvatima, bilo direktno bilo indirektno.
Ako ni to nije dovoljno, uvijek se može pročitati presuda Međunarodnog suda u Haagu u kojoj je Mate Boban naveden kao dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ako ni to nije dovoljno, onda imamo posla s patološkim ignorantima, u svim značenjima tog pojma.
Mate Boban, 4. Predsjednik HDZ BiH i prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne, umro je 1997. Ta republika, proglašena 28. kolovoza 1993, umrla je prije njega: prvo stvaranjem Federacije BiH u proljeće 1994, a zatim i definitivnim samoukinućem 1996.
Nažalost, u diskursu hrvatskih nacionalnih stranaka i u glavama sluđenog hrvatskog naroda u BiH, prisutna je i danas.
Bukvalno danas i jučer, 28. kolovoza, na poseban način. U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH održana je svečana akademija u povodu 26. obljetnice njezina osnutka, a svečanost je počela u podne u Grudama polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana, gdje su se skupile stotine osoba „kojima je Mate bio posebno drag“.
Tokom obljetničkog dana, ponavljale su se poznate laži koje se mogu sažeti u rečenicu: „Na prostorima gdje žive Hrvati i gdje je djelovala ova zajednica, hrvatski narod se i očuvao, suveren i jednakopravan“, ili još kraće u stav da je HZ/HB Herceg-Bosna bila (i ostala) zaštitnik bh. Hrvata. Koliko taj stav predstavlja cinično izvrtanje, miješanje uzroka i posljedica, pokušao sam objasniti u ranijem tekstu na Fokusu koji možete pročitati ovdje ( https://www.fokus.ba/fakttest/coviceva- ... a/1416222/ )
Da ima pameti i poštenja, službena hrvatska politika u BiH predstavljena HDZ-om davno bi se odrekla uspomene na Herceg-Bosnu iz barem dva razloga: 1. iz poštovanja prema povijesnim činjenicama i kao znak odustajanja od zabluda i stranputica na koje su poveli hrvatski narod u BiH, 2. iz razloga političke pragme, jer se ravnopravnost hrvatskog naroda u Federaciji BiH i u BiH i njegova zdrava budućnost – čak i kad bi to bio nekakav stvarni cilj HDZ-a – ne može postići inzistirajući na stvarima koje su pred međunarodnim sudom obilježene kao zločin i slaveći ljude koji su jasno i nedvosmisleno bili zlikovci.
Posljedice nepoštivanja točaka 1. i 2. su izgubljenost Hrvata u BiH (odnosno ovoga ostatka Hrvata koji je uspio prvo preživjeti obranu srpstva u Republici Srpskoj, svehrvatsku zaštitu Herceg-Bosne i patriotizam Armije BiH, a zatim čitav poslijeratni kaos koji rezultira demografskom katastrofom), nesvjesnost pozicije u kojoj se nalaze, konflikt s Bošnjacima i delegitimiranje svih političkih zahtjeva.
Zahvaljujući slavljenju Herceg-Bosne na kojem inzistira čitava struktura HDZ-ove politike (HNS kao političko tijelo, Sveučilište kao vid akademske legitimacije i dio Crkve kao duhovni pokrovitelj), Hrvati u BiH gledaju se kao neprijatelji svoje zemlje. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga, sve im se češće docira da su mali, da ih je četiri puta manje, i da se spremaju za gubitak konstitutivnosti.
Nije ovo nikakvo opravdavanje bošnjačke nacionalističke politike niti je ona samo reakcija na hrvatsku politiku. Ništa ne može opravdati histeriju usmjerenu protiv Hrvata i onih koji izgledaju kao Hrvati u političkom i medijskom polju, a nisu u gabaritima propisanim za paradne nebošnjake. Ta histerija ide dotle da neke javne ličnosti redovito čak i autora ovoga teksta proglašavaju pripadnikom UZP-a, islamofobom i ostalim poganim etiketama koje u Sarajevu, gdje živim i radim, nisu ništa drugo doli stavljanje mete na čelo – što takvi vrlo dobro znaju.
No, slavljenjem HR HB i ličnosti poput Mate Bobana, HDZ i pripadajući mu institucionalno-medijski svijet aktivno doprinosi stvaranju te zatrovane atmosfere. A kad je zajednička soba zatrovana dimom, stradavaju i pluća nepušača.
Dakle, s Herceg-Bosnom i načinom na koji je ona djelovala i spram nehrvata na njezinom prostoru i spram Hrvata izvan i unutar njezinog prostora (prostora uostalom nejasnog i nedefiniranog), Hrvati su višestruko izgubili. A na kraju je taj gubitak i moralan. U toj činjenici moralnog gubitka više nikoga ne zanima da je, primjerice, u Bugojnu do rata živjelo ravnih 16.000 Hrvata i da su tu bili žrtve brojnih zločina i organiziranog progona, da ih je u Varešu manje za 70 %, da su u Konjicu s 11,5 tisuća spali na 1,5 tisuća, da je više od 80 % njih nestalo iz Kaknja, da su protjerani iz dijela travničke općine, i tako dalje.
Te činjenice se u bošnjačkom, a i u građanskom, političkom diskursu kriju kao noge od zmije, a hrvatski „herceg-bosanci“ jednostavno nemaju legitimitet da o tome pričaju. Nemaju ga jer su i sami tokom 1990-ih doprinijeli gore navedenom, nemaju ga ni zato što o zlu drugoga nema pravo da govori onaj koji ne priznaje svoje zlo. Ne samo priznaje, nego i slavi. I ako govori, kao takav, nitko ne želi da ga čuje.
Koliko još ovakvih obljetnica u kojima se slave vlastiti porazi, od političkih do moralnih, treba da se to konačno shvati?
“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“
Međutim, ne sumnjam ja da ćeš ti čak i u ovakvom tekstu pronaći nešto da potkrijepiš svoju lažOvo više postavljam zbog šire audijencije...
A ti ako misliš da su ti argumenti toliko slabi da ih moraš pojačavati terminima kao što su "laž", "glupost" itd, to je već tvoj problem pa ga sam sa sobom rješavaj.
To što misliš da ako se neka ideologija ne provodi zločinom da je nema, ako misliš da onaj koji je zastupa ne može u isto vrijeme biti protivnik zločina, zločinaca i realizovanja te ideologije zločinom, ako misliš da neko ne može nacionalizam ili gore pojave zastupati pristojno, pa i demokratski, raditi da se takve pojave demokratski usvoje u parlamentima, unesu u ustave itd, ili barem ih promovisati, kroz medije i na drugi, nenasilan, pa i legalan način, to je, opet, tvoj problem.
-
Hakiz
#155 Re: Prometej.ba
Misliš, argumentovati?cyprus wrote: ↑12/03/2024 00:03Nisam ni očekivao drugačiji odgovorHakiz wrote: ↑11/03/2024 17:08Razumijem ja ljubav, ali čovjek u intervjuu na TV ponavlja ideje o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju. Ne da su one trenutno prisutne, nego da tako treba biti. Meni je to potreban i dovoljan uslov.cyprus wrote: ↑11/03/2024 16:07
Samo u svrhu sprečavanja gomilanja ovakvih laži i gluposti, postavljam ovaj Franjin tekst:
https://www.fokus.ba/fakttest/hr-hb-26- ... R0BNMuGIRY
Eto istakao sam i neke dijelove koji bi i intelektualno deficiratnim pojedinicima trebali jasno prikazati stepen Franjine sličnosti sa HDZ-om... A daleko od toga da je ovo jedini njegov tekst sa istom poentom
Međutim, ne sumnjam ja da ćeš ti čak i u ovakvom tekstu pronaći nešto da potkrijepiš svoju lažOvo više postavljam zbog šire audijencije...
A ti ako misliš da su ti argumenti toliko slabi da ih moraš pojačavati terminima kao što su "laž", "glupost" itd, to je već tvoj problem pa ga sam sa sobom rješavaj.
To što misliš da ako se neka ideologija ne provodi zločinom da je nema, ako misliš da onaj koji je zastupa ne može u isto vrijeme biti protivnik zločina, zločinaca i realizovanja te ideologije zločinom, ako misliš da neko ne može nacionalizam ili gore pojave zastupati pristojno, pa i demokratski, raditi da se takve pojave demokratski usvoje u parlamentima, unesu u ustave itd, ili barem ih promovisati, kroz medije i na drugi, nenasilan, pa i legalan način, to je, opet, tvoj problem.Nije baš da si u forumskoj zajednici poznat kao neko s kim vrijedi nešto argumentovat
![]()
Kome vrijedi, ne s kim vrijedi (argumentovati).
- Prpa.ba
#156 Re: Prometej.ba
Brutalna, malo previse apstraktna analiza katolibanskog, sada vec sagorenog i potrosenog "prometeja" i bosnjackih autosovinista sa krizom identiteta koje pokusava uzgojiti (tzv. nasisticka "inteligencija"). Onako, s pola gasa, uz sublimiran vizual.Novak20 wrote: ↑11/03/2024 23:39 https://stav.ba/vijest/nasa-stranka-i-p ... izma/24293
Otuda i tako strastvena odbrana Šarčevićevog antbošnjačkog šovinizma. Štaviše našisti i njima bliski tipovi ogorčeniji su protivnici “bošnjačkog demografskog oportunizma” čak i od srpske i hrvatske politike jer, za razliku od navedenih, koji bi Bošnjacima ostavili neke ostatke ostataka Bosne i Hercegovine da na njima životare, našisti dijelove Bosne i Hercegovine naseljene većinom Bošnjacima vide kao vlastiti životni prostor. Stoga je za našiste od vrhunske važnosti ne samo neutralizirati Bošnjake kao politički faktor već i kao koheretnu političku zajednicu. Nametanje stava da je antibošnjački šovinizam i autošovinizm nekakva pohvalna intelektualna praksa, slobodarska vrijednost, čak i obilježje multikulture, ima za cilj upravo takvu dekonstrukciju bošnjačkog naroda.
Ja bih ovo ipak malo uprostio: Bosnjaci koji njeguju svoje tradicije i izdvajaju svoj interes od interesa Zagreba i Beograda, dakle ne pristaju na model zabavljaca niskog IQ-ja za miteleuropljane "Enis Beslagic", jednostavno su egzistencijalna prijetnja za domace "kozmopolite" i "prosvjetitelje". Njihova misija (cesto i finansijska, kroz strani NVO sektor za "gradnju mira i povjerenja") je da budu inicijalne kapisle neke nove jugoslavije i pacifikatori za neke nove zlocine nad Bosnjacima (svjesno ili nesvjesno), cilj im je svodjenje u istu ravan, relativizacija i zatupljivanje sjecanja i naucenih lekcija devedesetih, cetrdesetih itd. i ko god je protiv toga, taj je "protiv gradjanske drzave" i "bosnjacki nacionalista". Nipadija bi dodala i "korumpirani sekin bot".
Dobro, eto, jesam, jesmo, i nigdje ne idemo. I sta cemo sad?
- n+1
#157 Re: Prometej.ba
Čuj našisti

- piupiu
#158 Re: Prometej.ba
Ok, osobno mogu komentarisati samo kako je to izgledalo iz perspektive posmatrača, lično ga ne poznajem. Mogu, pak, ponoviti da meni i dan danas njegovo pisanje (ono čega se sjećam) zvuči kao da dolazi iz dubokog PTSP-a. Jednako tako se sjećam i kad je pozvan u Bg i davao je neki intervju na TV-u, da je imao priliku da lagano uplovi u vode političkog oportunizma - pitanja su bila tipa reci nam koliko Sarajlije lažu o opsadi - ali nije pristao na to da ga se instrumentalizira.Didier wrote: ↑11/03/2024 23:24 Vuk uopšte nije protjeran iz Sarajeva nego su se svi prestali družiti s njim jer je šupčina, a ne zato što je odjednom postao Srbin.
Frajer je usrao svaku priliku koju je imao, gdje god je radio, svugdje se posvađao, a dobio je više šansi nego ljudi koji su to mnogo više od njega zaslužili. Radi se o nevjerovatno konfliktnoj ličnosti, koja iz sedmice u sedmicu mijenja stavove, i gomilom nerazumljivih škrabotina pokušava poniziti sagovornika, gledajući uvijek s visine. Sve dok mu neko ne opali šamar, pa počne plakati kako je ugroženi Srbin u Sarajevu.
Poznajem ga godinama, i kad je počeo bukvalno dobijati šamare po gradu jer je smrad na kub, tad je izmislio kako je protjeran. I otišao je, pazi sad, u najnacionalističkiju kasabu u BiH.
Onda se postavlja sljedeće pitanje - u kojem to samoproklamavanom liberalnom okruženju čovjek koji je 'konfliktan' (možda ima dijagnozu? za nekoga ko je kao dijete bio pod opsadom to je, štaviše, vrlo vjerovatno), i nervira okolinu svojim ponašanjem ili 'mijenjanjem stavova' i 'škrabotinama' biva šamaran po gradu? U kojoj to 'liberalnoj sredini' SAFF izda onu svoju huškačku 'potjernicu' za njim (kao što je u to vrijeme radio s velikim brojem 'nepodobnih', pa smo imali čak i primjer gdje su krenuli obračunavati i sa jednim od naših forumaša, ne mogu se sjetiti ko je bio u pitanju)? Je l' svi ljudi koji su arogantni, konfliktni i šupci po Sarajevu bivaju tučeni? Ne znam, ja sam žensko, ne kontam taj tip 'liberalnosti'. Jedino mogu zaključiti da u sukobu više PTSP-ova ni za koga nema ozdravljenja.
-
Škobo Habu
#159 Re: Prometej.ba
Nisi razumio u kojem smislu kompariram Lujanović i, recimo, Senada Pećanina.
Prihvatljivija je sa svojim backgroundom nego li oba Senada.
-
Škobo Habu
#160 Re: Prometej.ba
Vuk Bačanović ne bi postigao ništa u životu da mu nije bilo Sarajeva. Da je se mogao ostvariti drugdje - ostvario bi se.piupiu wrote: ↑12/03/2024 06:17
Ok, osobno mogu komentarisati samo kako je to izgledalo iz perspektive posmatrača, lično ga ne poznajem. Mogu, pak, ponoviti da meni i dan danas njegovo pisanje (ono čega se sjećam) zvuči kao da dolazi iz dubokog PTSP-a. Jednako tako se sjećam i kad je pozvan u Bg i davao je neki intervju na TV-u, da je imao priliku da lagano uplovi u vode političkog oportunizma - pitanja su bila tipa reci nam koliko Sarajlije lažu o opsadi - ali nije pristao na to da ga se instrumentalizira.
Onda se postavlja sljedeće pitanje - u kojem to samoproklamavanom liberalnom okruženju čovjek koji je 'konfliktan' (možda ima dijagnozu? za nekoga ko je kao dijete bio pod opsadom to je, štaviše, vrlo vjerovatno), i nervira okolinu svojim ponašanjem ili 'mijenjanjem stavova' i 'škrabotinama' biva šamaran po gradu? U kojoj to 'liberalnoj sredini' SAFF izda onu svoju huškačku 'potjernicu' za njim (kao što je u to vrijeme radio s velikim brojem 'nepodobnih', pa smo imali čak i primjer gdje su krenuli obračunavati i sa jednim od naših forumaša, ne mogu se sjetiti ko je bio u pitanju)? Je l' svi ljudi koji su arogantni, konfliktni i šupci po Sarajevu bivaju tučeni? Ne znam, ja sam žensko, ne kontam taj tip 'liberalnosti'. Jedino mogu zaključiti da u sukobu više PTSP-ova ni za koga nema ozdravljenja.
Jednostavno, dok je bilo profitabilno kroz NVO projekte biti prisutan u javnosti - sve je bilo o.k.
Mislim da je čak i sa onim Denijalom Hadžovićem bio partner sa pokretanjem nekakve portaldžinice, što je meni bilo potpuno smješno. Jedan neo-marksista, drugi neo-libertarijanac ango-američkog tipa.
Sjećam se kada je prvi put Bačanović napisao tekst u "BH Danima", na temu rata i ratnih događaja, otvarajući neka nezgodna pitanja o opsadi Sarajeva.
Tada je velika većina, koja je pratila i čitala "Dane", stala uz Vuka, čak mu i čestitala na hrabrosti putem FB, dok je cjelokupan ideološki mentalitet jednak današnjoj redakciji "Stava", bio protiv njega.
No, sve na stranu. Nakon ovoga teksta, Vuk je sam ukazao u kom pravcu ide:
[media]http://www.nspm.rs/hronika/vuk-bacanovi ... alphabet=l[/media]Predsjedniče, vi ste nekada bili reformista i Jugosloven. Vremenom ste evoluirali u srpskog nacionalistu. Sličan put sam prošao i sam, što uključuje i put od vašeg velikog kritičara, do onoga ko vas u podržava. Niko sa iskrenim političkim namjerama to ne biva zbog toga što mu se to sviđa, nego zato što druge opcije, u BiH, u kojoj se protiv interesa srpskog naroda, na isti perfidni način radi sada, kao i 1992. godine, za bilo kojeg Srbina sa integritetom nema. BiH je, ovakva kakva jeste, iluzija, baš kao i Jugoslavija. No, podržavati nekoga, nije isto što i biti klimoglavac.
Last edited by Škobo Habu on 12/03/2024 09:45, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Novak20
#162 Re: Prometej.ba
Razumio sam ja u kojem smislu kompariraš Gloriju sa dva Senada ali nisam razumio kakve veze ima Prometej.ba sa njima.Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 07:00Nisi razumio u kojem smislu kompariram Lujanović i, recimo, Senada Pećanina.
Nikoga od njih troje nema u Prometeju.ba u bilo kojem kontekstu pa ne vidim vezu da bi netko od nabrojanih bio manje ili više prihvatljiv.
-
Škobo Habu
#163 Re: Prometej.ba
Ako nema zašto onda glavni urednik Prometeja daje intervju Lujanovićki i Dnevniku.ba koji je stranačko glasilo HDZ-a?Novak20 wrote: ↑12/03/2024 07:50Razumio sam ja u kojem smislu kompariraš Gloriju sa dva Senada ali nisam razumio kakve veze ima Prometej.ba sa njima.Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 07:00Nisi razumio u kojem smislu kompariram Lujanović i, recimo, Senada Pećanina.
Nikoga od njih troje nema u Prometeju.ba u bilo kojem kontekstu pa ne vidim vezu da bi netko od nabrojanih bio manje ili više prihvatljiv.
-
Novak20
#164 Re: Prometej.ba
Ne znam.Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 07:54Ako nema zašto onda glavni urednik Prometeja daje intervju Lujanovićki i Dnevniku.ba koji je stranačko glasilo HDZ-a?Novak20 wrote: ↑12/03/2024 07:50Razumio sam ja u kojem smislu kompariraš Gloriju sa dva Senada ali nisam razumio kakve veze ima Prometej.ba sa njima.Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 07:00
Nisi razumio u kojem smislu kompariram Lujanović i, recimo, Senada Pećanina.
Morati ćeš to pitati Franju koji je možda odlučio da izađe iz svoje izolirane sobice i proširi vidike ideološkim oponentima. Možda bi isto uradio za neki drugi portal da su ga dva Senada pitala za jedan intervju koji sam po sebi ne dokazuje ništa od onoga što si napisao o komparacijama odnosno ne dokazuje neku jaču vezu Šarčevića sa HDZ što pokušavaš provući kroz uši.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/sda-sa-s ... to-2629408
Šarčević priznaje da je 'veoma tužan' jer polovicu svog života, kako kaže, posvećuje građenju mostova između Hrvata i Bošnjaka i borbi za multietničku Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih i bratskih naroda i građana.
"Ovo što se radi je nož u leđa meni i svima ovakvima koji zastupaju te ideale i koji ih nastoje svakodnevno živjeti", rekao je Šarčević i dodao da su 'predaleko otišli (op.a. SDA) u podgrijavanju te nacionalističke vizije i previše su uložili u to da svome narodu prodaju priču kako će mu poteći med i mlijeko kad se riješi Hrvata, da bi se mogli vratiti nazad.
"Svakako, u tome su ih podržavali i dolijevali gorivo i poneki plaćenici i poltroni iz reda 'lojalnih' Srba i Hrvata, tipa Vojin Mijatović, dvojica Komšića i slično, a spram tih i takvih prevarantskih i nedostojnih pojava osjećam samo gađenje", izjavio je Šarčević.
HDZ BiH, objašnjava, također treba preuzeti svoj dio odgovornosti za rušenje mostova suradnje i povjerenja.
"Mnogi potezi koje su Čović i drugi povlačili, daju odlično propagandno pokriće za sve gore opisane ideje eliminacije bh. Hrvata. Velika je šteta što smo došli u situaciju da se pitanje ustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH svodi na HDZ ili prezentira kroz HDZ, koji je i za Hrvate loš i nikakav", dodao je.
Očigledno je, dodaje, o tome govore i mnogi razumniji politički glasovi iz Sarajeva, da se ovome najviše raduje srpska nacionalistička politika i da ulazimo u period duboke krize, koji će dovesti do dodatnog rasta tenzija između Bošnjaka i Hrvata, od čega će imati štetu i jedni i drugi.
"Također će dovesti i do potpune homogenizacije Hrvata oko HDZ-a, što je - znajući kako ta stranka vlada i kakvu pustoš, uključujući i duhovnu, ostavlja iza sebe - veliki minus za same Hrvate. No, što da se radi, ti procesi su sada nezaustavljivi i sve okolnosti im idu na ruku", dodaje.
Šarčević ističe i kako bi želio da sve to ne utječe puno na ljude na terenu, u njihovim svakodnevnim životima.
"Molio bih posebno vaše čitatelje da shvate da Bošnjaci nisu jednako SDA i SDP, da u politici postoje oni koji ne slijede takve vizije, a pogotovo postoje mnogi građani koji su protiv toga, ali se zbog straha od medijskog linča i drugih pritisaka ne usuđuje da kažu. Neka ne prihvaćaju nikakve radikalne nacionalističke ideje koje su već dosad previše zla nanijele i neka ne čine drugima ništa što ne žele da drugi čine njima", rekao je.
Mudro, strpljivo, dostojanstveno i racionalno, dodaje, i sa shvaćanjem da su svakodnevni život, mir i - da budem posebno emotivan - ljubav iznad svega ostaloga.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#165 Re: Prometej.ba
gotovo svi intelektualci, nažalost, na kraju završe na nečijim jaslama koje ih hrane...sjetimo se samo mladih nada npr. Vuka ste već spomenuli, a zaboravili ste mostarski duo Veselin Gatalo i Nino Raspudić
gdje su nekad bili a gdje su sad
gdje su nekad bili a gdje su sad
Last edited by JoseMujica on 12/03/2024 12:57, edited 1 time in total.
- Didier
#166 Re: Prometej.ba
Ako biram stranu između Vuka šupka i Saffa, uvijek biram Vuka. I prvi ću stati u njegovu odbranu, kao što ću stati i u odbranu Miljenka Jergovića, iako smatram da valja gluposti već godinama.piupiu wrote: ↑12/03/2024 06:17 Onda se postavlja sljedeće pitanje - u kojem to samoproklamavanom liberalnom okruženju čovjek koji je 'konfliktan' (možda ima dijagnozu? za nekoga ko je kao dijete bio pod opsadom to je, štaviše, vrlo vjerovatno), i nervira okolinu svojim ponašanjem ili 'mijenjanjem stavova' i 'škrabotinama' biva šamaran po gradu? U kojoj to 'liberalnoj sredini' SAFF izda onu svoju huškačku 'potjernicu' za njim (kao što je u to vrijeme radio s velikim brojem 'nepodobnih', pa smo imali čak i primjer gdje su krenuli obračunavati i sa jednim od naših forumaša, ne mogu se sjetiti ko je bio u pitanju)? Je l' svi ljudi koji su arogantni, konfliktni i šupci po Sarajevu bivaju tučeni? Ne znam, ja sam žensko, ne kontam taj tip 'liberalnosti'. Jedino mogu zaključiti da u sukobu više PTSP-ova ni za koga nema ozdravljenja.
S druge strane, ima nas još koji smo preživjeli opsadu, ostali bez roditelja, svašta prošli i vjerovatno iz nas izbija PTSP, pa se opet ne svađamo gdje god da dođemo, niti mislimo da smo najpametniji i ne gledamo ljude s visine. U Sarajevu za takve nije nikad bilo mjesta. Iako nikad neću biti za protjerivanje, ja bih i Neleta pustio da dođe u svoj grad, nažalost moramo se pomiriti da apsolutna sloboda govora ne postoji nigdje, pa ni u našem gradu, i da će takav jedan lik dobiti šamar kad pretjera. A on nije dobio šamar jer je Srbin, nego jer je smrad, a to su dvije različite stvari.
-
Škobo Habu
#167 Re: Prometej.ba
Svako ko iole prati Prometej može se lako uvjeriti da je urednička politika i protiv tzv. građanske ljevice, kao i protiv bošnjačke desnice.Novak20 wrote: ↑12/03/2024 08:47
Ne znam.
Morati ćeš to pitati Franju koji je možda odlučio da izađe iz svoje izolirane sobice i proširi vidike ideološkim oponentima. Možda bi isto uradio za neki drugi portal da su ga dva Senada pitala za jedan intervju koji sam po sebi ne dokazuje ništa od onoga što si napisao o komparacijama odnosno ne dokazuje neku jaču vezu Šarčevića sa HDZ što pokušavaš provući kroz uši.
Ne bitno da li je u pitanju Senad Pećanin ili Filip Mursel Begović.
Po meni se ova dvojica nikako ne mogu staviti u istu vrstu.
Kao što već rekoh, svi ovdašnji portali su najobičnije eho sobe. Nisu to mjesta u kojima se stvaraju ideje, ukrštaju stajališta ili vodi argumentovana rasprava, već ideološke platforme. Prometej je razervisan za Haverića i njegove stavove ili, pak, za Kaplana, koji pripda tom Jergovićevom kružoku "nadarenih i odabranih" pisaca iz BiH. Naravno, uz već nabrojanu Gloriju Lujanović.
- dr_Evil
#168 Re: Prometej.ba
Evo od prosle sedmice stoje jedan do drugog u prvom saffu odbrane napada na prvog u BosnjakaŠkobo Habu wrote: ↑12/03/2024 09:55Svako ko iole prati Prometej može se lako uvjeriti da je urednička politika i protiv tzv. građanske ljevice, kao i protiv bošnjačke desnice.Novak20 wrote: ↑12/03/2024 08:47
Ne znam.
Kao što već rekoh, svi ovdašnji portali su najobičnije eho sobe. Nisu to mjesta u kojima se stvaraju ideje, ukrštaju stajališta ili vodi argumentovana rasprava, već ideološke platforme. Prometej je razervisan za Haverića i njegove stavove ili, pak, za Kaplana, koji pripda tom Jergovićevom kružoku "nadarenih i odabranih" pisaca iz BiH. Naravno, uz već nabrojanu Gloriju Lujanović.
-
Škobo Habu
#169 Re: Prometej.ba
I to potire Pećaninov novinarski angažman u toku rata i odmah iza njega kada je otvoreno stao u Jovana Divjaka, Stjepana Šibera, Vehbiju Karića?
I kad je otvorio pitanje Grabovice, Kazana, Pogorelice?
Šta su to doba "otvarali" jedan Jergović ili jedan Mlakić?
- dr_Evil
#170 Re: Prometej.ba
Nikako, naravno, ali samo kazem da mogu i stali su u istu vrstu.Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 10:28
I to potire Pećaninov novinarski angažman u toku rata i odmah iza njega kada je otvoreno stao u Jovana Divjaka, Stjepana Šibera, Vehbiju Karića?
I kad je otvorio pitanje Grabovice, Kazana, Pogorelice?
Šta su to doba "otvarali" jedan Jergović ili jedan Mlakić?
Narodno bi rekli kao krava muzara, 20 litara mlijeka u kantu i onda sve prevrne nogom.
-
Novak20
#171 Re: Prometej.ba
Škobo Habu wrote: ↑12/03/2024 09:55Svako ko iole prati Prometej može se lako uvjeriti da je urednička politika i protiv tzv. građanske ljevice, kao i protiv bošnjačke desnice.Novak20 wrote: ↑12/03/2024 08:47
Ne znam.
Ja u klin, ti u ploču.
Senad Pećanin je davno ugasio svoje Dane, a purger mumin Begović je zadržao svoj Stav. Pećanin nije više predstavnik ničega i nikoga što ima veze sa nekom pravom ideologijom dok je purger Stav mladomuslimanske ideologije i politike. Uopće ne vidim gdje Franjo ili Prometej.ba stavlja ovu dvojicu u istu vrstu tim prije što se Pećanin vremenom pretvorio u bošnjačko potrkalo. A isto su utvoreno uradili i dijelovi "građanske ljevice" u kojoj više ne vidim ni "lj" od ljevice niti "g" od građanštine.
Ako misliš da nisam u pravu, slobodno i kada budeš imao vremena citiraj nešto čime ćeš potkrijepiti svoje tvrdnje o Gloriji i Pećaninu.
Svakome se može naći mana, nitko nije idealan, Glorija, Pećanin i Mursel nisu dio Prometeja i ne vidim razloga da budu kao što ne vidim razloga da ovi iz Prometeja budu dijelovi Slobodne Bosne i Stava.
-
Škobo Habu
#172 Re: Prometej.ba
Ja ću u klin sve dok ti držiš da je Prometej bijel k'o krin.Novak20 wrote: ↑12/03/2024 10:34![]()
Ja u klin, ti u ploču.
Senad Pećanin je davno ugasio svoje Dane, a purger mumin Begović je zadržao svoj Stav. Pećanin nije više predstavnik ničega i nikoga što ima veze sa nekom pravom ideologijom dok je purger Stav mladomuslimanske ideologije i politike. Uopće ne vidim gdje Franjo ili Prometej.ba stavlja ovu dvojicu u istu vrstu tim prije što se Pećanin vremenom pretvorio u bošnjačko potrkalo. A isto su utvoreno uradili i dijelovi "građanske ljevice" u kojoj više ne vidim ni "lj" od ljevice niti "g" od građanštine.
Ako misliš da nisam u pravu, slobodno i kada budeš imao vremena citiraj nešto čime ćeš potkrijepiti svoje tvrdnje o Gloriji i Pećaninu.
Svakome se može naći mana, nitko nije idealan, Glorija, Pećanin i Mursel nisu dio Prometeja i ne vidim razloga da budu kao što ne vidim razloga da ovi iz Prometeja budu dijelovi Slobodne Bosne i Stava.
I Enver Kazaz je prije dvadeset godina tvrdio da je koncept "Avaza" sa početka 19.stoljeća i da takav medijski projekat Bošnjake vraća u ta doba.
Sve sam i držao Kazaza za intelektualca koji ima neku mjeru, dok unazad šest - sedam godina nije javno hvalio "Avaz" i Fahrudina Radončića.
I, eto, takav Kazaz brani Šarčevića.
Nemam ja protiv tebe ništa, a ni tvog prvog izbora u Googlu, ali ću ja ipak biti dosta oprezan sa ovdašnjim intelektualcima. To čovjek nauči sa godinama.
-
Škobo Habu
#173 Re: Prometej.ba
Tako je to sa intelektualcima - prije ili kasnije.
Jedan Ljosa promjeni ideološki ćurak a da ga ne promjeni Senad Pećanin.
-
A_A_AKCIJA
#174 Re: Prometej.ba
U ovom slučaju ima više dimenzija problema, koje se moraju spomenuti.Škobo Habu wrote: ↑11/03/2024 12:07 Ja se sa Šarčevićem ne slažem u mnogo čemu, ali u konkretnom slučaju, kada je u pitanju gradonačelnica, Šarčević je samo ukazivao na to da se Dan Državnosti pretvara u militarizovanje najmlađih, diesel - patriotizam i , na koncu, značaj bez suštine.
Slavili su 1. martovi i prije deset, dvadeset godina, ali nikad na ovako vulgarno - populističkom nivou.
Prvo, sve države na svijetu, bez iznimke obilježavaju bitne datume. Obilježavanje je obično parada patriotizma neke vrste, gdje se društvo prisjeća teških perioda istorije, patnje i stradanja.
Obilježavanje prvog marta nije nikakav izuzetak, uključujući djecu sa patriotskim obilježjima i predsjednike vlasti koji su prisutni.
Nigdje na svijetu ovo nije problem, niti treba biti kod nas.
Jedno dijete sa beretkom i ljiljanima je daleko od militarizacije i tu ne treba biti bezobrazan.
A pogotovo ne smije biti problem vjerska dimenzija obilježavanja, jer ljudi koji su u ogromnoj većini ginuli jesu muslimani. Vjerski identitet je kao i svaki drugi i ne smijemo ga ikome uskraćivati niti osuđivati.
Jel iko u Sarajevu brani ikome da u katedrali održi misu zadušnicu poginulim braniteljima Sarajeva, katolicima?
Jel iko Franji zabranio da dođe na taj događaj?
Ovo su situacije u kojima ne možeš povući potez a da svi budu zadovoljni. Benjamina da je otišla i tražila da se održi misa, bila bi gora od Komšića.
Sarajevo je najmanje krivo za ovaj paradoks. Pritiskom na Sarajevo se neće postići ništa osim uvrede.
Drugo, notorna ne činjenica da postoji čitava kasta ljudi koji svjesno ili ne, zlonamjerno ili ne, multikulturalizam Sarajeva vide i mjere odsustvom islamskih I bošnjačkih obilježja.
Prevedeno, Sarajevo je multikulturalan grad u kojem muslimani piju alkohol, u kojem su žene otkrivene... Ili mu se spočitava da nije dovoljno multikulturalan jer nema svinjetine po restoranima, što implicira da bi muslimani bili još više multikulturalani, da krenu jesti i svinjetinu.
Sanja Vlaisavljević je tipični predstavnik ove kaste, uz najnoviji status Eldina Karića koji je sve ovo oko prvog marta vidio kao uvod u stvaranje ISILA u BiH!
Pozadina svega je čisti rasizam.
Treće, Šarčević i svaki drugi slobodno misleći građanin mora imati zaštitu društva. Ima pravo da piše i ima pravo na zaštitu od nasilja, prijetnji, zastrašivanja.
Suočavanje argumenata sa Franjom nije ništa od navedenog.
Očekivati da sloboda govora podrazumijeva odsustvo prava na kritike toga govora je nemoguće.
Ako Franjo napiše da jebe majku nekome, onda je najnormalnije da taj neko i ne bude sretan sa tim verbalnim koitusom, pa da reaguje na sličan način.
Emir Suljagić ima svako pravo da razvlači Franjinih pet Google scholar citata, jer su činjenica. Jednako kako smo ovdje razvlačili Sebiju i Osmicu.
Ako Prometej dopusti da Drago Bojić napiše da se u Sarajevu desila "nasilna islamizacija" onda mora podnijeti i čitavu salvu bijesa jer navedeno apsolutno nije istina. Tačnije, jako teška laž, koju ako čita neko neupućen, može zamisliti naoružane bradonje po ulicama kako nas sve tjeraju u džamiju. Nasilna islamizacija podrazumijeva nasilje i zahtjeva ozbiljne dokaze.
Na ovom istom forumu sam Vuka Bačanovića ubjeđivao da nakon pijanskog statusa u kojem mrzi Sarajevo, upravo u navedeno. Nagovarao ga da bukvalno kaže, raja pretjerao sam, malo sam ga mahnuo, ali je on odlučio da ide full četnik.
Prezirao sam njegove stavove, ali sam bio protiv nasilja nad njim i smatrao sam ga zdravim za ekosistem Sarajeva.
Četvrto, naravno da će SDA i slična bagra pokušati iskoristiti sve navedeno u svoju korist. Što nipošto ne znači da je ovo sukob SDA vs normalni.
Mnogi su pokušali i pokušaće da iskoriste priliku, baš kao SDA. Mrzioci, islamofobi, svi koji imaju problem sa bošnjačkim identitetom, će predstaviti sve kao ISIL, propast Sarajeva, dokaz lažne multikulturalnosti...
Peto, nerealno je i rasistički očekivati da ne postoji bošnjački nacionalizam u punoj paleti verzija i nominacija.
Zašto bi Bošnjaci bili drugačiji od ostalih naroda, ovdje ali i drugdje?
Zašto Bošnjacima i samo Bošnjacima na teret i nužnu obavezu stavljati ono što se ne pomišlja drugima?
Pri tome mislim na očekivanje nečega što je apsolutno nezamislivo drugdje.
Potpuno je druga dimenzija činjenica da Bošnjaci ali i svi oni koji su na ovom prostoru našli utočište, uključujući sve spomenute u postu, uspješno artikuliraju svoje političke i demokratske ideje uprkos postojanju tog nacionalizma.
Sanja, Franjo, pa i Vuk su donedavno, su građani ovog grada i time dokaz da je Sarajevo godinama ispred komšija i susjeda.
Ja ljude poput Franje visoko cijenim jer su u stanju bili uraditi ono što većina ljudi i ne sanja. Napustiti tor i otići među tuđe.
Dakle, Franjo, ako nisi zadovoljan proslavom prvog marta, bujrum, jedan si od nas, napravi prvi korak.
Uspostavi kontakt sa autoritetima u Katoličkoj crkvi i traži da se nezavisnost BiH obilježava u Sarajevu.
Da se opsada i odbrana Sarajeva obilježava u Sarajevu.
Evo, ja prvi obećavam da ću podržati i prisustvovati.
- Bloo
- Globalna šefica
#175 Re: Prometej.ba
Bili ili jesu?Sanja, Franjo, pa i Vuk su donedavno, su građani ovog grada i time dokaz da je Sarajevo godinama ispred komšija i susjeda.