Mene zivo zanima ko je crtao ovu kartu, serem mu se u caj i u mleko
Upoznavsi se sada malo bolje sa tematikom, ovi razredi a+++ su za qrac. Stimaju dok ih dobiju kako im odgovara. Naravno, mora imati i odredjenu efikasnost da stigne uopste do tih brojeva bez obzira da li nadoknadjuje 1kw ili 2kw, samo sto je drasticna razlika izmedju dvije klime koje imaju slican cop na istoj temperaturi a nadoknadjuje tih 1 ili 2kw.
Ali ipak mislim da sam konacno prokljuvio eurovent, moze se izvuci generalni zakljucak o nekoj klimi i njenoj efikasnosti, ne moze bas detaljno kako bi svi voljeli, da ima standardizovam test, ali moze okvirno.
Rezultat pokazuje efikasnost na odredjenom 'pdesign-u' kojeg proizvodjac deklarise proizvoljno kako zeli da prikaze.
Ali ako uradimo analizu parametara iz tablice moze nam dosta reci o nekom modelu i njegovom kapacitetu, a i efikasnosti kome je bitno. Tako za neke modele se potrefi da su odabrali istu ili slicnu vrijednost (konkretno za grijanje koje gubitke nadoknadjuje na odredjenoj temperaturi) i mozemo im uporediti cop. Sto opet ne znaci da ta neka klima koja ima manji cop na - 7 nece imati veci maksimalni kapacitet na - 15 jer je optimizovanija za grijanje. Svako moze po svojim potrebama da odabere sta mu treba i u kojem opsegu ce je najvise koristiti. Nekome treba manja klima za puno kvadrata, a neko ce gledati da 3mjeseca grijanja provede na +2 i odabrati neku efikasniju za ustedu emergije. Ali i za tu procjenu treba imati okvirna znanja gubitaka prostora koji se zeli grijati.
Za nas koji razmatramo primarno za grijanje, nedostaje vazan podatak a to je maksimalni kapacitet na minusima, bar da nam daju za - 10 bilo bi super. Bez obzira, sa ovim podacima mozemo pratiti kako opada procentualno cop na minusima i dobiti dojam kako bi se to moglo odraziti na nase potrebe.
Analizao sam jedno 20ak certifikata 12ki i za nase suzeno trziste moj zakljucak po pitanju cijene i kvalitete:
Kada kazem bolji, mislim efikasniji a i razlike nisu drasticne, cak npr ako se grije manje prostora dobro izolovanog, ne vidim ni potrebu za najskupljim modelim (da naglasim, gledam omjer ulozeno dobijeno)
Jos jedan primjer da np Ln u hrvatskoj kosta 2000eur a daiseikai 1400 i u tom slucaju jaznam sta bih odabrao

dok kod nas mitsu ispade povoljan obirom da naleti za 3000km
Rang 3000KM+ - mitsu ln (bolji od daiseikai9)
Rang 2000KM+ - toshiba shorai edge (bolja od mitsu ay)
Rang 1500KM+ - hitachi airhome600
Daikin preskup kod nas, i ovi ulazni modeli tipa hr kod mitsu nisu neka sreca,tj moze se za puno manje novca dobiti slicno. Za vece klime odnosi su mozda drugaciji. I da se ogradim, ne ulazim u to da li je neki model kvarljiv, kakva je servisna mreza, duzina garancije sto bi isto moglo imati utjecaja na kupovinu.
Cijene ispod toga nisam gledao, ima stotine modela, nemam bas toliko vremena iako me zaintrigirala tematika. Uzeo sam u obzir kako se ponasaju, odnosno kakva im je efikasnost, isto tako da ovo sto se desava sa vremenskim prilikama je trend a ne izuzetak. Ako striktno gledamo kako ce nas grijati na - 20 i - 15 bojim se da je tesko izvuci zakljucak bez dodatnih podataka. A iz istog razloga je tesko preporuciti jeftinije modele, ako ih neko razmatra vjerovatno planira sto manje da ulozi, u manjem su broju oni koji znaju da je bolje imati po jednu klimu u svakoj prostoriji nego od jedne ocekivati da sve pokrije. U tom slucaju mi ima itekako smisla kupiti 3 klime od 1000 a ne jednu od 3000. Ali to zahtjeva da imamo mogucnost za ugradnju 3 jedinice, 3 instalacije kostaju vise itd.
Sto se tice vivaxa, iako je to mozda prepakovani midea model, mi ne znamo da li je bas to 100% tj da li mozda midea u svojim jedinicama koristi malo bolje materijale, kontrolere, ima stroziju kontrolu kvaliteta odstupanja i sl.