Za stvari koje me interesuju, 90 % potreba se ne proizvodi u BiH, mora se uvesti. Svi alati i barem 70 % materijala.A_A_AKCIJA wrote: ↑06/03/2024 20:36Brate, manje čitaj srpske izvore.upitan wrote: ↑06/03/2024 19:23 Nemam potrebe puno pisati,otprilike to je to.
Nase zlato nije kod nas,nasa KM je vezana za Euro.
Neko ce reci pa mi izvozimo u EU,naravno al treba vidjeti pokrivenost uvoza/izvozom.
Kako imamo poltrone na vlasti,marza na domace mlijeko je 10 kf bila,a na uvozno je nije bilo.
Rezultat je, uvozni proizvod je jeftiniji od domaceg.
Da ne pisemo o poslovima,gdje se dobiju grantovi ili se uzmu krediti a posao ce dobiti njihova firma iz EU.
Idemo u EU ubrzano, jer EU ima svoje probleme a najvise potreba za jeftinom radnom snagom.
Sve same pro-ruske nebuloze.
Kakve veze ima gdje je zlato? Odakle info da nije kod nas?
Zlatni standard je napušten 70ih godina prošlog vijeka, dakle prije 50 godina! Nema valute na svijetu koja ima zlatni standard.
Uvoznog mlijeka skoro da nema na policama u BiH. Mislim da je manje od 20% udio svih stranih. Čak se i Dukat proizvodi u Gradačcu. Kada si pogledao pakovanje?
Država proizvođačima mlijeka daje 30 kf po litru. Toliko su federalni i kantonalni podsticaji. Odakle ti priča o 10kf?
Pokrivenost uvoza izvozom je svake godine povoljnija za nas. Izuzetak je 2023 gdje je izvoz opao neznatno, a uvoz još manje rastao.
Približavanje EU upravo znači veću mogućnost plasmana naših proizvoda na EU tržište.
I bez ovoga, 70% izvozimo u EU.
Izvoz radne snage je fenomen manje razvijenih zemalja. Bilo ga je i za Jugoslavije, pogledaj dokumentarac Specijalni vlakovi Krste Papića iz 1972.
Bukvalno, sve što si napisao nije istina.
A i to šta se uvozi, za oko 20 %, možda i 30, nema uvoznika u BiH, da barem njegovi radnici uzmu moj novac, moram naručivati internetom iz drugih država.
Za hranu, barem 50%.
Možda sam ja kriv što me te stvari interesuju?