Prometej.ba

Post Reply

Što mislite o pisanju Franje Šarčevića

1. Odobravam
42
40%
2. Ne odobravam
18
17%
3. Može pisati što hoće, svejedno je.
32
31%
4. Nije svejedno što piše, treba mu odgovoriti svim sredstvima.
12
12%

Total votes: 104

Škobo Habu

#76 Re: Prometej.ba

Post by Škobo Habu »

SmokingMan wrote: 10/03/2024 17:54 Ne diraj u Bošnjake jer nisi prvilegovan da govoriš iz pozicije onih koji delegiraju govorinike za vlastite hvalospjeve u javnosti, a na račun države. Ili si Naš u Bošnjaka ili si veleizdajnik Sarčević, tako danas nekako postoji prećutna podjela i uloga između onih koji istrajavaju ili obilato uživaju u plodovima tragedije kolektiva, i onih koji nešto deciznije pišu o tome, a ostavlja tupu bol u ušima onih koji to ne žele da čuju, jer ugrožava njihove personalne, a manje nacionalne interese. M ismo drutšvo koje nikada ne preispituje svoje minule postupke. Što zdrav razum sklon kriticizmu dovodi do sloma je unovčeni lokalni patriotizam koji odobrava i ono što je ukaljalo "časnu borbu" kako joj Bošnjaci od interesa tepaju, apostrofiranu, apsolutno-savršenu, božanstvenu, bez mogućnosti sumnje u njene plemenite namjere. U sve sumnjamo, samo ne u ispravnost bošnjačkih postupaka.
Odavno ništa pametnije nisam pročit'o na ovom forumu. :as:
HelaS

#77 Re: Prometej.ba

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 10/03/2024 19:26
HelaS wrote: 10/03/2024 19:21 I jedan da je, novinar, pisac i sl, i kad je, k'o kuća je
Poenta je da je dalek put od piskaranja po internetu do toga da neko nekoga fizicki napadne.
Razumijem, Ja pišem o tom putu, da postoji, dalek, bliži nego što mislimo, ali postoji. To je problem.
Bitvin

#78 Re: Prometej.ba

Post by Bitvin »

Ublehara poput Franje Šarčevića, Damira Marjanovića, Damira Nikšića, Ivane Marić.. vazda će biti.
HelaS

#79 Re: Prometej.ba

Post by HelaS »

Bitvin wrote: 10/03/2024 20:39 Ublehara poput Franje Šarčevića, Damira Marjanovića, Damira Nikšića, Ivane Marić.. vazda će biti.
Mislio sam da si ti urbanija osoba :(
nivla

#80 Re: Prometej.ba

Post by nivla »

damir marjanovic, u doba kad je jos bio u onom ingebu i glumio nekog ministra, pola sata trazio u kampusu mjesto gdje ce mu uzet izjavu da ispadne fino, o kvalitetama koje ima ne bih govorio ali vise se pravi pametan nego sto zaista jeste, od konkretno uradjenog osnovao jos jednu stranku naziva za nove generacije, a tamo osobe 50+
jebiga ne ide
damira niksica pamtim jos iz vremena kad se snimao po gradu, ali izgubio kredibilitet kad je na prvo neispunjavanje njegovih zelja u sklopu koalicija kojim je pristupio svaka pocela da ne valja
ivana nije ni vrijedna spomena
sto se franje tice mi se ovdje raspravljamo kao da je rijec o jednom novom lucicu, dezulovicu a zapravo je rijec o jednom diletantu za kojeg je upitno kako je na osnovu referenci koje ima i dobio poziciju na pmfu i to ni manje ni vise za odsjeku za matematiku, dok neki koji imaju puno bolje reference tezgare u realnom sektoru, mozda je i bolje da ode i prepusti poziciju od 3000km nekom ko to zaista i zasluzuje
Last edited by nivla on 10/03/2024 21:00, edited 1 time in total.
Bitvin

#81 Re: Prometej.ba

Post by Bitvin »

HelaS wrote: 10/03/2024 20:40
Bitvin wrote: 10/03/2024 20:39 Ublehara poput Franje Šarčevića, Damira Marjanovića, Damira Nikšića, Ivane Marić.. vazda će biti.
Mislio sam da si ti urbanija osoba :(
Urbanost se ne mjeri po tome s kim se (ne) dijeli mišljenje.

Jedino u čemu sam pogriješio je što nisam Ivanu Marić stavio na prvo mjesto, ona je ipak šampion u tome.
HelaS

#82 Re: Prometej.ba

Post by HelaS »

nivla wrote: 10/03/2024 20:53 damir marjanovic, u doba kad je jos bio u onom ingebu i glumio nekog ministra, pola sata trazio u kampusu mjesto gdje ce mu uzet izjavu da ispadne fino, o kvalitetama koje ima ne bih govorio ali vise se pravi pametan nego sto zaista jeste, od konkretno uradjenog osnovao jos jednu stranku naziva za nove generacije, a tamo osobe 50+
jebiga ne ide
damira niksica pamtim jos iz vremena kad se snimao po gradu, ali izgubio kredibilitet kad je na prvo neispunjavanje njegovih zelja u sklopu koalicija kojim je pristupio svaka pocela da ne valja
ivana nije ni vrijedna spomena
sto se franje tice mi se ovdje raspravljamo kao da je rijec o jednom novom lucicu, dezulovicu a zapravo je rijec o jednom diletantu za kojeg je upitno kako je na osnovu referenci koje ima i dobio poziciju na pmfu i to ni manje ni vise za odsjeku za matematiku, dok neki koji imaju puno bolje reference tezgare u realnom sektoru, mozda je i bolje da ode i prepusti poziciju od 3000km nekom ko to zaista i zasluzuje
To je to, dakle... Treba mu preispitati reference, pronaći negativne, i otjerati ga sa PMF :-)
nivla

#83 Re: Prometej.ba

Post by nivla »

imas na pmfu sigurno boljih ljudi sa doktoratom koji su u svakom slucaju referentniji od njeg, a moraju glumit vise asistente,sto se tice odlaska mozda je malo i isfolirao jer mu vjerovatno istice izbor a on ni blizu ispunjenja uvjeta za reizbor ili napredovanje na vecu akademsku poziciju
azurna_obala

#84 Re: Prometej.ba

Post by azurna_obala »

nivla wrote: 10/03/2024 21:32 imas na pmfu sigurno boljih ljudi sa doktoratom koji su u svakom slucaju referentniji od njeg, a moraju glumit vise asistente,sto se tice odlaska mozda je malo i isfolirao jer mu vjerovatno istice izbor a on ni blizu ispunjenja uvjeta za reizbor ili napredovanje na vecu akademsku poziciju
Mnogo si nešto kivan, da nisi jedan od viših asistenata :)

Neka Franje, ne slažem se možda sa načinom na koji je postavio neke stvari, ali to ne znači da čovjeka treba razapeti jer je zaljuljao brod dobrih Bošnjaka, treba nam Franjo, inače ćemo kolektivno morati ispaštat um jednog naroda u Sarajevu.
Sad mi je jasniji Vuk Bačanović, Jergović, Jasmila i svi oni koji imaju vlastito mišljenje, koje ne mora biti kao moje, ali ga bar imaju.
Last edited by azurna_obala on 10/03/2024 21:55, edited 1 time in total.
H323

#85 Re: Prometej.ba

Post by H323 »

Škobo Habu wrote: 10/03/2024 17:44 Suljagić je poznat, i u javnosti a i privatno - kao osoba bez karaktera i stida.

Mene bi bilo stid na njegovom mjestu spomenuti rahmetli Irhama, koga je - postoji i dosta svijedoka - vrijeđao, onako - anonimno, forumski, zbog žene sa kojom je živio, a koja nije bila - što je najgore po njemu - Bošnjakinja po nacionalnosti.
Pravio bih se da sam šokiran što je seljačina seljačina, ali nešto me neće.
SmokingMan wrote: 10/03/2024 17:54 Ne diraj u Bošnjake jer nisi prvilegovan da govoriš iz pozicije onih koji delegiraju govorinike za vlastite hvalospjeve u javnosti, a na račun države. Ili si Naš u Bošnjaka ili si veleizdajnik Sarčević, tako danas nekako postoji prećutna podjela i uloga između onih koji istrajavaju ili obilato uživaju u plodovima tragedije kolektiva, i onih koji nešto deciznije pišu o tome, a ostavlja tupu bol u ušima onih koji to ne žele da čuju, jer ugrožava njihove personalne, a manje nacionalne interese. M ismo drutšvo koje nikada ne preispituje svoje minule postupke. Što zdrav razum sklon kriticizmu dovodi do sloma je unovčeni lokalni patriotizam koji odobrava i ono što je ukaljalo "časnu borbu" kako joj Bošnjaci od interesa tepaju, apostrofiranu, apsolutno-savršenu, božanstvenu, bez mogućnosti sumnje u njene plemenite namjere. U sve sumnjamo, samo ne u ispravnost bošnjačkih postupaka.
dječak sa šibicama wrote: 10/03/2024 18:07 Neki, ako su i procitali, mozda su i shvatili, ali bar sebi da kazu suti ne budi glup ispadas glup ako reagujes kako reagujes, potvrdjujes ono sto je on rekao.

Ali to je jace od njih, oni ne zele da dijele sa Franjom "tekovine borbe", jer ima on tamo svoj tor nek ide kod Covica tu samo uzima mjesto na faksu, na radnom mjestu, u medijima, nekoj postenoj Adisi. Oni su se i borili za svoj tor, svoju trecinu BiH, i nece je dijeliti sa nekakvim Franjom koji se usudio napisati da oni niti nisu bosanski patriote vec iskljucivo bosnjacki sovinisti.

Tu jedino nije jasno zasto se i dalje skrivaju iza ljiljana, ljiljani nisu simbol onoga za sto se oni bore i za sta su se borili, njima vise prilici mjesec i zvijezda. Moze i ona crvena Erdoganova.

Pod ljiljanima se borio i poneki Franjo i poneko Jovo, i nije se borio za Bakirov begovat u kojem ce glavnu rijec u politici voditi neka vjerska institucija u saradnji sa temeljnom strankom dede Alije.
:thumbup:

S Franjom se vjerovatno više ne slažem nego slažem, ali izuzetno cijenim hrabrost potrebnu za djelovanje i rad kada zna da je među ljudima koji će mu suditi najmanje na osnovu toga. Znam da meni ne bi palo na pamet da u javnost izlazim s nepopularnim stavovima.
Hakiz

#86 Re: Prometej.ba

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 10/03/2024 19:21 I jedan da je, novinar, pisac i sl, i kad je, k'o kuća je
Poenta je da je dalek put od piskaranja po internetu do toga da neko nekoga fizicki napadne.
Ne znam. Zavisi od piskarala.
Novak20

#87 Re: Prometej.ba

Post by Novak20 »

Čudni su putevi domoljublja i politike.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... video.html
Kaže da smo bolesno društvo, a živi u tom društvu i od tog društva dobija platu.
Prije par godina netko je vjerojatno iz ljubomore nanišanio ovog domoljuba koji deset dana slavi Dan nezavisnosti i ostao je ovaj trag na internetu. Traže ljudi odgovore na nezgodna pitanja, a za oko mi zapela ova dva. Umalo da čovjek i domoljub ostane bez državljanstva ni kriv ni dužan.

3. Od Ministarstva civilnih poslova BiH, ili organa nadležnog za to, tražiti informaciju o razlozima oduzimanja državljanstva Admiru Mujanoviću 2009. godine, kao i informaciju o tome na koji način i na osnovu čega je istom ponovo vraćeno državljanstvo BiH;
4. Posebno istražiti uslove i način sticanja državljanstva BiH od strane Mujanovića, kao državljanina R Crne Gore, imajući u vidu činjenicu da nije imao stalno prebivalište u BiH prije izbijanja agresije na BiH;
piupiu

#89 Re: Prometej.ba

Post by piupiu »

Nema danas puno razlike izmedju piskarala po Internetu i neke druge vrste javnog rada, jer se sve dogadja na Internetu. Koliko ih ima da ne znaš da im je prijećeno, da su im ostavljane poruke o kidnapovanju djece, da im je otudjivana imovina, da su se sami pokupili i otišli na kraju? Na kraju balade, svašta smo mi vidjeli i ovdje na forumu. Jednoumlje je opasna boljka.
tramvajtrojka

#90 Re: Prometej.ba

Post by tramvajtrojka »

al uvijek isti preserivaci on, jasmila, i ostala skupina kvazi fgrovaca se javi da pametuje i patetise a oni najgori ljudski sljam cim im ne das neki grant postanu kao krvolocne zvijeri :lol:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#91 Re: Prometej.ba

Post by teskeredzic_22 »

azurna_obala wrote: 10/03/2024 21:43
Sad mi je jasniji Vuk Bačanović, Jergović, Jasmila i svi oni koji imaju vlastito mišljenje, koje ne mora biti kao moje, ali ga bar imaju.
Ne vjerujem da trenutno postoji bolji sarajevski pisac od Jergovića , on je jednostavno odličan.
Nevjerovatno je koliko taj čovjek zapravo voli ovaj grad.

A mi smo bili presretni kad je mediokritet Karić rođ. Londrc , zamijenila Skaku , jednostavno riješili smo se Skake jebote.

Nadajmo se nekom reprezentativnijem od Benjamine jer je to realno reprezentativna pozicija.
teskeredzic_22

#92 Re: Prometej.ba

Post by teskeredzic_22 »

piupiu wrote: 11/03/2024 09:44
Jednoumlje je opasna boljka.
A za koga piupiu glasati u oktobru ?
Nema šanse da ne izađem na izbore .
Za koga glasati , nema komunalne politike , nema realne infrastrukture u kampanjama , niko neće reći da će raščistiti koliko - toliko birokratiju (Jer neće) ?

Opet valjda za SDP , jer on jedini ostaje...kao stranka za koju glasaš ako ne želiš da ostaneš kući taj dan , pluješ po njima , povraćaš ali glasaš za njih DA IMAJU NAJVIŠE GLASOVA , opet.

I oni će trijumfalno Benjaminu rotirati na mjesto premijerke umjesto gradonačelnice (a nevidljivog premijera možeš zamijeniti i sa njenom kartonskom siluetom , reklamom , biće življa) i opet 4 godine odoše niz vodu a meni će biti 45.

Gadno. Gadno.
Last edited by teskeredzic_22 on 11/03/2024 10:28, edited 2 times in total.
tramvajtrojka

#93 Re: Prometej.ba

Post by tramvajtrojka »

teskeredzic_22 wrote: 11/03/2024 10:14
Ne vjerujem da trenutno postoji bolji sarajevski pisac od Jergovića , on je jednostavno odličan.

A mi smo bili presretni kad je mediokritet Karić rođ. Londrc , zamijenila Skaku , jednostavno riješili smo se Skake jebote.

Nadajmo se nekom reprezentativnijem od Benjamine jer je to realno reprezentativna pozicija.
Jergovic ona profesionalna hrvatina neka zivi u svojoj vukojebini pored zagreba kad je na svoju ruku odlucio da ne bude vise bosanski pisac

kad je kvazi spisatelj prozvao gradonacelnicu da je fašista zbog stvari u kojoj nije imala utjecaja :lol: :lol: , to je dovoljno pokazalo kakav je lik
teskeredzic_22

#94 Re: Prometej.ba

Post by teskeredzic_22 »

tramvajtrojka wrote: 11/03/2024 10:22

Jergovic ona profesionalna hrvatina neka zivi u svojoj vukojebini pored zagreba kad je na svoju ruku odlucio da ne bude vise bosanski pisac

kad je kvazi spisatelj prozvao gradonacelnicu da je fašista zbog stvari u kojoj nije imala utjecaja :lol: :lol: , to je dovoljno pokazalo kakav je lik
Vjerujem da se tvoja kućna biblioteka lomi od naslova , ti si pročitao barem pola od te tone knjiga a pola si ostavio za penziju , znaš šta govoriš čim Jergovića nazivaš "profesionalnom hrvatinom", ti si jednostavno znalac , ni u ludilu nisi parazit ni botina.
tramvajtrojka

#95 Re: Prometej.ba

Post by tramvajtrojka »

teskeredzic_22 wrote: 11/03/2024 10:24
tramvajtrojka wrote: 11/03/2024 10:22

Vjerujem da se tvoja kućna biblioteka lomi od naslova , ti si pročitao barem pola od te tone knjiga a pola si ostavio za penziju , znaš šta govoriš čim Jergovića nazivaš "profesiomalnom hrvatinom", ti si jednostavno znalac , ni u ludilu nisi parazit ni botina.
Nije uvijek se nekako ljubimci likova na ovom forumu budu osobe koje ismijavaju BiH, njezina zakonska obilježja, kulturu jednog naroda itd.itd

A za jergovica naravno da je profesionalna hrvatina kad je odlucio da izadje samovoljno iz PEN-a po tim natpisima, sam se svrstao u to i pobjegao u selo pokraj Zagreba tako da niti je vise bosanski a jos manje sarajevski pisac, za njega je ista karakterna osobina kao za neleta il kusturicu pakash
teskeredzic_22

#96 Re: Prometej.ba

Post by teskeredzic_22 »

tramvajtrojka wrote: 11/03/2024 10:28
Nije uvijek se nekako ljubimci likova na ovom forumu budu osobe koje ismijavaju BiH, njezina zakonska obilježja, kulturu jednog naroda itd.itd

A za jergovica naravno da je profesionalna hrvatina kad je odlucio da izadje samovoljno iz PEN-a po tim natpisima, sam se svrstao u to i pobjegao u selo pokraj Zagreba tako da niti je vise bosanski a jos manje sarajevski pisac, za njega je ista karakterna osobina kao za neleta il kusturicu pakash
Obilježja Republike BiH nisu više zakonska obilježja , grb i zastava Bosne i Hercegovine nisu grb i zastava koje je imala Republika Bosna i Hercegovina - uprazno troluješ po običaju bez argumenata.

Kad skuhaš danas supu iz kesice , pregledaš postove koje si otkucao , zapitaj kuda ti vrijeme prolazi , mlad si ali začas se izvuče. Obično takvi ljudi začas izvuku termin "pakash" , moderno zvuči i pomalo fakinski.

Meni je zapravo puno jasnije ko je tu pakash ali sasvim je svjedno i nevažno. To , šta ti misliš.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#97 Re: Prometej.ba

Post by JoseMujica »

nije u Sarajevu nikada bio problem da neko iznosi mišljenje, ali je problematičan način na koji to radiš

mislim ne znam šta se očekuje, da nekome javno psuješ, jebeš mater i da očekuješ da ti neće biti uzvraćeno istom mjerom :?

i kad ti uzvrate kako si ti počeo, e ona sereš da si ugrožen :-) a decenijama živiš na budžetu koji pune ljudi kojima si kočijaški jebo sve po spisku :roll:

haj budi laf, pa se uhljebi na neki hercegovački budžet, pa probaj pljuvati po HVO-u ili Anđelu Čirilici ....baš bih volio vidjeti te europske vrijednosti slobode govora :lol:

mi možemo srati ovdje koliko hoćemo, ali nema liberalnijeg društva od sarajevskog, ko god je vlast, ovdje sralo se po svemu i o svemu
piupiu

#98 Re: Prometej.ba

Post by piupiu »

teskeredzic_22 wrote: 11/03/2024 10:22 A za koga piupiu glasati u oktobru ?
Ne znam. Ne vjerujem više u politički proces. Da ima neka ozbiljna ekološka partija, glasala bih za njih.
piupiu

#99 Re: Prometej.ba

Post by piupiu »

JoseMujica wrote: 11/03/2024 11:22 nema liberalnijeg društva od sarajevskog
U poredjenju s kim/čim?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#100 Re: Prometej.ba

Post by JoseMujica »

piupiu wrote: 11/03/2024 11:31