Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#195251 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Naravno da znam zašto ste ukinuli "živi link" - preko njega znaju sa koje stranice je došao posjetitelj.

I poštujem odluku.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#195252 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

pih...kako smo ovu vijest propustili :? da su braća Dekiju spržila kuću :D
Čitalac

#195253 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski upravo drži veliku konferenciju za štampu, kaže da je Ukrajina od početka agresije izgubila 31.000 vojnika.
"U ovom ratu umrlo je 31 tisuća ukrajinskih vojnika. Ne 300.000, ne 150.000, što lažu Putin i njegov lažljivi krug. Ali svaki gubitak za nas je veliki gubitak", rekao je Zelenski.
studeni76

#195254 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

Bodkin wrote: 25/02/2024 13:56
Bobi wrote: 25/02/2024 13:52
Bodkin wrote: 25/02/2024 13:16

Ne naravno. Samo dosljedno. Kao fuj sto rade rusi ovdje, al ok je sto rade drugi po svijetu
Porediš žabe i babe .
Moze pojasnjenje zasto?
Koliko ja znam ameri su cinili sranja al nikada sa ciljem zatiranja jednog naroda i države kao što sada rade ovi rutalji! Ameri su smjenjivali diktatore a nisu uništavali države. Jedan Afghanistan je pojeo američkih dolara kao niko na svijetu!
Dok je cilj Rusije jasan i javan, bez okolišanja. A sprovođenje njihovog plana će da košta i našu državu, ne želim da moja djeca prolaze kroz ono što sam ja prošao prije 30 godina.
Al izgleda da si i ti 90ih bio na onoj strani pa ti raste apetit da ponoviš uz pomoć rujana :-)
zigzag

#195255 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

kluz franjo wrote: 25/02/2024 11:26
vrbas1979 wrote: 25/02/2024 03:37
kluz franjo wrote: 25/02/2024 02:40 Dvije godine... dvije pune godine.
Samoproglašena "druga vojna sila svijeta" se nakon dvije godine "totalnog" rata raduje osvajanju kasabe koja je već 10 godina na samoj liniji fronta.
Pogledati kartu i pogledati dostupne, vjerodostojne podatke o gubicima.
Dvije godine od pune, a deset godina od prikrivene invazije.
I dokle su dobacili?
Sa kakvim gubicima?
Rusija je odavno izgubila ovaj rat. Jedino preostalo pitanje je kada će Ukrajina, i pod kojim uslovima, ovaj rat pobjediti.
Gubi, ali u klincu.
I dalje drže petinu ili 20 % Ukrajine. Ogromna je to zemlja i ogroman prostor.
Dok god i djelić budu držali mogu biti zadovoljni.
To što su skršili oklop, očigledno ih zaboli jer mogu nadoknaditi.
Očigledno im ne smetaju toliko ni ljudski gubici niti se ko buni. Što više rješavaju se zatvorenika koji osvajaju teritorij druge države.
Glupo je zvati nekoga gubitnikom, a i dalje kontrolira dobar komad zemlje, veličine BiH i Hrvatske zajedeno. I još imaju trenutno inicijativu na ratištu, dok Ukrajina trenutno nema odgovor, a visi joj nad glavom gubitak podrške zapada i dovoljnog dotoka oružja i municije.
Daleko je ovo još od gubljenja rata.
Nisam napisao da Rusija gubi, već da je već izgubila ovaj rat.
Ali evo, slobodno ti navedi ciljeve Putinove "specijalne vojne operacije" od prije dvije godine, pa da vidimo dokle su sa ostvarenjem tj. mogućnošću ostvarenja istih.
Jesu li izgubili, gube li ili to tvoje "gube, ali u klincu".

Izgubili su Krim, sad je to jebalište za ukrajinske dronove. Prcaju koga stignu na Krimu.

Malorusi to sebi neće priznati. Mada znamo taj mentalni sklop.
Bodkin

#195256 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

studeni76 wrote: 25/02/2024 16:41
Bobi wrote: 25/02/2024 13:52

Porediš žabe i babe .
Moze pojasnjenje zasto?
Koliko ja znam ameri su cinili sranja al nikada sa ciljem zatiranja jednog naroda i države kao što sada rade ovi rutalji! Ameri su smjenjivali diktatore a nisu uništavali države. Jedan Afghanistan je pojeo američkih dolara kao niko na svijetu!
Dok je cilj Rusije jasan i javan, bez okolišanja. A sprovođenje njihovog plana će da košta i našu državu, ne želim da moja djeca prolaze kroz ono što sam ja prošao prije 30 godina.
Al izgleda da si i ti 90ih bio na onoj strani pa ti raste apetit da ponoviš uz pomoć rujana :-)
Taman krenuo da odgovorim ali jos jedan koji se sakrije iza psihologije gomile :D naravno zivot cijeli se svodi kako svaku misao staviti u 90e :thumbup:
Bernardinac

#195257 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

JoseMujica wrote: 25/02/2024 16:30

Ne pratiš Mujice. Pisalo se. 👍
Excel2

#195258 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

gdje cemo u devedesete, kad mozemo do kosovakog boja, sto je i najpravilnije…
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#195259 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Bernardinac wrote: 25/02/2024 16:53

posto sam dementan :lol:
Čitalac

#195260 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski kaže da je i američkoj administraciji i republikancima jasno rečeno da Ukrajina mora dobiti pomoć u narednih 30 dana.
Predsjednik, vlada i oporba u Sjedinjenim Državama obaviješteni su da Ukrajina mora dobiti pomoć u roku od mjesec dana,
rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, odgovarajući na pitanje novinara o američkoj pomoći Ukrajini.
"Ima nade za Kongres, siguran sam da će odluka biti pozitivna. Inače, zapitaću se u kakvom svijetu počinjemo živjeti. Dakle, računamo na potporu Kongresa. Oni znaju da trebamo njihovu potporu u narednih mjesec dana. Sastao sam se sa senatorima obje stranke i predsjednikom, svi znaju sve signale, u različitim formatima. Znaju da nam treba ovo rješenje u roku od mjesec dana. Ovo je naš zahtjev", rekao je Zelenski.
"Znaju i naš zahtjev za protuzračnu obranu. Treba nam više. U svakom slučaju, taj novac, najvećim dijelom, ostaje u SAD-u, u onim tvrtkama koje su proizvođači oružja koje nam treba. Ni to ne treba zaboraviti...Vidimo izazove u Sjedinjenim Državama...ali očekujem da će Sjedinjene Države ostati lider demokracije u svijetu," dodao je predsjednik.
video

#195261 Re: Ukrajina

Post by video »

JoseMujica wrote: 25/02/2024 16:57
Bernardinac wrote: 25/02/2024 16:53

posto sam dementan :lol:
Nisi vec se previse bavis DK i NIP om.
BRespotrebno.
Bossona

#195262 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Image

Ugroženo maloRuZtvo u majčici Baćuškiji,.....Je li ovo Deki drži u ruci ono što je ostalo od erojskog odlikovanjs koje su mu dali za snajperisanje Ukrajinaca,...

Zelinsky

Video današnjeg marša u Srbiji. Kao odgovor na to, blokirat ćemo opskrbu ove zemlje našim žitaricama.
Nema ukrajinskog žita za Putlerove maloRuZe.
Čitalac

#195263 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski o stanju na frontu...
Predsjednik Zelenski kaže da će Ukrajina moći krenuti u ofenzivu kada bude imala omjer naoružanja 1:1 u odnosu na Rusiju.
"Pritisak Rusa je prilično jak, posebno na Harkovskom frontu (Kupjansk). Intenzitet upotrebe topništva od strane Rusa bio je negdje (u omjeru) 1 prema 12. To je bilo pred kraj prošle i početkom ove godine. Sada je 1 prema 6,6. To je smanjenje njihove brojčane nadmoći, ali ipak prednost je značajna i treba doći do onih trenutaka kada smo imali odgovarajuća djelovanja protuofenzive, kada smo išli 1 na 1,5, 1 na 3. I tada ćemo moći potisnuti Ruse. Dok ne bude tako, moći ćemo izdržati ili ćemo gubiti 100 metara, 50 metara. Nažalost....Strateški je važnije ne izgubiti ljude. Odgovor je vrlo jednostavan – izvršiti pritisak na partnere oko paketa koji su raspravljeni, dogovoreni i potpisani. A onda će Rusi definitivno imati manje šanse. I čim (omjer u broju naoružanja) bude 1 prema 1, onda ćemo sigurno pokazati rezultat, kao što se već mnogo puta dogodilo", rekao je Zelenski.
drndalo

#195264 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Čitalac wrote: 25/02/2024 14:39 I Budanov kaže da Teheran nije isporučio projektile Rusiji, kako je to prošle sedmice objavio Reuters. Što se tiče obaranja A-50, operacija je trajala nekoliko sedmica.
Prema Kirilu Budanovu, šefu obrambene obavještajne službe Ukrajine, informacija o prebacivanju projektila dugog dometa Rusiji nije točna.
"Njihove (iranske rakete – ur.) Ne, sve to nije istina", naglasio je načelnik Glavne obavještajne uprave.
Osim toga, kako napominje Budanov, okupatori ne koriste masovno rakete koje je Sjeverna Koreja prebacila Rusiji.
"Recimo da je korišteno nekoliko sjevernokorejskih raketa. Govoriti o korištenju velikih razmjera također nije točno", rekao je Budanov.
On je rekao da je Rusiji "ostalo šest zrakoplova A-50", a ako izgube još jedan, neće moći biti na dužnosti danonoćno.
"Ima još šest. Past će još jedan i morat će se ukinuti danonoćna dežurstva", kaže Budanov.
Po njegovim riječima, na operaciji se radilo nekoliko tjedana, ali se nije ciljao 23. veljače – "čekali smo avion, a ne datum".
Glede mede, tj. A-50, procurili su snimci razvoja novog modela, prototipovi A50+50 (A100), koji dokazano, nikada nece moci biti oboreni...

Bossona

#195265 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Poražena i podijeljena RuZija je sigurnija i prosperitetnija Evropa i svijet.
:thumbup:
Bossona

#195266 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Head of HUR announces new strikes on Crimea, advising civilians "not to use the bridge"
https://english.nv.ua/nation/hur-announced-that-ukraine-will-conduct-military-operations-in-crimea-50395896.html
Ne bih preporučio civilnom stanovništvu korištenje Krimskog MOSTA

~Budanov
studeni76

#195267 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

Bodkin wrote: 25/02/2024 16:50
studeni76 wrote: 25/02/2024 16:41

Moze pojasnjenje zasto?
Taman krenuo da odgovorim ali jos jedan koji se sakrije iza psihologije gomile :D naravno zivot cijeli se svodi kako svaku misao staviti u 90e :thumbup:
Pripadam narodu koji zna šta ga čeka u rusko-srpsko svetu i čitav ovaj rat posmatram u tom svjetlu. Ovo nije rat u Ruandi, Burmi ili sta ja znam gdje pa da nas se ne dotiče. A ako ti ne gode 90e možemo se vratiti i u 40e, i tada su strašne stvari rađene od srpske ruke. I sad ja treba da želim biti ponovo dio tog svijeta, ma jok
Čitalac

#195268 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski o neodgovarajućoj obuci i brigadama koje nisu dobile obećanu opremu...
Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pričuve vojnog osoblja u Ukrajini nisu bile "odgovarajuće obučene", a tijekom pripreme protuofenzive 4 brigade nisu bile u stanju boriti se jer nisu dobile obećanu opremu.
"Sada vrhovni zapovjednik vrši reviziju, želi biti na svakom mjestu, u svakoj brigadi, na relevantnoj bojišnici, kako bi razumio i izvukao zaključke. Prije svega, pitanje pričuve, rotacija. Treba sve posložiti i tome stati na kraj...Moramo identificirati svoje slabosti. Bili su, jesu i treba ih popraviti. A da biste to popravili, morate razumjeti što se događa", rekao je.
Zelenski je također napomenuo da je potrebno saznati "tko je u uredima, zašto su tamo, koliko je ljudi mobilizirano i koliki ih je postotak bio na frontu".
Naveo je i primjer "i o nama i o našim partnerima".
"Imali smo 'šaku' za protuofenzivu. Neću reći gdje, svi već znaju detalje. A neću govoriti koliko se pripremalo. Do danas su 4 brigade iz tog paketa gole. Četiri brigade bez opreme koja je dogovorena, potpisana, rukovana. Jesu li se 4 brigade mogle boriti? Ne, nisu se borile. Stajale su i čekale tehniku..."
Isner

#195269 Re: Ukrajina

Post by Isner »

Čitalac wrote: 25/02/2024 16:40 Zelenski upravo drži veliku konferenciju za štampu, kaže da je Ukrajina od početka agresije izgubila 31.000 vojnika.
"U ovom ratu umrlo je 31 tisuća ukrajinskih vojnika. Ne 300.000, ne 150.000, što lažu Putin i njegov lažljivi krug. Ali svaki gubitak za nas je veliki gubitak", rekao je Zelenski.
Nek se dogovore i oni.. juce kaze da na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika dođe 5 ubijenih ruskih... 31.000 x 5 rusa =155.000 mrtvih rusa... šta bi sa onih, pola miliona mrtvih rusa...
Čitalac

#195270 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ovo je rekao što se tiče ruskih gubitaka...
"Ukupan broj mrtvih i ranjenih u Rusiji je 180 tisuća mrtvih. Ne znam koliko je nestalih, ali znam da ih je ukupno do 500 tisuća", rekao je Zelenski.
On je odbio navesti broj ranjenih ukrajinskih vojnika, a također nije naveo broj nestalih vojnika.
zigzag

#195271 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ili 200.000 ili 400.000 rusa , to nema razlike.

Ruski divljaci ginu masovno. I oni koji ih šalju su divljaci. Svako ko ima mrvicu simpatije i traži opravdanja za ruse ili se pravi neutralan je salonac.
Lincoln-Burrows

#195272 Re: Ukrajina

Post by Lincoln-Burrows »

Stručnjak za sigurnost RH (Letica) je jučer na HRT izjavio nekoliko zabrinjavajućih stvari, on ih predstavlja kao činjenice a ne predviđanja.
Jedna od grešaka Zelenskoga, kao što je bio Bahmut, je Avdiivka. Vojska je branila to područje, iscrpio je najbolje, najkvalitetnije i najelitnije jedinice na tom području, umjesto da ih sačuva za neke druge akcije. Samo se nadovezuje greška na grešku. To nije dobro i to ne daje neke velike nade, posebno sada jer su Rusi u ofenzivi. Nadam se da neće postići ciljeve koje planiraju, ali Rusi su u ofenzivi, a Ukrajinci su u defenzivnom položaju, ističe.
- Iz Sjeverne Koreje Rusima je došlo više granata i opreme nego Ukrajini iz cijele Europe. Nema streljiva, nema oružja i već se prazne ta europska strateška skladišta. Ukrajinci puno toga troše. Normalno da su trošili kad su suočeni s takvom snagom, ali Ukrajina ima nekoliko problema - nema streljiva, nema opreme, ali ono što je najvažnije da nema ljudi, a oni koji su u elitnim jedinicama su izmoreni ratom, pojašnjava Letica.
Haris.ba

#195273 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Lincoln-Burrows wrote: 25/02/2024 18:38 - Iz Sjeverne Koreje Rusima je došlo više granata i opreme nego Ukrajini iz cijele Europe.
Zvuci li tebi ovo realno? Da Sjeverna Koreja koze Rusiji dati vise granata nego citava Evropa?
Čitalac

#195274 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Što se tiče bliske budućnosti, Zelenski kaže da će biti teško u periodu mart-april.
"Bit će nam teško sljedećih mjeseci jer postoje fluktuacije u SAD-u koje utječu na neke države. Iako je EU pokazala svoju sposobnost da bude lider, uz odgovarajuću podršku. Bit će nam teško u ožujku-travnju. Proći ćemo kroz razdoblje različitih pritisaka: političkih, financijskih, raznih...Rusija će pripremiti ofenzivu početkom ljeta ili krajem svibnja, ako bude mogla. Oni će se pripremiti. Pripremit ćemo se za tu bitku, mi ćemo sa svoje strane pripremiti naš plan...Prekretnica će biti američki izbori. A nakon toga ćemo vidjeti što dalje", naglasio je Zelenski.
Predsjednik je dodao da će o mnogočemu ovisiti kako će izgledati kraj ove godine. Posebno je naveo primjer nedovoljnog broja sustava Patriot u Ukrajini.
"Da smo mogli koristiti ove sustave bliže prvoj liniji, Rusi nam se ne bi približili. Povukli bi se. Probili bismo im crte obrane i otišli naprijed. Deset Patriota bi napravilo razliku. To ne znači da o svemu odlučuje sustav Patriot. Dao sam vam jedan primjer..."
madner

#195275 Re: Ukrajina

Post by madner »

:D 30000
Post Reply