piupiu wrote: ↑09/03/2024 04:24
John Cleese wrote: ↑08/03/2024 23:38
Debili, naravno, jos uvijek vjeruju da su na Golom otoku bili iskljucivo opasni izdajnici koji su, da nije bilo govana poput Kapicica, mogli s uspjehom izvrsiti drzavni udar ili sta vec, pa je sve sto su im ta govna tamo radila bilo posve opravdano
Kad čovjek odraste, onda shvati da je u toj našoj idealiziranoj slici 'herojstva' fali razumijevanja za spektar nasilnosti i psihopatologije kod ljudskih bića. Egzekutor neprijatelja i prijatelja je često isti čovjek, kojem je nasilje karakter i zanat. I da se i u svaku pravednu borbu uvijek udjenu razne psihopate žedne moći, ugleda i biča. Baš sam juče razmišljala o tome ko su stvarni heroji i pade mi na pamet ovaj čovjek:
https://www.youtube.com/watch?v=fZDmovshipc
Stradalnici svjedoce da je udbaske gnjide tih godina narocito vrijedjalo kad bi im ko rekao da su gori od fasista, a govorili su im to ljudi koji su nekim cudom prezivjeli fasisticke logore, dakle znali su dobro sta govore.
Sam Kapicic nije bio cak ni psihopata nego obicni smrad, nistarija, ljudski jad na poziciji moci, poslusnicka poltronska crnogorska pizda u neprekidnom nastojanju da revnoscu impresionira gospodare.
Postoji o tim grozotama i sjajan višesatni dokumentarac (Goli život) u kome Danilo Kiš sluša svjedocanstva dvije logorašice - Ženi Lebl i Eve Nahir.
Ženi Lebl je zatvorena zato sto je propustila da prijavi profesionalnog provokatora (covjeka koji joj se i udvarao, inace prikrivenog uposlenika UDB) koji joj je ispricao posve bezazlen vic o Titu.
Eva Nahir nije htjela da se odrekne muza nakon sto je, nepravedno osumnjicen, izvrsio jezivo samoubistvo (udavio se i pritom se, pokusavajuci se udaviti, djelimicno i priklao zavojem u bolnickom krevetu, jer su ga bolesnog odveli - par godina kasnije je ustanovljeno da je i njega i jos mnogo drugih lazno optuzio nekakav policijski oficir koji je navodno sam radio za NKVD, pa su nakon tog saznanja kurvinski tiho pustili prezivjele na slobodu, medju njima i Evu)
A "pravedna borba" bi se dala definirati i kao smrdljiva makijavelisticka prljavstina prikrivana imbecilnim populizmom zarad skupa interesa nekorisnih ljudi.
Danas nesto nisam benevolentan ni filantropican, pa je bolje da se time ne bavim podrobnije.