Znam da to tako izgleda.ultima_palabra wrote: ↑24/02/2024 15:58To za Bidena vrijedi za 2020., sada vise nije tako dobar kandidat, odnosno takva je percepcija u javnosti.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 16:32Biden je tu upravo samo zbog Trumpa. Da nije Trump bio predsjednik sumnjam da bi Biden ikada pobijedio demokratske primaries. Prosjecan demokratski glasac nije htio "riskirati" sa nekim novim Obamom, socijalistom, zenom, itd.ultima_palabra wrote: ↑23/02/2024 16:26 Biden ne bi mogao pobijediti nikoga osim Trumpa. Isto tako Trump moze pobijediti samo Bidena. Tako da imamo duel dva najgora kandidata, koje niko ne zeli (osim hardcore MAGAovaca). Ko prezivi pricat ce![]()
Sto se tice Trumpa, mislim da bi on dobre sanse imao protiv bilo koga. Ovi izbori, kao i prethodna dva, su referendumi za i protiv njega.
Tako da, ne mislim da bi Trump izgubio protiv bilo koga drugog. Naprotiv.
Pa ako pogledas sve izbore odrzane u zadnje 3 godine, postoji jasna anti-MAGA vecina u Americi. Demokratima samo treba neko ko nece ‘underperform’ rezultate stranke u zadnje vrijeme.
Da probam objasniti drukcije. Prvo, iste ankete koje usporede Trumpa i Bidena rade i ankete recimo Trump - Harris, ili Trump - Newsom. U njima Harris ili Newsom su jos mnogo gori od Bidena. Ne da mi se fakat traziti linkove, vjeruj mi na rijec.
Razlika je prvenstveno u prepoznatljivosti imena, pretpostavljam. No evo recimo da Biden odjednom umre, ili recimo da se to desilo prije 6 mjeseci, godinu. I da sad imamo normalne predizbore na Demokratskoj strani. Svi bi poletili uu Newsom, uuu Whitmer, uuu stajaznam ko, jel tako? I svi bi odmah eee sad imamo vise sansi jel tako?
No pri tome svako zaboravlja fakat da je Biden nesto sto svi znamo. Svi znamo sta je radio, gdje je bio, sta je govorio, koliko ima mozdanih vijuga. Nikome ne pada na pamet sta bi se izvuklo u vezi tog novog kandidata, kojeg ne poznajemo (i zato u anketama ne izabiremo njega). Niko ne razmislja sta se u Harris, Buttigiegu, Warren, itd itd mislilo na pocetku, sta na kraju proslih predizbora. Niko ne razmislja kako bi taj kandidat zvucao na national stage, u debatama, itd. Mozda bi rekao nesto sto bi ga poklopilo?
U tome je stvar.
Druga je stvar sto Biden ima breme pozicije u kojoj se vec nalazi. Breme ili prednost, ovisi kako za koga.
Tako da, nisam siguran da je samo do Bidena. Pretpostavljeni anti-maga glas ce glasati i za drvenog lutka kontra Trumpa. Ako neko glasa prvenstveno anti-maga, onda zasto bi mu bio problem sto je Biden prestar? Sta, Kamala Harris ce unistiti drzavu u medjuvremenu?