Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kluz franjo wrote: ↑15/10/2023 15:26
Bilo kako bilo.
Rusi su izgubili... ili potrošili... ili izgubili i potrošili... ogromnu kvantitativnu nadmoć koju su imali u artiljeriji (cijevi i municija) sa početka invazije.
I ne samo da su je privremeno izgubili... ili potrošili... ili izgubili i potrošili, već svi indikatori (omjeri gubitaka i ispaljene municije, raspoloživi kapaciteti i zalihe, itd.) govore u prilog o eksponencijalnoj degradaciji i vjerovatno nepovratnom prebacivanju artiljerijske nadmoći na stranu Ukrajine.
Itd itd...
Kazem nije problem sto ljudi na kliksu vjeruju u ove bajke.
Problem je sto ovo bude baza odluke.
Bravo... neka si i ovo izvukao. Drago mi je kada me se precizno citira.
I dalje stojim pri procjeni, da bi sa ponovnom uspostavom stabilne dostave US municije, ZSU opet brzo dostigla gore navedene indikatore tj. paritet artiljerijske moći. A uz stabilan kontinuitet dostupnosti municije bi mogli opet govoriti i o putu ka "VJEROVATNO i više od pariteta".
A priznajem da sredinom oktobra stvarno nisam ni sanjao da će MAGA-idioti u US kongresu dugoročnije uskratiti Ukrajini pristup US zalihama i prouzrokovati višemjesečnu nedostatnost artiljerijske municije.
Ti si taj dan očigledno namjere i motive tvojih MAGA-raca ispravnije procjenio.
Moja greška. Sve OK. Čestitam. To si pogodio.
Sjetio sam se ovog upisa od 15.4.2022, svi smo se ovdje kidali od smijeha, prvi ja. Kad ono...
DEMONIKA wrote: ↑15/04/2022 10:16
da li vam je ikad palo na pamet da će rusi iscrpit nato, eu i usa naoružanje
dok se divite čudima bajrama, da li ste ikada pomislili koja količina super naoružanja stiže u ukrajinu
i koliko to slabi eu i nato za samoobranu
pada li vam na pamet da rusi mogu živjeti od votke i boriti se do zadnjeg rusa
svi šalju sve
tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo
MMM1977 wrote: ↑09/03/2024 23:12
Sjetio sam se ovog upisa od 15.4.2022, svi smo se ovdje kidali od smijeha, prvi ja. Kad ono...
DEMONIKA wrote: ↑15/04/2022 10:16
da li vam je ikad palo na pamet da će rusi iscrpit nato, eu i usa naoružanje
dok se divite čudima bajrama, da li ste ikada pomislili koja količina super naoružanja stiže u ukrajinu
i koliko to slabi eu i nato za samoobranu
pada li vam na pamet da rusi mogu živjeti od votke i boriti se do zadnjeg rusa
svi šalju sve
tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo
U momentu pisanja to je izgledalo kao neukusna šala, velika glupost ili šta već. Danas to ne izgleda ni približno tako, zapravo izgleda proročanski. Pa evo, par zadnjih stranica se piše o tome kako EU nema oružja i municije ni na mapi.
no_sekirli wrote: ↑09/03/2024 20:14Zamisli samo da Srbija koja je jaca od BiH uleti sa vojskom i porobi pola drzave, i da je to OK, jer su jaci.
A ko je to tebi napisao da je srbadija iz srbije jača u BiH od nas iz BiH i kako to da ne pominješ da mi iz BiH nikada nismo ratovali van granica BiH nego uvijek nama ulijeći kopšije i susjedi, a evo tipkamo iz BiH?
Ma Evropa je mlohava cundara, za 2 godine indirektnog rata oni se vojno potrošili. Sta bi bilo da su u direktnom ratu. Macron sada nesto sere, ustvari hoće da pokaže kako je hrabriji od shupka Solca.
Samo da im putko ponudi kakve garancije da će sigurno stani na liniji Dnjepra, poslali bi oni Ukrajinu u 3pm. Izdali su nas, izdaju i Ukrajince nažalost. Sva ona optimisticna priča u ove 2 godine je bila cista ubleha. Svjesni su toga i neki ljudi koji su ovdje pravo proukrajinski nastrojeni al ostala je i čitava grupa nojeva.
Zorge wrote: ↑09/03/2024 21:39
Pa ima nacizma i u Ukrajini
Zapadni dio Ukrajine ga ima podosta , nikada nisi ni pripadali pod ruskim uticajem
SSSR sa njima ganjao 5 godina posle drugog svetskog rata.
Zapadna Ukrajina je specificna, galicijani su u velikom broju fasisti, Banderina ekipa. Krvave ruke do lakata. Ko imalo poznaje istoriju, zna sve o njima, o Lvovu, pokoljima nad Poljacima, Jevrejima.
I Rusi imaju svoje fasiste kroz istoriju, RONA i Kaminski, najzloglasniji koljaci Varsavskog ustanka.
MMM1977 wrote: ↑09/03/2024 23:25
U momentu pisanja to je izgledalo kao neukusna šala, velika glupost ili šta već. Danas to ne izgleda ni približno tako, zapravo izgleda proročanski. Pa evo, par zadnjih stranica se piše o tome kako EU nema oružja i municije ni na mapi.
Interesanrno je da sada spominješ samo EU, a "proročanstvo" ove gospoje uključuje čitav Nato, znači sa USA.
no_sekirli wrote: ↑09/03/2024 20:14
Jebga djecace, ovo sto ti pises je situacija iz srednjeg vijeka. Dodje jaca vojska, popali ti sve, pobije sta hoce i ti samo klepnes usima i pomiris se s tim.
Ja mislim da je svijet dosao na malo veci stupanj razvoja i da se moraju postivati neke norme, medjunarodne povelje i ugovori. Zamisli samo da Srbija koja je jaca od BiH uleti sa vojskom i porobi pola drzave, i da je to OK, jer su jaci.
Ovo za guranje Rusima prsta u oko, zbilja nije vrijedno komenatara. Mislim da ti nisi bas tako zlocest da to zbilja mislis...
Kako nije guranje prsta u oko, u Ukrajini je sranje pocelo na Majdanu, tehnicki gledano to je klasicni drzavni udar i ponistavanje demokratske volje vecine. Covjek je demokratski izabran, nije to ni prvi ni zadnji put da zapad organizuje sarene revolucije u drzavama cija im vlast ne odgovara.
To je cisto guranje prsta u oko. Za razliku od arapskih zemalja u kojima prevrati prodju nekaznjeno, ovaj put je u komsiluku ludjak koji ne jebe silu.
Tipična rusofilska priča. Čuj guranje prsta, pa taj proruski smrad je dobio izbore na priči i obećanjima o EU i evropskoj priči. Nakon posjete Kremlju okrenuo je ploču i iznevjerio svoja predizborna obećanja i svoje glasače. Imali su svako pravo da ga svrgnu sa vlasti.
mishic wrote: ↑09/03/2024 22:47
Sav optimizam vezan za napredovanje Rusa istopi se istog sekunda kada se pogleda omjer stradanja i žive sile i opreme i naoružanja. Koliko god se činilo da Rusija ima neiscrpne izvore i zalihe kada se pogleda šta sve gube mjesečno i kakav omjer je tih gubitaka sa onim ukrajinskim onda postaje jasno zbog čega su ovako žestoko udarili. Shvatili su i matematika im to potvrđuje da vrijeme radi protiv njih, da dronovi sporo ali neprekidno odnose i živote i tehniku i da ako ne prisile ukrajince izravno na front ( u čemu, mora se priznati, ili opijatima ili manijakalnim mentalitetom i nebrigom za životima imaju uspjeha) ne raste samo enormno visoka cijena ovoga rata nego se gubi i bilo kakva nada za uspjeh.
Ukrajina će do konačnog zelenila i suhoga tla posložiti neke trenutno nedostajuće stvari, dronovi će izgrickati dosta i ljudi i tehnike pa će uslijediti kontra na ovu rusku ofanzivu.
Moze malo detaljnije kada su u pitanju omjeri? Neke brojke koje to potrkrepljuju.
Interesanrno je da sada spominješ samo EU, a "proročanstvo" ove gospoje uključuje čitav Nato, znači sa USA.
Ne cjepidlači, nije to poenta. Čitao sam temu i uglavnom se svi slažu oko EU pa sam se zbog toga i sjetio ovog upisa i citata
...tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo...
Ne cjepidlači, nije to poenta. Čitao sam temu i uglavnom se svi slažu oko EU pa sam se zbog toga i sjetio ovog upisa i citata
...tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo...
USA je liga za sebe
Pa ni za EU nije tačno. Saberi koliko čega imaju pojedine zemlje, pa da vidimo.
Šta je sve nagrnulo u Ukrajinu i kako su ovakvi tipovi ostali živi...
Pomilovani pedofil Nikita Semjanov, koji je ubio oca svoje supruge, vratio se u Rusiju nakon borbi u Ukrajini i sada obilazi škole u Novosibirsku kao „počasni gost“, izvijestila je njegova bivša supruga Polina. Semjanov je 2021. godine osuđen na 9 godina zatvora zbog ubojstva. Nije odslužio ni četvrtinu kazne, potpisao je ugovor s ruskim oružanim snagama i borio se u Ukrajini, nakon čega ga je predsjednik Putin pomilovao.
Semjanov je 2021. godine napao Polininog oca Aleksandra Makarenka, stavio mu plastičnu vrećicu na glavu i zadavio ga žicom. Tijelo je potom zakopao u temelj kuće. U veljači je bivši osuđenik pozvan u licej br. 9 kao "počasni gost" na događaj posvećen Danu branitelja domovine, kao i na susret s kadetima patriotskih klubova.
dječak sa šibicama wrote: ↑09/03/2024 23:58
Janukovic dobio izbore i glasove na Donbasu, Krimu, Odessi medju rusofonim ukrajincima jer im je obecao EU?
Ok.
I to im daje za pravo da se odmetnu od Ukrajine? Interesantno da je taj Kvisling pobjegao u Rusiju nakon pravednog i legitimnog ( ti voliš tu riječ siguran sam) svrgavanja sa vlasti nakon pogaženih obećanja i da do sad nije slova izustio sa podrži državu čiji je bio predsjednik.
Last edited by Point. on 10/03/2024 00:21, edited 2 times in total.
studeni76 wrote: ↑09/03/2024 23:30
Ma Evropa je mlohava cundara, za 2 godine indirektnog rata oni se vojno potrošili. Sta bi bilo da su u direktnom ratu. Macron sada nesto sere, ustvari hoće da pokaže kako je hrabriji od shupka Solca.
Samo da im putko ponudi kakve garancije da će sigurno stani na liniji Dnjepra, poslali bi oni Ukrajinu u 3pm. Izdali su nas, izdaju i Ukrajince nažalost. Sva ona optimisticna priča u ove 2 godine je bila cista ubleha. Svjesni su toga i neki ljudi koji su ovdje pravo proukrajinski nastrojeni al ostala je i čitava grupa nojeva.
Nemoj se zavaravat. Evropa veoma dobro razumije s kim ima posla. Nisu dzaba Finska i Svedska usle u nato a haman cijela EU se otrgla od ruskog gasa. Mnogo stvari se desava u tajnosti. Evropa nije i nece ostaviti Ukrajinu. Oni ce je gurati zbog sebe.
studeni76 wrote: ↑09/03/2024 23:30
Nemoj se zavaravat. Evropa veoma dobro razumije s kim ima posla. Nisu dzaba Finska i Svedska usle u nato a haman cijela EU se otrgla od ruskog gasa. Mnogo stvari se desava u tajnosti. Evropa nije i nece ostaviti Ukrajinu. Oni ce je gurati zbog sebe.
Daj bože da bude tako ali danas izgleda drugačije. Meni zapravo izgleda da se Evropa plaši širenja sukoba izvan Ukrajine kada Trump ponovo zauzme Bijelu kuću i da se spremaju za odbranu.
apsidejzi wrote: ↑10/03/2024 00:17
Daj bože da bude tako ali danas izgleda drugačije. Meni zapravo izgleda da se Evropa plaši širenja sukoba izvan Ukrajine kada Trump ponovo zauzme Bijelu kuću i da se spremaju za odbranu.
Hebi ga, daj se odluči.
Ili je Putin "demilitarizovao" Evropu njenom podrškom Ukrajini pa nema više ni oružja, a ni municije,
ili je Evropa militarizovana do zuba zbog straha od Putina, koji za šest mjeseci u troskoku preskače Ukrajinu, ako Trump pobjedi.
Hebi ga, daj se odluči.
Ili je Putin "demilitarizovao" Evropu njenom podrškom Ukrajini pa nema više ni oružja, a ni municije,
ili je Evropa militarizovana do zuba zbog straha od Putina, koji za šest mjeseci u troskoku preskače Ukrajinu, ako Trump pobjedi.
Hebi ga, daj se odluči.
Ne može i jedno i drugo. Barem ne logički.
I što mora preskakati Ukrajinu? Šta je sa baltičkim zemljama?
Hebi ga, daj se odluči.
Ne može i jedno i drugo. Barem ne logički.
I što mora preskakati Ukrajinu? Šta je sa baltičkim zemljama?
no_sekirli wrote: ↑09/03/2024 20:14Zamisli samo da Srbija koja je jaca od BiH uleti sa vojskom i porobi pola drzave, i da je to OK, jer su jaci.
A ko je to tebi napisao da je srbadija iz srbije jača u BiH od nas iz BiH i kako to da ne pominješ da mi iz BiH nikada nismo ratovali van granica BiH nego uvijek nama ulijeći kopšije i susjedi, a evo tipkamo iz BiH?
Imaš jednu šansu za odgovor.
Jednu sansu ili ce se desiti sta?
To je bilo vise figurativno, a ako idemo matematicki, ima ih puno vise. Mada, u mom upisu sluzili su kao metafora za agresiju iz Rusije.