Jugoslavija

Post Reply
dječak sa šibicama

#576 Re: Jugoslavija

Post by dječak sa šibicama »

Haris.ba wrote: 03/03/2024 11:45
dječak sa šibicama wrote: 03/03/2024 10:57 Radnici Konzuma dio plate dobiju u bonovima.

Nisu jedini.

Tragikomicno je kad se botine ovog pokusaja od drzave sprdaju sa SFRJ
Ne dobiju dio plate u bonovima. Dobiju topli obrok u "bonovima". Tj.da potrose u konzumovim prodavnicama da jedu.

Kad se ukine toplimobrok u poreznoj politici - nece vise ni toga biti.
I u cemu je razlika? bon - bon.

Susilicu za ves mozes nazvati visokosofisticiranom solarnom platformom, ali ona je i dalje - susilica za ves.
Haris.ba

#577 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 03/03/2024 11:53 I u cemu je razlika? bon - bon.

Susilicu za ves mozes nazvati visokosofisticiranom solarnom platformom, ali ona je i dalje - susilica za ves.
Razlika je u tome da smo poslije 1995.morali u zakon da stavimo odredbu da se plata isplacuje u novcu. Ono sto je logicno mi smo morali i zakonski urediti.

Bonovi u Jugi su bili zbog hronicne nelikvidnosti, odrzavao se sistem paranovcanim tokovima.

Danasnji topli obrok je prilagodjeni recidiv te proslosti. Ali, opet je tu da bi omogucio postojanje menzi i ishrane u velikim radnim kolektivima.
tramvajtrojka

#578 Re: Jugoslavija

Post by tramvajtrojka »

Bitvin wrote: 03/03/2024 11:48
tramvajtrojka wrote: 03/03/2024 11:05 samo jos ovdje u ovoj drzavi boomerske komunjare oplakuju bivsu propalu državu, svi ostali narodi na Balkanu je pljuju
Niko je ne oplakuje, činjenice govore da je Jugoslavija bila Amerika za svaku od ovih šugavih državica na Balkanu, a to što je neki pljuju govori jasno zbog čijih fašisoidnih ideja je uništena.
jes evo sve vidim kako je npr. u Sloveniji i hrvatskoj oplakuju i proklinju dan kad se raspala :skoljka: :skoljka: :lol: samo se ovdje jos uce fatihe Titi i place za raspalom tvorevinom
piupiu

#579 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

NediM17 wrote: 03/03/2024 11:23 I jos se on kao nasao brinut za islam.
Pa to im je jedina vadiona za pljačku i nerad. Brinu se oni za 'prave' prioritete, nemoj da ih smaramo sa cestama, prljavštinom, zagadjenjem, pranjem para, govnima u vodi.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#580 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

tramvajtrojka wrote: 03/03/2024 11:12

Al kako komunistima uvijek izleti mrznja prema islamu to je čudo jedno :wink: :wink:
Ma sve goli mrzitelji muslimana i islama te komunjare.
Statistički , najviše islamskih vjerskih objekata u historiji BiH izgrađeno u doba crvene Jugoslavije.

Sve goli mrzitelj.

Generalno sva ova omladina što sere po Jugoslaviji se informiše na naučnim ili historijskim sajtovima kojima je izvor barem Oxford. Dobro , možda Haravard.

Nakon što se slegnu utisci nakon koncerta Ace Lukasa.
Dobro , Aleksandre Prijović.

Mržnja prema Jugoslaviji i partizanima je jedina stvar koja ujedinjuje četnike , ustaše i štovatelje llka i djela šta ja znam Sulejmana Pačariza i sličnih.

Faktor i Preporod su sigurno objavili stotine članaka kojim se makar osuđuje Pačariz za (ne)djela.

Prokleti partizani.
dječak sa šibicama

#581 Re: Jugoslavija

Ja prvi nisam fan Jugoslavije, politicki smijesni su mi likovi koji placu za Titom kao za nekakvom ikonom a frajer bio diktator i masovni ubica, ali na stranu sve to, SFRJ je za ove isprdke od drzava nakon njenog raspada, Amerika.

Nebitno kako, do zadnjih par godina to je bila sretna drzava vecinom sretnih gradjana. Americki krediti pa americki krediti, zivjelo se gradilo se, a kontam da je ne vole oni sto su tada bili fukara na taljigama a danas se dovukli u grad ili na zapad pa vidjeli malo civilizacije i misle da su Sebija i Bakir Kenedijevi a BiH u pet deka za Luxemburgom.
piupiu

#582 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Sanjarko wrote: 03/03/2024 11:41 Nije se moglo tako lako doći do TV-a i što šta ali tehnologija nije tad toliko bila rasprostranjena i lokalno i globalno, nije se štancalo kao sad.

Moji tek pred rat kupili TV u boji i TV inače. Deda i majka rahmetli su imali među prvima u Crkvicama TV.

Kanala nije bilo, tek iza rata počeli da se masovno pojavljuju.
Jesu ti dedo i majka bili oni što se čitav komšiluk kod njih skupi na utakmicu? Pa ono izbace TV na prozor? :D :lol:

Imali smo satelistsku i prije rata, ali pred sam kraj, ono negdje od 1987.-8., na moru po gradovima su raja gledala RAI u neko doba, onda smo i mi dobili antene, pa se gledao MTV. :D
Bitvin

#583 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

tramvajtrojka wrote: 03/03/2024 11:58
Bitvin wrote: 03/03/2024 11:48
tramvajtrojka wrote: 03/03/2024 11:05 samo jos ovdje u ovoj drzavi boomerske komunjare oplakuju bivsu propalu državu, svi ostali narodi na Balkanu je pljuju
Niko je ne oplakuje, činjenice govore da je Jugoslavija bila Amerika za svaku od ovih šugavih državica na Balkanu, a to što je neki pljuju govori jasno zbog čijih fašisoidnih ideja je uništena.
jes evo sve vidim kako je npr. u Sloveniji i hrvatskoj oplakuju i proklinju dan kad se raspala :skoljka: :skoljka: :lol: samo se ovdje jos uce fatihe Titi i place za raspalom tvorevinom
Nisi razumio šta sam rekao. Pozdrav.
Bitvin

#584 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

Haris.ba wrote: 03/03/2024 11:45 Sjetim se mog zubara u predskolsko i skolsko vrijeme. Dodjes, malo ti sapere usta neko dezinfekcijom, procacka, stavi one indigo tekucine - i hajmo kuci. Nisu imali materijala za plombe.

Kasno moji naivni roditelji skontali - morao si dati mito da se izvade "pecijalne rezerve za pogodne".
Nikad čuo. Ja donedavno imao plombu iz jugoslovenske osnovne.
dječak sa šibicama

#585 Re: Jugoslavija

Image

Slovenci imaju vjerovatno najveci broj jugonostalgicara po glavi stanovnika, od svih bivskih republika, fun fact.
piupiu

#586 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

teskeredzic_22 wrote: 03/03/2024 12:03 Mržnja prema Jugoslaviji i partizanima je jedina stvar koja ujedinjuje četnike , ustaše i štovatelje llka i djela šta ja znam Sulejmana Pačariza i sličnih.
Pa oni nemaju strategije za budućnost, ni petogodišnje, ni bilo kakve planove. Kad je iko od njih izašao s nekom ekonomskom politikom, planom i vratio se za 3,4,5 godina i rekao - evo, vidite, napravili, izvršili, isplanirali smo novo? Nikad i ništa o budućnosti. Zato se mora konstatno o tragičnoj prošlosti i ugroženosti. Znači, vladaju kroz tri ideološke poluge: 1) nacionalizam 2) mržnja prema prošlosti i 3) kradja i lopovluk. To je sve što je u ponudi.
dječak sa šibicama

#587 Re: Jugoslavija

Bitvin wrote: 03/03/2024 12:12
Haris.ba wrote: 03/03/2024 11:45 Sjetim se mog zubara u predskolsko i skolsko vrijeme. Dodjes, malo ti sapere usta neko dezinfekcijom, procacka, stavi one indigo tekucine - i hajmo kuci. Nisu imali materijala za plombe.

Kasno moji naivni roditelji skontali - morao si dati mito da se izvade "pecijalne rezerve za pogodne".
Image

ne znas ti jaro moj kako su radili jugoslovenski zubari
piupiu

#588 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

dječak sa šibicama wrote: 03/03/2024 12:13 Slovenci imaju vjerovatno najveci broj jugonostalgicara po glavi stanovnika, od svih bivskih republika, fun fact.
I najviše baštine socijalnu državu.
Bitvin

#589 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

Prave se ovdje da to ne vide.

U CG isto još postoji snažno sjećanje na ta vremena.

Kažem sjećanje, a ne žal, kao što to ovdje neki žele predstaviti. Iznositi činjenice da je nešto bilo neuporedivo bolje nego danas ne znači žal za SFRJ nego više kritiku današnjeg sunovrata.
teskeredzic_22

#590 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Bitvin wrote: 03/03/2024 12:12

Ma sve bolan krezavo hodalo , niko zdravih zuba nije imao.

A Stomatološki fakultet osnovan u - crvenoj Jugoslaviji.
Prije crvene Jugoslavije životni vijek Bosanca bio 50 godina. I zbog nedosstaka zuba recimo.
Bitvin

#591 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

piupiu wrote: 03/03/2024 12:14
teskeredzic_22 wrote: 03/03/2024 12:03 Mržnja prema Jugoslaviji i partizanima je jedina stvar koja ujedinjuje četnike , ustaše i štovatelje llka i djela šta ja znam Sulejmana Pačariza i sličnih.
Pa oni nemaju strategije za budućnost, ni petogodišnje, ni bilo kakve planove. Kad je iko od njih izašao s nekom ekonomskom politikom, planom i vratio se za 3,4,5 godina i rekao - evo, vidite, napravili, izvršili, isplanirali smo novo? Nikad i ništa o budućnosti. Zato se mora konstatno o tragičnoj prošlosti i ugroženosti. Znači, vladaju kroz tri ideološke poluge: 1) nacionalizam 2) mržnja prema prošlosti i 3) kradja i lopovluk. To je sve što je u ponudi.
Apsolutno se slažem sa oba citirana posta.
dječak sa šibicama

#592 Re: Jugoslavija

piupiu wrote: 03/03/2024 12:15
dječak sa šibicama wrote: 03/03/2024 12:13 Slovenci imaju vjerovatno najveci broj jugonostalgicara po glavi stanovnika, od svih bivskih republika, fun fact.
I najviše baštine socijalnu državu.
Jasno, rodica ima mirovinu od 1000 eura, penzioneri dobiju bozicnicu, uskrsnicu, bonuse i dodatke (za decembar i novembar dobili po 40% penzije na ime inflacije), regres, oni i dalje dijele regres penzionerima. Ja sam i zaboravio da su SFRJ penzioneri dobijali regres, to je ukinuto u svjetlu demokracije i ljudskih prava novoformirane BiH prosperitetne drzave.

Plus besplatan smjestaj u Ankaranu na moru, umirovljenici imaju i dalje svoja odmaralista i ne placaju participaciju kao ovi nasi sretnici, koji za Neum moraju platiti nekakvih 80% cijene smjestaja. Ostalo im velikodusno poklanja udruzenje penzionera i drzava.

Raj na zemlji.
HelaS

#593 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 03/03/2024 11:45
dječak sa šibicama wrote: 03/03/2024 10:57 Radnici Konzuma dio plate dobiju u bonovima.
Nisu jedini.

Ne dobiju dio plate u bonovima. Dobiju topli obrok u "bonovima". Tj.da potrose u konzumovim prodavnicama da jedu.

Kad se ukine topli obrok u poreznoj politici - nece vise ni toga biti.
A šta, topli obrok nije dio plaćanja radnika za njegov rad :?

A svakako ne razumijem ovu priču o bonovima :? Država je plaćala svoje radnike, bilo novcem, bilo bonovima, nije, poput naše "gigant" države, bila nemoćna i nesposobna za isplatu plaća. Jugoslovenski radnici nisu danima štrajkovali po ulicama tražeći zaostale plaće, tražeći doprinose i plaćanje zdravstvenog osiguranja, ili pravo na penziju. U toj državi koja je plaćala bonovima, gradila se privreda, proizvodnja, stanovi, itd. U bajkovitoj Bosni, koja plaća novcem, minimalcem i ostatkom "na crno", grade se stanovi koji poslije budu prazni, grade se ceste godinama, i razvija trgovina. Da ponovim:
teskeredzic_22

#594 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Ne shvataju botine ključno :

Svaka današnja JAVNA INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE koja nije dodana Dejtonskim mirovnim ugovorom je nastala u crvenoj Jugoslaviji.

Svaka u svim sferama i na svim tadašnjim nivoima.
vrbas1979

#595 Re: Jugoslavija

Post by vrbas1979 »

sinuhe wrote: 03/03/2024 07:21 Bonovima preduzeca se 'placalo' kroz cijele osamdesete do samog sloma bivse drzave.
Ovo je apsolutna laž.
Raspitao sam se kod čitave porodice i poznanika, a i sam sam odrastao u SFRJ, i niko nikad nije niti čuo niti primio bilo kakve bonove. Laž.
Možda u izolovanim slučajevima, u određenom periodu, u nekom preduzeću.
Ali je laž da se bonovima plaćalo kroz cijele osamdesete do rata na području SFRJ. Laž.
dječak sa šibicama

#596 Re: Jugoslavija

Ja mogu reci ono sto sam cuo od svojih roditelja, mama je dobijala topli obrok u bonovima, tacno. Taj novac su mogli koristiti u Oslobodjenju u restoranu, a imali su i prodavnicu u sklopu one zgrade gdje je ona potrosila taj novac jer nije joj se svidjala hrana u restoranu.

Plata je isla u dinarima.

Istina je da je SFRJ osamdesetih grcala, ali to je vec bio kraj drzave. Do Titove smrti, vecina gradjana je zivjela sasvim dobro, pa ne zale ljudi bezveze za tim vremenima.
Da je Markovicu recimo dopusteno ono sto je pokusao, ta bi drzava prezivjela ekonomski.
piupiu

#597 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

vrbas1979 wrote: 03/03/2024 12:36
sinuhe wrote: 03/03/2024 07:21 Bonovima preduzeca se 'placalo' kroz cijele osamdesete do samog sloma bivse drzave.
Ovo je apsolutna laž.
Raspitao sam se kod čitave porodice i poznanika, a i sam sam odrastao u SFRJ, i niko nikad nije niti čuo niti primio bilo kakve bonove. Laž.
Možda u izolovanim slučajevima, u određenom periodu, u nekom preduzeću.
Ali je laž da se bonovima plaćalo kroz cijele osamdesete do rata na području SFRJ. Laž.
Moji isto tako rekoše. I još da su plate počeli isplaćivati u bonovima 90-ih.
Sanjarko

#598 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

piupiu wrote: 03/03/2024 12:10
Sanjarko wrote: 03/03/2024 11:41 Nije se moglo tako lako doći do TV-a i što šta ali tehnologija nije tad toliko bila rasprostranjena i lokalno i globalno, nije se štancalo kao sad.

Moji tek pred rat kupili TV u boji i TV inače. Deda i majka rahmetli su imali među prvima u Crkvicama TV.

Kanala nije bilo, tek iza rata počeli da se masovno pojavljuju.
Jesu ti dedo i majka bili oni što se čitav komšiluk kod njih skupi na utakmicu? Pa ono izbace TV na prozor? :D :lol:

Imali smo satelistsku i prije rata, ali pred sam kraj, ono negdje od 1987.-8., na moru po gradovima su raja gledala RAI u neko doba, onda smo i mi dobili antene, pa se gledao MTV. :D
Kuca bila mislim, i pred kucu su iznosili TV da gleda raja. Ali to je bilo zlatnije doba Juge 70-te mozda ili 60-te kasne, ne znam ja tacno, samo po prici rahmetli starog. Vec 80-tih krenulo u Jugi nizbrdo pogotovo pred rat 88 godine ili koje vec kad su tukli Albance na Kosovu.
NediM17

#599 Re: Jugoslavija

Post by NediM17 »

Do zadnje plate u martu '92 sam dobio u novcu, jebenim propalim dinarima, nikakvi bonovi.
I imao još 5 čekova PBS "bez pokrića" koje sam utalio u trgovini Veleprometa u Visokom.
Doduše, nije bilo skoro ništa korisno za kupiti.
iClass

#600 Re: Jugoslavija

Post by iClass »

tramvajtrojka wrote: 03/03/2024 11:12 Al kako komunistima uvijek izleti mrznja prema islamu to je čudo jedno :wink: :wink:
Opomena pred ban.
Post Reply