Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šta se dešava ili ne dešava u Americi nema nikakve veze s tezom da su žene imale ravnopravnost u Jugoslaviji. Kao što porodično nasilje u današnjim državama nema nikakve veze s tom tezom.
Žena je u Jugoslaviji bila ravnopravna ili nije. Prihvatam i nijanse, ali ovo što ti pišeš su nebuloze, whataboutismi, i tvoja poslovična tendencija da upadaš u logičke pogreške.
Ne nego ti isti argument ne zelis da primijenis na druge situacije. Ako je pokazatelj toga da su zene neravnopravne to sto je tek 1982 zena dosla na vladajucu poziciju, kako to da nikad nije bila u nekim razvijenim ravnopravnim demokratijama
Btw argument da zene imaju pravo glasa “samo zato sto ideologija nalaze pa eto to se ne moze pripisati komunistima jugoslavije” je isto los. Jer da ti isti komunisti nisu mislili da zene trebaju biti ravnopravne, ne bi ni billi komunisti. To je i dalje dostignuce sistema. Kao sto je dostignuce sistema da su to isto pravo zene u svicarskoj dobile 1971
U namjeri da kontriraš ti zapravo potvrđuješ ono što govorim. Jer ako se argument svodi na to da žena nije ravnopravna ni u razvijenim demokratijama, pa ne možemo očekivati da je bila ravnopravna u Jugoslaviji, to i dalje znači da nije bila ravnopravna u Jugoslaviji.
Pravo glasa bez slobodnih izbora ne znači apsolutno ništa. Uostalom, bilo koje pravo, ako se ne može primijeniti, prestaje biti pravo. Napomenuo bih da žene u Sjevernoj Koreji imaju formalno pravo glasa. Dakle, to je samo još jedan od retoričkih manevara kojima se pojedinci ovdje razbacuju, a koji ne znači ništa.
To onda ispada tvoj argument, da zene nigdje nemaju ravnopravnost. Moj je da ako je zapad mjera, jugoslavija nije bila daleko
Sa drugim pasusom se djelimicno i slazem. Ali nemanje prava glasa u 1971 bi se za svaku drugu drzavu reklo da je diktatura ili dzamahirija. Jugoslavenski sistem bi razapeli da je tako.
Piaty wrote: ↑04/03/2024 15:13
Stanje na terentu je tako da narod nije želio takvu državu. Isto tako narod je nezadovoljan i u ovoj državi ali opet znam 1000% da se u tu staru ne bi vratio niko i kada bih mogao pa ni oni što mašu zastavama na godišnjicama bitaka. O omladini da ne govorim.
Naravno, nešto ne vidim da bilo ko žali za sivilom pedesetih, šezdesetih, ili sedamdesetih.
Žal je uvijek za osamdesetim, kada su počele pucati žice kojima su životi građana bili omeđeni, a država se počela urušavati, što je s jedne strane dovelo do kreativne eksplozije i građanskih sloboda, ali s druge strane stvorilo pretpostavke za pakao, pa se na trenutak učinilo, a nekima još čini, da je pad bio let.
Ne nego ti isti argument ne zelis da primijenis na druge situacije. Ako je pokazatelj toga da su zene neravnopravne to sto je tek 1982 zena dosla na vladajucu poziciju, kako to da nikad nije bila u nekim razvijenim ravnopravnim demokratijama
Btw argument da zene imaju pravo glasa “samo zato sto ideologija nalaze pa eto to se ne moze pripisati komunistima jugoslavije” je isto los. Jer da ti isti komunisti nisu mislili da zene trebaju biti ravnopravne, ne bi ni billi komunisti. To je i dalje dostignuce sistema. Kao sto je dostignuce sistema da su to isto pravo zene u svicarskoj dobile 1971
U namjeri da kontriraš ti zapravo potvrđuješ ono što govorim. Jer ako se argument svodi na to da žena nije ravnopravna ni u razvijenim demokratijama, pa ne možemo očekivati da je bila ravnopravna u Jugoslaviji, to i dalje znači da nije bila ravnopravna u Jugoslaviji.
Pravo glasa bez slobodnih izbora ne znači apsolutno ništa. Uostalom, bilo koje pravo, ako se ne može primijeniti, prestaje biti pravo. Napomenuo bih da žene u Sjevernoj Koreji imaju formalno pravo glasa. Dakle, to je samo još jedan od retoričkih manevara kojima se pojedinci ovdje razbacuju, a koji ne znači ništa.
To onda ispada tvoj argument, da zene nigdje nemaju ravnopravnost. Moj je da ako je zapad mjera, jugoslavija nije bila daleko
Sa drugim pasusom se djelimicno i slazem. Ali nemanje prava glasa u 1971 bi se za svaku drugu drzavu reklo da je diktatura ili dzamahirija. Jugoslavenski sistem bi razapeli da je tako.
A zašto bi Zapad bio mjera u ovom slučaju? Pa komunisti su na Zapad gledali kao na društva u historijskoj regresiji, koja su nespremna napraviti iskorak u budućnost.
I sada ćemo uzeti jedan dio komunističke dogme, onaj o ravnopravnosti žena, i mjeriti ga Zapadnim standardima, koja su sami komunisti držali kao nazadna?
A zašto bi Zapad bio mjera u ovom slučaju? Pa komunisti su na Zapad gledali kao na društva u historijskoj regresiji, koja su nespremna napraviti iskorak u budućnost.
I sada ćemo uzeti jedan dio komunističke dogme, onaj o ravnopravnosti žena, i mjeriti ga Zapadnim standardima, koja su sami komunisti držali kao nazadna?
Ma hajte, molim vas.
Znaci tvoj argument je da zene nisu bile ravnopravne. Ali dokaz da jesu ne vazi jer je to komunisticka dogma. A istovremeno nije dokaz da jesu poredjenje sa najravnopravnijim drustvoma u historiji
Ma hajte, molim vas.
Znaci tvoj argument je da zene nisu bile ravnopravne. Ali dokaz da jesu ne vazi jer je to komunisticka dogma. A istovremeno nije dokaz da jesu poredjenje sa najravnopravnijim drustvoma u historiji
Sjajno
Pokazao si zapanjujući nivo razumijevanja pročitanog.
n+1 wrote: ↑04/03/2024 15:23
Žal je uvijek za osamdesetim, kada su počele pucati žice kojima su životi građana bili omeđeni, a država se počela urušavati, što je s jedne strane dovelo do kreativne eksplozije i građanskih sloboda, ali s druge strane stvorilo pretpostavke za pakao, pa se na trenutak učinilo, a nekima još čini, da je pad bio let.
Pa najveci broj zivucih ljudi se sjeca osamdesetih i to je sasvim logicno da dominira diskursom.
Moji roditelji jako pohvalno pricaju i o sedamdesetim, nana o sezdesetim itd....
Kad se sabere i oduzme sve, mislim da je ta drzava ipak imala vise pluseva nego minusa i da joj je skor pozitivan.
Ne treba ni pluseve ni minuse nekriticki posmatrati i mislim da 32 godine od raspada mozemo o svemu trezvenije govoriti.
n+1 wrote: ↑04/03/2024 15:23
Pa najveci broj zivucih ljudi se sjeca osamdesetih i to je sasvim logicno da dominira diskursom.
Moji roditelji jako pohvalno pricaju i o sedamdesetim, nana o sezdesetim itd....
Kad se sabere i oduzme sve, mislim da je ta drzava ipak imala vise pluseva nego minusa i da joj je skor pozitivan.
Ne treba ni pluseve ni minuse nekriticki posmatrati i mislim da 32 godine od raspada mozemo o svemu trezvenije govoriti.
To je ono o čemu smo pričali jučer: ljudi sjećanja na svoja djetinjstva, mladosti, i živote izjednačavaju sa sjećanjem na Jugoslaviju, što je u osnovi pogrešno. Ako govorimo o jugoslovenskim dekadama, onda bismo trebali govoriti o tome šta je društveno, kulturno, ekonomsko, i civilizacijsko nasljeđe tih decenija, a ne da li smo se oženili 1974.
I tu se onda osamdesete javljaju vjerovatno kao najsvjetlija tačka.
Nije samo "povlasteni gradjanin grada" imao povlastice u jel Jugoslaviji, i seljaci su imali i imaju lijepih rijeci za tu drzavu. Elektrifikacija, putevi, poticaji za seljake, jeste da seljacke zadruge u tipicnom boljsevickom stilu gdje "jedan donosi volove drugi gace na stapu, a onda je sve zajednicko" je veliki krimen komunistickog sistema ali drzava je, bar vise nego ova danas, stitila i seljaka odnosno poticala njegov rad.
Gdje god se usporede ta i ova danas, ta pobjedjuje. I to je cinjenica koja ne govori mozda koliko je ta drzava bila sjajna, koliko govori da je ova danas ocajna.
dječak sa šibicama wrote: ↑04/03/2024 17:04
Nije samo "povlasteni gradjanin grada" imao povlastice u jel Jugoslaviji, i seljaci su imali i imaju lijepih rijeci za tu drzavu. Elektrifikacija, putevi, poticaji za seljake, jeste da seljacke zadruge u tipicnom boljsevickom stilu gdje "jedan donosi volove drugi gace na stapu, a onda je sve zajednicko" je veliki krimen komunistickog sistema ali drzava je, bar vise nego ova danas, stitila i seljaka odnosno poticala njegov rad.
Gdje god se usporede ta i ova danas, ta pobjedjuje. I to je cinjenica koja ne govori mozda koliko je ta drzava bila sjajna, koliko govori da je ova danas ocajna.
dječak sa šibicama wrote: ↑04/03/2024 17:04
Promijenio se odnos do seljaka i raskrstilo sa praksom uzimanja od naroda uvezenom iz SSSR-a nakon Cazinske Bune. Uvidjela vlast da tim putem nece ici, osim ako ces gaziti narod bez milosti. A to bi dovelo do rata veoma brzo. Vjerovatno i do raspada drzave.
swanfilter wrote: ↑04/03/2024 17:16
Promijenio se odnos do seljaka i raskrstilo sa praksom uzimanja od naroda uvezenom iz SSSR-a nakon Cazinske Bune. Uvidjela vlast da tim putem nece ici, osim ako ces gaziti narod bez milosti. A to bi dovelo do rata veoma brzo. Vjerovatno i do raspada drzave.
Djelimicno se promjenilo. Kada se skontalo da ce biti belaja.
Zanimljiv je meni ovaj romanticarski upis o seljaku. Dovedena mu struja.
Sta mislite odakle se i ko je placao iz domacih izvora industralizaciju i urbanizaciju? Pored stranih kredita i ratne odstete - od seljaka je oduzimano i alocirano.
Tako, da prica - dobio je struju i cestu...
Ima onaj poznati govor Tita o slanju vagonima sljiva u Njemacku za masine. To ideoloski bilo problematicno, pa on presjeko. A, niko ne pita odakle sljive, ko je to ubrao - samonikle valjda. Sva rasprava otisla na to je li to trgovina kapitalistickog tipa.
swanfilter wrote: ↑04/03/2024 17:16
Djelimicno se promjenio.
Zanimljiv je meni ovaj romanticarski upis o seljaku. Dovedena mu struja.
Sta mislite odakle se i ko je placao iz domacih izvora industralizaciju i urbanizaciju? Pored stranih kredita i ratne odstete - od seljaka je oduzimano i alocirano.
Tako, da prica - dobio je struju i cestu...
Seljaku je uzimano jer je podrucje Juge prije rata bilo agrarno, vrlo malo industrije. Rat je svoje odradio i ostavio posljedice, a narod se moralo nahraniti. Seljak je jedini nesto proizvodio. I jos uvijek je bio teska sirotinja kojem je vlast staljinisticki i bez pardona uzimala. I tako bivalo stoljecima.
Zasto Babu i danas obozavaju u V. Kladusi, Cazinu? Jer nepismen narod misli da je on izmislio Agrokomerc, zaposlio ljude, donio struju i asfalt. Ne konta narod da je taj dio BiH nakon Bune kaznjen i ostavljen u vremenu Turaka i feudalizma. Pozderac je izlobirao, sredio pare, a Fikret samo odradio posao. Sto bi mogao svako u datim okolnostima.
Treba samo uporediti malo zivot ljudi u Bos. Krupi i Cazinu ili V. Kladusi u to vrijeme i sve ti je jasno. A to je 40 min voznje. Dva svijeta ...
Sela u BiH bi bila poput onih u Austriji da se tada nije radilo ono što se radilo.
Ja u svim krajevima BiH od baš starijih ljudi sa sela nisam čuo ništa pozitivno o tom postratnom periodu, bez obzira na vjeru i naciju.
Svi su se žalili na te prisilne otkupe, bukvalno se koristila sila, ako nemaš, morao si kupiti pa predati u zadrugu.
Zamisli sad da dođe neko iz SDA s puškom i da ti kaže toliko kg krompira, toliko ovoga, toliko onoga, ako nemaš, ne zanima me. Zvuči kao scenario iz filma Kum.
Ne znam koja je poenta teme o jednoj propaloj tvorevini, jednom on najvećih zala 20. stoljeća kao što je komunizam i kao što su partizani.
Bilo, srećom završilo se, pavimo sada našu BiH i gledajmo u budućnost BiH i EU.
ElRe wrote: ↑04/03/2024 18:01
Ne znam koja je poenta teme o jednoj propaloj tvorevini, jednom on najvećih zala 20. stoljeća kao što je komunizam i kao što su partizani.
Vjerovatno ti je NDH i ustaški pokret primjer blagostanja,ljudskih prava i tolerancije?
Vjerovatno ti je NDH i ustaški pokret primjer blagostanja,ljudskih prava i tolerancije?
Nikakve razlike izmedju partizana, četnika i NDH. I Tudjman je bio partizan.
Athlon64 wrote: ↑04/03/2024 17:58
Sela u BiH bi bila poput onih u Austriji da se tada nije radilo ono što se radilo.
Ja u svim krajevima BiH od baš starijih ljudi sa sela nisam čuo ništa pozitivno o tom postratnom periodu, bez obzira na vjeru i naciju.
Svi su se žalili na te prisilne otkupe, bukvalno se koristila sila, ako nemaš, morao si kupiti pa predati u zadrugu.
Zamisli sad da dođe neko iz SDA s puškom i da ti kaže toliko kg krompira, toliko ovoga, toliko onoga, ako nemaš, ne zanima me. Zvuči kao scenario iz filma Kum.
U Krajini su vecina sela bila fino sređena bas zbog Austrije, Njemacke, pa i Slovenije. Narod je u ove drzave odlazio vec u 70im. Kasnije da ne govorim. Gradile se kucetine od 3 sprata. Sami sebi kupovali mehanizaciju.
Poslije se pokrenuo taj Agrokomerc, pa je narodu bilo placeno za njegov rad. Zaposlili se mnogi. Malo se smirio odlazak stanovnistva.
Inace bi Krajina bila prazna mnogo prije ovog vremena.
Ne moze ta tvorevina biti vece zlo od Kraljevina i zlocinackih kvinsling tvorevina, da se trudis ne znam koliko to dokazati ...
Laertes wrote: ↑04/03/2024 18:03
A šta vidiš kad gledaš u tu budućnost?
Uzori nam trebaju biti Austrija, Njemačka, Švajcarska, a prije njeh Češka npr.
Pusti snovi.
Jugoslavija je imala kapacitete da bude dio takvog društva, a ove male države i u ovakvom okruženju nikad neće biti suverene. Bosna, Srbija, CG, Makedonija, Hrvatska, Kosovo, to su sve državice koje se otvoreno ucjenjuje, ušutkava i postavljaju im se zadaci za ispunjenje kao djeci. Lokalne želje nikoga ne zanimaju.
Laertes wrote: ↑04/03/2024 18:03
A šta vidiš kad gledaš u tu budućnost?
Uzori nam trebaju biti Austrija, Njemačka, Švajcarska, a prije njeh Češka npr.
Pusti snovi.
Jugoslavija je imala kapacitete da bude dio takvog društva, a ove male države i u ovakvom okruženju nikad neće biti suverene. Bosna, Srbija, CG, Makedonija, Hrvatska, Kosovo, to su sve državice koje se otvoreno ucjenjuje, ušutkava i postavljaju im se zadaci za ispunjenje kao djeci. Lokalne želje nikoga ne zanimaju.
I Juga je slusala mnoge stvari koje su joj se "naredjivale" zbog kredita. Jedino nije dala da se petlja previse u politicki sistem.
Ali, opet su Ameri radili na ukljucivanju Juge u Zapadni svijet. I to su radili kroz upravo podrsku jugoslavenskoj suverenosti. Jer je to izvlacilo je iz Sovjetskog bloka.
Ima u deklasifikovanim izvjestajima CIA -e gdje lijepo to objasnjavaju. Zovu to "opci zapadni interes za jugoslavenskom nezavisnosti".
To je jos jedna cinjenica o potencijalu tadasnje drzave i ovih danas isprdaka
Da je jugoslavija opstala, u danasnjem vremenu bi bila vjerovatno jos bolje pozicionirana u multipolarnom svijetu izmedju zapada i rusije/kine. A tek odnosi sa indijom ili drzavama na bliskom istoku
Nikakve razlike izmedju partizana, četnika i NDH. I Tudjman je bio partizan.