Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SmokingMan

#15626 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by SmokingMan »

Javna tajna je da će tramvaji biti na pogonu niskih frekvencija HAARP.a, ovi stubovi neće ničemu služiti osim da zavaraju Bošnjake.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15627 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izvrsni direktor »

SmokingMan wrote: 26/02/2024 13:51 Javna tajna je da će tramvaji biti na pogonu niskih frekvencija HAARP.a, ovi stubovi neće ničemu služiti osim da zavaraju Bošnjake.
Treba se neko od zvanicnika o ovome oglasiti i objasniti. Nije ni cudo kad narod vjeruje u ovo, niko nije zvanicno potvrdio da haarp nije zakacen na tramvaje.
NediM17

#15628 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Danas udes u Titovoj, kazu ne rade tramvaji.
Sta je sa okretaljkom na Skenderiji, jesu li vise ti Cesi napravili skretnicu? :mrgreen:
PM72

#15629 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Strpi se do oktobra...sve će naprasno proradit
nepass1

#15630 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

DonieBrasco wrote: 26/02/2024 12:38 Ubjedivo su najgori ovi zeleni sektasi sto voljeli da sve i jedana nova masina izgori, da se sve sine (pruga) iskrive, istruhnu, da sve nestane i porpadne samo jer oni i njihovi nisu na vlasti, jer oni nisu dio projekta - jer oni nisu ovo uradili nego druga vllast. A da jesu vlast pokrali bi sve ovo, ne bi šaraf zamjenili, i jos bi se zaduzili i to bi onda pokrali.

To je sva prica ove teme.
Pretjerujes, ljudi normalno pitaju sto se tri mjeseca testira, pitaju za hrasnicu jer nisu makli sa mjesta. Neko baci salu i to je to.
Realno na temi svakako pisu ljudi koji samo tramvaj i trolu vide na slikama. Eventualno iz auta. Osim trube i mene :D
Do sad za pohvalu su nove trole tj red voznje. Svakih 10 minuta je na austrijskom trola, tako i ovi bysevi iz nedzarica. Svakih pet minuta ide skenderija/bascarsija. Nikad ne kasne.
Desavalo se bude udes onda dodju tri trolejbusa jedan za drugim.
Trolejbusi su sklj kvalitete. Oni svicarci su bolji a stariji su bruku.
Nove trole su kao da sad kupis ladu kao novo auto pored sta znam bmw, audija, mercedesa.
NediM17

#15631 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Nemoj tako, i ja sam "traJvandžija" tamo negdje od novembra.
Zato i pitam stalno kad će Stadleri.
Kad na stanicu dođe trodijelni Duwag iz Konye umjesto onih dvodijelnih Čeha sunce me ogrije.
Al' eto, od ovih "trojka" botova ne smiješ ni pitat', odmah si "zeleni".
Hakiz

#15632 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 26/02/2024 15:38 Nemoj tako, i ja sam "traJvandžija" tamo negdje od novembra.
Zato i pitam stalno kad će Stadleri.
Kad na stanicu dođe trodijelni Duwag iz Konye umjesto onih dvodijelnih Čeha sunce me ogrije.
Al' eto, od ovih "trojka" botova ne smiješ ni pitat', odmah si "zeleni".
I bit ćeš zeleni kada pitaš sve dok ne budu imali čime odgovoriti.

Napad je najbolja odbrana :wink:
Thorgerson

#15633 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

DonieBrasco wrote: 26/02/2024 12:38 Ubjedivo su najgori ovi zeleni sektasi sto voljeli da sve i jedana nova masina izgori, da se sve sine (pruga) iskrive, istruhnu, da sve nestane i porpadne samo jer oni i njihovi nisu na vlasti, jer oni nisu dio projekta - jer oni nisu ovo uradili nego druga vllast. A da jesu vlast pokrali bi sve ovo, ne bi šaraf zamjenili, i jos bi se zaduzili i to bi onda pokrali.

Ne znam na koga se odnosilo ovo.

Ja pitam sta je sa Hrasnicom i zasto se toliko testira tramvaj? Probija se rok, a receno je da ce poceti. Nema objasnjenja zasto se stalo. Sta je sa XII trans, rekli smeta im FBIH, mi ih izglasali u FBIH, opet ne moze. Pa kako sad?

Ja sam glasao za trojku, na svim nivoima. Stoga, imam puno pravo da pitam. Ako mi kao glasaci nemamo pravo, pa ko onda ima?

P. S. Jedini gori od zelenih botova su trojka botovi koji navrat nanos stite doticne. A nas prepadaju da ce se vratiti Sebija i Bakir. Pa neka se vrate boze moj. Smjenit cemo ih opet.
pepeljara

#15634 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pepeljara »

Interesuje zasto ne odrzavaju trenutne pruge, ili mozda nemaju uticaja ono silno kamenje unutar sina.
Neko rece nekad da se to kao cisti svakim tramvajem, cisti se k moj...
Znaci cijelom prugom kamenja bruka unutar.
Ne moguce da ne steti....
al da ne ciste ne razumijem...
vjeshalica

#15635 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

pepeljara wrote: 26/02/2024 22:40 Interesuje zasto ne odrzavaju trenutne pruge, ili mozda nemaju uticaja ono silno kamenje unutar sina.
Neko rece nekad da se to kao cisti svakim tramvajem, cisti se k moj...
Znaci cijelom prugom kamenja bruka unutar.
Ne moguce da ne steti....
al da ne ciste ne razumijem...
Zato sto duso mila,tramvaji imaju pjeskaru i znas li za sta sluzi pijesak u tramvaju? Da se brze tramvaj zaustavi i stvori trenje izmedju sina i tockova tj u zlijebu hehehehe
pritchard

#15636 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pritchard »

Kakav se objekat na dvije vode pravi u remizi? Izgleda bukvalno kao obična kuća.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15637 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

privremeni smjestaj za nove vozace iz tutina
VladaFBiH

#15638 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 26/02/2024 18:06

Ne znam na koga se odnosilo ovo.

Ja pitam sta je sa Hrasnicom i zasto se toliko testira tramvaj? Probija se rok, a receno je da ce poceti. Nema objasnjenja zasto se stalo. Sta je sa XII trans, rekli smeta im FBIH, mi ih izglasali u FBIH, opet ne moze. Pa kako sad?

Ja sam glasao za trojku, na svim nivoima. Stoga, imam puno pravo da pitam. Ako mi kao glasaci nemamo pravo, pa ko onda ima?

P. S. Jedini gori od zelenih botova su trojka botovi koji navrat nanos stite doticne. A nas prepadaju da ce se vratiti Sebija i Bakir. Pa neka se vrate boze moj. Smjenit cemo ih opet.
upravo, i apsolutno se slažem s tobom - postali su gori botovi svete trojke nego botovi SDFA koje više niko ne *ebe ni 2%
Dzematlija

#15639 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dzematlija »

izvrsni direktor wrote: 26/02/2024 13:13
Thorgerson wrote: 26/02/2024 12:36 Pa upravo zbog ovih neobrazovanih treba sve pojasniti i objasniti i nacrtati.
Sta, treba neko maksuz saopstenje da izda da trolejbusi mogu proci kroz raskrsnice u sarajevu?
Ili zvanivno treba internet strucLjacima neko da objasni da sine nisu predebele za tramvaje?
Sta ces koji wrac takvim objasnjavat kad ce oni samo zakljucit "lazu, znam ja bolje".
Nepismenoj stoci nista pbjasnjavat ne treba, ignorisati ih na sve moguce nacine
Tačno.
Toliko su laži fabrikovali svih ovih godina da jednostavno nema smisla obazirati se na svaku nebulozu. :-)
Haris.ba

#15640 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

pritchard wrote: 26/02/2024 23:00 Kakav se objekat na dvije vode pravi u remizi? Izgleda bukvalno kao obična kuća.
Valjda da zamjeni prostor koji je srusen izgradnjom kruznog toka.
Dzematlija

#15641 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dzematlija »

Thorgerson wrote: 26/02/2024 18:06

I meni nije jasno šta se čeka ne samo sa XII transverzalom, već i južnom longitudinalom.
Guglanjem sam došao do ovoga:

https://www.akta.ba/investicije/projekti/162029/xii-transverzala-prezentirane-aktivnosti-izgradnje-i-implementacije-2-miliona-km
U sjedištu JP Ceste Federacije BiH u Sarajevu, upriličen je sastanak na temu intenziviranja aktivnosti u okviru Projekta izgradnje XII transverzale.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, pomoćnici načelnika općine Novi Grad, direktor Direkcije za puteve KS, Selmir Kovač sa saradnicima, te Uprava i predstavnici JP Ceste FBiH.

Odlukom Vlade o usvajanju Programa utroška sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima – Sufinansiranje izgradnje XII transverzale, spoj od Stupske petlje do aerodroma Sarajevo“ od 06.04.2023., JP Ceste FBiH imenovano je za implementatora izgradnje predmetnog projekta.

Odobrena sredstva u iznosu od 2.000.000,00 KM namijenjena su za projektiranje i ekspropraciju.

Obzirom na važnost ovog projekta za Kanton Sarajevo, grad Sarajevo, te općine Ilidžu i Novi Grad, te ranije zajedničke aktivnosti na realizaciji projekta XII transverzale, održan je sastanak svih zainteresiranih strana kako bi se upoznale sa problemima te zajednički koordinirale aktivnosti na njihovom prevazilaženju, i uspješno implementirala odobrena sredstva.
Thorgerson

#15642 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

Dzematlija wrote: 27/02/2024 07:45
izvrsni direktor wrote: 26/02/2024 13:13
Thorgerson wrote: 26/02/2024 12:36 Pa upravo zbog ovih neobrazovanih treba sve pojasniti i objasniti i nacrtati.
Sta, treba neko maksuz saopstenje da izda da trolejbusi mogu proci kroz raskrsnice u sarajevu?
Ili zvanivno treba internet strucLjacima neko da objasni da sine nisu predebele za tramvaje?
Sta ces koji wrac takvim objasnjavat kad ce oni samo zakljucit "lazu, znam ja bolje".
Nepismenoj stoci nista pbjasnjavat ne treba, ignorisati ih na sve moguce nacine
Tačno.
Toliko su laži fabrikovali svih ovih godina da jednostavno nema smisla obazirati se na svaku nebulozu. :-)
Boli me briga za njih i njihove botovske lazi.

Govorim o cinjenicama. Cinjenica je da je od 300 zadanih mjera uradjen qrac.

I tu je zato SDA bila pametna. Ne obecaji nista i gotovo. Obecaj nesto apsraktno.

Ovi obecase i?

Sve ide sporo i tromo. Zasto? Imaju vlast vertikalno, horizontalno. U cemu je sad jbmu problem?

Evo dio mjera koje donesose i obecase 2018. Godine. Ove su vezane za saobracaj.

Kratkoročne mjere (izvršenje do kraja mandata u jesen 2022.)
● Usvajanje Zakona o javnom prevozu KS;
● Usvajanje Zakona o cestama u KS;
● Izmjena i dopuna Zakona o Taxi uslugama u KS;
● Formiranje agencije (direkcije) za JP KS koja će biti titular i nositelj svih procesa u javnom
prevozu;
● Promjena reda i rasporeda linija i uvođenje novih linija JP u KS;
● Izgradnja 24 tramvajska stajališta;
● Uređivanje i jasno definisanje trolejbuskih, autobuskih i minibuskih stajališta;
● Jedinstvena karta/kupon u JP uz mogućnost online kupovine;
● Izgradnja trolejbuske mreže do Vogošće;
● Nabavka novih trolejbusa;
● Poseban fokus na minibuski saobraćaj u padinskim dijelovima grada s aspekta novih linija i
novih vozila na linijama;
● Definisanje upravljanja parking prostorom u KS (upravitelj) i definisanje tarifnog sistema
parking usluge po zonama i vrsti parkinga;
● Implementacija pametnog (smart) parkinga na konsolidiranoj infrastrukturi (ulični parking);
● Završiti dio južne longitudinale od pomoćnog stadiona na Grbavici do zgrade koja se planira
rušiti kao i početak izgradnje zamjenske zgrade;
● Završiti kružni tok na Devetoj transverzali i spojiti ulicu Džemala Bijedića s ulicom Safeta
Zajke;
● Izgraditi Nultu transverzalu od zgrade Parlamenta do mosta Suade i Olge;
● Rekonstrukcija i sanacija lokalnih cesta od značaja za KS u saradnji s općinama isključivo uz
osiguranje građevinske dozvole unaprijed (kod kandidovanja projekata od strane Općine) kako
bi sredstva koja su namijenjena bila realizovana u tekućoj godini shodno planu Direkcije za
ceste;
● Implementacija i postavljanje zaštitnih ograda s aspekta sigurnosti na svim kantonalnim
cestama kao i cestama od značaja za Kanton;
● Rješavanje pitanja nadležnosti održavanja i upravljanja cestama višeg ranga u KS sa
posebnim osvrtom na glavnu gradsku magistralu;
● Usvajanje strategije javnog prevoza do 2030. uz izradu plana razvoja kapaciteta upravljanja
i rada javnog prevoza KS;
● Izrada Plana mobilnosti za KS: stvaranje održivog transportnog sistema u KS sa fokusom na
smanjenje zagađenja zraka, povećanja učinkovitosti i ekonomičnosti u transportnom sistemu i
povećanje sigurnosti i zaštite;
● Stvaranje kvalitetnijeg okruženja za pješake kroz gradnju novih šetnica i pothodnika u
saradnji s općinama i komunalnim preduzećima;
● Izgradnja novih biciklističkih staza u saradnji s općinama kao i proširenje postojećih uz
izgradnju parkinga za bicikle blizu javnih ustanova i stajališta JP;
● Identifikacija i rješavanje problema unutar sektora gradske logistike/distribucije za privredne
subjekte koji rade distribuciju roba;
● Izgradnja punjača za električne automobile u saradnji s općinama;
● Poboljšanje vertikalne i horizontalne signalizacije u KS;
● Uspostava funkcionalne veze javnih parking prostora i sistema javnog gradskog prevoza;
● Regulacija novih prevoznih sredstava, uključujujuci elektricne romobile

Ovo iznad je dakle trebalo biti gotovo so 2022. Godine.

Srednjoročne mjere (izvršenje preko 20% do kraja mandata)
● Izgradnja saobraćajnog centra za upravljanje JP u KS;
● Promjena tarifnog sistema naplate karata/kupona JP;
● Pojačati mobilnost putnika u JP na način da se JP uskladi sa redovima vožnje prigradskih,
entitetskih i međuentitetskih linija i željezničkih linija u smislu presjedanja sa vangradskog na
gradski saobraćaj;
● Predputno informisanje putnika i putnica (informisanje na stajalištima o vremenskom slijedu
vozila JP) i putno informisanje (ažurirano audio i video informisanje putnika i putnica u
vozilima koje se odnosi na nadolazeću stanicu JP);
● Rekonstrukcija tramvajske pruge Marijin Dvor-Ilidža;
● Nabavka novih tramvaja;
● Adaptivno upravljanje saobraćajem (automatsko i poluautomatsko upravljenje semaforima i
tokovima u saobraćaju);
● Izgradnja podzemnih garaža u saradnji s općinama i upraviteljem ili upraviteljicom parkinga
sa fokusom na gradske zone;
● Prva transverzala: Završiti dio od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begića; Završiti dio od
Šipa do tunela Kobilja glava; Završiti tunel Kobilja glava i rješavanje imovinsko-pravnih
odnosa na dionici od Braće Begića do Šipa;
● Izgradnja dodatne dvije trake u ulici Džemala Bijedića do Otoke;
● Širenje semaforske zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe.

Dugoročne mjere (izvršenje ispod 20% do kraja mandata)

● Strateško definisanje i pozicioniranje terminala JP u KS (proširenje postojećih i izgradnja
novih) koji će omogućiti kvalitetniju uslugu putnicima u KS;
● Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica;
● Restrukturiranje GRAS-a i pokretanje dugoročne planske sanacije;
● Započeti izgradnju dodatne dvije trake na Dvanaestoj transverzali (Stup-Aerodrom-granica
entiteta) u saradnji sa Cestama Federacije;
● Izgradnja gradskog autoputa u saradnji sa FBiH od Buljakovog Potoka do Buća Potoka, a
nakon toga dalje prema Pofalićima i konačno do spajanja sa Prvom transverzalom;
● Priprema projekta vertikalnog transporta Hrasnica-Igman;
● Kompletna rekonstrukcija i izgradnja regionalnoga puta Dariva-Hreša.
Dzematlija

#15643 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dzematlija »

Thorgerson wrote: 27/02/2024 08:50
Dzematlija wrote: 27/02/2024 07:45 Toliko su laži fabrikovali svih ovih godina da jednostavno nema smisla obazirati se na svaku nebulozu. :-)
Boli me briga za njih i njihove botovske lazi.

Govorim o cinjenicama. Cinjenica je da je od 300 zadanih mjera uradjen qrac.

I tu je zato SDA bila pametna. Ne obecaji nista i gotovo. Obecaj nesto apsraktno.

Ovi obecase i?

Sve ide sporo i tromo. Zasto? Imaju vlast vertikalno, horizontalno. U cemu je sad jbmu problem?

Evo dio mjera koje donesose i obecase 2018. Godine. Ove su vezane za saobracaj.

Kratkoročne mjere (izvršenje do kraja mandata u jesen 2022.)

● Promjena reda i rasporeda linija i uvođenje novih linija JP u KS;
Izgradnja 24 tramvajska stajališta;
● Jedinstvena karta/kupon u JP uz mogućnost online kupovine;
● Izgradnja trolejbuske mreže do Vogošće;
Nabavka novih trolejbusa;
● Poseban fokus na minibuski saobraćaj u padinskim dijelovima grada s aspekta novih linija i novih vozila na linijama;
● Implementacija pametnog (smart) parkinga na konsolidiranoj infrastrukturi (ulični parking);
Završiti dio južne longitudinale od pomoćnog stadiona na Grbavici do zgrade koja se planira rušiti kao i početak izgradnje zamjenske zgrade;
Završiti kružni tok na Devetoj transverzali i spojiti ulicu Džemala Bijedića s ulicom Safeta Zajke;
● Izgraditi Nultu transverzalu od zgrade Parlamenta do mosta Suade i Olge;
● Rekonstrukcija i sanacija lokalnih cesta od značaja za KS u saradnji s općinama isključivo uz osiguranje građevinske dozvole unaprijed (kod kandidovanja projekata od strane Općine) kako bi sredstva koja su namijenjena bila realizovana u tekućoj godini shodno planu Direkcije za
ceste;
● Izgradnja novih biciklističkih staza u saradnji s općinama kao i proširenje postojećih uz izgradnju parkinga za bicikle blizu javnih ustanova i stajališta JP;

Ovo iznad je dakle trebalo biti gotovo so 2022. Godine.

Srednjoročne mjere (izvršenje preko 20% do kraja mandata)
● Izgradnja saobraćajnog centra za upravljanje JP u KS;
● Promjena tarifnog sistema naplate karata/kupona JP;
● Pojačati mobilnost putnika u JP na način da se JP uskladi sa redovima vožnje prigradskih, entitetskih i međuentitetskih linija i željezničkih linija u smislu presjedanja sa vangradskog na gradski saobraćaj;
● Predputno informisanje putnika i putnica (informisanje na stajalištima o vremenskom slijedu vozila JP) i putno informisanje (ažurirano audio i video informisanje putnika i putnica u vozilima koje se odnosi na nadolazeću stanicu JP);
● Rekonstrukcija tramvajske pruge Marijin Dvor-Ilidža;
● Nabavka novih tramvaja;

● Adaptivno upravljanje saobraćajem (automatsko i poluautomatsko upravljenje semaforima i tokovima u saobraćaju);
● Izgradnja podzemnih garaža u saradnji s općinama i upraviteljem ili upraviteljicom parkinga sa fokusom na gradske zone;
● Prva transverzala: Završiti dio od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begića; Završiti dio od Šipa do tunela Kobilja glava; Završiti tunel Kobilja glava i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici od Braće Begića do Šipa;
● Izgradnja dodatne dvije trake u ulici Džemala Bijedića do Otoke;
● Širenje semaforske zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe.
Slažem se, mnogo toga je obećano. Dio se radi ili je urađeno, dosta toga nije. Izdvojio sam samo važnije projekte (po meni) u kratkoročnim i srednjeročnim planovima.

Naročito mi smetaju projekti na kojima nema pomaka, a to su: južna longitudinala, I i XII transverzala.
insaneinthebrain

#15644 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by insaneinthebrain »

pritchard wrote: 26/02/2024 23:00 Kakav se objekat na dvije vode pravi u remizi? Izgleda bukvalno kao obična kuća.
Vikendica za direktora
tramvajtrojka

#15645 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 27/02/2024 07:46
tu je prije rata bila kao kuca il prostorija u njoj je npr. snimljen skec super hodža :mrgreen:, urusila se nekad 2012 od snijega i od tada stajala kao rusevina i sad se obnavlja za potrebe Stadlera i grasa u gabaritima u kakvim je bila
Haris.ba

#15646 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 27/02/2024 12:02
Haris.ba wrote: 27/02/2024 07:46
tu je prije rata bila kao kuca il prostorija u njoj je npr. snimljen skec super hodža :mrgreen:, urusila se nekad 2012 od snijega i od tada stajala kao rusevina i sad se obnavlja za potrebe Stadlera i grasa u gabaritima u kakvim je bila
:thumbup:
Peacean

#15647 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Peacean »

Odgovara Šteta na pitanja - prva četiri tramvaja kreću u saobraćaj krajem marta, sutra kreću radovi na pruzi prema Hrasnici, do sada rađeni geodetski radovi i ostala dokumentacija, i još dosta toga

https://www.klix.ba/biznis/investicije/adnan-steta-otkrio-kada-ce-novi-tramvaji-biti-u-prometu-najavio-i-mobilnu-aplikaciju-za-javni-prijevoz/240227047
izbjeglica_iz_besmisla

#15648 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Eto odgovora, i red je bio.

Sad bi bio red da bar mjesec ne slusamo pitanja na ove dvije teme.
Hakiz

#15649 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 27/02/2024 22:01 Eto odgovora, i red je bio.

Sad bi bio red da bar mjesec ne slusamo pitanja na ove dvije teme.
Strah?

:lol:
NediM17

#15650 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Dobro je, znaci prati se forum.
Do sad je bila polovica marta, sad vec kraj.
Mozda prvog aprila bude.
Post Reply