Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#195376 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajina: Čistilište čekanja da se vidi može li se demokracija zaštititi.

Petera Olandta za Dnevni Kos
Nedjelja, 25. februara 2024.

Image

Prošlo je dvije i deset godina od početka rata, a Demokracija još nije odlučila želi li i dalje postojati. Izvan kratkog razdoblja između februara 2022. i juna 2022., pomoć Ukrajini bila je kratkovidna i u potpunosti joj je nedostajalo razumijevanje izazova i prilike trenutka. Zapadne demokracije još uvijek pokušavaju odlučiti mogu li se gnjaviti da dopuste Ukrajini da postoji. Nikakva žrtva se od Zapada ne traži, niti je potrebna. Sjedinjene Države ne mogu dati ni četvrtinu iznosa od 61 milijarde dolara, a kamoli punu potporu Ukrajini koja je potrebna.

A šteta za Ukrajinu nije ni samo u niskom davanju. Obećanja davanja praćena izostankom istih doista su štetna. Ukrajinska ljetna ofanziva 2023. nikada se nije trebala dogoditi. Ukrajinci tada nisu imali sve alate i očekujući da će im stići još pomoći krenuli su s napadom koji je temeljio na zamjeni tih zaliha. Istina, ovo je retrospektiva. No, gledajući unatrag, da je Ukrajina znala da će američka pomoć u biti nestati u oktovru 2023., onda je svaka runda potrošena na napad tokom ljeta učinila odbranu prošle jeseni i zime još težom.

Možemo okriviti republikance što su stali uz čisto zlo i oni zaslužuju najveći dio krivnje. Ali demokracija treba gledati unaprijed i pripremiti se za teška vremena. Postojala je prilika 2022. da se odobri finansiranje za Ukrajinu na više od godinu dana. No odlučeno je da se možemo osloniti na republikance, koji su dosljedno na strani zla, kako bi i dalje podržavali podršku četvrtine iznosa za Ukrajinu.

I to je potpora četvrtine potrebnog. Dok su 2022. godine ljudi tražili tenkove, avione, rakete, protuzračnu odbranu i sve ostalo, odgovor je često bio da možemo poslati samo ono što Ukrajina može podnijeti, a Ukrajini je bila potrebna obuka prije nego što se može nositi s tim stvarima. Sada možemo vidjeti da iza kulisa 2022. i 2023. nije bilo nikakvih tajnih programa obuke kako bi se Ukrajina pripremila za napredne sisteme. Nikad nije postojao plan da im se nabavi nešto više od rabljenih ostataka. Čak i da 61 milijarda dolara dođe od SAD-a, to još uvijek nije sve što bi Ukrajina trebala imati za ratovanje.

Svjetska banka procjenjuje američki BDP na 25 trilijuna dolara za 2022. 61 milijarda dolara izdvojena za Ukrajinu iznosi 0,2% nacionalnog BDP-a i 7,3% obrambenog proračuna za 2020. od 837 milijardi dolara. Za usporedbu, odbrambena potrošnja u Drugom svjetskom ratu bila je iznad 40% BDP-a 1943. i 1944. godine. Potrošili smo 8 bilijuna dolara tokom 20 godina na rat protiv terorizma (iznad onoga što se smatralo normalnim izdacima za obranu), što u prosjeku iznosi 400 milijardi dolara godišnje. SAD je bio spreman izdvojiti 6 puta više godišnje za Saddama Husseina i Osamu Bin Ladena nego što smo mi za borbu protiv Putina i Rusije. Samo Afganistan iznosio je oko 300 miliona dolara dnevno (isti izvor). 300 miliona dolara dnevno protiv skupine koja je ubila 3.000 Amerikanaca 2001. I nismo voljni potrošiti to protiv zemlje koja napada naše izbore i pokušava demontirati našu demokraciju. I nismo voljni priskočiti u punu pomoć demokraciji koju fizički napada isti neprijatelj.

Ako demokrati konačno dobiju glasanje o pomoći Ukrajini (i dobiju glasovanje), samo ću djelomično slaviti. Zato što se još uvijek nećemo boriti svim snagama za demokraciju diljem svijeta. Rusija ne ispunjava svoje potrebe ni napola. Ponekad se možemo šaliti o njihovim pogreškama, ali oni troše kao da žele pobijediti. Ne moramo se približiti potrošnji istom iznosu kao postotku zajedničkog BDP-a naših saveznika, ali trošimo kao da to zapravo nije važno. Trošimo kao da si možemo priuštiti gubitak Ukrajine. Trošimo kao da je poštivanje međunarodne vladavine prava luksuz koji si jednostavno ne možemo priuštiti. Trošimo kao da Putin nije neki genocidni manijak koji želi uništiti demokraciju.

Zabrinut sam za demokraciju. Zato što se čini da nam nije dovoljno stalo da potrošimo onoliko koliko je potrebno da je zaštitimo. Čini se da nam nije dovoljno stalo da zaštitimo naše institucije od korporativne pohlepe i korupcije. Čini se da ne možemo razumjeti kako obuzdati destruktivne antidemokratske poruke koje prožimaju glavne medije.

Da, moramo GOTV i nastaviti s organizacijom. Ali također moramo biti jasniji u pogledu naših ciljeva i naših prioriteta. Moramo bolje financirati progresivne izvore vijesti. Ne samo da trebamo dobiti demokrate, već demokrate voljne vratiti vlast antimonopolskim zakonima, ojačati naš obrazovni sistem i ponovo ostvariti društvena očekivanja da naši vođe budu racionalne odrasle osobe s razinom profesionalne stručnosti daleko iznad onoga što mnogi od njih trenutno su sada.

Vrištat ću ako vidim još jedan komentar u stilu da bi Rusija bila potrošena izravnim sukobom s NATO-om. Imam vijesti za tebe. Rusija trenutno pobjeđuje protiv NATO-a. Ne, to nije kinetički rat, ali oni su spriječili NATO da iskoristi postotak svoje moći koji bi Ukrajinu stavio na vrh.

Rusija nema namjeru stati u ovom ratu. Sva ta duga vremena obuke za Ukrajince koji uče naprednu kompliciranu opremu sada je nadmašena duljinom rata. Umjesto da moć daleko nadmaši Rusiju, što je bilo savršeno moguće s dovoljnom potporom NATO-a, Ukrajina sada slabi na moći. Ovo je vrijeme kada je Ukrajina trebala iskoristiti SVOJU superiornu i neodoljivu vatrenu moć. Umjesto toga, marionete koje podržava Rusija, NATO-u se razbijaju po guzici u njihovim vlastitim demokratskim institucijama.

Ukrajina dobiva svoj dio rata. NATO ga gubi zbog Ukrajine, a glavni problem su Sjedinjene Države.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#195377 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Zna li iko šta je baba Vanga predvidjela za Ukrajinu. Nostradamus je bio pesimstičan.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#195378 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Pogledajte ove dokumentarne filmove da biste razumjeli ruski rat protiv Ukrajine

KyivGuy za Daily Kos
Nedjelja, 25. februara 2024.

Image

"Mnogi ljudi odlučuju ne ulaziti u detalje rata jer bi oni mogli biti šokantni, traumatizirajući i neshvatljivi u modernom društvu. Ali ne možete pobjeći od istine. Ono što su Rusi radili i nastavljaju raditi u Ukrajini ne mogu nazvati ničim drugim osim kao zločin protiv čovječnosti i genocid. Imam nekoliko preporuka za one od vas koji ste dovoljno hrabri da uvidite s čime se Ukrajinci moraju nositi."

Svi filmovi u nastavku su visoke kinematografske kvalitete, neki od njih su osvojili međunarodne filmske nagrade, nominacije i posebna spominjanja.

Nastavak: https://www.dailykos.com/stories/2024/2/25/2225747/-Watch-these-documentary-movies-to-understand-the-Russian-war-against-Ukraine
karanana

#195379 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ponavljam opet: jedini nacin da ukrajina iz ovog izadje kao pobjednik i da ne kapitulira za koju godinu, jer rusi nece stati, je taj da se nato direktno ukljuci. ja mislim da to treba uraditi. a hoce li, pitanje je, ali bez tog, ukrajina ce biti onakva kakvu je rusi zele. jer ovaj rat atrition, za koji je vecina nas (ne svi, ne ja) mislila da ide na ruku ukrajini, se ustvari pokazao da je prednost rusa 1000%.
geoxx

#195380 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Lako je tebi kad imas 100 godina u guzici. Onda nek i komplet svijet zarati.
karanana

#195381 Re: Ukrajina

Post by karanana »

geoxx wrote: 26/02/2024 17:05 Lako je tebi kad imas 100 godina u guzici. Onda nek i komplet svijet zarati.
ok, ako je takvo misljenje, i ako je evrope i svijeta strah rusije, onda ne znam zasto su ukrajinci zrtvovani i lagani vec dvije godine.
Čitalac

#195382 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

karanana wrote: 26/02/2024 16:58 ponavljam opet: jedini nacin da ukrajina iz ovog izadje kao pobjednik i da ne kapitulira za koju godinu, jer rusi nece stati, je taj da se nato direktno ukljuci. ja mislim da to treba uraditi. a hoce li, pitanje je, ali bez tog, ukrajina ce biti onakva kakvu je rusi zele. jer ovaj rat atrition, za koji je vecina nas (ne svi, ne ja) mislila da ide na ruku ukrajini, se ustvari pokazao da je prednost rusa 1000%.
Kad vidiš ovu današnju izjavu Scholza, onda je jasno koliko ima volje za takvo što...
Njemački kancelar Olaf Scholz oštro se usprotivio opskrbi Ukrajine krstarećim projektilima dugog dometa Taurus, navodeći kao razlog opasnost od uvlačenja njegove zemlje u rat. Prema njegovim riječima, ono što Ukrajini nedostaje je streljivo.
"Njemačka je najveći vojni opskrbljivač Ukrajine u Europi. To ostaje tako. Ali jedno je jasno: nećemo postati strana u ratu, ni izravno ni neizravno. To su dva načela koja me vode u svim mojim odlukama."
512MB

#195383 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

jednonogi_Jack wrote: 26/02/2024 14:28 Njemačka kancelarka Pussy Scholz odbija i dalje slanje Taurus raketa u Ukrajinu.
Taurus neće nikad dobit. To bi bilo jednako proglašenju rata Rusiji.

Taurus znači kraj Krimskog mosta pa i putinovog bunkera...
geoxx

#195384 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

karanana wrote: 26/02/2024 17:09
geoxx wrote: 26/02/2024 17:05 Lako je tebi kad imas 100 godina u guzici. Onda nek i komplet svijet zarati.
ok, ako je takvo misljenje, i ako je evrope i svijeta strah rusije, onda ne znam zasto su ukrajinci zrtvovani i lagani vec dvije godine.
Nije ovo video igrica. Ti zagovaras bukvalno apokalipsu. Nije to stvar straha nego zdravog razuma.

Ne znam sto su lagani, nit mi je poznato da je neko obecao Ukrajini da ce uci u rat zbog nje.
karanana

#195385 Re: Ukrajina

Post by karanana »

geoxx wrote: 26/02/2024 17:19
Nije ovo video igrica. Ti zagovaras bukvalno apokalipsu. Nije to stvar straha nego zdravog razuma.

Ne znam sto su lagani, nit mi je poznato da je neko obecao Ukrajini da ce uci u rat zbog nje.
ok bojis se rusa, bojis se sarmata, bojis se ostaviti ove dzenetske ljepote. onda mi nije jasno sto ne podanuti rusima sta traze i to je to jer ultimativno ce oni to i dobiti. mozda nece dalje nakon sto uzmu ukrajinu.
512MB

#195386 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

512MB wrote: 26/02/2024 17:16
jednonogi_Jack wrote: 26/02/2024 14:28 Njemačka kancelarka Pussy Scholz odbija i dalje slanje Taurus raketa u Ukrajinu.
Taurus neće nikad dobit. To bi bilo jednako proglašenju rata Rusiji.

Taurus znači kraj Krimskog mosta pa i putinovog bunkera...
I najvažnije, kraj ruskih podzemnih nuklearnih bunkera.

A šta bi onda bilo bolje možda da ne znamo...
geoxx

#195387 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

karanana wrote: 26/02/2024 17:22

ok bojis se rusa, bojis se sarmata, bojis se ostaviti ove dzenetske ljepote. onda mi nije jasno sto ne podanuti rusima sta traze i to je to jer ultimativno ce oni to i dobiti. mozda nece dalje nakon sto uzmu ukrajinu.
Ne boji se niko Rusa, vec je stvar da ljudi, i ne samo Zapad vec i Istok, sto vidimo na primjeru Palestine, nisu voljni pokrenuti nuklearni rat zbog nekog koga nisi u obavezi direktno braniti.

A ta druga recenica, klasicni tvoji beta i luzerski postovi.
no_sekirli

#195388 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Aaaa, vrh, Elme mi :thumbup:
karanana

#195389 Re: Ukrajina

Post by karanana »

fino brate, legitimna vlada ukrajine posalje poziv nato-u za pomoc u odbrani njihove zemlje. nato dodje u medjunarodno priznatu drzavu ukrajinu i roka po agresorima u toj drzavi. isto sto su radili u kuvajtu, pa hajde da kazem i malim dijelom i u bosni. i isto sto rusija radi u siriji, fino ih legalna vlada pozvala i oni dosli da pomognu. ha ja jebo ga vi.
Lincoln-Burrows

#195390 Re: Ukrajina

Post by Lincoln-Burrows »

Nerealno je očekivati da se NATO direktno uključi u rat u Ukrajini.
Mislim odnosno znam da neće moći mobilizirati ljude(vojsku) u svojim zemljama.
i ja sam na listi (potencijalnoj) za mobilizaciju ali neće me naći :D
A_A_AKCIJA

#195391 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

karanana wrote: 26/02/2024 15:56 nasams baterija
Haj ponovo edituj.

Znaš li razliku između lansera i baterije?
geoxx

#195392 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Prica se o situaciji kojja bi zivot bukvalno svakog Europljanina, Amerikanca i Azijata okrenula za 180 stepeni. Nesto sto se nikad u historiji nije desilo. Nije to situacija puskara se na Baltiku i u Ukrajini, a ja iz Minhena gledam derbi engleske lige. Ono padne koja raketa, ali moze se. Kako da ne.

Previse se banalizira ta situacija.
Isner

#195393 Re: Ukrajina

Post by Isner »

karanana wrote: 26/02/2024 16:58 ponavljam opet: jedini nacin da ukrajina iz ovog izadje kao pobjednik i da ne kapitulira za koju godinu, jer rusi nece stati, je taj da se nato direktno ukljuci. ja mislim da to treba uraditi. a hoce li, pitanje je, ali bez tog, ukrajina ce biti onakva kakvu je rusi zele. jer ovaj rat atrition, za koji je vecina nas (ne svi, ne ja) mislila da ide na ruku ukrajini, se ustvari pokazao da je prednost rusa 1000%.
Jaraniko moja, ti si se malo zaigrao Call of duty, razumijem te ja, ali rat takve vrste nije da pritisneš "PLAY" pa sve ispocetka kad te smaknu na igrici... niti da se dopuniš sa medical pack koja ti neutrališe radijaciju..
geralt

#195394 Re: Ukrajina

Post by geralt »

karanana wrote: 26/02/2024 17:40 fino brate, legitimna vlada ukrajine posalje poziv nato-u za pomoc u odbrani njihove zemlje. nato dodje u medjunarodno priznatu drzavu ukrajinu i roka po agresorima u toj drzavi. isto sto su radili u kuvajtu, pa hajde da kazem i malim dijelom i u bosni. i isto sto rusija radi u siriji, fino ih legalna vlada pozvala i oni dosli da pomognu. ha ja jebo ga vi.
Nije bas isto, podloga za odbranu Kuvajta je bila UN rezolucija koju je Sadam prekrsio, gdje je SSSR glasao "za" a Kina bila suzdrzana.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_678
no_sekirli

#195395 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Pa bolje da nas sve iz Europe mobiliziraju i posalju na Dnjepar, nego da za godinu dana ovisimo o volji Putka, Vucica ili Dodika, hoce li nas silovat ili priklat kakva seljacina sa Kavkaza, ili ce nas pustit na miru kad mu pofaflamo spolni organ.
Point.

#195396 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Mađarska se konačno sabrala i dozvala pameti te dala zeleno svjetlo i otklonila i zadnju prepreku ulaska Švedske u NATO.

Ne znam za vas, al meni je malo šuhveli da su se Švedi tako brzo odrekli neutralnosti koju su gajili toliko godina. Nisu ni braći fincima uskočili u pomoć kad su ovi zakuhali sa sovjetima a sad preko noći žele u sigurnosni kišobran.
Čitalac

#195397 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Glasnogovornik grupe Tavria, popodnevni raport.
Ruske trupe pokušavaju s tri strane zauzeti Orlivku nakon povlačenja Oružanih snaga Ukrajine iz Lastočkina, izjavio je Dmytro Lykhoviy, glasnogovornik grupe Tavria, u eteru teletona.
"Neprijatelj nastavlja s pokušajima ofenzivnih akcija u pravcu naselja Orlivka, izvode ih iz tri smjera, ali bezuspješno. Postrojbe Oružanih snaga ulažu sve napore da unište neprijatelja koji nastavlja ofenzivu povećanim jurišnim skupinama, ne štedeći svoje 'topovsko meso', imajući prednost u zrakoplovstvu i topništvu. U pravcu Avdivke ruska avijacija i topništvo pretvaraju utvrde i naselja u ruševine, gdje se nema za što uhvatiti. Zbog toga su postrojbe Oružanih snaga mjestimično prisiljene na povlačenje sa svojih položaja“, rekao je Lykhoviy.
drndalo

#195398 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Point. wrote: 26/02/2024 18:02 Mađarska se konačno sabrala i dozvala pameti te dala zeleno svjetlo i otklonila i zadnju prepreku ulaska Švedske u NATO.

Ne znam za vas, al meni je malo šuhveli da su se Švedi tako brzo odrekli neutralnosti koju su gajili toliko godina. Nisu ni braći fincima uskočili u pomoć kad su ovi zakuhali sa sovjetima a sad preko noći žele u sigurnosni kišobran.
Bas se cudim. Sto li?

Sigurno neka zavjera rahmetli Rotshilda...

Sretan NATO-32, svima koji slave! Odigro je Putko za 10.

Najkorisniji agent one agencije sa 3 slova ikada!

Ko je njega vrbovo u Dresdenu, treba mu spomenik dici na mjestu Trump towera...
ReymondReddington

#195399 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

Point. wrote: 26/02/2024 18:02 Mađarska se konačno sabrala i dozvala pameti te dala zeleno svjetlo i otklonila i zadnju prepreku ulaska Švedske u NATO.

Previse napredovanja stvara probleme u vidu toga da ljudi nisu spremni ici negdje ratovati i izgubiti luksuz koji su godinama uzivali.

Zato se ulazi u nato jer se nadas da te zbog samog natoa nece niko napasti a onda i ako te napadne da ces manji broj svojih ljudi slati jer ce i druge drzave poslati vojsku.
jednonogi_Jack

#195400 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

geoxx wrote: 26/02/2024 17:34

Ne boji se niko Rusa, vec je stvar da ljudi, i ne samo Zapad vec i Istok, sto vidimo na primjeru Palestine, nisu voljni pokrenuti nuklearni rat zbog nekog koga nisi u obavezi direktno braniti.

A ta druga recenica, klasicni tvoji beta i luzerski postovi.
Kakav, bolan nuklearni rat. Neće Zapad da troši pare na vojsku.
I Pussy Šolz je govorio na početku rata da se nada da će orci brzo odraditi posao.
Sad mora da se pati i vodi politiku umjesto da hladi jaja.
Putler je stvorio sistem koji može samo kroz rat i represiju da funkcionira. Kao Iran i S.Koreja.
Sa takvim sistemima ne znaš na čemu si, pa se moraš osigurati.
A tu Europa nikako da se pokrene kako treba.
Post Reply