Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#195151 Re: Ukrajina
Joj što ih meze za ovaj avion AWACS A-50
-
lajkujMe
#195152 Re: Ukrajina
@Hame_ boga ti kako postavljas YT video? Evo bas sam kroz quotte gledao code isti je kao kod mene ali nece mi video a tebi hoce. Url je isto.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- video
-
lajkujMe
#195155 Re: Ukrajina
https://youtube.com/watch?v=Tge7YMi4gJs&si=OM58LrMLeN-ycEK7
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#195156 Re: Ukrajina
Nalazi stručnjaka UN-a: "Ruske trupe silovale su i mučile djecu u Ukrajini", najnovije su optužbe za ratne zločine protiv Rusije od njene invazije na Ukrajinu.
U prvih nekoliko sedmica, prvih nekoliko mjeseci rata, nisam želio vjerovati da je takva ruska vojska, ali nakon dvije godine dokazi su nepobitni - Ruska vojska dolazi po djecu Ukrajine kako bi ih mučila, silovala, da ih kidnapuju i izbrišu njihov ukrajinski identitet!
Ovo je genocid i Ukrajina nema drugu opciju - ona će se boriti za vlastiti opstanak i ja ih nikada neću prestati podržavati.
Ruski plan demoraliziranja Zapada slabljenjem potpore Ukrajini počeo se ostvarivati u ispitivanjima javnog mnijenja u Europi. Pristaše Navaljnog sada su prisiljene ući u rusku vojsku kako bi ih se koristilo kao topovsko meso na prvim crtama u Ukrajini. Rusija je izgubila sedmi vojni avion u protekloj sedmici.
*Jako emotivna izjava i kritika Zapada od Britanca, medicinskog dobrovoljca: https://www.youtube.com/watch?v=FKTdtQpQK44&t=191s
U prvih nekoliko sedmica, prvih nekoliko mjeseci rata, nisam želio vjerovati da je takva ruska vojska, ali nakon dvije godine dokazi su nepobitni - Ruska vojska dolazi po djecu Ukrajine kako bi ih mučila, silovala, da ih kidnapuju i izbrišu njihov ukrajinski identitet!
Ovo je genocid i Ukrajina nema drugu opciju - ona će se boriti za vlastiti opstanak i ja ih nikada neću prestati podržavati.
Ruski plan demoraliziranja Zapada slabljenjem potpore Ukrajini počeo se ostvarivati u ispitivanjima javnog mnijenja u Europi. Pristaše Navaljnog sada su prisiljene ući u rusku vojsku kako bi ih se koristilo kao topovsko meso na prvim crtama u Ukrajini. Rusija je izgubila sedmi vojni avion u protekloj sedmici.
*Jako emotivna izjava i kritika Zapada od Britanca, medicinskog dobrovoljca: https://www.youtube.com/watch?v=FKTdtQpQK44&t=191s
Last edited by Hame_ on 24/02/2024 19:34, edited 3 times in total.
- video
#195158 Re: Ukrajina
- SanskiBiser
#195159 Re: Ukrajina
Stefan Korshak. FB upis za godisnjicu ruske invazije. Translate ga zbog fraziranja na mjestima ocajno prevodi...link na engleski upis je ispod teksta.
https://justpaste.it/fpyxy
Stefan Korshak
24. veljače - dan 731 - zahvaljujući Readers, Gibbon i The Decline and Fall, uđite u zračni rat
Pozdrav svima!
Dvije godine. Dvije jebene godine.
U REDU,prije svega, sada kada smo prošli 24 mjeseca rata, ovaj post mora započeti velikim "hvala" vama, čitateljima. Ako sam iskren, nije uvijek zabava i igre i optimistični razgovori i ugodni ljudi za druženje u stvarnom konvencionalnom ratu.
Kada o tome izvještavate, bez obzira koliko dobro obavljali taj posao, postoji ogromna masa komentara i emocija (ponekad humora, ali obično ljutnje) koji ne mogu biti vijesti, ali osjećate da ih drugi nekako trebaju čuti. S moje strane, imati izlaz da zapišem ono što mislim, a ponekad i da ukažem na savjete i trivijalnosti koje bi se u nekom trenutku kasnije mogle pretvoriti u trend ili samo u generičku vijest, nije samo način da se ispuha izvan pare. Dakle, hvala vam što ste tamo, tako da ne odbijam svoje teorije samo od (podstavljenih?) zidova.
Druga stvar, a također nema načina da to dovoljno naglasim, razgovori koje vodim s vama nisu samo od pomoći, oni izravno pomažu meni, koji nisam baš mlad momak s puno toga za dokazivati, da nastavi s tim. Hvala vam na povratnoj informaciji i komentaru. Pomaže.
Velika slika dvogodišnja promatranja.
Slika je strijelac kopljanika iz 36. marinaca i njegov prijatelj. Ako izgledaju nekako istrošeno, dobro, uzmite u obzir da je ta slika sa službenog ukrajinskog vojnog informacijskog kanala koji ima zadatak održavati moral civilnog stanovništva...
Na dvogodišnju mudrost!
1.Ukrajina će pobijediti. To je neizbježno. Ukrajinski narod se nikada neće predati, nastavit će pružati otpor u svim okolnostima. To posebno uključuje odsutnost zapadne pomoći u bilo kojem stupnju koji želite odabrati.
2. Ruska Federacija nema načina na koji može nametnuti svoju volju ukrajinskom narodu. To je činjenica o kojoj nisam bio siguran na početku rata, i bila sam neka vrsta ograde nakon jedne godine. Ali sada, ne vidim nikakav način, ni pod kakvim zamislivim okolnostima, da Rusija može vojno postići svoje ciljeve u Ukrajini.
3. Nikada u povijesti nije postojala vojska koja je mogla beskonačno uzimati žrtve. Ovdje se radilo o iscrpljivanju. Stoga će duljina rata biti određena mjestom prijeloma u Rusiji. Pukotine se već pojavljuju.
4. Ne mogu reći hoće li se ovo odigrati kao kolaps morala u redovima ruske vojske, nezadovoljstvo civila zbog represije i pada životnog standarda, državni udar u palači ili te stvari pomiješane. Za mene su proces i njegov smjer očigledni.
5. Jednako očito, potencijalno, degradacija ruske spremnosti da procesuira rat protiv Ukrajine koji ne može dobiti mogla bi trajati godinama, poput Afganistana ili Vijetnama. Očekujem da ću za godinu dana ili biti u mirovini ili pisati još jednu od ovih prognoza, a novac bih stavio na čitanje taloga od kave. Ne očekujem mir za godinu dana.
6.Europska volja za izdvajanjem resursa za suzbijanje ruske agresije je stvarna, korporativna je i sada je uključeno previše novca i političkog kapitala da bi bilo vjerojatno da će biti preokrenuto. Prije godinu dana nisam bio siguran. Moje gledište u ovom trenutku je da je europska elita prvo odlučila da je Rusija stvarna prijetnja kontinentalnoj stabilnosti i gospodarskom blagostanju, a drugo da obuzdavanje te prijetnje zahtijeva predanost resursa vojnoj sili.
S točke gledišta vijesti, izvješće o Danskoj koja daje pola milijarde pomoći ili nekoliko stotina britanskih projektila Brimstone ili Njemačkoj i Rheinmettalu (da, da, svi smo čuli šalu da je Njemačka zapravo konglomeratna korporacija koja se maskira u naciju država) imati plan za pet tvornica haubica od 155 mm ovih dana teško da je velika vijest. Više europskih stvari koje će ići prema uništavanju ruske vojske u Ukrajini nisu ni neuobičajene, to je samo nešto zanimljivo za danas, a sutra će biti nešto drugo. Razmislite prije godinu dana.
Oprostite, možda je vrijeme da ovog tipa smjestite na klupu. Ponaša se kao da želi na klupu.
Žalosno mi je što to pišem, ali američka slabost i nesposobnost da predvode zapadnu konfrontaciju s Rusijom sada je očita i ne čini mi se da će se popraviti barem ove godine.
Amerika se svojevoljno, kao stvar izbora, međunarodno marginalizira. Mogu pričati što god hoće, upirati prstom jedni u druge do mile volje, dapače Amerikanci se udaljavaju od savezništva i tijesnih odnosa s Europom, što je politika koja datira još iz 1945. godine i koja je po mnogim mjerama prilično dobro funkcionirala.
Kad bi povjesničar želio ukazati na trenutak u vremenu kada je američka nacija napustila 200+ godišnju nacionalnu tradiciju iznimnosti i aktivnog promicanja američkih interesa na međunarodnoj razini, 2023.-2024. mogla bi postati izvrsna točka preokreta koju treba izdvojiti.
Svjestan sam da je SAD demokracija i da današnja politika nije nužno i sutrašnja. Vidim mnoge, ako ne i većinu, lukavih načina na koje sadašnja administracija i Pentagon pomažu Ukrajini usprkos nesposobnosti Kongresa da donese odluku o istoj stvari.
Ali zapažanje koje bih iznio je da nacionalno vodstvo SAD-a - i dopustite mi da budem jasan, ovo je sva vlada, obje političke stranke, korporacije koje ih financiraju, cijelih devet jardi koji čine američku vladajuću klasu koja naziva pucnjave između izbora - ima gdje sjedim izabran CYA i osobni napredak u karijeri, i pokušava pobijediti unutarnje domaće bitke, nad geopolitičke stvarnosti. Svaki idiot može vidjeti da će se ovo nastaviti najmanje do kraja 2024.
Postoje posljedice kada donosite takve odluke. Ono što Amerika radi, ne rade u vakuumu.
Jednu posljedicu koju vidimo upravo sada: tamo gdje su SAD predvodile Atlantski savez u prošlosti, ionako u veljači 2024., SAD je sada sljedbenik, doslovno ga vuku za sobom. Europljani su previše pristojni da bi to rekli naglas, ali ja nisam Europljanin (prim.prev. Korshak je Amerikanac).
Ako se taj proces nastavi, onda bi bilo logično očekivati modernu verziju europskog koncerta, s podjelom moći odlučivanja među ekonomski najmoćnijima. Znači, ako želite predvidjeti budućnost Europe (znate, najbogatijeg i najnaprednijeg mjesta na Zemlji, gotovo), onda identificirajte pitanje oko kojeg će se Britanija, Skandinavija, Poljska/Češka, Nizozemci i Njemačka vjerojatno složiti, a to je što će kontinent vjerojatno učiniti,. Ako se prijave Francuska i Italija, onda to postaje vjerojatno.
Nekoliko od tih zemalja preferiralo bi snažan angažman SAD-a u Europi, ali čini se da nijedna od njih nije voljna prihvatiti bacanje europske sigurnosti u smeće jer se Amerikanci ne mogu sabrati. Sljedeći put kada Amerikanci odluče da im trebaju njihovi europski saveznici da im pomognu zaustaviti prijenos tehnologije u Kinu ili se nositi s najnovijim ratom tjedna na Bliskom istoku, Europljani će reći "Na und? I trebali bismo pristati na učini ono što pitaš točno zašto?"
U tom smislu, ako se taj proces nastavi dulje od godinu ili dvije - i naravno, američka vanjska politika se posvuda vrti u cik-cak - ironično je da će Putin pobijediti. Rusija može postati država drugog ili trećeg reda čak i prije nego što umre, ali Putin želi multilateralni svijet u kojem SAD nije jedina supersila, a SAD koji predvodi razvijeni Zapad ne diktira ekonomske uvjete ostatak svijeta, za njegovu dobrobit.
Zahvaljujući američkim političarima i biračima, Amerika je na putu da Putinu pruži upravo ono što želi.
Uzimajući u obzir da su se SAD našle uvučene u dva svjetska rata (do sada) upravo zato što je izolacionizam kao nacionalna politika propao, i što su SAD postale najbogatija i najmoćnija nacija na Zemlji, upravo kada su SAD bile blisko povezane s Europom, taj smjer Volja američke javnosti izgleda mi glupa. Ali koliko sam shvatio u američkim školama ovih dana povijest je jedan od onih predmeta za koje nastavnici ne misle da su posebno relevantni.
U prilogu je crtani film Ujaka Sama kako ga stavljaju na klupu. Nadam se da sam bio jasan.
Usko, zračni rat, i A-50 i SAM-200…i da Viperi
Objavljena duhovita slika A-50. Većina vas zna da su u proteklih nekoliko tjedana Ukrajinci izgleda oborili najmanje sedam, a moguće i deset vrhunskih ruskih zrakoplova, posljednji put sinoć kada su rekli da su koristili S iz 1960-ih. -200 projektil - to je potpuno isto oružje kojim su Vijetnamci ispalili američke B-52 koji su pogodili Hanoi - kako bi srušili još jedan A-50 zračni/izviđački zrakoplov, drugim riječima ruski AWACS.
Mislim da je vrijedno posvetiti nekoliko trenutaka pojedinostima koliko je to bolan gubitak. Prvo, Rusija je započela rat s najviše deset takvih stvari. Sada ih je osam. Ovo je avion koji ruske zračne snage koriste za nadzor zračnog prostora, uključujući raspoređivanje presretača i izvođenje zračnih napada, na strateškoj razini. Ovo je daleko iznad razmjera samo ukrajinskog rata, te stvari moraju biti gdje god Ruska Federacija treba promatrati nebo koje bi moglo sadržavati neprijateljski zrakoplov ili projektil. Jedan bi avion mogao biti odgovoran za regiju Petersburg/Istočni Baltik, jedan bi pokrivao Krim/istočno Crno more, jedan Kavkaz, jedan Aljasku, jedan protiv Japana, jedan protiv Koreje i SI Kine, itd.
Kad uzmete u obzir odmor posade, održavanje i mjesta kao što su Mandžurija, trans-Baikal, kaspijska regija i središnja Azija, možete vidjeti kako najveća zemlja na svijetu nema ni približno onoliki broj A-50 koliko bi željela imati. Sada imajte na umu da je za razliku od zapadnih zračnih snaga, protuzračna obrana ruskih zračnih snaga visoko centralizirana, tako da jednostavno rečeno, čak i ako A-50 vidi nadolazeće negativce, posao nije obavljen, postoje ljudi unutra A-50 osposobljen za usmjeravanje borbenih zrakoplova na presretanje, izdavanje i ažuriranje pravila angažmana i odlučivanje koji su zrakoplovi loši momci i prioriteti mete. Imajte tu napomenu na umu.
Nije mi jasno kako su Ukrajinci, ako govore istinu, uspjeli uvesti prastaru raketu S-200 u zračni prostor u kojem se nalazio A-50, i to kroz isti zračni prostor koji je, prema novinskim izvješćima, pokrivao najmanje dva vrhunska sustava protuzračne obrane S-400, posebno oko Kerčkog mosta i u zapadnom Kubanu. Ne razumijem ni kako je radarski tragač iz doba muzeja u S-200 odlučio ignorirati ometače i spoofere na A-50 AWACS-u.
Kao što je često bio slučaj s prošlim visokoprofilnim ukrajinskim obaranjima visokovrijednih ruskih zrakoplova, aktivnostima NATO-ovih izviđačkih zrakoplova u zapadnom Crnom moru i oko Krima, a što se mene tiče, to se događa prečesto zanemariti mogućnost uzroka i posljedice. Ruski mil-blogeri tvrde da NATO šalje podatke u stvarnom vremenu od svog aviona do ukrajinskih zračnih kontrolora, u što čisto sumnjam, ali mislim da možemo preuzeti NATO-ovu predaju relativno svježih informacija o ciljanju, recimo 12-24 sata nakon izviđačkog leta , kao datost.
Poenta je da vidimo nagli porast obaranja ruskih zrakoplova, raznim ukrajinskim sredstvima, u isto vrijeme kada vidimo nagli porast aktivnosti izviđačkih zrakoplova NATO-a dovoljno blizu mjesta gdje se obaranja odvijaju, da je to vrlo sigurna oklada da su među ciljevima koje NATO-ovi tragači identificiraju i lokacije ruskih zemaljskih radara protuzračne obrane.
OK, još uvijek se sjećate bilješke o tome što rade avioni A-50 AWACS?
Ono što se sada događa nisu samo još pametnije ukrajinske zračne zasjede koje osramoćuju Kremlj. Ono što se trenutno događa su početne faze ukrajinske kampanje za degradaciju ruskog kapaciteta protuzračne obrane, a jasno je da NATO pomaže. Čini mi se da će ova kampanja trajati najmanje nekoliko mjeseci. Ovo nije velika pretpostavka jer je nekoliko najviših ukrajinskih dužnosnika, među njima Zelensky i Syrsky, reklo novinarima da se u bliskoj budućnosti planiraju “još neugodna iznenađenja za Rusiju” na fronti zračnog rata. Sumnjam da će to dospjeti u zapadnjačko mainstream izvješćivanje, ali to je po svim ukrajinskim vijestima.
Gotovo sigurno, tj. to se sada događa, ali teoretski bi Ukrajinci mogli zaustaviti stvari, ali sumnjam da hoće, promatramo početne faze ukrajinske kampanje za postizanje barem djelomične zračne nadmoći nad ruskom vojskom. Ne opirati se, ne izdržati, ne nastaviti se boriti. Ne pokazuju da još nisu mrtvi. Krajnji cilj Glavnog stožera ukrajinske vojske je sveukupni zračni paritet s Rusijom u ovom ratu, i gotovo sigurno, sposobnost zračne nadmoći u nekim vremenima i na nekim lokacijama.
Rekao bih da specifični ciljevi te kampanje vjerojatno uključuju (1) uklanjanje sadašnjeg kapaciteta ruskih zračnih snaga za bacanje inercijski vođenih jedrilica, iako neprecizno, nekažnjeno na ukrajinske položaje (2) jačanje kapaciteta ukrajinske protuzračne obrambene mreže za presretanje i oboriti krstareće rakete (3) izgraditi kapacitet ukrajinskih zračnih snaga tijekom vremena, tako da prvih nekoliko F-16 i pilota koji stižu u svibnju/lipnju uspješno djeluju (4) dok se broj F-16 povećava u drugoj polovici 2024., dobiti do točke gdje na nekim mjestima u nekim trenucima ukrajinske zračne snage, uključujući kopnene sustave, preuzimaju nebo od ruskih zračnih snaga.
Da su ti procesi u tijeku, vidljivo je već sada. Neću ići tako daleko da predviđam ishod, ali ako želite nagađati za treću godinu ovog rata, evo ga: Ukrajinska namjera u sljedećih dvanaest mjeseci je izazvati Rusiju za kontrolu zraka.
Na stranu, ako želite pokazatelj vještina i načina razmišljanja na vrhu ukrajinske vojske, smjer i ciljevi ove kampanje (koje, doduše, pretpostavljam) su NATO-vi školski. Taktika neće biti NATO-standardna, to već vidimo. Ali krajnji cilj je zapovijed u zraku.
Kvalifikacija je da će ta kampanja, čak i više od poraza u pomorskom ratu koji je Ukrajina nanijela Rusiji 2023. (i o čemu je vrlo malo promatrača *hm* nagađalo čak i sredinom 2022.) biti još jače ovisna o zapadnim opskrbama kako bi se zadržala radi, što znači projektile, rezervne dijelove, obuku novog pilota i zemaljske posade.
Ohrabruje činjenica da se većinom toga može upravljati bez potrebe da ovisi o SAD-u kao jedinom dobavljaču nečega što je toliko nakrcano domaćom političkom prtljagom da je beskorisno kao opskrbni artikl.
No, kao što smo vidjeli s topničkim streljivom od 155 mm, profesionalne vojske naviknute na mirnodopske uvjete, čak i ako ih skupo platite, gotovo uvijek krivo izračunaju koliko stvari treba ispucati, ako se zapravo vodi pravi rat.
Dakle, oprez bi bio da, iako se čini da Ukrajinci imaju održiv plan za zračni rat, trebat će mu materijalna potpora, a trošak koji vam jamčim bit će veći od onoga što europski političari nagovještavaju europskim poreznim obveznicima. . Stoga će ključno pitanje koje treba promatrati tijekom sljedećih dvanaest mjeseci biti spremnost europskih političara da proguraju više financiranja za zračni ratni materijal za Ukrajinu.
https://justpaste.it/fpyxy
-
Bernardinac
#195160 Re: Ukrajina
@lajkujMe
Nadam se da su i domet povećali i da će ih ponovo negdje iznenaditi.
Ako ukrajinci imaju takav ubojit sistem koji će otjerat ruske AWACSe dalje to je gamechanger.
To je velika stvar. Neka im obore još koji rusi će osljepiti na nebu. To nisu avioni i ljudi koje možeš brzo napraviti.
Crnomorska flota je udaljena a radi se da se i ruske VKS osakate.
Kada dođu novi NATO avioni i ako piloti budu temeljito obučeni to će biti još jedan strateški napredak.
Mislim da je taktika ZSU i saveznika vidljiva.
Ruska taktika je zemaljski pakao kao u WW 2.
Vjerujem da su poljaci i ukrajinci doradili ovu veliku raketu i da je postala sposobnija izbjeći navedeno.Sta god ih je pogodilo izbjeglo je EW sisteme A50, Mamce, i Rusku PVO raketu.
Nadam se da su i domet povećali i da će ih ponovo negdje iznenaditi.
Ako ukrajinci imaju takav ubojit sistem koji će otjerat ruske AWACSe dalje to je gamechanger.
To je velika stvar. Neka im obore još koji rusi će osljepiti na nebu. To nisu avioni i ljudi koje možeš brzo napraviti.
Crnomorska flota je udaljena a radi se da se i ruske VKS osakate.
Kada dođu novi NATO avioni i ako piloti budu temeljito obučeni to će biti još jedan strateški napredak.
Mislim da je taktika ZSU i saveznika vidljiva.
Ruska taktika je zemaljski pakao kao u WW 2.
-
Bernardinac
#195161 Re: Ukrajina
https://m.ura.news/news/1052736775
U Moskvi se zapalio dizajnerski biro Suhoj
U Moskvi se zapalio dizajnerski biro Suhoj
-
lajkujMe
#195162 Re: Ukrajina
Rusi upali u Robotyne
-
zilog
#195163 Re: Ukrajina
Ovo oko obaranja A-50, isto kao da u fudbalu trazis VAR da vidis je li golman dotakao loptu, prije nego je usla u mrezu...
Argument kako Ukrajinci nemaju rakete dovoljnog dometa i da je moguci uzrok obaranja, ovaj ruski PVO sto ispaljuje rakete na dolazece rakete, je...
Razmislite samo, zasto bi Rusi ista ispaljivali, u zoni letenja A-50, ako Ukrajinci ne mogu dobaciti?
Argument kako Ukrajinci nemaju rakete dovoljnog dometa i da je moguci uzrok obaranja, ovaj ruski PVO sto ispaljuje rakete na dolazece rakete, je...
Razmislite samo, zasto bi Rusi ista ispaljivali, u zoni letenja A-50, ako Ukrajinci ne mogu dobaciti?
- karanana
- tramvajtrojka
#195165 Re: Ukrajina
ne valja ovo nista bas na nekoliko frontova guraju i imaju uspjehe skontali su caku kojom im ukrajinci nažalost ne mogu odgovoriti na vise lokacija u isto vrijeme su pokrenuli kontinuirani pritisak sa fabovima i linije padaju jedna po jedna
-
lajkujMe
#195166 Re: Ukrajina
Samo laganini AFU ce to rjesiti.
Tj Robotyne rjeseno vec oba vozila unistena posade mrtve
Tj Robotyne rjeseno vec oba vozila unistena posade mrtve
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#195167 Re: Ukrajina
Eno kolega forumas je postavio
[yt] https://youtu.be/Tge7YMi4gJs [/yt]
Ovo ti je link. Ides na yt, kliknes share i copy link. Od dobijenog linka iskoritis samo ovo, sve od ? brises.
Samo naravno ja sam ti rastavio tagove od linka da mozes vidjeti kako izgleda.
Obicno treba brisati nakon znaka ? Ili znaka &
-
kluz franjo
#195168 Re: Ukrajina
Opet "malo" pogriješio...
A padom Kupjanska evo već skoro 14 mjeseci isto tako "malo" opsjednut. Malkice...
(Zasluge za prikupljanje ove kolekcije "Pad Kupjanska greatest shits" pripadaju kolegi geraltu od 10.08.2023.)
16.07.
03.03.
03.02.karanana wrote: ↑03/03/2023 23:30ako gore prodru nazad na kupjansk, liman i preko oskila na izum, onda postaje problem, manji kotlic za siversk, koji ja mislim da ce pasti, ali onda moze opkoljavanja kramatorska i slovjanska doci u realnu opciju. tako da se nece morati trositi ko na bahmutu frontalno ako prodru na sjeveru a i na jugu mogla bi bit evakuacija ta dva grada. ali nadamo se da nece do tog doci.Romanija wrote: ↑03/03/2023 23:17 Madjar se danas povukao, sto vjerovatno znaci da je i Bahmut gotov. Ali sa ovim ruskim napredovanjem na soledarskom pravcu, gubitak Bahmuta ce ispasti nebitan. Ukrajinci jednostavno nisu u stanju zaustaviti ruske proboje na ovom sjevernom djelu Bahmuta sto im terenutno predstavlja mnogo veci problem od gubitka samog grada. Citao sam da su vec mjesecima odbrambene linije spremne ispred Kramatorska i Slavjanska, ali nakon ova dva mjeseca trebamo se malo presabrati, ili su Ukrajinci blesavo samouvjereni, ili su naprosto blesavi.
13.01.
karanana wrote: ↑13/01/2023 04:55 Sad se javljaju glasine i spekulacije da bi se rusi mogli ponovo pokrenuti iz rusije niz rijeku oskil o tako bi presjekli ukr koji su istocno od oskila, to je ono sto je uzeto u jesenjoj ofanzivi do izuma. U kombinaciji sa glasinama da pripremaju kontru iz svatova i kremine, valjda planiraju da ukljeste te isturene ukrajinske snage na kremenskom frontu oko 15 hiljada. Mada ne znam imaju li snage i kolicinu trupa da krenu iz rusije niz oskil. Ovo tamo-vamo trupa u i iz bjelorusije mozda probavaju da izazovu konfuziju da nemas tacan pregled gdje su.
- Hame_
#195169 Re: Ukrajina
Poljski ministar vanjskih poslova drži lekciju povijesti ruskom veleposlaniku pri UN-u.
Spoiler
Show
- karanana
#195170 Re: Ukrajina
A sta je netacno od ovog?kluz franjo wrote: ↑24/02/2024 17:37Opet "malo" pogriješio...
A padom Kupjanska evo već skoro 14 mjeseci isto tako "malo" opsjednut. Malkice...
![]()
(Zasluge za prikupljanje ove kolekcije "Pad Kupjanska greatest shits" pripadaju kolegi geraltu od 10.08.2023.)
16.07.03.03.03.02.karanana wrote: ↑03/03/2023 23:30ako gore prodru nazad na kupjansk, liman i preko oskila na izum, onda postaje problem, manji kotlic za siversk, koji ja mislim da ce pasti, ali onda moze opkoljavanja kramatorska i slovjanska doci u realnu opciju. tako da se nece morati trositi ko na bahmutu frontalno ako prodru na sjeveru a i na jugu mogla bi bit evakuacija ta dva grada. ali nadamo se da nece do tog doci.Romanija wrote: ↑03/03/2023 23:17 Madjar se danas povukao, sto vjerovatno znaci da je i Bahmut gotov. Ali sa ovim ruskim napredovanjem na soledarskom pravcu, gubitak Bahmuta ce ispasti nebitan. Ukrajinci jednostavno nisu u stanju zaustaviti ruske proboje na ovom sjevernom djelu Bahmuta sto im terenutno predstavlja mnogo veci problem od gubitka samog grada. Citao sam da su vec mjesecima odbrambene linije spremne ispred Kramatorska i Slavjanska, ali nakon ova dva mjeseca trebamo se malo presabrati, ili su Ukrajinci blesavo samouvjereni, ili su naprosto blesavi.
13.01.karanana wrote: ↑13/01/2023 04:55 Sad se javljaju glasine i spekulacije da bi se rusi mogli ponovo pokrenuti iz rusije niz rijeku oskil o tako bi presjekli ukr koji su istocno od oskila, to je ono sto je uzeto u jesenjoj ofanzivi do izuma. U kombinaciji sa glasinama da pripremaju kontru iz svatova i kremine, valjda planiraju da ukljeste te isturene ukrajinske snage na kremenskom frontu oko 15 hiljada. Mada ne znam imaju li snage i kolicinu trupa da krenu iz rusije niz oskil. Ovo tamo-vamo trupa u i iz bjelorusije mozda probavaju da izazovu konfuziju da nemas tacan pregled gdje su.
-
Awakened
#195171 Re: Ukrajina
Ne citiraj ga vise molim te, ziv bio.kluz franjo wrote: ↑24/02/2024 17:37Opet "malo" pogriješio...
![]()
16.07.03.03.03.02.karanana wrote: ↑03/03/2023 23:30ako gore prodru nazad na kupjansk, liman i preko oskila na izum, onda postaje problem, manji kotlic za siversk, koji ja mislim da ce pasti, ali onda moze opkoljavanja kramatorska i slovjanska doci u realnu opciju. tako da se nece morati trositi ko na bahmutu frontalno ako prodru na sjeveru a i na jugu mogla bi bit evakuacija ta dva grada. ali nadamo se da nece do tog doci.Romanija wrote: ↑03/03/2023 23:17 Madjar se danas povukao, sto vjerovatno znaci da je i Bahmut gotov. Ali sa ovim ruskim napredovanjem na soledarskom pravcu, gubitak Bahmuta ce ispasti nebitan. Ukrajinci jednostavno nisu u stanju zaustaviti ruske proboje na ovom sjevernom djelu Bahmuta sto im terenutno predstavlja mnogo veci problem od gubitka samog grada. Citao sam da su vec mjesecima odbrambene linije spremne ispred Kramatorska i Slavjanska, ali nakon ova dva mjeseca trebamo se malo presabrati, ili su Ukrajinci blesavo samouvjereni, ili su naprosto blesavi.
13.01.karanana wrote: ↑13/01/2023 04:55 Sad se javljaju glasine i spekulacije da bi se rusi mogli ponovo pokrenuti iz rusije niz rijeku oskil o tako bi presjekli ukr koji su istocno od oskila, to je ono sto je uzeto u jesenjoj ofanzivi do izuma. U kombinaciji sa glasinama da pripremaju kontru iz svatova i kremine, valjda planiraju da ukljeste te isturene ukrajinske snage na kremenskom frontu oko 15 hiljada. Mada ne znam imaju li snage i kolicinu trupa da krenu iz rusije niz oskil. Ovo tamo-vamo trupa u i iz bjelorusije mozda probavaju da izazovu konfuziju da nemas tacan pregled gdje su.
-
zilog
-
Bossona
#195173 Re: Ukrajina
Podrška Ukrajini na odbrani i oslobađanju od agresorsko okupatorski RuZista,...
- Point.
#195174 Re: Ukrajina
Ova tona balege odlično opisuju republikance trenutno.
-
Bossona