Da, upravu si. Ohrabrujuća vijest. Država funkcionira.Čitalac wrote: ↑01/03/2024 22:50 I ovo nekako neopaženo promiče...
Ukrajina je drugu ratnu zimu prošla bez ijednog nestanka struje i bez korištenja rasporeda isključenja struje, istakao je premijer Denys Shmyhal.
"Druga zima u uvjetima sveobuhvatne invazije je gotova. Prošli smo je bez ijednog zamračenja. Pripreme su odigrale ključnu ulogu. Izgrađena je zaštita elektroenergetskih objekata, stvorena je zaliha rezervne opreme i obnovljeno je 90% okosnica mreže. Zahvaljujući popravcima sustavu je dodano više od 2 GW kapaciteta. Kapacitet za uvoz električne energije iz EU povećan je na 1,7 GW. U prosincu 2023. Ukrajina je konačno postala članica energetske EU i naš energetski sustav u potpunosti je sinkroniziran s europskim. Međunarodni partneri predali su stotine jedinica kritične opreme. U Fondu za potporu energetici prikupljeno je više od 400 milijuna eura. Danas je više od 8,5 milijardi kubičnih metara plina pohranjeno u ukrajinskim podzemnim skladištima. U skladištima ima više od milijun tona ugljena. Moramo samouvjereno završiti ovu sezonu grijanja, a odmah ćemo krenuti s pripremama za sljedeću zimu", rekao je Shmyhal.
Ukrajina
-
Bernardinac
#195826 Re: Ukrajina
- apsidejzi
#195827 Re: Ukrajina
Mozda na privatnom nivou, ali na kolektivnom se trebaju gledati interesa kolektiva. Ako moram birati izmedju Bosne i Palestine ja znam svoj izbor. A bira se izmedju to dvoje.belfy wrote: ↑01/03/2024 22:17sa ovakvim razmisljanjem se nikad ne stigne daleko... zrtvovati ljudskost za interese moze biti samo kratkorocno dobro. i svom najboljem prijetelju ces reci da radi sranje ako radi isto. ako mu to ne smijes reci onda nije rijec o prijateljstvu nego podanistvu. sto vodi ka obliku ropstva...apsidejzi wrote: ↑01/03/2024 16:41Nemamo mi konceptualnu sposobnost da to prihvatimo. Meni lik danas prica kako mu je drazi Putin od amerikanaca zbog palestine. Ja njemu objasnim da nas putin jebe danas a da ce sutra biti BiH na redu. Pusti palestinu. Nek se sikira Egipat i Saudija. Preci su. Al ne. Hamas i Fatah danas u Moskvi i rusija valja a amerika ne valja. Ukljucujuci izrael.Hame_ wrote: ↑01/03/2024 14:07
Prva monoteističika vjera (vjera u jednog boga) je bila Izraelska i knjiga Tora. Nemam ja nikakve simpatije prema njima, kao ni oni prema meni. Moje je mišljenje da smo nakon katastrofe koju su nam priredile komšije i susjedik (kao jevrejima sada) trebali izabrati stranu. Koju stranu? Pa Američku. Najjaču stranu, da nam žene nikada više niko ne jebe (siluje).
Hoću da napišem, ko je taj narod... u stvari evo pitaću AI.
Prema Institutu koji je objavio redovni godišnji izvještaj, trenutno u svijetu živi 14,2 miliona Jevreja. Ova brojka može porasti do 16,5 miliona kada se u tu populaciju ubroje i potomci Jevreja koji se izjašnjavaju kao dijelom Jevreji. Većina Jevreja (6,74 miliona) živi u Izraelu, dok ih još 6,09 miliona boravi u Sjevernoj Americi i 1,07 miliona u Europi. Jevreji su narod koji je raspršen širom vijeta, a njihova vjera, judaizam, čvrsto ih povezuje - Židove.
A moj stav je jednostavan. Zaboli me klinton i za palestinom i za ukrajinom. Rusija nam radi o glavi i njihov neprijatelj je moj prijatelj po interesu. Ne navijam ja za ukrajinu jer ih volim. Svejedno mi je. Da ih je Kazahstan napao bolio bi me klinton isto kao za palestinsko izraelski rat. Ne tice me se.
Ne moram ja volit Izrael. Ne moram voliti Ukrajinu. Ali sta god ucine protiv rusa, hvala im. Bolje oni nego ja. Uzme li putko ukrajinu, Bosne nece biti. Onda nam valja u Palestinu ic![]()
interesi se mogu promijeniti koliko sutra, ali ljudskost bas i ne... govore mnogobrojni su primjeri iz istorije.
-
kluz franjo
#195828 Re: Ukrajina
Čisto da se stave stvari poput "pucaju linije", "raspad ukrajinske odbrane", "potpisuj Zelenski", "Putin će zaokružiti ono što je pripojio" itd. u realan kontekst i perspektivu.kluz franjo wrote: ↑01/03/2024 21:23 Po @pouletvolant3 u zadnja tri mjeseca ruske, zimske ofanzive (30.11.2023. - 29.02.2024.) agresori su uspjeli ukupno zauzeti 259 km2 ili 0,2 ‰ (promila) ukupnog teritorija Ukrajine.
Cijena? Prava sitnica.
Od 30.09. prošle godine do danas su rutalji uz katastrofalne gubitke uspjeli okupirati 298 km2 ukrajinske teritorije.
Za "zaokruživanje" samo Oblasti Luhansk koju su kao već aneksirali im nedostaje još 423 km2.
Za Donjeck "sitnica" od 11.216 km2.
Za Zaporošje "samo još" 7.768 km2.
A za Oblast Kherson (gdje su sami srušili sve prelaze preko Dnjipra) "beznačajnih" 7.546 km2.
Ukrajina i ZSU se dakle zadnjih 5 mjeseci "raspadaju" uz gubitak od ni 300 km2, a "Putin zaokružuje", a fali mu još samo dlaka... da izračunam... "samo" još 27.000 km2 da barem "zaokruži" ono što je već kao formalno aneksirao "slobodnim referendumima" i hiljadama i hiljadama tijela posijanim po ukrajinskim oranicama.
Da ne govorimo o "denacifikaciji i demilitarizaciji" ČITAVE Ukrajine. To mu je skoro na dohvat ruke. Čim padne Robotine.
A ako i kada padne Robotine, Bogami neka se i Lisabon spremi za evakuaciju.
Ko rek'o? Stanlio rek'o.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#195829 Re: Ukrajina
Čekaj, čekaj. Jel' ono bio Holandski civilni avion što ga rutalji oboriše prije desetak godina?Crvene_brigade wrote: ↑01/03/2024 19:07SpoilerShowNIZOZEMSKA VEZA: Potpisan ugovor, Ukrajini osigurana velika vojna pomoć, mjeri se u milijardama. Nizozemska je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte potpisali su u petak u Harkivu bilateralni sigurnosni sporazum.
Sporazum predviđa da će Nizozemska Ukrajini ove godine dati dvije milijarde eura vojne pomoći te drugu obrambenu pomoć u idućih deset godina, objavio je Zelenski na X-u.
Sporazum je potpisan tijekom Rutteova nenajavljenog posjeta Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji se nalazi samo 42 kilometara od ruske granice i redovito je meta ruskih zračnih napada.
Nizozemska je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom.
Sporazumi imaju za cilj jačanje ukrajinske sigurnosti dok ne postane članica NATO-a.
Sigurnosne sporazume s Ukrajinom u zadnja dva mjeseca potpisali su Kanada, Italija, Njemačka, Francuska, Danska i Britanija.
Izvor: "Jutarnji.hr"
Jest.
*Nije mi jasno zašto Holandija ima najveće skladište granata u Evropi, a ispod mora je
Puno mi toga nije jasno
-
Hendrix
#195830 Re: Ukrajina
A koji su to mnogobrojni primjeri iz historije gdje je ljudskost diktirala situaciju a ne geopoliticki interesi? To sto se nekada ta dva faktora poklope ne znaci da ljudskost diktira historiju, veoma naivno razmisljanje.belfy wrote: ↑01/03/2024 22:17sa ovakvim razmisljanjem se nikad ne stigne daleko... zrtvovati ljudskost za interese moze biti samo kratkorocno dobro. i svom najboljem prijetelju ces reci da radi sranje ako radi isto. ako mu to ne smijes reci onda nije rijec o prijateljstvu nego podanistvu. sto vodi ka obliku ropstva...apsidejzi wrote: ↑01/03/2024 16:41Nemamo mi konceptualnu sposobnost da to prihvatimo. Meni lik danas prica kako mu je drazi Putin od amerikanaca zbog palestine. Ja njemu objasnim da nas putin jebe danas a da ce sutra biti BiH na redu. Pusti palestinu. Nek se sikira Egipat i Saudija. Preci su. Al ne. Hamas i Fatah danas u Moskvi i rusija valja a amerika ne valja. Ukljucujuci izrael.Hame_ wrote: ↑01/03/2024 14:07
Prva monoteističika vjera (vjera u jednog boga) je bila Izraelska i knjiga Tora. Nemam ja nikakve simpatije prema njima, kao ni oni prema meni. Moje je mišljenje da smo nakon katastrofe koju su nam priredile komšije i susjedik (kao jevrejima sada) trebali izabrati stranu. Koju stranu? Pa Američku. Najjaču stranu, da nam žene nikada više niko ne jebe (siluje).
Hoću da napišem, ko je taj narod... u stvari evo pitaću AI.
Prema Institutu koji je objavio redovni godišnji izvještaj, trenutno u svijetu živi 14,2 miliona Jevreja. Ova brojka može porasti do 16,5 miliona kada se u tu populaciju ubroje i potomci Jevreja koji se izjašnjavaju kao dijelom Jevreji. Većina Jevreja (6,74 miliona) živi u Izraelu, dok ih još 6,09 miliona boravi u Sjevernoj Americi i 1,07 miliona u Europi. Jevreji su narod koji je raspršen širom vijeta, a njihova vjera, judaizam, čvrsto ih povezuje - Židove.
A moj stav je jednostavan. Zaboli me klinton i za palestinom i za ukrajinom. Rusija nam radi o glavi i njihov neprijatelj je moj prijatelj po interesu. Ne navijam ja za ukrajinu jer ih volim. Svejedno mi je. Da ih je Kazahstan napao bolio bi me klinton isto kao za palestinsko izraelski rat. Ne tice me se.
Ne moram ja volit Izrael. Ne moram voliti Ukrajinu. Ali sta god ucine protiv rusa, hvala im. Bolje oni nego ja. Uzme li putko ukrajinu, Bosne nece biti. Onda nam valja u Palestinu ic![]()
interesi se mogu promijeniti koliko sutra, ali ljudskost bas i ne... govore mnogobrojni su primjeri iz istorije.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#195831 Re: Ukrajina
Slažem se: Bradley je praga na heroinu.
Spoiler
Show
Prvi od ukupno osam “ro-ro” brodova koje gradi kineski BYD za prevoz svojih automobila, nakon kraćeg zadržavanja u Holandiji, spustio je sidro u Njemačkoj luci Bremenhafen.
Iz njega se na kopno iskrcalo oko 5.000 električnih vozila, izvijestio je portal “Vrele gume”.
Iako je plovio produženom rutom oko Afrike umjesto kroz Suec (zbog krize u Jemenu), Explorer No.1 je i zvanično izvršio automobilski „desant“ na Evropu u koju je samo u jednoj turi dopremio 7.000 BYD vozila.
Rukovodeći menadžeri automobilskih giganata ovaj (ne)očekivani događaj su već prozvali skandalom i neviđenom provokacijom Kineza, smatrajući da je na ovaj način započeo veliki trgovinski rat.
Kako bilo, Kinezi nemaju namjeru da stanu. BYD je u posljednjem kvartalu prošle godine sa 500.000 proizvedenih električnih vozila postao najveći proizvođač jer je prestigao i Teslu.
Takođe Chery, MG i još nekoliko proizvođača uveliko grade svoje brodove sa istim ambicijama da poremete dosadašnje odnose snaga u svjetskoj automobilskoj industriji.
Izvor {nema linkanja}
Iz njega se na kopno iskrcalo oko 5.000 električnih vozila, izvijestio je portal “Vrele gume”.
Iako je plovio produženom rutom oko Afrike umjesto kroz Suec (zbog krize u Jemenu), Explorer No.1 je i zvanično izvršio automobilski „desant“ na Evropu u koju je samo u jednoj turi dopremio 7.000 BYD vozila.
Rukovodeći menadžeri automobilskih giganata ovaj (ne)očekivani događaj su već prozvali skandalom i neviđenom provokacijom Kineza, smatrajući da je na ovaj način započeo veliki trgovinski rat.
Kako bilo, Kinezi nemaju namjeru da stanu. BYD je u posljednjem kvartalu prošle godine sa 500.000 proizvedenih električnih vozila postao najveći proizvođač jer je prestigao i Teslu.
Takođe Chery, MG i još nekoliko proizvođača uveliko grade svoje brodove sa istim ambicijama da poremete dosadašnje odnose snaga u svjetskoj automobilskoj industriji.
Izvor {nema linkanja}
Spoiler
Show
Spoiler
Show
- Hame_
- Hame_
- Hame_
#195834 Re: Ukrajina
Ukrajinske snage oborile su 27. februara drugi ruski jurišni avion Su-34 u jednom danu, izvijestilo je ratno zrakoplovstvo. Uništavanje mlaznjaka posljednje je u nedavnom porastu oborenih ruskih zrakoplova, uključujući dva A-50 zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu u posljednja dva mjeseca, a svaki je koštao oko 330 milijuna dolara. Postoje znakovi da je povećanje gubitaka zrakoplova uzrokovalo Rusiju da promijeni svoju zračnu strategiju, smanjujući broj letova ruskih zračnih snaga, rekao je Institut za proučavanje rata (ISW) u decembru 2023.
Ukrajina je navodno oborila Su-34 21. fabruara, Su-34 i Su-35S 19. februara, Su-34 18. februara, kao i dva ruska borbena zrakoplova Su-34 i još jedan ruski Borbeni zrakoplov Su-35 17. februara. Rusija je izgubila oko 340 zrakoplova od početka sveobuhvatne invazije 24. februara 2022., izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga ujutro 27. februara.
Ukrajina je navodno oborila Su-34 21. fabruara, Su-34 i Su-35S 19. februara, Su-34 18. februara, kao i dva ruska borbena zrakoplova Su-34 i još jedan ruski Borbeni zrakoplov Su-35 17. februara. Rusija je izgubila oko 340 zrakoplova od početka sveobuhvatne invazije 24. februara 2022., izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga ujutro 27. februara.
- Čitalac
#195835 Re: Ukrajina
Ova zima je pokazala da je manjak optimizma puno gori od nestašice struje te da unutarnji problemi pogađaju Ukrajinu jače od neprijateljskih projektila, piše Mihailo Dubinjanski.
Ove zime neprijateljski tenkovi nisu išli ka glavnom gradu Ukrajine. Zemlja se nije suočila s velikim nestankom struje. I domaća protuzračna obrana i naši energetičari savršeno su se nosili sa svojim poslom. Zapravo, najozbiljniji udarac neprijatelja ukrajinskom životu bio je prosinački kibernetički napad na Kyivstar, ali nije se mogao usporediti s kušnjama iz nedavne prošlosti. Međutim, istovremeno je moral Ukrajinaca stradao više nego svih prethodnih mjeseci velikog rata. Nažalost, ove zime Ukrajina je doživjela psihološku prekretnicu koju neprijatelj nije postigao ni u prvim danima invazije, ni nakon gubitka Mariupolja, Severodonjecka, Lisičanska, ni usred masovnih raketnih napada...
Trvenja između vojnog i političkog vodstva zemlje. Smjena popularnog zapovjednika Zalužnog. Napadi hejtera na njegovog nasljednika. Nova ruska ofenziva i pad Avdivke. Manjak ljudi na fronti i rasprava o teškom nacrtu zakona o mobilizaciji. Blokada američke pomoći u Kongresu i nezadovoljavajući rezultati Münchenske sigurnosne konferencije. Prosvjedi poljskih poljoprivrednika na granici i ukrajinsko žito prosuto iz kamiona i željezničkih vagona. Vjerojatno te nedaće ne bi bilo tako teško živjeti da im nije prethodilo dugo razdoblje euforije i prenapuhanih očekivanja. Naše društvo polagalo je previše nada u prošlogodišnju protuofenzivu Oružanih snaga Ukrajine i dočekalo je zimu u stanju frustracije, što je utjecalo na percepciju svih kasnijih događaja. Jedno je samo preživjeti gubitak Avdivke. Drugo je preživjeti gubitak Avdivke, kada vam je prije manje od godinu dana obećan ljetni odmor na oslobođenom Krimu…
Ali postoji još jedan, ne manje značajan faktor. Problemi ove zime doživljeni su tako bolno, jer najvećim dijelom njihov izvor nije bio vanjski neprijatelj, nego unutarnji. Jedna je stvar kada neprijatelj ne štedi vojnike, oklopna vozila i bombe, jurišajući na ukrajinske položaje. Drugi je kada je naša obrambena sposobnost potkopana našim međusobnim sukobima...
Što god naš neprijatelj učinio, on može samo uništiti vjeru u rusku civilizaciju. Ali ova je vjera odavno mrtva. A bezakonje koje čine "insajderi" potkopava vjeru u civiliziranu Ukrajinu i demotivirajući učinak takvih postupaka mnogo je jači. Konačno, jedna je stvar kada je Ukrajina na meti Kremlja i njemu prijateljskih diktatorskih režima. Drugačije je kada su u pitanju zemlje koje su nakon 24. veljače 2022. smatrane pouzdanim saveznicima Kijeva.
Ukrajinci nisu očekivali i ne očekuju ništa dobro od Kine, Irana ili Sjeverne Koreje. S druge strane, očekivali smo stabilnu potporu Sjedinjenih Država, a ne sramotno cjenkanje u Kongresu. Od zapadne Europe očekivali smo vojnu i političku konsolidaciju – a ne impotentne govore u Münchenu. Od susjedne Poljske očekivali smo solidarnost - a ne divljanje poljoprivrednika na granici. Svako neugodno iznenađenje od strane civiliziranih zemalja doživljava se kao ubod nožem u leđa i demotivira Ukrajince neusporedivo više nego iranske bespilotne letjelice ili sjevernokorejske rakete. Demoralizirajući potencijal "naših" višestruko je veći od sposobnosti neprijatelja - to je glavna lekcija koju je Ukrajina naučila iz posljednja tri mjeseca. A hoće li proljeće 2024. biti najgore vojno proljeće ovisi prvenstveno ne o Putinu i njegovim banditima, već o nama samima i našim partnerima.
- Čitalac
#195836 Re: Ukrajina
Sirski nezadovoljan pojedinim komandantima...
"Tijekom tri dana postalo je sasvim jasno zašto pri istim kadrovskim pokazateljima, naoružanju i vojnoj opremi neke brigade uspijevaju odvratiti neprijateljske napade i držati položaje, a druge ne. Prije svega ovisi o zapovjedniku brigade, o njegovoj obučenosti, iskustvu, sposobnosti donošenja adekvatnih i uravnoteženih odluka i razumijevanju pune odgovornosti za provedbu dodijeljenih zadaća i za život i zdravlje svojih podređenih. Od velike je važnosti obučenost i usklađenost stožera brigade preko kojeg zapovjednik ostvaruje svoje ovlasti. Stoga sam u neke brigade, gdje ima problema s pripremom stožera, poslao grupe specijalista za prenošenje iskustava i pružanje pomoći.
Na temelju rezultata saslušanja zapovjednika brigada i njihovih zamjenika donesene su sve potrebne odluke o osiguranju pričuve, streljiva, bespilotnih letjelica i druge opreme. U nekim slučajevima, kada zapovjednik ne poznaje situaciju, a radnje i zapovijedi izravno ugrožavaju život i zdravlje podređenih, prisiljen sam donositi kadrovske odluke“, objavio je zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski.
-
zigzag
#195837 Re: Ukrajina
Vidiš ovo je zanimljivo.
Sa ukrajinske strane zna se gdje koja brigada djeluje, zna se šta kojem vojniku lično smeta jer se prenose mišljenja na internet. Skoro da se zna i šta imaju od naoružanja . Zna se i kad 7-8 ljudi ostane zarobljeno na položaju.
I sve ostale životne stvari vojnika i vojske i okruženja tj ekonomije.
Sa okupatorske strane ne zna se skoro ništa. Ni ko upravlja ni ko gine ni kome šta smeta.
Sa ukrajinske strane zna se gdje koja brigada djeluje, zna se šta kojem vojniku lično smeta jer se prenose mišljenja na internet. Skoro da se zna i šta imaju od naoružanja . Zna se i kad 7-8 ljudi ostane zarobljeno na položaju.
I sve ostale životne stvari vojnika i vojske i okruženja tj ekonomije.
Sa okupatorske strane ne zna se skoro ništa. Ni ko upravlja ni ko gine ni kome šta smeta.
- Čitalac
#195838 Re: Ukrajina
U mnogim segmentima svakako bitno različita društva. Polemika koja se u Ukrajini sedmicama vodi oko zakona o mobilizaciji i ugroženim ljudskim pravima i slobodama u tom procesu, nezamisliva je u Rusiji.
- drndalo
#195839 Re: Ukrajina
Opet ti sa defetizmom? Da se predaju da ne ginu? Predlozio zabrinuti MeDJedev?karanana wrote: ↑01/03/2024 17:39
vidis da im lesevi nisu problem. ima mesa. a nisu ni ukrajinci terminatori pa mi ti sad pokazujes 20 leseva rutalja a ja ti za ovo mogu naci isti snimak ukrajinaca. opet dolazimo na atrition pitanje kome ovaj dugi prolongirani rat vise ili manje odgovara. pa ti vidi kome ce faliti ljudi za 6 mjeseci-godinu, tj. kome vec danas fali ljudi.
fakat neki od vas zive u jednodimenzionalnom svijetu gledajuci samo ove ekrajinske snimke i rutaljske gubitke.
Toliko im nisu problem da stalno traze kako da pokrenu zamrzavanje sukoba, jer sami ne smiju da se povuku, jer bi priznali jedenje govana.
-
Himera
#195840 Re: Ukrajina
Jebo jih Admiral uzduž i poprijeko
https://www.thetimes.co.uk/article/how-head-of-the-armed-forces-is-secretly-helping-ukraine-with-battle-plans-6tcmw67hs
#LordNelsonapprovesthis#
https://www.thetimes.co.uk/article/how-head-of-the-armed-forces-is-secretly-helping-ukraine-with-battle-plans-6tcmw67hs
#LordNelsonapprovesthis#
-
Excel2
#195842 Re: Ukrajina
Vidio sam da za neke i postoje snimci, medjutim za sva obaranja ne bih rekao? Kako znaju da su oborili avion a ne mamac?
- Peacean
#195843 Re: Ukrajina
https://www.kyivpost.com/post/28887The Ukrainian military is being tight-lipped on how its ground gunners just managed the shoot down of a reported thirteen (so far) of the Russia’s most advanced jets, in as many days.
But that Ukrainian and allied technicians have been able to pick over remains of multiple captured Russian airframes and their debris for more than a year and figure out ways to overcome avionics and electronic defense systems found in the debris, is well-documented.
A probable but as-yet unproven and unconfirmed explanation for the recent string of Sukhoi shoot-downs is the compromise of confidential defensive electronic systems aboard the Russian jets to Ukrainian and US technicians, and tweaks made to Ukrainian-operated anti-aircraft systems taking advantage of the knowledge.
- studeni76
#195844 Re: Ukrajina
Nije ti to bas najtacnije. Na žalost moram se složiti sa ovim našim rusofilom iz Mostara, vrijeme radi za rutalje. Oružja imaju, saveznike koji ih obilato pomažu imaju, populaciju odgojenu na strahu od zapada imaju. Tu crpe ogromne izvore moći koju sad pokazuju. Ono što mi vidimo kad se odbije napad je samo jedan od napada, ovi će poslat i 10 al ce na kraju zauzet položaj. Broj poginulih im ne igra ulogu, puna Rusija onih sto ce da ratuju protiv zapada.drndalo wrote: ↑02/03/2024 10:21Opet ti sa defetizmom? Da se predaju da ne ginu? Predlozio zabrinuti MeDJedev?karanana wrote: ↑01/03/2024 17:39
vidis da im lesevi nisu problem. ima mesa. a nisu ni ukrajinci terminatori pa mi ti sad pokazujes 20 leseva rutalja a ja ti za ovo mogu naci isti snimak ukrajinaca. opet dolazimo na atrition pitanje kome ovaj dugi prolongirani rat vise ili manje odgovara. pa ti vidi kome ce faliti ljudi za 6 mjeseci-godinu, tj. kome vec danas fali ljudi.
fakat neki od vas zive u jednodimenzionalnom svijetu gledajuci samo ove ekrajinske snimke i rutaljske gubitke.
Toliko im nisu problem da stalno traze kako da pokrenu zamrzavanje sukoba, jer sami ne smiju da se povuku, jer bi priznali jedenje govana.
Kod Ukrajinaca je izgleda obrnuto, zapad zavrno pipu za municiju, ono što je želilo uzet pušku i branit državu je već uzelo prije 2 godine. Tako da ako ovi supci na zapadu ne skontaju da su i oni ugrozeni, mrka kapa
-
zigzag
#195845 Re: Ukrajina
Dajte ba ljudi. O čemu pričate.
Gdje će? Kao cilj je Kramatorsk. Ili neki drugi gradić.
Jebeš Kramatorsk za koji niko nikad u životu nije čuo.
A do njega će rusi pocrkat. I ko fol svjetska sila. Pocrkat će da uzmu gradić hiljadu kilometara daleko od Kijeva.
To je čak i domaćim četnicima jasno.
Gdje će? Kao cilj je Kramatorsk. Ili neki drugi gradić.
Jebeš Kramatorsk za koji niko nikad u životu nije čuo.
A do njega će rusi pocrkat. I ko fol svjetska sila. Pocrkat će da uzmu gradić hiljadu kilometara daleko od Kijeva.
To je čak i domaćim četnicima jasno.
- Distortion
#195846 Re: Ukrajina
- Čitalac
#195847 Re: Ukrajina
Evo kaže i Oleščuk...
Evo ga - Su-34 oboren je ujutro 1. ožujka na Mariupoljskoj fronti!
Nije uvijek moguće zadovoljiti vas takvim videozapisima, jer zračne snage provode borbeni rad na velikim udaljenostima!"
-
Awakened
#195848 Re: Ukrajina
Ovi kazu da se radi o Su-35.
https://www.newsweek.com/russian-su-35-jet-disappears-radars-1875246
https://www.newsweek.com/russian-su-35-jet-disappears-radars-1875246
- Hame_
#195849 Re: Ukrajina
Sport je, naravno, izvan politike. Zato je ruski šahist i pobjednik FIDE Svjetskog kupa 2015. Karjakin došao u razrušenu Avdiivku kako bi se divio ruševinama.
Gledaj dobro, jer ovako izgleda lice fašizma... kad se nasmiješ i razveseliš prizorom neizmjerne ljudske patnje.
Gledaj dobro, jer ovako izgleda lice fašizma... kad se nasmiješ i razveseliš prizorom neizmjerne ljudske patnje.
Spoiler
Show
- Hame_