Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bumerang

#29251 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

KANTON SARAJEVO

Iskopano 300 metara desne cijevi tunela Kobilja Glava, počelo probijanje lijeve cijevi

Image
Iskopano 300 metara desne cijevi tunela Kobilja Glava (Foto: D. S./Klix.ba)

U decembru 2022. godine počela je izgradnja tunela Kobilja Glava kao dionici Prve transverzale u Kantonu Sarajevo. Provjerili smo u kojoj je fazi izgradnja ovog tunela.

Tunel će biti između naselja Šip i Hotonj, a obje tunelske cijevi bit će duge 700 metara. Kada smo sredinom aprila prošle godine posjetili gradilište, bila su iskopana 123 metra desne tunelske cijevi.
Tom prilikom su u kompaniji Euro-Asfalt, koja je izvođač radova, kao izazove u izgradnji istakli to što se tunel gradi ispod prostora na kojem se nalazi skoro 500 stambenih građevina, kao i samu strukturu zemljišta.

ZNAČAJAN PROJEKT
Sarajevo: Provjerili smo dokle se došlo s Prvom transverzalom i Južnom longitudinalom
Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je u intervjuu za Klix.ba naglasio da su pojedini izazovi prevaziđeni te je ocijenio da je riječ o izuzetno zahtjevnom projektu. Ukazao je koliko je do sada urađeno na izgradnji tunela.

"Do sada je na desnoj tunelskoj cijevi iskopano 300 metara, a počelo je probijanje lijeve cijevi uprkos svim izazovima koje smo svi imali na ovom projektu", rekao je Šteta.

Izgradnja tunela će koštati više od 60 miliona KM, a novac za izgradnju je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za izgradnju je dvije godine i ovo je prvi tunel koji gradi Kanton Sarajevo. Osim saobraćajnice, tunel će imati pješačku i biciklističku stazu te će za dva metra biti širi nego tuneli na autoputevima.

https://www.klix.ba/biznis/investicije/iskopano-300-metara-desne-cijevi-tunela-kobilja-glava-pocelo-probijanje-lijeve-cijevi/240228101
Dope_Man

#29252 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

Je li ko imao situaciju da mu pogrešno naplate sa ACC Tag-a?

Jučer prolazim od Zenice prema Sarajevu i kako sam na tagu imao neku sicu, nedovoljno za prolaz, prodjem trakom za karticu (nisam bio siguran koliko moze u minus, pa isao na sigurno). Tako i izadjem, platim 7 KM i sve super. Jutros usao na stranicu da dopunim tag, kad lijepo iznenadjenje, tu voznju Zenica - Sarajevo mi, pored 7 KM koje sam platio kod sluzbenika, jos i na tagu naplatili 14 KM. Ne znam ni kako je ocitao tag jer je bio u naslonjacu.. prije mi je znao peglati ako ga ne drzim pod pravim uglom, a sad ga haman ocitao nekako i skrivenog u rupi.

Poslao sam svakako i mail korisnockoj podrsci da vidim zvanicno sta je uzrok.. al me zanima da li je jos neko imao slicno iskustvo.
Leverage

#29253 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Leverage »

Ako nećeš plaćati tagom, isti se mora držati u onoj kutiji u kojoj je došao, a koja je unutra obložena tako da blokira elektromagnetne talase. Naravno da ti je očitao tag na sjedištu, čudo bi bilo da nije.
HelaS

#29254 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

Dope_Man wrote: 03/03/2024 20:10 Je li ko imao situaciju da mu pogrešno naplate sa ACC Tag-a?

Jučer prolazim od Zenice prema Sarajevu i kako sam na tagu imao neku sicu, nedovoljno za prolaz, prodjem trakom za karticu (nisam bio siguran koliko moze u minus, pa isao na sigurno). Tako i izadjem, platim 7 KM i sve super. Jutros usao na stranicu da dopunim tag, kad lijepo iznenadjenje, tu voznju Zenica - Sarajevo mi, pored 7 KM koje sam platio kod sluzbenika, jos i na tagu naplatili 14 KM. Ne znam ni kako je ocitao tag jer je bio u naslonjacu.. prije mi je znao peglati ako ga ne drzim pod pravim uglom, a sad ga haman ocitao nekako i skrivenog u rupi.

Poslao sam svakako i mail korisnockoj podrsci da vidim zvanicno sta je uzrok.. al me zanima da li je jos neko imao slicno iskustvo.
Ako ti Tag na ulasku bude očitan, a ti i pored toga, u neznanju ili svjesno, uzmeš i karticu, na izlasku je platiš, bit će ti na Tagu izvršen obračun za tu relaciju pun krug, kao da si se i vratio istom relacijom. Zato ti je 14 KM manje.

A i @Leverage je objasnio zaštitu Taga od nekontroliranih troškova.
Dope_Man

#29255 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

Jasno sve. Cudno mi samo da je ocitalo tag unutar naslona za ruku (ne sjecam se da sam cuo beep), a kad sam ga na staklu drzao 1-2 puta, a bio samo okrenut naopako, nije htio da ocita.. sad odjednom ima supermenov pogled kroz zidove.

Al hajd, nauk za dalje.
suit_up

#29256 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by suit_up »

Dope_Man wrote: 03/03/2024 20:10 Je li ko imao situaciju da mu pogrešno naplate sa ACC Tag-a?

Vratit će ti novac, samo im napisi tačno vrijeme prolaska pa neka provjere na kameri po tablicama. Obavezno za ubuduće uzmi onu kutiju za TAG, pitaj na kućicama jer često imaju viška ako ti se ne kupuje :thumbup:
di_natale

#29257 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by di_natale »

Dope_Man wrote: 03/03/2024 21:41 Jasno sve. Cudno mi samo da je ocitalo tag unutar naslona za ruku (ne sjecam se da sam cuo beep), a kad sam ga na staklu drzao 1-2 puta, a bio samo okrenut naopako, nije htio da ocita.. sad odjednom ima supermenov pogled kroz zidove.

Al hajd, nauk za dalje.
A vrijedi li i moze li tag FBiH biti "programiran" za autoputeve RS? Kao da sam ljetos citao da se uvezalo sa RS i sa autocestama u Hrvatskoj?
HelaS

#29258 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

suit_up wrote: 03/03/2024 21:52

Vratit će ti novac, samo im napisi tačno vrijeme prolaska pa neka provjere na kameri po tablicama. Obavezno za ubuduće uzmi onu kutiju za TAG, pitaj na kućicama jer često imaju viška ako ti se ne kupuje :thumbup:
Jesu tebi vratili novac?
suit_up

#29259 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by suit_up »

@HelaS Jesu, fino im se objasni u mailu šta se desilo i kada i voljni su da vrate, imaju dobru podršku s tog aspekta :)
kokuz_sa

#29260 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by kokuz_sa »

Dope_Man wrote: 03/03/2024 21:41 Jasno sve. Cudno mi samo da je ocitalo tag unutar naslona za ruku (ne sjecam se da sam cuo beep), a kad sam ga na staklu drzao 1-2 puta, a bio samo okrenut naopako, nije htio da ocita.. sad odjednom ima supermenov pogled kroz zidove.

Al hajd, nauk za dalje.
Meni tag bio izvan kutijice u kaseti auta
Tacno cuo beep kad prosao kroz acc
Otisao u mijur 6KM
HelaS

#29261 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

suit_up wrote: 03/03/2024 21:59 @HelaS Jesu, fino im se objasni u mailu šta se desilo i kada i voljni su da vrate, imaju dobru podršku s tog aspekta :)
:thumbup: Ja nisam tražio
Dope_Man

#29262 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

di_natale wrote: 03/03/2024 21:54

Al hajd, nauk za dalje.
A vrijedi li i moze li tag FBiH biti "programiran" za autoputeve RS? Kao da sam ljetos citao da se uvezalo sa RS i sa autocestama u Hrvatskoj?
Mozes to sad uraditi, samo ja nisam pa ti ne mogu reci iz iskustva kako je, ima raje po forumu koja su registrovali na oba, ili sva tri racuna sigurno.

Ja vec imam hrvatski tag od ranije, a za put kroz RS cisto iz lijenosti nisam stao, a i samo 2-3 puta sam i prosao od uvodjenja te opcije. Npr. i jucer sam na putu prema granici otisao na Brod jer sam vidio da je na Gradisci i Gradini guzvara.

EDIT: Upravo sam dobio odgovor na mail, i korisnicka sluzba je pojasnika isto sto mi je vec receno i ovdje, citirajuci uputstvo za koristenje:
"Ukoliko posjedujete ACC TAG uređaj, a ne želite ga koristiti kao sredstvo plaćanja cestarine, dužni ste odložiti ACC TAG u kutiju koju ste dobili prilikom kupovine, uzeti magnetnu karticu sa davača kartica i na krajnjem odredištu platiti gotovinom ili platnom karticom. Slučajna očitanja ACC TAG uređaja neće biti predmet reklamacije"

Iako jasno u uputstvu pise da slucajna ocitavanja nece biti predmet reklamacije, naveli su, bez da sam ista trazio u prvom mailu osim pojasnjenja, da ce izvrstiti povrat 14 KM na racun. Svaka im dala, lijepo od njih. :thumbup:
mali_balon

#29263 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

Za dodikov autoput moze, odes na naplatnu sa fbih tagom i rijesis stvar, problem je u tome sto imas dva racuna pa moras oba provjeravati, fbih ima aplikacija preko koje provjeravas stanje racuna a rs moras poslati mail i oni to odgovore koliko love imas....i placanje na racun se vrsi odovjeno posebno rs posebno fbih....tj za fbih platis npr na naplatnoj u vogosci a za rs npr u doboju
Za rvatsku je bila prica da ce se uvezati i nemam pojma dokle je to
Better Man

#29264 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Better Man »

mali_balon wrote: 04/03/2024 10:23
Za dodikov autoput moze, odes na naplatnu sa fbih tagom i rijesis stvar, problem je u tome sto imas dva racuna pa moras oba provjeravati, fbih ima aplikacija preko koje provjeravas stanje racuna a rs moras poslati mail i oni to odgovore koliko love imas....i placanje na racun se vrsi odovjeno posebno rs posebno fbih....tj za fbih platis npr na naplatnoj u vogosci a za rs npr u doboju
Otkako su uveli da možeš tag nadopuniti preko njihove web stranice, ne pamtim kad sam zadnji put se zaustavio na naplatnim.
So What!

#29265 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Nista od pomjeranja trase, EBRD je rekao da je trasa ispod njihovog ekoloskog i socijalnog minimuma zahtjeva, ali da da u ovom slucaju ce napraviti iznimku.

So What!

#29266 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Nista od pomjeranja trase, EBRD je rekao da je trasa ispod njihovog ekoloskog i socijalnog minimuma zahtjeva, ali da da u ovom slucaju ce napraviti iznimku.

studeni76

#29267 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by studeni76 »

I sta sad ako ovih 10% ne žele da prodaju zemljište već nastave sa tužbama!?
mali_balon

#29268 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

Better Man wrote: 04/03/2024 13:33
Otkako su uveli da možeš tag nadopuniti preko njihove web stranice, ne pamtim kad sam zadnji put se zaustavio na naplatnim.
Ja se ne razumim u oto..ja stanem u onu traku pred vrata upalim sva 4 i na brzinu izletim i uplatim putarinu
Ateista

#29269 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ateista »

Jeli govoris za FBiH ili RS?
Za Fbih koristim aplikaciju, ali vidim za RS da se pominje dopuna na naplatnim, pa reko jesu li uveli da moze online?
Better Man

#29270 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Better Man »

Ateista wrote: 04/03/2024 14:38

Jeli govoris za FBiH ili RS?
Za Fbih koristim aplikaciju, ali vidim za RS da se pominje dopuna na naplatnim, pa reko jesu li uveli da moze online?
Govorim za FBiH.
drug_profi

#29271 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Fbih moze i preko app uplata
sumirprimus

#29272 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

Tag za 18 kilometar autoputa pardon desetak bise
drug_profi

#29273 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Za auta registrovana u TK ja bih svakako poduplao putarinu.
BadBoy

#29274 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Realno. Mi sarajlije nismo zadovoljni što nam je TK napravio put nego nam trebaju subvencionirati i korištenje istog. Mislim da je to realno fer jer smo ipak mi glavni grad a on treba da je najbolji i najljepši.
sumirprimus

#29275 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 04/03/2024 18:03 Za auta registrovana u TK ja bih svakako poduplao putarinu.
Samo vi tagujte na jedmu max dvije rampe :lol:
Post Reply