Ukrajina
-
swanfilter
#196626 Re: Ukrajina
Srbija je uletjela kada je bila Jugoslavija. Nesto znacila kao sto Rusija znaci, pa zastanes.
Danas Srbija moze samo glodati nesto. I ne toliko zbog nas, koliko zbog Hrvata. Mozemo se mi sa Hrvatima svađati, al im nismo prijetnja. Dok na Srbiju gledaju kao takvu i uletom Srbije u BiH bi taj potez shvatili kao direktnu prijetnju po sebe.
Srbija ne moze izaci na kraj sa Kosovom i CG, svojim dvoristem stoljecima. A da krenu u avanturu u BiH.
Danas Srbija moze samo glodati nesto. I ne toliko zbog nas, koliko zbog Hrvata. Mozemo se mi sa Hrvatima svađati, al im nismo prijetnja. Dok na Srbiju gledaju kao takvu i uletom Srbije u BiH bi taj potez shvatili kao direktnu prijetnju po sebe.
Srbija ne moze izaci na kraj sa Kosovom i CG, svojim dvoristem stoljecima. A da krenu u avanturu u BiH.
-
lajkujMe
-
lajkujMe
- madner
#196629 Re: Ukrajina
To je druga teza od one koje si zastupao prije par sati.kluz franjo wrote: ↑09/03/2024 23:07Bravo... neka si i ovo izvukao. Drago mi je kada me se precizno citira.madner wrote: ↑09/03/2024 20:07Itd itd...kluz franjo wrote: ↑15/10/2023 15:26 Bilo kako bilo.
Rusi su izgubili... ili potrošili... ili izgubili i potrošili... ogromnu kvantitativnu nadmoć koju su imali u artiljeriji (cijevi i municija) sa početka invazije.
I ne samo da su je privremeno izgubili... ili potrošili... ili izgubili i potrošili, već svi indikatori (omjeri gubitaka i ispaljene municije, raspoloživi kapaciteti i zalihe, itd.) govore u prilog o eksponencijalnoj degradaciji i vjerovatno nepovratnom prebacivanju artiljerijske nadmoći na stranu Ukrajine.
Kazem nije problem sto ljudi na kliksu vjeruju u ove bajke.
Problem je sto ovo bude baza odluke.
I dalje stojim pri procjeni, da bi sa ponovnom uspostavom stabilne dostave US municije, ZSU opet brzo dostigla gore navedene indikatore tj. paritet artiljerijske moći. A uz stabilan kontinuitet dostupnosti municije bi mogli opet govoriti i o putu ka "VJEROVATNO i više od pariteta".
A priznajem da sredinom oktobra stvarno nisam ni sanjao da će MAGA-idioti u US kongresu dugoročnije uskratiti Ukrajini pristup US zalihama i prouzrokovati višemjesečnu nedostatnost artiljerijske municije.
Ti si taj dan očigledno namjere i motive tvojih MAGA-raca ispravnije procjenio.
Moja greška. Sve OK. Čestitam. To si pogodio.
Ubjedjivao si nas da nisi ovo nikad tvrdio dva posta prije.
Naravno i ona nije tacna, jer US proizvodnja pokriva vise korisnika, od kojih jedan trosi jako puno zadnjih par mjeseci, tako da kada se paket usvoji nece biti znacajnih promjena u ovoj godini.
Kao sto je i bilo jasno prije par mjeseci da je lokalna nadmoc ZSU bila prolazna, osim za propagandu i dizanje morala koja se pravi da je analiza.
-
kluz franjo
#196630 Re: Ukrajina
Ne kontam ovu rusku foru sa ponavljanjem istih stvari, a koje svaki put završavaju katastrofalno po njih same.madner wrote: ↑10/03/2024 07:08
To je druga teza od one koje si zastupao prije par sati.
Ubjedjivao si nas da nisi ovo nikad tvrdio dva posta prije.
Naravno i ona nije tacna, jer US proizvodnja pokriva vise korisnika, od kojih jedan trosi jako puno zadnjih par mjeseci, tako da kada se paket usvoji nece biti znacajnih promjena u ovoj godini.
Kao sto je i bilo jasno prije par mjeseci da je lokalna nadmoc ZSU bila prolazna, osim za propagandu i dizanje morala koja se pravi da je analiza.
Helem, da ne smaram forumsko čitateljstvo.
I u našim "prepiskama" iz oktobra, a na koje se ti pozivaš je jasno da ja tada govorim o paritetu u artiljerijskoj moći, a da AKO se tadašnji trendovi nastave i o vjerovatnom uspostavljanju ZSU nadmoći.
To je tada i tebi bilo jasno. (vidi sopstveni upis od 27 Oct 2023, 10:04)
Čak si tada i sam govorio o eventualnom postojanju pariteta, ali koji si tada ocjenio "temporarnim".
Dakle, i tada i sada sam savršeno jasan.
A argumenti koje si ti naveo u prilog svojoj tadašnjoj tezi o "privremenosti pariteta" - isporuka J.Koreja i kasetne... su jednako primjenljive na današnju situaciju - isporuka Sj. Koreje i Trump-ova blokada.
Nema potrebe izmišljati i izvrtati stvari. A posebno ne ponavljati gradivo, ako ti je već jednom bilo jasno.
I opet. Ja sam u oktobru računao sa neomatanim nastavkom snabdjevanja ZSU, a ti si MAGA-rce bolje procjenio.
Sve OK. Ti si po tom pitanju bio u pravu.
- Distortion
#196631 Re: Ukrajina
Po ovim dnevnim izvjestajima kolicina unistene tehnike i dalje na visokom nivou, ide to iz dana u dan.
Ako su unistili onaj A-50 to je bas veliko. Budanov odlucio da potrazi 50tke i da ih ostavi bez tog aviona. Bez ovog su moDa na 5 komada?
Ne znam jel bilo, francuzi ce dati Ukrajini Ralec F3 a Kanada 80.000 air to air.
BUK M1 bub
- Peacean
#196633 Re: Ukrajina
https://mil.in.ua/en/news/ministry-of-justice-announces-upcoming-submission-of-a-draft-law-on-mobilization-of-convicts-to-the-parliament/A draft law authorizing the mobilization of convicts and prisoners may be registered in the Verkhovna Rada (Parliament – ed.) as early as next week.
Denys Maliuska, Minister of Justice of Ukraine, stated this on the air of the telethon.
However, it will not apply to all categories of people with a criminal record and those still serving their sentences.
Znači neće svi osuđenici imati mogućnost prijave, glavni fokus ovog zakona će biti dozvoljavanje prijave u vojsku osobama koje imaju krivični dosije.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#196634 Re: Ukrajina
naravnoswanfilter wrote: ↑10/03/2024 02:40 Srbija je uletjela kada je bila Jugoslavija. Nesto znacila kao sto Rusija znaci, pa zastanes.
zato i cekaju ruse da izadju na dunav i madjarsku granicu, globalne geopliticke promjene, multipolarni svijet, briks, dedolarizaciju, raspad eu i natoa i izbacivanje usa i gb iz evrope
tek tada krecu ponovo
-
mishic
#196635 Re: Ukrajina
Preobiman je to zadatak za mene, ti presjeci i podaci su često pravljeni i iznošeni u javnost a kao primjer evo jedan:karanana wrote: ↑10/03/2024 00:00Moze malo detaljnije kada su u pitanju omjeri? Neke brojke koje to potrkrepljuju.mishic wrote: ↑09/03/2024 22:47 Sav optimizam vezan za napredovanje Rusa istopi se istog sekunda kada se pogleda omjer stradanja i žive sile i opreme i naoružanja. Koliko god se činilo da Rusija ima neiscrpne izvore i zalihe kada se pogleda šta sve gube mjesečno i kakav omjer je tih gubitaka sa onim ukrajinskim onda postaje jasno zbog čega su ovako žestoko udarili. Shvatili su i matematika im to potvrđuje da vrijeme radi protiv njih, da dronovi sporo ali neprekidno odnose i živote i tehniku i da ako ne prisile ukrajince izravno na front ( u čemu, mora se priznati, ili opijatima ili manijakalnim mentalitetom i nebrigom za životima imaju uspjeha) ne raste samo enormno visoka cijena ovoga rata nego se gubi i bilo kakva nada za uspjeh.
Ukrajina će do konačnog zelenila i suhoga tla posložiti neke trenutno nedostajuće stvari, dronovi će izgrickati dosta i ljudi i tehnike pa će uslijediti kontra na ovu rusku ofanzivu.
Ako se Rusi ičim mogu pohvaliti na kraju kampanje za Avdiivku, to je činjenica da su se uspjeli infiltrirati i ukopati preko jugoistočnog ruba Tonen’ke, iako im je to pošlo za rukom jedino nakon brutalnog bombardiranja naselja iz zraka tokom kojeg su izgubili nekoliko ratnih aviona.
“Ruska 1. motorizirana brigada… napala je Tonen’ke s juga, ali nisu postigli uspjeh,” naglašava Centar za odbrambene strategije.
I tako, pet mjeseci nakon početka, borba za Avdiivku napokon dolazi kraju.
To je Pirova pobjeda za Ruse. Da, uspjeli su osvojiti ruševine Avdiivke, ali to su platili s gotovo 16.000 poginulih vojnika, vjerojatno desecima hiljada ranjenih i gotovo osam stotina uništenih vozila. Ukrajinski gubici čine nekoliko hiljada poginulh i ranjenih i manje od stotinu uništenih oklopnih vozila.
Vozila M-1, M-2 i Assault Breacher koje je 47. brigada izgubila u žestokim borbama možda su među posljednjim gubicima u ovoj kampanji. Oni čine 10 posto tenkova, pet posto oklopnih vozila i možda trećinu inženjerskih vozila brigade.
Postoji samo jedan razlog zašto ova brigada ne može brzo zamijeniti izgubljena vozila, a to je činjenica da proruski Republikanci u američkom Kongresu već mjesecima blokiraju odluku o slanju dodatne pomoći Ukrajini.
Čak i bez podrške SAD-a, 47. brigada još uvijek ima veliku borbenu moć. Vjerojatno i više nego dovoljno da zadrži kontrolu nad gradom Berdiči. Ipak, ono što ostatak ukrajinske vojske nema je ljudstvo, vozila i municija koje im je potrebno kako bi pokrenuli veliki protunapad u smjeru istoka.
- dječak sa šibicama
#196636 Re: Ukrajina
Ovi brojevi su klasicna propaganda, ko u to vjeruje ima ozbiljan problem sa percepcijom.
Sve neke pirove pobjede
Sve neke pirove pobjede
- Čitalac
#196637 Re: Ukrajina
Agresor je danas napao Myrnohrad novim bombama, kaže glasnogovornik grupe Tavria.

Dmitro Lykhoviy:"Prve informacije bile su da je neprijatelj koristio sustav S-300, ali prema ažuriranim informacijama Rusi su u ovom napadu upotrijebili tri bombe UMNB D-30SN. Uporaba ovih bombi ukazuje na novu fazu u razvoju ruskih vođenih zračnih bombi. Radi se o poboljšanoj zrakoplovnoj bombi, koja već zamjenjuje klasične stare FAB-ove, pretvorene u KAB-ove. Stoga se, nažalost, moramo pripremiti za nove izazove i nove zadaće protuzračne obrane u borbi protiv ovih poboljšanih zračnih bombi".
U napadu je ozlijeđeno je 11 osoba, oštećeno je 17 višekatnica i 27 automobila.

-
Excel2
#196638 Re: Ukrajina
Haj sad nemoj biti picka i daj nam ti svoje brojeve koje su realnije i reci na osnovu cega ih temeljis?dječak sa šibicama wrote: ↑10/03/2024 12:46 Ovi brojevi su klasicna propaganda, ko u to vjeruje ima ozbiljan problem sa percepcijom.
Sve neke pirove pobjede![]()
-
Excel2
#196639 Re: Ukrajina
@dječak sa šibicama Moralisto, kakav si sa ovim? Rekao si jucer da ti je zapad ogavan zbog lazi u vezi u vezi WMD, sa cim se mogu sloziti, medjutim kako ti se uklapa ovo u ukupnu sliku o svetom istoku?Čitalac wrote: ↑10/03/2024 12:51 Agresor je danas napao Myrnohrad novim bombama, kaže glasnogovornik grupe Tavria.
Dmitro Lykhoviy:"Prve informacije bile su da je neprijatelj koristio sustav S-300, ali prema ažuriranim informacijama Rusi su u ovom napadu upotrijebili tri bombe UMNB D-30SN. Uporaba ovih bombi ukazuje na novu fazu u razvoju ruskih vođenih zračnih bombi. Radi se o poboljšanoj zrakoplovnoj bombi, koja već zamjenjuje klasične stare FAB-ove, pretvorene u KAB-ove. Stoga se, nažalost, moramo pripremiti za nove izazove i nove zadaće protuzračne obrane u borbi protiv ovih poboljšanih zračnih bombi".
U napadu je ozlijeđeno je 11 osoba, oštećeno je 17 višekatnica i 27 automobila.
![]()
- dječak sa šibicama
#196640 Re: Ukrajina
Otprilike kao i tvoj kad vidis mrtve civile na ulicama Donjecka, i srusene zgrade.
Pun sam empatije i saosjecanja.
-
Bodkin
#196641 Re: Ukrajina
A inace je sva ta empatija iskrenadječak sa šibicama wrote: ↑10/03/2024 12:58 Otprilike kao i tvoj kad vidis mrtve civile na ulicama Donjecka, i srusene zgrade.
- dječak sa šibicama
#196642 Re: Ukrajina
Opcenito je strasan nedostatak empatije, ljudi uzivaju u slikama ubijenih vojnika i civila, traze jos jos, gladni krvi.
-
Excel2
#196643 Re: Ukrajina
Da Amerikanci ih ravnaju, bilo bi tebe vise na temi. Da Srbi ravnaju one na Kosovu, tebe ne bi bilo.Bodkin wrote: ↑10/03/2024 13:14A inace je sva ta empatija iskrenadječak sa šibicama wrote: ↑10/03/2024 12:58 Otprilike kao i tvoj kad vidis mrtve civile na ulicama Donjecka, i srusene zgrade.
Pun sam empatije i saosjecanja.da amerikanci ili bilo ko osim rusa ravna ukrajinu, bilo bi 20% postova
-
Excel2
#196644 Re: Ukrajina
Racunas li sebe medju tim kojima empatije fali?dječak sa šibicama wrote: ↑10/03/2024 13:28 Opcenito je strasan nedostatak empatije, ljudi uzivaju u slikama ubijenih vojnika i civila, traze jos jos, gladni krvi.
-
Excel2
#196645 Re: Ukrajina
A kakav je moj stav kad to vidim?dječak sa šibicama wrote: ↑10/03/2024 12:58 Otprilike kao i tvoj kad vidis mrtve civile na ulicama Donjecka, i srusene zgrade.
Nemoj se zaliti opcenito na svijet jer je nemoralan, zali se sto tvoji ne pobjedjuju, onda bih shvatio.
- Čitalac
#196646 Re: Ukrajina
Komandant kopnenih snaga Oleksandr Pavliuk, učinak u proteklih sedam dana:

- Point.
#196647 Re: Ukrajina
Duša draga, kako on misli na separatiste Donjecka 
-
zigzag
#196648 Re: Ukrajina
Mene pomalo čudi što se takvi neće otvoreno izjasniti.
Reci brate , četnik sam.
Jel se se to nekoga stide. Brani stavove otvoreno. Zašto to mora biti salonski.
Reci brate , četnik sam.
Jel se se to nekoga stide. Brani stavove otvoreno. Zašto to mora biti salonski.
- Čitalac
#196649 Re: Ukrajina
Sikorski: EU i SAD zaostaju u izgradnji odbrambenih sposobnosti, ali međunarodni poredak još nije uništen.
Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski smatra da zemlje EU i SAD zaostaju u izgradnji obrambenih sposobnosti u odnosu na tempo Rusije i Kine.
"Ove će godine 18 od 31 članice NATO-a potrošiti najmanje 2 posto BDP-a na naoružanje. Prije godinu dana u ovoj skupini bilo je samo 11 zemalja, uključujući 10 iz Europe. Idemo u dobrom smjeru, ali, naravno, presporo," rekao je Sikorski.
Prema njegovim riječima, NATO i EU se moraju prilagoditi novim okolnostima. Sikorski je primijetio kako su troškovi za obranu rasli u razdoblju 1999-2021:
ukupni rashodi EU +19,7%;
SAD +65,7%;
Rusija +292%,
Kina +592%
Po njegovom mišljenju, povećanje vojne potrošnje Ruske Federacije i Kine, kao i ruski rat u Ukrajini, ne znače da je svijet izgrađen posljednjih desetljeća uništen. "Ovo još nije trenutak žalosti, to je trenutak iskušenja", rekao je Sikorski.
- dječak sa šibicama
#196650 Re: Ukrajina
S obzirom da ukrajinci uniostavaju po 100 tenkova sedmicno, nekad i vise, za dvije godine to bi bilo 10000 tenkova najmanje 
S obzirom da je ruska vojska imala nekakvih 10ak hiljada tenkova pred rat, ima logike da sad ratuju sa krampama.
S obzirom da je ruska vojska imala nekakvih 10ak hiljada tenkova pred rat, ima logike da sad ratuju sa krampama.