Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
skupljac_zeljeza

#20326 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Ova i prošla zima je bila kao da živimo u Splitu ili Grčkoj što utiče na COP pa i ta Midea većinu dana i noći je mogla odraditi posao ovisno kako ti voliš toplo ili ti ne smeta buka ventilatora ili želiš uštedjeti. Imao sam 12tku Mideu i 13000 BTU grije. Imam još jednu Midea 18-ku koja daje 19000 BTU-a i nemam još namjeru je skidati i mijenjati.

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

Image

Zbog navedenog jedan klima uređaj može biti u različitom energetskom razredu, npr isti klima uređaj isporučen u sjevernu Europu u hlađenju može biti u energetskom razredu A+++, dok isti klima uređaj isporučen u južnu Europu može biti u A++ energetskom razredu, ili obrnuto u režimu grijanja.
mobsterc

#20327 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mobsterc »

Mene zivo zanima ko je crtao ovu kartu, serem mu se u caj i u mleko :D

Upoznavsi se sada malo bolje sa tematikom, ovi razredi a+++ su za qrac. Stimaju dok ih dobiju kako im odgovara. Naravno, mora imati i odredjenu efikasnost da stigne uopste do tih brojeva bez obzira da li nadoknadjuje 1kw ili 2kw, samo sto je drasticna razlika izmedju dvije klime koje imaju slican cop na istoj temperaturi a nadoknadjuje tih 1 ili 2kw.
Ali ipak mislim da sam konacno prokljuvio eurovent, moze se izvuci generalni zakljucak o nekoj klimi i njenoj efikasnosti, ne moze bas detaljno kako bi svi voljeli, da ima standardizovam test, ali moze okvirno.
Rezultat pokazuje efikasnost na odredjenom 'pdesign-u' kojeg proizvodjac deklarise proizvoljno kako zeli da prikaze.
Ali ako uradimo analizu parametara iz tablice moze nam dosta reci o nekom modelu i njegovom kapacitetu, a i efikasnosti kome je bitno. Tako za neke modele se potrefi da su odabrali istu ili slicnu vrijednost (konkretno za grijanje koje gubitke nadoknadjuje na odredjenoj temperaturi) i mozemo im uporediti cop. Sto opet ne znaci da ta neka klima koja ima manji cop na - 7 nece imati veci maksimalni kapacitet na - 15 jer je optimizovanija za grijanje. Svako moze po svojim potrebama da odabere sta mu treba i u kojem opsegu ce je najvise koristiti. Nekome treba manja klima za puno kvadrata, a neko ce gledati da 3mjeseca grijanja provede na +2 i odabrati neku efikasniju za ustedu emergije. Ali i za tu procjenu treba imati okvirna znanja gubitaka prostora koji se zeli grijati.
Za nas koji razmatramo primarno za grijanje, nedostaje vazan podatak a to je maksimalni kapacitet na minusima, bar da nam daju za - 10 bilo bi super. Bez obzira, sa ovim podacima mozemo pratiti kako opada procentualno cop na minusima i dobiti dojam kako bi se to moglo odraziti na nase potrebe.
Analizao sam jedno 20ak certifikata 12ki i za nase suzeno trziste moj zakljucak po pitanju cijene i kvalitete:
Kada kazem bolji, mislim efikasniji a i razlike nisu drasticne, cak npr ako se grije manje prostora dobro izolovanog, ne vidim ni potrebu za najskupljim modelim (da naglasim, gledam omjer ulozeno dobijeno)
Jos jedan primjer da np Ln u hrvatskoj kosta 2000eur a daiseikai 1400 i u tom slucaju jaznam sta bih odabrao :D dok kod nas mitsu ispade povoljan obirom da naleti za 3000km

Rang 3000KM+ - mitsu ln (bolji od daiseikai9)
Rang 2000KM+ - toshiba shorai edge (bolja od mitsu ay)
Rang 1500KM+ - hitachi airhome600
Daikin preskup kod nas, i ovi ulazni modeli tipa hr kod mitsu nisu neka sreca,tj moze se za puno manje novca dobiti slicno. Za vece klime odnosi su mozda drugaciji. I da se ogradim, ne ulazim u to da li je neki model kvarljiv, kakva je servisna mreza, duzina garancije sto bi isto moglo imati utjecaja na kupovinu.

Cijene ispod toga nisam gledao, ima stotine modela, nemam bas toliko vremena iako me zaintrigirala tematika. Uzeo sam u obzir kako se ponasaju, odnosno kakva im je efikasnost, isto tako da ovo sto se desava sa vremenskim prilikama je trend a ne izuzetak. Ako striktno gledamo kako ce nas grijati na - 20 i - 15 bojim se da je tesko izvuci zakljucak bez dodatnih podataka. A iz istog razloga je tesko preporuciti jeftinije modele, ako ih neko razmatra vjerovatno planira sto manje da ulozi, u manjem su broju oni koji znaju da je bolje imati po jednu klimu u svakoj prostoriji nego od jedne ocekivati da sve pokrije. U tom slucaju mi ima itekako smisla kupiti 3 klime od 1000 a ne jednu od 3000. Ali to zahtjeva da imamo mogucnost za ugradnju 3 jedinice, 3 instalacije kostaju vise itd.
Sto se tice vivaxa, iako je to mozda prepakovani midea model, mi ne znamo da li je bas to 100% tj da li mozda midea u svojim jedinicama koristi malo bolje materijale, kontrolere, ima stroziju kontrolu kvaliteta odstupanja i sl.
skupljac_zeljeza

#20328 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

mobsterc wrote: 03/03/2024 13:48 A iz istog razloga je tesko preporuciti jeftinije modele, ako ih neko razmatra vjerovatno planira sto manje da ulozi, u manjem su broju oni koji znaju da je bolje imati po jednu klimu u svakoj prostoriji nego od jedne ocekivati da sve pokrije. U tom slucaju mi ima itekako smisla kupiti 3 klime od 1000 a ne jednu od 3000. Ali to zahtjeva da imamo mogucnost za ugradnju 3 jedinice, 3 instalacije kostaju vise itd.
Sto se tice vivaxa, iako je to mozda prepakovani midea model, mi ne znamo da li je bas to 100% tj da li mozda midea u svojim jedinicama koristi malo bolje materijale, kontrolere, ima stroziju kontrolu kvaliteta odstupanja i sl.
Ovo je iskustveno provjereno i pisao sam da me to iskustvo koštalo. Grijem prostor od 120 kvadrata na jednom spratu koji ima izolaciju, plastičnu stolariju itd. i pokušao sam sa dvije i morao sam dodati i treću da bih onda dvije promijenio jednom jačom i jednom tišom. Pored dva Misubishija jedna je Midea (Clivet Nativ) i zadovoljan sam njenom zadaćom. Vjerovatno što je u kombinaciji. Sve tri rade stalno zajedno i ne troše trenutno puno pa novembar, decembar i februar su potrošile po 100 KM. Danas je 29. dan od posljednjeg učitavanja i potrošeno je sveukupno 1150 kW, a pošto mi ljeti dolazi oko 110 ili 120 KM onda je ovo super.
amir1983

#20329 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by amir1983 »

U mene je msz-ap i klima radi sasvim ok.Sve njihove klime su se pokazale dobroDok sam tražio dosta sam istraživao sta bi bio najsigurniji i najbolji izbor u tom mom nekom budžetu i odluka je pala na msz-ap bas iz razloga sto su se pokazale dobro u grijanju
[/quote]

Ima li msz ap wifi?
amir1983

#20330 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by amir1983 »

Procitao sam vecinu teme. I dalje zelim Mitsubishi inverter. Koliko sam shvatio sf je stari model ap njegov nasljednik a ay aktuelni model. Na piku vidim da ap42 ima wifi.Moze li mi to neko potvrditi? Stan koji zelim grijati ima jedan vanjski zid, ispod estriha 5cm stiropor, fasada je 10cm troslojno je staklo na prozorima. Predviđeno je da se grije konvektorima koji su vec postavljeni. Dnevni boravak i kuhinja imaju nekih 35-40m2 njih bi grijao klimom a ostatak po potrebi konvektorima. Aktuelni model ay42 je dobro smršao sto se tiče težine vanjske jedinice sto me malo brine tako da se vise naginjem ap42 kroz vasa pozitivna iskustva.
Ermin ZM

#20331 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

amir1983 wrote: 03/03/2024 17:41 Procitao sam vecinu teme. I dalje zelim Mitsubishi inverter. Koliko sam shvatio sf je stari model ap njegov nasljednik a ay aktuelni model. Na piku vidim da ap42 ima wifi.Moze li mi to neko potvrditi? Stan koji zelim grijati ima jedan vanjski zid, ispod estriha 5cm stiropor, fasada je 10cm troslojno je staklo na prozorima. Predviđeno je da se grije konvektorima koji su vec postavljeni. Dnevni boravak i kuhinja imaju nekih 35-40m2 njih bi grijao klimom a ostatak po potrebi konvektorima. Aktuelni model ay42 je dobro smršao sto se tiče težine vanjske jedinice sto me malo brine tako da se vise naginjem ap42 kroz vasa pozitivna iskustva.
Sf je stariji model na r410. Nasljednik je ap model na r32. Ay je je novi u nizu sa r32.

Sf i ap su isprobani, ay je relativno nov. Uzmes ap kao sigurnu opciju, a nije ni star model.
Mustang1

#20332 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Mustang1 »

Smije li se ovdje pitati kakva su ova podna elektricna grijanja?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#20333 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Mustang1 wrote: 04/03/2024 19:10 Smije li se ovdje pitati kakva su ova podna elektricna grijanja?
Ne,

https://forum.klix.ba/grijanje-na-konvektore-ta-peci-termoblokove-itd-t163390s25.html#p19270128
Mustang1

#20334 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Mustang1 »

gentoo wrote: 04/03/2024 19:59
Mustang1 wrote: 04/03/2024 19:10 Smije li se ovdje pitati kakva su ova podna elektricna grijanja?
Ne,

https://forum.klix.ba/grijanje-na-konvektore-ta-peci-termoblokove-itd-t163390s25.html#p19270128
Grijat cu se ja na drva :oops:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#20335 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by anex »

Mustang1 wrote: 04/03/2024 20:13
gentoo wrote: 04/03/2024 19:59
Ne,

Grijat cu se ja na drva :oops:
:D
mirota

#20336 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mirota »

koju klimu preporucujete za kancelariju od 10 kvadrata, losa izolacija zidna, prozori su odlicni

ps.

Gree ekonomski razred AAA, 18 ka, pa ja ne mogu vjerovati da onoliko malo struje trosi, mjesec dana ne znam je li 20 km, nastelis na 22 a izbaci na 23 za 10 min, cudooooo
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#20337 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

mirota wrote: 06/03/2024 08:57 mjesec dana ne znam je li 20 km, nastelis na 22 a izbaci na 23 za 10 min, cudooooo
Vjerovatno zato sto je 80% vremena ugasena jer temperatura nije pala na 21 :lol: . Realno ako je tako i ako ti je to ugodna temperatura, nije ti ni trebala klima. Mogao si kalolifer za 59.90 kupiti da nekad raspuse
mirota

#20338 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mirota »

gentoo wrote: 06/03/2024 09:32
mirota wrote: 06/03/2024 08:57 mjesec dana ne znam je li 20 km, nastelis na 22 a izbaci na 23 za 10 min, cudooooo
Vjerovatno zato sto je 80% vremena ugasena jer temperatura nije pala na 21 :lol: . Realno ako je tako i ako ti je to ugodna temperatura, nije ti ni trebala klima. Mogao si kalolifer za 59.90 kupiti da nekad raspuse

ama jok, radila svaki dan od 7-21, losa stolarija, nema stiropor fasada
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#20339 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by anex »

Kod mene sad, po ovom vremenu, koliko sati radi toliko kilovata potroši gree regular 18. :lol:

Tako da ne kenjaj...mrmota :D
mirota

#20340 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mirota »

evo vjeruj, ljeti placao 55 km, sad zimi 87 km racun, a jos jedna klima radila 4-5 sati na dan
Idemedosumom

#20341 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

Pozdravljam raju :)

Procitao sam prvi post na temi. Potrazio bih savjest vas koji imate iskustva, i ako imate volje/vremena.

Prvo o stanu:
-Zatvorena povrsina stana iznosi 77 m2 (dakle, bez balkona).
-U pitanju je gradnja iz 2017, topla je fasada (nisam siguran da li 8 ili 10 cm stiropor)
-Stolarija je Salamander, 6 komora, 3 dihtunga, troslojno staklo (mislim da je naziv profila bluEvolution 92)
-Zgrada je manja, nalaze se 2x stana po etazi. Tako da stan ima 3x vanjska zida.
-Ispod stana je poslovni prostor koji se grije. Stan iznad (2. sprat) i stan pored se ne griju. Stan na 3. / posljednjem spratu se grije.
-Raspored u stanu je napravljen po principu "otvorenog" koncepta. Dakle, izmedju dnevne, kuhinje/trpezarije i hodnika nema pregrada. 2x Sobe i kupatilo su vratima odvojene:

Image

Trenutno se grijemo preko gradske toplane, koja je cini mi se i prije 2x godine bila najskuplja u drzavi. U medjuvremenu su 3x poskupljivali, pa me trenutno racun grijanja izadje fiksno 188 KM na mjesecnom, 2.256 KM na godisnjem nivou.

Moja supruga bi radije da predjemo na kalorimetar, kako bismo zadrzali komfor gradskog grijanja, podnog grijanja i sl. U tom slucaju bi cijena po potrosenom kWh iznosila 0,13104 KM + fiksni cjelogodisnji pausal od ca. 60 KM mjesecno (720 KM godisnje) + 5KM mjesecno za odrzavanje. I naravno trebalo bi investirati u kalorimetar, koji se moze samo kod njih kupiti.

-Mi volimo spavati u hladnijem ambijentu, pa su nam radijatori u sobama skoro uvijek zavrnuti. Trenutno su nam i svi prozori otvoreni na kant, jer je pretoplo.
-Nemam sobni toplomjer, ali rekao bih, da bi nam temp od 24c ujutro/po danu/navecer u dnevnom boravku bila sasvim dostatna.
-Sto se struje tice, dvotarifno nam je brojilo (skupa + jeftina).

Da li biste vi na mom mjestu ugradili klimu i otkazali gradsko? Ako da, da li bi jedna klima 18-ka bila dostatna, da se montira na zid do balkona, da puse prema hodniku/sobama? Kolika bi okvirna usteda bila?

Hvala svima unaprijed :kiss:
mobsterc

#20342 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mobsterc »

anex wrote: 06/03/2024 10:10 Kod mene sad, po ovom vremenu, koliko sati radi toliko kilovata potroši gree regular 18. :lol:

I ja sam u abi dhabi na grijanje potrosio pola marke...
Kenja lik, neki dan u mostaru dnevna bila 21 a prosjek za februar 17 stepeni dnevna. Normalno da nece potrositi kada su toplotni gubici minimalni, ne mora ni imati zid na juznoj strani 😁
potrosi malo ujutro do 11 i onda ko sijalica na odrzavanje.
mirota

#20343 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mirota »

mobsterc wrote: 06/03/2024 11:09
anex wrote: 06/03/2024 10:10 Kod mene sad, po ovom vremenu, koliko sati radi toliko kilovata potroši gree regular 18. :lol:

I ja sam u abi dhabi na grijanje potrosio pola marke...
Kenja lik, neki dan u mostaru dnevna bila 21 a prosjek za februar 17 stepeni dnevna. Normalno da nece potrositi kada su toplotni gubici minimalni, ne mora ni imati zid na juznoj strani 😁
potrosi malo ujutro do 11 i onda ko sijalica na odrzavanje.
lafe racun je za januar, a i decembarski je slican bio, za feb nisam dobio jos a bice manji, jer je malo radila klima
mobsterc

#20344 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mobsterc »

Pa kakve veze ima, trolas temu bezveze. Nije tvoja klima nista specijalna, jednostavno si u toplijem podrucju i nemas toliko toplotnih gubitaka
radostan dan

#20345 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by radostan dan »

Januar - 283,36 kw
Februar - 144,11 kw

Najčešće grije 37 m², nekad i više

Upaljena 24 h.
dekara

#20346 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dekara »

Idemedosumom wrote: 06/03/2024 10:24 Pozdravljam raju :)

Procitao sam prvi post na temi. Potrazio bih savjest vas koji imate iskustva, i ako imate volje/vremena.

Prvo o stanu:
-U pitanju je gradnja iz 2017, topla je fasada (nisam siguran da li 8 ili 10 cm stiropor)
-Stolarija je Salamander, 6 komora, 3 dihtunga, troslojno staklo (mislim da je naziv profila bluEvolution 92)
-Zgrada je manja, nalaze se 2x stana po etazi. Tako da stan ima 3x vanjska zida.
-Ispod stana je poslovni prostor koji se grije. Stan iznad (2. sprat) i stan pored se ne griju. Stan na 3. / posljednjem spratu se grije.
-Raspored u stanu je napravljen po principu "otvorenog" koncepta. Dakle, izmedju dnevne, kuhinje/trpezarije i hodnika nema pregrada. 2x Sobe i kupatilo su vratima odvojene:

Image

Trenutno se grijemo preko gradske toplane, koja je cini mi se i prije 2x godine bila najskuplja u drzavi. U medjuvremenu su 3x poskupljivali, pa me trenutno racun grijanja izadje fiksno 188 KM na mjesecnom, 2.256 KM na godisnjem nivou.

Moja supruga bi radije da predjemo na kalorimetar, kako bismo zadrzali komfor gradskog grijanja, podnog grijanja i sl. U tom slucaju bi cijena po potrosenom kWh iznosila 0,13104 KM + fiksni cjelogodisnji pausal od ca. 60 KM mjesecno (720 KM godisnje) + 5KM mjesecno za odrzavanje. I naravno trebalo bi investirati u kalorimetar, koji se moze samo kod njih kupiti.

-Mi volimo spavati u hladnijem ambijentu, pa su nam radijatori u sobama skoro uvijek zavrnuti. Trenutno su nam i svi prozori otvoreni na kant, jer je pretoplo.
-Nemam sobni toplomjer, ali rekao bih, da bi nam temp od 24c ujutro/po danu/navecer u dnevnom boravku bila sasvim dostatna.

Da li biste vi na mom mjestu ugradili klimu i otkazali gradsko? Ako da, da li bi jedna klima 18-ka bila dostatna, da se montira na zid do balkona, da puse prema hodniku/sobama? Kolika bi okvirna usteda bila?

Ako mozes bolje je da ugradis dvije 12 klime jedna za trpezariju i dnevnu.Druga u hodniku za kupatilo i dvije spavace.Na ovakoj zimi da rade klime non-stop po srednjoj tarifi maximalno 400km.za grijanje
romim

#20347 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

amir1983 wrote: 03/03/2024 17:36
Ima li msz ap wifi?
Zavisno kako se prodaje. Svi modeli mogu imati wifi uz modul koji se moze dodatno kupiti i ubaciti.
Na nekim mjestima ces naci vec sa modulom, a na nekim je klima jectinija, ali nrma modul.
Uglavnom sf serije su bile bez wifi modula, a od ap serije vecinom se prodaju sa vec ugradjenim modulom.
Wifi Modul je oko 150km
-Chesterfield-

#20348 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Prvo o stanu:

Image

Znači ti sada plaćaš po 376 KM mjesečno za 6 mjeseci.
Ja mislim da sam potrošio oko 300 KM sa dvije klime za sprat kuće od početka zime.
Evo ti potrošnja jedne klime.

Image

Druga klima je potrošila oko 1000 kWh od oktobra.

Na tvom mjestu bih bez razmišljanja prešao na klime, jer to grijanje što ti plaćaš je preskupo.
Kalorimetar nije rješenje. Imao sam ga pa izbacio.
Idemedosumom

#20349 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

Hvala. Svi nekako pišete u množini, klimE. Znači ne bi jedna 18-ka po vama ovu kvadraturu mogla dobro ugrijati?
rimano

#20350 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rimano »

Poslusaj zenu i budi sretan cojk.
Sa klimama ce biti jeftinije ali na ustrub komfora. Grijem se na klime i za ovu sezonu pocevsi od oktobra potrosio sam cca 2700kw sa tri klime ali moram slusati njihov zvuk konstantno.
To je negdje 80-90 maraka u prosjeku mjesecno za struju za povrsinu koja je vise nego duplo veca od tvoje. Kuca je u pitanju.
Najbolje ti je ubaci i kalorimetar i jednu kvalitetniju 12ku pa kombinuj. Vrijeme ce onda pokazati sta je najbolja opcija za tebe.
Post Reply