BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Iceplayer

#17451 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 09/03/2024 13:28 Francuska, a vjerovatno uskoro i ostale zapadne zemlje, najavljuju obustavu isporuke artiljerijskih oruđa i municije zemljema Bliskog istoka. Francuzi čak traže način kako da isporučeno noružje vrate i preusmjere na Ukrajinu.

Sad će cijene artiljerije i municije vjerovatno dodatno porasti. Iako je svjet otišao u p.m. ovo se može slobodno već nazvati zlatno doba vojne industrije. Da li ćemo mi naći neku svoju nišu u svemu tome, vidjet ćemo.
Eto im prilike da ulože u Bratstvo, relativno njima za male pare da steknu znanje, a mi serijsku proizvodnju...
HelaS

#17452 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

Nije BiH, jeste Srbija naoružanje, ali može biti i BiH.
Image
Hercegovinainfo portal piše o srbijanskom dronu kamikazi "Komarac", koji ulazi u naoružane Vojske Srbije. Naoružan je minobacačkom minom 60 milimetara.
"Dron je dimenzija nepunih trideset puta trideset centimetara, težak je 450 grama i ima domet do sedam kilometara. Spada u kategoriju FPV (First person view), njime upravlja operater koji preko kamere ima „pogled” iz drona na ZD naočalima ili na zaslonu upravljačke stanice, kao da leti sa njim.
U osnovnoj verziji dron je naoružan termobaričnim eksplozivom. U ovisnosti od potrebe može se naoružati i eksplozivnim punjenjem sa kumulativnim ili parčadnim dejstvom.

Borbeni komplet čine šest dronova, upravljačka stanica i 3D naočale. U planu je niz verzija „komarca”, pri čemu će ona najveća i najmoćnija, dimenzija 45 puta 45 centimetara, opremljena duplim motorima, imati domet do dvadeset kilometara a u zraku će moći da ostane 25 minuta leteći brzinom do 80 kilometara na sat. Imat će bojevu glavu od nešto više od tri kilograma termobarične smjese sa 742 kuglice smrtonosnog djelovanja i na daljinama do 25 metara od mjesta eksplozije.”
https://www.hercegovina.info/vijesti/svijet/sto-je-to-dron-komarac-1-ciju-je-proizvodnju-u-5-000-primjeraka-najavio-vucic/222254/
Iceplayer

#17453 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

HelaS wrote: 10/03/2024 11:23 Nije BiH, jeste Srbija naoružanje, ali može biti i BiH.
Image
Hercegovinainfo portal piše o srbijanskom dronu kamikazi "Komarac", koji ulazi u naoružane Vojske Srbije. Naoružan je minobacačkom minom 60 milimetara.
"Dron je dimenzija nepunih trideset puta trideset centimetara, težak je 450 grama i ima domet do sedam kilometara. Spada u kategoriju FPV (First person view), njime upravlja operater koji preko kamere ima „pogled” iz drona na ZD naočalima ili na zaslonu upravljačke stanice, kao da leti sa njim.
U osnovnoj verziji dron je naoružan termobaričnim eksplozivom. U ovisnosti od potrebe može se naoružati i eksplozivnim punjenjem sa kumulativnim ili parčadnim dejstvom.

Borbeni komplet čine šest dronova, upravljačka stanica i 3D naočale. U planu je niz verzija „komarca”, pri čemu će ona najveća i najmoćnija, dimenzija 45 puta 45 centimetara, opremljena duplim motorima, imati domet do dvadeset kilometara a u zraku će moći da ostane 25 minuta leteći brzinom do 80 kilometara na sat. Imat će bojevu glavu od nešto više od tri kilograma termobarične smjese sa 742 kuglice smrtonosnog djelovanja i na daljinama do 25 metara od mjesta eksplozije.”
https://www.hercegovina.info/vijesti/svijet/sto-je-to-dron-komarac-1-ciju-je-proizvodnju-u-5-000-primjeraka-najavio-vucic/222254/
Mah Srbi prave sve, a ništa...
plavi_E

#17454 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

"Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizirane po mjestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorije, plus dodatno ojačanje", rekao je Vučić.

Ostalo je nedoreceno da li se misli na bilo koji dio teritorija Srbije ili se misli i na terotorije van Srbije. Takodje nije jasno ko to planira napasti Srbiju pa ovolika potreba za naoruzavanjem. Danas da bi neko napao Srbiju mora prvo pobjediti NATO da bi dosao do Srbije. Ili se Srbija sprema za sljedecu rundu osvajackih ratova u regionu. Mozda to zvuci sad mnogima nemoguce isto kao sto bi za vrijeme olimpijade u Sarajevu 84. nemoguce zvucalo izjava "Srbija ce za koju godinu voditi ratove na teritoriji SLO, HR i BiH i drzat ce Sarajevo u okruzenju preko 3 godine". Danas se moze samo nagadjati kako ce BiH i Bosnjaci proci u novoj rudni srbijanskih osvajackih ratova.
PM72

#17455 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Ne trebaju im osvajački ratovi...njima treba samo prevod ZK izvadka onog što su zapišali ,zauzeli i etnički počistili 1992-1995.
plavi_E

#17456 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Danasnjih 49% su samo prelazno rijesenje za velikosrpsku ideologiju. Doslo je do zajeba u procijeni tih devedesetih. Samo totalni naivci mogu vjerovati da je Srbiji dovoljno 49% BiH.
Athlon64

#17457 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Athlon64 »

plavi_E wrote: 10/03/2024 17:17 Danasnjih 49% su samo prelazno rijesenje za velikosrpsku ideologiju. Doslo je do zajeba u procijeni tih devedesetih. Samo totalni naivci mogu vjerovati da je Srbiji dovoljno 49% BiH.
U ovoj fazi historije jeste, onda ide sljedeća faza.

Ako pogledaš historijske karte i područja koja su naseljavali Bošnjaci prije 200 god.u odnosu na danas, pomjeranje je u prosjeku 100km zapadno, mic po mic.
Škobo Habu

#17458 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Hrmpallier wrote: 02/03/2024 12:00 Pa hajde onda, uputi me, onako prostački kako si semonstritao gdje je Titova Jugoslavija nabavljala exploziv za granate.

Šta se to uvozilo za proizvodnju exploziva/baruta ?
Koliko znam, bivša država se jako trudila da u svemu bude samodovoljna. Municija i exploziv sigurnoi nisu nešto što je uvozila

I jedno intrigantno pitanje, za poznavaoca.
Gdje iz BRATSTVA nestade oprema za proizvodnju topa GŠ-23 mm ?

Jedna od stvari je da se proizvodnja širi. Nedostaje municije, granata. Je li to smjer u koji biste se vi uputili?

Mi smo gledali opcije za proizvodnju malog pješačkog naoružanja. Teoretski bismo mogli ući u to, ali opet, ostaje pitanje tržišta, ogromnih ulaganja i mjesta gdje bi se to trebalo i moglo napraviti. Problem je, uvjetno rečeno, napraviti sam metak. Metak se sastoji od tri-četiri ključne komponente. Za čahure i zrno može se napraviti proizvodnja. Najveći problem su barut i inicijalna kapisla, jer ne znam ima li u Europskoj više od dvije-tri tvornice baruta.

Je li proizvodnja granata veliki problem?

Proizvodnja granata je veliki problem. Upravo zbog toga treba povećati proizvodnju baruta u Europi, a za barut su potrebne sirovine koje se uvoze izvan Europe. Najviše se nalaze u Rusiji i Africi, a dosta afričkih rudnika su preuzele kineske kompanije
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vodeci-hrvatski-proizvodjac-oruzja-problem-je-napraviti-metak-evo-zasto/2544970.aspx
Škobo Habu

#17459 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Ako bude pameti i distanciramo se od Alijinih "selam alejk" kadrova, koje nam je ostavio u amanet, naša NI ima historijsku šansu da se nametne kao lider u proizvodnji municije. Imamo "Pobjedu", imamo "Igman". U regionalnim okvirima, ali i geo-politički jak adut u rukama.

Sve ostalo je do nas. Našu namjensku industriju je odbranila volja malog broja radnika koje je SDA, skupa sa IZ, kao vjernim saveznikom te stranke, davno pustila niz vodu da snalazi kako umije i zna.

Alijini "selam alejk" kadrovi su peta kolona i sa njom se treba obračunati jednom za svagda.
anelsol

#17460 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

PM72 wrote: 10/03/2024 17:05 Ne trebaju im osvajački ratovi...njima treba samo prevod ZK izvadka onog što su zapišali ,zauzeli i etnički počistili 1992-1995.
Malo off, ali kad si već to spomenuo. Područje od Sokoca do Višegrada se i ovako pretvara u pustinju. Ne znaš šta gore izgleda, Sokolac, Han Pjesak,Rogatica, Čajniče, Rudo ili Višegrad. Nevesinje, Bileća, Berkovići, Kalinovik, sve su to mjesta koja polako izumiru. Još da udare granicu prema Sarajevu i Mostaru tamo bi za deset godina ostale da žive samo medvjedi i vukovi. Sve mi se čini da cijelu istočnu Bosnu i Hercegovinu, osim možda Trebinja i Foče čeka sudbina Uloga gdje je od prijeratnih 4-5 hiljada stanovnika ostalo da živi samo dvoje.

https://youtu.be/1WNAmSnjRA0?si=-tO6EXU1KxiC0IxU
HelaS

#17461 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 10/03/2024 17:24
plavi_E wrote: 10/03/2024 17:17 Danasnjih 49% su samo prelazno rijesenje za velikosrpsku ideologiju. Doslo je do zajeba u procijeni tih devedesetih. Samo totalni naivci mogu vjerovati da je Srbiji dovoljno 49% BiH.

Ako pogledaš historijske karte i područja koja su naseljavali Bošnjaci prije 200 god.u odnosu na danas, pomjeranje je u prosjeku 100km zapadno, mic po mic.
Pomjerila se i zvanična granica država, ne lupetaj
Athlon64

#17462 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Athlon64 »

HelaS wrote: 10/03/2024 20:44

Da, kao jedna od posljedica genocida tadašnjih, da se sutra RS odvoji ti bi rekao da se pomjerila granica, a šta je prethodilo pomjeranju granice tebe ne zanima očito. Pomjeranje državne granice ne bi trebalo da ima uticaja na stanovništvo, ali ne pričamo o civilizovanim ljudima.

I da, ja ne bih ni djetetu rekao "ne lupetaj". Malo poštovanja sagovornika ne bi ti škodilo.
HelaS

#17463 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 10/03/2024 21:30

Da, kao jedna od posljedica genocida tadašnjih, da se sutra RS odvoji ti bi rekao da se pomjerila granica, a šta je prethodilo pomjeranju granice tebe ne zanima očito. Pomjeranje državne granice ne bi trebalo da ima uticaja na stanovništvo, ali ne pričamo o civilizovanim ljudima.

I da, ja ne bih ni djetetu rekao "ne lupetaj". Malo poštovanja sagovornika ne bi ti škodilo.
Ne da lupetaš, nego pišeš laži
Athlon64

#17464 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Athlon64 »

HelaS wrote: 10/03/2024 22:32

http://instituteforgenocide.org/bs/geno ... storiju-3/

Doduše možda si ti od onih koji ne priznaju genocide nad Bošnjacima, who knows.
Obzirom kako se ophodiš prema sagovorniku, ne bi me ni to čudilo.
HelaS

#17465 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 10/03/2024 22:45

http://instituteforgenocide.org/bs/geno ... storiju-3/

Doduše možda si ti od onih koji ne priznaju genocide nad Bošnjacima, who knows.
Obzirom kako se ophodiš prema sagovorniku, ne bi me ni to čudilo.
Odskakutaj....
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17466 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

Koja, kad?
Nekad su Užice bile muslimanski grad, danas se više niko i ne sjeća tog perioda.
Ista stvar sa Šamcem, mjesto koje je nastalo baš kao rezultat protjerivanja muslimana, današnjih Bošnjaka iz onoga što danas nazivamo Srbija.
HelaS

#17467 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

sehohari wrote: 10/03/2024 22:50

Koja, kad?
Nekad su Užice bile muslimanski grad, danas se više niko i ne sjeća tog perioda.
Ista stvar sa Šamcem, mjesto koje je nastalo baš kao rezultat protjerivanja muslimana, današnjih Bošnjaka iz onoga što danas nazivamo Srbija.
Nekad je Užice bilo pod Rimljanima. I Šamac isto...
PreWiBa

#17468 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 10/03/2024 22:53

Koja, kad?
I Srebrenica.

Baš ti je gadan odgovor.
HelaS

#17469 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

sehohari wrote: 10/03/2024 22:56

Koja, kad?
I Srebrenica.

Baš ti je gadan odgovor.
Žao mi je što boli, ali je tako... samo se trebamo dogovoriti gdje je granica, dokle da se vraćamo
PreWiBa

#17470 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 10/03/2024 22:57

I Srebrenica.

Baš ti je gadan odgovor.
Žao mi je što boli, ali je tako... samo se trebamo dogovoriti gdje je granica, dokle da se vraćamo
Žao mi je što boli, ali.. onda pakuj stvari za Anatoliju ako ti se dogovara.
To je odprilike dugoročan ishod te taktike.

I granica na Drini je nekad bila "dogovor".
HelaS

#17471 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

sehohari wrote: 10/03/2024 23:00

I Srebrenica.

Baš ti je gadan odgovor.

Moraš se koncentrisati, i na temu i na postove. Ovo ti je potpuno konfuzno i besmisleno. Ne odgovaram više na slično
PreWiBa

#17472 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 10/03/2024 23:01
sehohari wrote: 10/03/2024 23:00

Moraš se koncentrisati, i na temu i na postove. Ovo ti je potpuno konfuzno i besmisleno. Ne odgovaram više na slično
Nije nimalo konfuzno i besmisleno, veoma jasno sam dao do znanja ishod "shvaćanja realnosti" i dogovora koji iz toga proisteknu. To što ti ne želiš gledati istini u oči i učiti iz dosadašnjih istorijskih događanja je druga stvar.

Zamijeni Anatoliju sa Njemačkom, skandinavskim zemljama, ali eto, ipak je tamo najviše žrtava loših politika onih koji su mislili da se mogu dogovarati. Ono što je odavde kasnije pobjeglo na zapad 90-ih je svakako samo djelić ostatatka ostataka onih koji nisu već otišli u muhadžire ranije.
DidBosanski

#17473 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by DidBosanski »

Uspješna priča čovjeka bosanskog porijekla (kao uzor domaćim firmama koje strahuju od ulaganja u inovaciju, dizajn, razvoj finalnog proizvoda i brendinga....)

Enduro e-bike slovenačke kompanije STRIX (vlasnika Sašo Emina) važi za najrobusniji "mil-grade" e-bike kroser koji je prošao najrigoroznije testove i verifikacije NATO-a, Američke mornarice i Slovenačke armije u periodu od maja do oktobra 2022. god.

Ovo vozilo za razliku od konkurencije može pristupiti dubokim vodama, te savladati surove zimske uslove uz montažu gusjeničnog modula. Osim izrazite snage i performansi, vozilo ne ostavlja termalni ili zvucni odraz.

Vozilo odlikuje: 95hp, max brzina 130km/h, obrtni momenat 1050Nm, korisni teret 150kg, izmjenjiva baterija od 6,3kWh sa CCS brzim punjenjem

Namijenjen je za izviđačke, snajperske i ostale specijalne jedinice. U operativnoj je upotrebi u Slovenačkoj armiji od februara 2024 god.

"Dizajniran s preciznošću i svrhom, naš E-motocikl postavlja novi standard u vojnoj mobilnosti. STRiX omogućava prilagođena rješenja za oružje i držače opreme i može nositi 150 kg tereta (npr. dodatna baterija, oruzje, oprema). Integrisana svjetla pružaju optimalnu vidljivost tokom kritičnih misija, povećavajući operativnu efikasnost." - Strix Evolution

Image
Image
Image
Image

Dealji i izvor:

https://www.strix-evolution.com/
https://armyrecognition.com/defense_new ... rbike.html

PS. Vjerujem da bi naše OS mogle napraviti neki vid saradnje i dodatno podržati rad ovog čovjeka uz uzajamnu korist. :bih:
Athlon64

#17474 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Athlon64 »

U Prijedoru se već prave e-skuteri.

https://infoprijedor.ba/index.php/2020/ ... trgu-foto/

Tako da to nije neka pamet.

U svim ovim podacima fale oni najbitniji - domet ovog čuda?

A što se tiče OSBIH, to je jedina državna vojska kojoj su praktično ruke svezane u saradnji sa domaćom namjenskom industrijom, kamoli da podržavaju nekoga iz vana.

Također, ovakvi proizvodi za OSBIH su (da ne kažem nepotrebni) totalno neprioritetni.
anelsol

#17475 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ginex prošle godine imao najbolji rezultat ikada. Prihodi u 2023. godini 78.533.019 KM (2022. godine 62.215.462 KM), dobit čak 19.028.907 KM (2022. godine 11.433.083 KM). Stanje gotovine na računima 42.212.037,00 KM. :thumbup: :bih:

Sad mogu praviti i barutanu i fabriku eksploziva koliko imaju para na računu. :D
Post Reply