Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zigson

#14876 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

nadžak wrote: 03/03/2024 19:58 Kako vi ovdje palamudite crno-bijelo. Ne bi bio uopšte problem da se vozi po ograničenju a kamo sreće i ono do 10 preko. Problem je kad se vozi znatno ispod ograničenja i eto ti kolone. Najmrži sloj sebičnih kretena su oni što izadju da "kuliraju" jer ne žure i boli ih ona stvar što je iza kolona.

Pored toga nevjerovatan broj je novih vozača djevojaka i žena, koje veze nemaju o životu a kamoli o saobračaju. Nabace cvike i ko fol voze koke! Najstrašnije je što one uopšte ne smatraju potrebnim da gledaju šta se dešava iza njih. NIt znaju niti hoće da znaju čemu služe retrovizori!

Trebalo bi naše vozače malo bacit u recimo Istanbul pa da ili sami odustanu od vožnje jer nije za njih ili da se skontaju pa da se potrude naučit. Jebali bi im turci znanje... :skoljka:
Turcin ti nikad nece svirnuti u istanbulu
nadžak

#14877 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nadžak »

zigson wrote: 03/03/2024 19:59
nadžak wrote: 03/03/2024 19:58 Kako vi ovdje palamudite crno-bijelo. Ne bi bio uopšte problem da se vozi po ograničenju a kamo sreće i ono do 10 preko. Problem je kad se vozi znatno ispod ograničenja i eto ti kolone. Najmrži sloj sebičnih kretena su oni što izadju da "kuliraju" jer ne žure i boli ih ona stvar što je iza kolona.

Pored toga nevjerovatan broj je novih vozača djevojaka i žena, koje veze nemaju o životu a kamoli o saobračaju. Nabace cvike i ko fol voze koke! Najstrašnije je što one uopšte ne smatraju potrebnim da gledaju šta se dešava iza njih. NIt znaju niti hoće da znaju čemu služe retrovizori!

Trebalo bi naše vozače malo bacit u recimo Istanbul pa da ili sami odustanu od vožnje jer nije za njih ili da se skontaju pa da se potrude naučit. Jebali bi im turci znanje... :skoljka:
Turcin ti nikad nece svirnuti u istanbulu
Nebitno sviraju ili ne, tamo moraš znat da bi vozio kroz one kolone i tu nema lagane vožnje. Ne kažem da se vozi divljački brzo ali vozi se spretno i znano. O toj razlici mi evo ovdje sad palamudimo samo što se priča glupo uprostila. Tog nivoa vožnje ovdje na žalost nema, što zbog nakaradnih životnih rezona i nemara prema drugima što zbog klasičnog neznanja i nespremnosti za saobračaj.
NIkad necu zaboravit sliku kad smo se nedavno vraćali iz Tuzle i tamo negdje kod termo elektrane, na dijelu gdje su još uvijek one dvije trake u istom smjeru, na blago desnoj krivini iz suprtonog pravca u zabranjenom smjeru naidje Golf dvica. Žena ga vozi, pored nje dječak od oko 10 godina.
U trenutku prolaza se moglo vidjeti na faci da je svjesna da je uletila u suprotni smjer, volan stisla, oči izvalila, nigdje naravno pojasa i ode pored nas. Šta je poslije bilo, nemam pojma. Sreća mi bili na svojoj desnoj kad je naišla inače ...

Poslije kontam kako li je blesa tu uspila da udje u suprotni pravac i jedino što mi pada na pamet je da je na kružnom to uradila. Nemam blage veze...
canvra888

#14878 Re: Crna hronika BH cesta

Post by canvra888 »

Ma Istanbul je specifičan primjer baš, ne znam kud baš njega navede.

Vozio sam više puta tamo, ono je haotična harmonija. U biti, krše se zakoni nauštrb vozačke kolegijalnosti, to je moj rezime. Tipa kod kružnih kad se uključuju, iako si ti već u kružnom u kretnji i na bukvalno samo 1-2 metra od njegovog uključenja, on će se svakako uključiti (iako ima trokut) i neće niko nikome svirati, iako nije upravu što se tako uključio. Kod nas bi sjeli na svirenu ili bi eventualno i sudar bio.

Generalno je puno više oslanjanja na tolerantnost drugog nego kod nas, iako i jedan i drugi znaju da je taj neko u prekršaju.

Svirene koriste jedino da te upozore kada nailaze negdje, da ih skontaš ako ih nisi skontao :D
Last edited by canvra888 on 03/03/2024 20:23, edited 1 time in total.
nadžak

#14879 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nadžak »

canvra888 wrote: 03/03/2024 20:20 Ma Istanbul je specifičan primjer baš, ne znam kud baš njega navede.

Vozio sam više puta tamo, ono je haotična harmonija. U biti, krše se zakoni nauštrb vozačke kolegijalnosti, to je moj rezime. Tipa kod kružnih kad se uključuju, iako si ti već u kružnom u kretnji i na bukvalno samo 1-2 metra od njegovog uključenja, on će se svakako uključiti (iako ima trokut) i neće niko nikome svirati, iako nije upravu što se tako uključio. Kod nas bi sjeli na svirenu ili bi eventualno i sudar bio.
O tome ti govorim, to je jedna od stavki koje nama fale ovdje. Prati se saobračaj, šta se oko tebe dešava i skoro pa se mora tako jer je ogromna gužva. Drugi se stavljaju u poziciju onog drugog vozača i sve ok. Kod nas...bah, smiješno poređenje.
canvra888

#14880 Re: Crna hronika BH cesta

Post by canvra888 »

Pa jest.. zato generalno Turcima bude problem ovdje voziti, naviknuti na tu opću tolerantnost drugih.
Athlon64

#14881 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Athlon64 »

Imao sam jednog Turčina koji priča kako je vozio u Njemačkoj i okrenuo se na pola ulice i zaustavio saobraćaj i svi mu svirali i kao ništa mu nije bilo jasno zašto su toliko agresivni. :-) :-) :-)

Turska i pravilna vožnja ne idu u istu rečenicu. I onih gužvi bi bilo manje da se pravila poštuju.

Uglavnom, njemu je vožnja po Evropi bila horor.
Laplace

#14882 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

nadžak wrote: 03/03/2024 20:23
canvra888 wrote: 03/03/2024 20:20 Ma Istanbul je specifičan primjer baš, ne znam kud baš njega navede.

O tome ti govorim, to je jedna od stavki koje nama fale ovdje. Prati se saobračaj, šta se oko tebe dešava i skoro pa se mora tako jer je ogromna gužva. Drugi se stavljaju u poziciju onog drugog vozača i sve ok. Kod nas...bah, smiješno poređenje.
Ovoga nama najviše fali, ne samo u vožnji nego u svim sferama života.
canvra888

#14883 Re: Crna hronika BH cesta

Post by canvra888 »

Athlon64 wrote: 03/03/2024 20:27 I onih gužvi bi bilo manje da se pravila poštuju.
Ma nema lijeka onim gužvama... kao nijednoj drugoj metropoli. Slabo tu pravila imaju veze, jednostavno previše vozila/ljudi.
Ateista

#14884 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

laik1981 wrote: 03/03/2024 10:56
Ateista wrote: 03/03/2024 10:45
noviclan wrote: 03/03/2024 10:06 Nije "moje" ogranicenje nego ogranicenje na putevima bosne i hercegovine i npr. ako je ogranicenje 60 vozim 60 ili do 70 zasto bih se iskljucivao iz saobracaja iako sam napravio kolonu
Ako vidis iza sebe kolonu, to znaci da vecina moze i zeli da vozi brze a ti ih ometas u tome. Nije tvoje da se igras policije i zakona, odredjujes koliko ko smije ici, ako je neko brzi pusti ga da te prodje, ako ima kolona skloni se, policija neka se bavi onima koji prekorace brzinu.
To znaci da je iza njega vecina retarda koji ne postuju saobracajne propise. Ne odredjuje on koliko ko moze ici vec zakoni o saobracaju. Ne bih se sklonio nikom za milion. Cuj sklanjati se vecini koja krsi zakone :lol:
E jbg sad i ti, zoves retardom one koji voze brze od ogranicenja predvidjenih za vozila od prije 60 godina i time podrzavas retardirana ogranicenja... :-)
Ne moras ti voziti brze, ali nije lijepo nekog zvati retardom zato sto vozi brze, a red je skloniti se ako nekog usporavas.
Ateista

#14885 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Laplace wrote: 03/03/2024 11:32
noviclan wrote: 03/03/2024 10:06 Nije "moje" ogranicenje nego ogranicenje na putevima bosne i hercegovine i npr. ako je ogranicenje 60 vozim 60 ili do 70 zasto bih se iskljucivao iz saobracaja iako sam napravio kolonu
Ako vidis iza sebe kolonu, to znaci da vecina moze i zeli da vozi brze a ti ih ometas u tome. Nije tvoje da se igras policije i zakona, odredjujes koliko ko smije ici, ako je neko brzi pusti ga da te prodje, ako ima kolona skloni se, policija neka se bavi onima koji prekorace brzinu.
Zato što "većina može i želi da vozi brže" i imamo ovoliko nesreća sa poginulim (uglavnom nevinim) ljudima.
U stvari zato sto imamo odredjeni broj vozaca koji pojma nemaju sa voznjom, bez obzira na to postuju li ogranicenja ili ne, te sto neki precijene svoje i mogucnosti vozila, voze na nikakvim i istrosenim gumama, voze neispravna auta, ne znaju se prilagoditi uslovima na cesti i slicno. Nema to puno veze sa postovanjem ogranicenja.
Ateista

#14886 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

canvra888 wrote: 03/03/2024 13:57
Ja sam prvi iznad ograničenja često, ali ovo razmišljanje nije ispravno. Ako voziš uredno po ograničenju, ti nisi kriv za nastajanje kolone, nego hrpa ljudi koji žele da krše zakon i tu sva diskusija prestaje. Da ti voziš ispod ograničenja, uredu, kriv si što si napravio kolonu, skloni se u stranu i pusti kolonu, ovako ni govora.

Ako se kome žuri, nek pretiče i to je to.
Zakonski onaj ko vozi po ogranicenju nije ktiv za kolonu i ne mora se sklanjati, ali postoji nesto sto se zove vozacka solidarnost i red. Ako bih ja iz nekog razloga napravio kolonu i vozeci tacno po ogranicenju, (iako mi se tesko zamidliti u toj situaciji, jedino kakav problem sa autom pa da ne mogu brze) stao boh kad god mogu i propustio druge koji idu brze. Dijelom sto ne zelim da nikog usporavam i ometam, a dijelom da se izbjegnu bespotrebna preticanja, da se izbjegne nervoza i kod njih a i kod mene, jabih se unervozio da vidim da sam napravio kolonu. Fakat mi nije jasno kako neko moze hladno tako da vozi i da mu nimalo ne smeta osjecaj da pravi kolonu.
Pored toga, trebamo biti realni da je to cesto voznja ispod ogranicenja, plus jos kad se uzme laganje brzinomjera razlika je stvarno i veca.
Ateista

#14887 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kabal1337 wrote: 03/03/2024 18:49
canvra888 wrote: 03/03/2024 18:12 Pa to. Meni nikad ne bi naumpalo da očekujem da se zaustavlja na produženju neko ko vozi po ograničenju zato da bi mi koji hoćemo da ga preteknemo mogli proći.
moze ti izac u sustret tako sto se malo u desno i desni zmigavac, ne mora i nije duzan. Eto cisto sofer prema soferu. Ko je brzi taj prestize i tjt.
:thumbup:
Meni je zaninmljivo bilo u Grckoj kad sam vozio, njihove brze ceste 1+1 profila i dodatno uske trake vozila u kvaru. Pridjes nekom ko je sporiji od tebe, samo se skloni malo u tu traku i ostavi ti prostora da prodjes, trake siroke pa se onda moze proci i kad idu vozila iz suprotnog smjera.
Kod nas magistrale nisu dovoljno siroke za to, ali sto kazes moze se na nekim mjestima skloniti malo i dati zmigavac, olaksati onome ko te pretice, pogotovo kad su kamioni i autobusi u pitanju. Tako nesto mi se desi bukvalno 1 od 1000 preticanja kod nas, ali bez pretjerivanja, da neko na bilo koji nacin pokaze zelju da mi olaksa preticanje.
Nije duzan niko, ali je to osnova saobracajne kulture.
Naslovnica

#14888 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Nikada ne bih stao da se sklonim i propustim eventualnu kolonu u slučaju da vozim po ograničenju ili malo brže.
Sklonio bih se jedino da zaista, iz nekog razloga, vozim ispod ograničenja pa napravim kolonu (natovaren kamion, traktor, motokultivator, neispravno vozilo i sl).
laik1981

#14889 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

Ateista wrote: 04/03/2024 07:39
canvra888 wrote: 03/03/2024 18:12 Pa to. Meni nikad ne bi naumpalo da očekujem da se zaustavlja na produženju neko ko vozi po ograničenju zato da bi mi koji hoćemo da ga preteknemo mogli proći.
moze ti izac u sustret tako sto se malo u desno i desni zmigavac, ne mora i nije duzan. Eto cisto sofer prema soferu. Ko je brzi taj prestize i tjt.
Meni je zaninmljivo bilo u Grckoj kad sam vozio, njihove brze ceste 1+1 profila i dodatno uske trake vozila u kvaru. Pridjes nekom ko je sporiji od tebe, samo se skloni malo u tu traku i ostavi ti prostora da prodjes, trake siroke pa se onda moze proci i kad idu vozila iz suprotnog smjera.
Kod nas magistrale nisu dovoljno siroke za to, ali sto kazes moze se na nekim mjestima skloniti malo i dati zmigavac, olaksati onome ko te pretice, pogotovo kad su kamioni i autobusi u pitanju. Tako nesto mi se desi bukvalno 1 od 1000 preticanja kod nas, ali bez pretjerivanja, da neko na bilo koji nacin pokaze zelju da mi olaksa preticanje.
Slabo ti baratas sa tim osnovama saobracajne kulture. Najosnovnija osnova saobracajne kulture je postovati saobracajne propise. Dalje nema nikakve potrebe za izmisljanjem tople vode. Sva saobracajna kultura je sadrzana u saobracajnim propisima. Ciniti bilo kakve usluge saobracajnim siledzijama i primitivcima koji bi da sami odredjuju pravila nema nikakve veze sa saobracajnom kulturom.
kabal1337

#14890 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

laik1981 wrote: 04/03/2024 08:49

Slabo ti baratas sa tim osnovama saobracajne kulture. Najosnovnija osnova saobracajne kulture je postovati saobracajne propise. Dalje nema nikakve potrebe za izmisljanjem tople vode. Sva saobracajna kultura je sadrzana u saobracajnim propisima. Ciniti bilo kakve usluge saobracajnim siledzijama i primitivcima koji bi da sami odredjuju pravila nema nikakve veze sa saobracajnom kulturom.
i dalje mislim da kad imas vozaca iza sebe koji se ponasa kao da je f1 trka ( citaj ne drzi odstojanje). Ma lagano cim je slobodno desni zmigavac, malo u desno. I neka ide. Sigurnije za njega a vala i za tebe.
Ateista

#14891 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

laik1981 wrote: 04/03/2024 08:49

Ocigledno je da nemamo istu viziju saobracajne kulture. Propise je neko odredio takve kakve jesu, ne treba biti strucnjak da vidis da propisi jako cesto nemaju bas veze sa zdravim razumom, sa danasnjim mogucnostima vozila i slicno. Ne treba biti strucnjak da vidis da ima razlicitih i vozaca i vozila, znaci kad govorimo o legalnim opcijama ima toliko razlika u kvalitetu, ali propisi su svedeni na to kao da smo svi isti. Mozda bi bilo komplikovano drugacije, ali reci da je neko ko ima dovoljno znanja i iskustva, dobru motoriku i reflekse, koncentraciju, kvalitetan i ispravan auto, je siledzija zato sto ne postuje bas sva ogranicenja je pretjerivanje. Vozacka kultura i solidarnost je da ne ometas druge vozace ni na koji nacin, da im ako mozes pomognes i olaksas i slicno. Od toga da pustis nekog da se ukljuci ako time neces zaustaviti kompletan saobracaj (iako ga ne moras pustiti), da ako se neko ukljucuje na autput da odes u lijevu traku da mu omogucis lakse ukljucivanje, da blicnes ako ima neka opasnost ili zastoj na cesti, ako ima radar ili policija, da se sporim i nesigurnim vozacima ne lijepis za guzicu i kulturno ih preteknes, a da brzima olaksas da te preteknu ili se sklonis ako si napravio kolonu, bez obzira na to da li vozis po ogranicenju, da das lijevi zmigavac ako vidis da neko hoce da pretice a vidis auto iz suprotnog smjera, da se pomjeris malo ako neko hoce da prodje u traku za lijevo ili desno koja je prazna dok stojis u traci za pravo gdje je guzva, da mu omogucis da prodje, da se sklonis hitnoj sa rotacijom i razne druge stvari kojima mozes olaksati drugima voznju a tebi nista ne znaci, plus sto mozes i sam sebi povecati sigurnost. Vecinom ove stvari nisu zakonski definisane kao obavezne, ali te nista ne kostaju a drugima olaksas zivot. Mogu razumjeti da se nece svako i uvijek sjetiti svih ovih svari, ali namjerno i svjesno ih ne raditi samo zato sto ne moras je u najmanju ruku drsko i bezobrazno.
Ateista

#14892 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 04/03/2024 08:19 Nikada ne bih stao da se sklonim i propustim eventualnu kolonu u slučaju da vozim po ograničenju ili malo brže.
Sklonio bih se jedino da zaista, iz nekog razloga, vozim ispod ograničenja pa napravim kolonu (natovaren kamion, traktor, motokultivator, neispravno vozilo i sl).
Tvoje pravo, ali ne vidim zasto ni u prvom slucaju to ne bi uradio, opustenije ces voziti kad prodju oni koji su brzi, ne gledas kad ce neko krenuti da te pretice, hoce li krenuti u rizicno preticanje i slicno.
escobar__

#14893 Re: Crna hronika BH cesta

Post by escobar__ »

Isključivo uvijek vozim po ograničenjima ili +6, 7 km/h u odnosu na ograničenje i u tom se slučaju ne sklanjam osim priljepcima (i to zbog vlastite sigurnosti).

Kome se žuri slobodno nek pretječe, ne vidim zaista razlog zašto bi se bilo ko ko vozi po datom ograničenju sklanjao u stranu nekome ko vozi debelo preko ograničenja - pa u slučaju Bosne to bi značilo sklanjanje svakih 100 metara.

Drugo je ako na ograničenju 80 km/h voziš 40, takve bih najradije tukao motkom po glavi.
laik1981

#14894 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

Propisi su uvedeni da svaki pametnjakovic ne bi uvodio svoje. Zamisli da svako od nas kroji propise po svom nahodjenju :-) U praksi ih i kroji jer zna da ce proci bez sankcije. Zato i jesmo supak svijeta.
Ateista

#14895 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

laik1981 wrote: 04/03/2024 09:42 Propisi su uvedeni da svaki pametnjakovic ne bi uvodio svoje. Zamisli da svako od nas kroji propise po svom nahodjenju :-) U praksi ih i kroji jer zna da ce proci bez sankcije. Zato i jesmo supak svijeta.
Propisi se krse svugdje, ne samo kod nas. Razlika je samo sto se u uredjenim drzavama malo vise vodi racuna o naseljenim mjestima i tu su mozda malo striktniji, ali na otvorenim cestama je voznja generalno puno brza nego kod nas, vecina vozi bar malo brze i nema problema. Glavna prednost je upravo solidarnost o kojoj sam govorio i kultura, a ne voznja striktno po ogranicenju.
Haris.ba

#14896 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 04/03/2024 09:50

Propisi se krse svugdje, ne samo kod nas. Razlika je samo sto se u uredjenim drzavama malo vise vodi racuna o naseljenim mjestima i tu su mozda malo striktniji, ali na otvorenim cestama je voznja generalno puno brza nego kod nas, vecina vozi bar malo brze i nema problema. Glavna prednost je upravo solidarnost o kojoj sam govorio i kultura, a ne voznja striktno po ogranicenju.
Ne treba dalje. Otidji do Zagreba. Vidjeces kako se brzo starta sa semafora i brze vozi kroz grad - kad nisu cepovi. Sviraju ti ljudi kad krenes laganini sa semafora kao u Sarajevu.
Ateista

#14897 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 04/03/2024 09:54

Ne treba dalje. Otidji do Zagreba. Vidjeces kako se brzo starta sa semafora i brze vozi kroz grad - kad nisu cepovi. Sviraju ti ljudi kad krenes laganini sa semafora kao u Sarajevu.
Ma ja, vec generalno u hrvatskoj se vidi razlika.
kabal1337

#14898 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

to samo govori koliko su zapravo nekulturni. Ja praktikujem ovo sto je Naslovnica napisao.
Vozim po ogranicenju, ko je brzi taj ce preteci. Da se sklanjam jer je kolona iza a vozim po ogranicenju nema apsolutno potrebe. Ko zeli neka pretice.
Ako se vozac iza ljepi previse, cim je cisto u desno blago, zmigavac i neka pici.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#14899 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Evolution_IV »

ma ako mi je na guzici ide kocnica, prvo blago pa ako nastavi onda jako...

nedavno vozim od Viteza 60 gdje je 40, i e46 leshic se lijepi, prvo blaga kocnica, pa onda jaca i pobjeze desno na sljunak, odmace se majmun i skrenu negdje lijevo u selendru neku...
laik1981

#14900 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

Pa sviraju i ovdje. Nervozni djikani su svugdje u pet deka.
Post Reply