Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#50527 Re: Pitamo Mehanicare ?
ovako su svi posteni dok pare ne treba na sunce 
- drug_profi
- ZoomZoomKiwi
#50529 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma da sam znao da će se desiti ovo ne bih ga ni prodavao da se razumijemo.
I ovako, prvo ću gledat da riješim problem stoprocentno. I kad pređem nekih par hiljada km sa njim onda ću opet da ga okačim na olx. I to ću da gledam da ga prodam nekom šverceru ili firmi ili eventualno staro za novo, a ne nekom ko će da se uvali u kredit da kupi ovo govno.
Iako, a evo ovo je dokaz, kupovina bilo čega sa iznad 200k km je prevelik rizik i fakat je teško očekivati bilo kakvu garanciju za bilo što.
Za mene je oduvijek i bilo, ili novo ili maks 100k km, samo što do sad nisam žurio s prodajom prije 300k, od sad bgmi čim dodirne 200k, ide na bubanj.
I ovako, prvo ću gledat da riješim problem stoprocentno. I kad pređem nekih par hiljada km sa njim onda ću opet da ga okačim na olx. I to ću da gledam da ga prodam nekom šverceru ili firmi ili eventualno staro za novo, a ne nekom ko će da se uvali u kredit da kupi ovo govno.
Iako, a evo ovo je dokaz, kupovina bilo čega sa iznad 200k km je prevelik rizik i fakat je teško očekivati bilo kakvu garanciju za bilo što.
Za mene je oduvijek i bilo, ili novo ili maks 100k km, samo što do sad nisam žurio s prodajom prije 300k, od sad bgmi čim dodirne 200k, ide na bubanj.
- ZoomZoomKiwi
#50530 Re: Pitamo Mehanicare ?
@_BataZiv_0809 Ho'š kupit Mondea? 
- canvra888
#50531 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koji tačno?
Zar to ne vrijedi samo ako je pravno lice prodavač? Ovo ostalo sve kupuješ u stanju kakvom si vidio/pregledao?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- drug_profi
#50533 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa lijpo vratis pare jer shvatis da nije lijepo to sto si uradio i da te savjest grize i ne spavas po noci jer ti se cini da te neko goni.canvra888 wrote: ↑04/03/2024 20:17Koji tačno?
Zar to ne vrijedi samo ako je pravno lice prodavač? Ovo ostalo sve kupuješ u stanju kakvom si vidio/pregledao?
- xPaco1337
#50534 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pug 207 u pitanju, uglavnom na kvacilu mi auto ne odvaja najbolje tacnije moram više gasa dodati da se pokrenem (dizal u pitanju). Nemam problema sa ispadanjem iz brzine i sl mnogi mi kazu da nije do kvacila jer ne ispada iz brzine, ali drugi su rekli kad krene ispadati da je tad vec kasno i da se moze mjenjac samo još više uništit.
Šta vi mislite ? Fiksni je zamajac ne bi bila frka zamijeniti cijeli set bez ruku nekih 240KM izađe
Šta vi mislite ? Fiksni je zamajac ne bi bila frka zamijeniti cijeli set bez ruku nekih 240KM izađe
- hopi
#50535 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li apdejt za mondilaka?
- ZoomZoomKiwi
#50536 Re: Pitamo Mehanicare ?
24h i par odlazaka u WC kasnije, nismo ništa pametniji.
Pritisak ulja vrhunski na sve i jednom kanalu, bregaste kao nove, nigdje traga habanja.
Rail pumpa ovako ručno se okreće bez ikakvih problema, vakuum također. Što naravno ne govori ništa, jer su hladne i bez opterećenja...
Onako, po logici stvari, zbog preskoka lanca, krivac bi trebao biti na strani usisne bregaste koju pogoni taj lanac i ništa više. Jer, da je stvar na strani izduvne, pretpostavka je da bi i usisna samo stala zajedno sa lancem, odnosno da ne bi došlo do preskoka lanca, i da bi jedina žrtva bio zupčasti (pored klackalica jel).
Previše pretpostavki, premalo dokaza.
Da kupim polovnu ili čak novu vakuum pumpu, sve vratimo spakujemo, i opet ne znam jesam li riješio problem...
Kontam, kad me već krenulo, skinuti i karter, koji je uzgred rečeno plastični, i pregledati stanje odozdo, čisto for the peace of mind, iako, jako teško da je krivac tu negdje. Al' jebeš ga, dihtung kartera nije toliko skup.
Pokušavam se sjetiti bilo kakvog pokazatelja prije, bilo kakvog čudnog ponašanja, zvuka. Ništa.
Ništa se uopće nije čulo kad sam vozio. Samo odjednom nema ubrzanja, bukvalno nikakve promjene u zvuku, ništa.
Komplet dijagnostika urađena, samo dvije greške MAF i jedna senzora bregaste, al' to je već nakon kuršlusa. Ništa drugo nije upamćeno.
Najblaže rečeno - zagonetka.
- ZoomZoomKiwi
#50537 Re: Pitamo Mehanicare ?
In the meantime…

Nikad nisu izdale

Nikad nisu izdale
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#50538 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ono na tom motoru, pumpa ulja ima svoj lancic i natezac?
Ima li pritiska ulja?
Ima li pritiska ulja?
- kabal1337
-
Seawolf
#50540 Re: Pitamo Mehanicare ?
Je li bismo mogli dobiti link na detaljne fotografije visoke rezolucije, gornje i donje polovine svakog od (pretpostavljam, pet) ležajeva bregastog vratila uvodnih ventila, da malo proučavamo?EFD22 wrote: ↑05/03/2024 19:55SpoilerShow24h i par odlazaka u WC kasnije, nismo ništa pametniji.![]()
Pritisak ulja vrhunski na sve i jednom kanalu, bregaste kao nove, nigdje traga habanja.
Rail pumpa ovako ručno se okreće bez ikakvih problema, vakuum također. Što naravno ne govori ništa, jer su hladne i bez opterećenja...
Onako, po logici stvari, zbog preskoka lanca, krivac bi trebao biti na strani usisne bregaste koju pogoni taj lanac i ništa više. Jer, da je stvar na strani izduvne, pretpostavka je da bi i usisna samo stala zajedno sa lancem, odnosno da ne bi došlo do preskoka lanca, i da bi jedina žrtva bio zupčasti (pored klackalica jel).
Da kupim polovnu ili čak novu vakuum pumpu, sve vratimo spakujemo, i opet ne znam jesam li riješio problem...![]()
Kontam, kad me već krenulo, skinuti i karter, koji je uzgred rečeno plastični, i pregledati stanje odozdo, čisto for the peace of mind, iako, jako teško da je krivac tu negdje. Al' jebeš ga, dihtung kartera nije toliko skup.
Pokušavam se sjetiti bilo kakvog pokazatelja prije, bilo kakvog čudnog ponašanja, zvuka. Ništa.
Ništa se uopće nije čulo kad sam vozio. Samo odjednom nema ubrzanja, bukvalno nikakve promjene u zvuku, ništa.
Komplet dijagnostika urađena, samo dvije greške MAF i jedna senzora bregaste, al' to je već nakon kuršlusa. Ništa drugo nije upamćeno.
- kabal1337
#50541 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo ne znam kako sa sigurnoscu mozes reci da nije okrenula brijeg, mislim da je to malo tesko odokativno.
- ZoomZoomKiwi
#50542 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naravno, uslikam detaljno macro sutra ili prekosutra ako ne stignem. Pošto sam zanemario posao, sutra sam mislio malo se više posvetiti poslu.Seawolf wrote: ↑05/03/2024 21:09Je li bismo mogli dobiti link na detaljne fotografije visoke rezolucije, gornje i donje polovine svakog od (pretpostavljam, pet) ležajeva bregastog vratila uvodnih ventila, da malo proučavamo?EFD22 wrote: ↑05/03/2024 19:55SpoilerShow24h i par odlazaka u WC kasnije, nismo ništa pametniji.![]()
Da kupim polovnu ili čak novu vakuum pumpu, sve vratimo spakujemo, i opet ne znam jesam li riješio problem...![]()
Poredili sa polovnim sa otpada, doduše odokativno ali s velikom pažnjom, identične.
Uostalom, kontam kad je polomio to klackalica što je polomio, i koje su stvarno dizajnirane da se polome (oslabljene na jednom mjestu), čisto sumnjam da je mogao okrenuti bregove, jer ni ventile nije posavijao, nijedan.
Gledao sam ovog Engleza sa flotom crvenih Mondea, još nikad nije spomenuo ni svinute ventile niti okrenute bregove, a imao je pet slučajeva pucanja lanca i polomljenih klackalica. Bilesi nije dirao ni podizače samo polomljene klackalice promijeni i gas.
E na jednom mu je lanac pukao i tako proletio da je slomio zupčanik na izduvnoj bregastoj i okrenuo ga, ali opet nije okrenuo bregove.
A to se može lako utvrditi jer top pozicija na zupčaniku je na drugom kraju onaj dog-zupčanik vertikalan 100%
I to smo provjerili.
To opet naravno ništa ne garantuje i može biti da je kod mene itekako specifična situacija, što za sad sigurno jeste.
- basicm
#50543 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da nemas aksijalno pomjeranje negdje?
- ZoomZoomKiwi
-
rememberme
#50545 Cijena popravke ručne?
Trebao bi popraviti ručnu, hvata skroz pri vrhu, zna li neko cca. Koliko je cijena popravke iste?
-
Throttle
#50546 Re: Cijena popravke ručne?
Pa ako treba naspanovat sajlu onda neka sića, ako treba mijenjat pakne il sajle ili oboje, onda zavisi od cijene dijelova i rada. Nista bez majstorarememberme wrote: ↑06/03/2024 10:01 Trebao bi popraviti ručnu, hvata skroz pri vrhu, zna li neko cca. Koliko je cijena popravke iste?
- olensoner
- ZoomZoomKiwi
#50548 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jest, i tome smo vodili računa. Iako ne znam kakvu ulogu igra, ali nam je čovjek iz Forda rekao da je to jako bitno, ali nije rekao zašto.
A kontam, i da je do nje, ne bi trebao lanac preskočiti, samo bi trebala zeznut zupčasti remen. Jer ne vjerujem da je rotacijska inercija usisne bregaste dovoljna da povuče lanac sa izduvne bregaste koja je na momenat usporila/zapela.
Tako da, ostaje mi vakuum pumpa i uljna pumpa kao osumnjičeni.
Sutra natrag u garažu pa ću da vidim sve ove ležajeve bregastih, a možda skinem i karter da vidim šta se dole dešava oko uljne pumpe.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#50549 Re: Pitamo Mehanicare ?
Raja, alfa romeo giulietta od druga, ima jedan auspuh na lijevoj strani. Našao je fabricki difuzor sa dva izlaza za auspuh
Da čovjek ne baca pare na difuzor, prvo da li je velika igranka i skupo dodati još jednu cijevu za drugi izlaz?
Halali @EFD22 što upadam pored tvog belaja
Da čovjek ne baca pare na difuzor, prvo da li je velika igranka i skupo dodati još jednu cijevu za drugi izlaz?
Halali @EFD22 što upadam pored tvog belaja
-
Throttle
#50550 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nek vidi ima li sa desne strane lonca utisnuto da se moze iskruzit za drugi izlaz na desnu stranu, ako nece ukidat zadnji lonacLeon16v wrote: ↑06/03/2024 18:12 Raja, alfa romeo giulietta od druga, ima jedan auspuh na lijevoj strani. Našao je fabricki difuzor sa dva izlaza za auspuh
Halali @EFD22 što upadam pored tvog belaja![]()
Ako ima, nije frka
Ako nema onda s lijeve strane mora napravit Y razdjelnik pa odatle motat cijev oko lonca al to vec zavisi od prostora